Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 42


Zonnetje schieten

Als u op de evenaar staat beweegt u met een snelheid van dik 1.600 km/uur. Max Verstappen doet u het niet na. Of eigenlijk wel, want als hij daar met u zou staan dan beweegt hij ook net zo snel als de aarde om haar as draait. Maar wist u dat u dit gegeven kunt gebruiken om uw positie te bepalen. Zonder GPS of kaartplotter, maar gewoon met rekenmachine en enkele tabellen. En natuurlijk met een sextant. Dat bijzondere instrument dat generaties zeevarenden voor u ook al gebruikten.

Hoe dat te doen leert u in het nieuwe boek The Practical Guide to Celestial Navigation.


Zelf de diesel onderhouden

Zit het vaarseizoen er voor u al op? Staat uw schip wellicht al weer hoog en droog op de kant? Is de motor al winterklaar? Het is dé tijd van het jaar om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van uw kostbare bezit. De scheepsdiesel is dan zeker een onderdeel dat wat extra aandacht verdient zodat deze de winter goed doorkomt en u volgend seizoen niet in de steek laat.

Het onderhoud van de dieselmotor is prima zelf te doen. Een motor winterklaar maken bestaat uit een paar logische stappen en als u het één keer heeft gedaan kost het in principe niet meer dan een middag werk. De doe-het-zelf video gids van Meindert Giessen is een zeer goed hulpmiddel als u zelf het onderhoud aan de motor wilt doen of wilt begrijpen wat de monteur allemaal doet om het voor u te doen. De video's op de DVD gaan verder dan enkel het winterklaar maken van de motor. Ook het dagelijks onderhoud en de controle voor vertrek komen uiteraard aan bod. Evenals het zelf opsporen van de oorzaak van storingen en het verhelpen daarvan.

De video's kunt u afspelen op uw computer of met een DVD speler op de TV.


De Drait koopt werf en verhuurvloot

Tien luxe kajuitmotorjachten, de 19 ligplaatsen omvattende haven, de jachtbouwhal, de winterberging en de bedrijfswoning van Jachtcharter Klompmaker van Bouwe en Margreet Klompmaker in Woudsend komen per 1 november 2021 in handen van Anne Bloemhoff van Yachtcharter De Drait BV in Drachten. Deze grote jachtverhuurder heeft er met Woudsend een derde charterbasis bij, naast die in Drachten en het Duitse Brandenbrug an der Havel. Met de tien schepen van Klompmaker heeft De Drait straks 77 motorjachten in de vaart, naast nog een partij sloepen. Het is daarmee het grootste motorbootverhuurbedrijf van Friesland.


24 uur in een reddingsvlot

Twee van collega's van het blad Zeilen, Vincent Bakker en Peter Schermer, brachten 24 uur door in een reddingsvlot. Dat deden zij voor een artikel dat in Zeilen 11/2021 verschijnt. Hoe is het om 24 uur in een vlot op redding te moeten wachten? Ben je er wel klaar voor, als puntje bij het paaltje komt? En voorziet die zorgvuldig voorbereide grabbag in je basale behoeften als je hem ineens echt nodig hebt? Zeilen probeerde het zondag 5 september uit, zodat jij het niet meer hoeft te doen.


600 aanmeldingen voor 34 ligplaatsen

Een notaris gaat door middel van loting bepalen wie in aanmerking komt voor een ligplaats in de vernieuwde haven in Heemstede. Er zijn 34 plekken beschikbaar, maar liefst 573 booteigenaren hebben zich aangemeld. Afgelopen jaar werd de haven verbouwd. Er zijn steigers, nieuw groen en meer ligplaatsen gekomen. De vraag naar ligplaatsen is groot, maar de enorme belangstelling voor de haven in Heemstede, heeft de gemeente duidelijk verrast.


Opleiding dekman krijgt vorm

In overleggen met de overheid en opleiders zijn de contouren van de nieuwe bemanningsregeling voor de binnenvaart nu aardig zichtbaar geworden. De implementatie van de Richtlijn in Nederlandse wet loopt evenwel vertraging op en wordt pas vlak voor de zomer verwacht. Dat betekent dat we in ieder geval bij de komende seizoenstart van start gaan onder de oude, nu geldende regels.

Het CBR zal namens de overheid opleidingen voor de deksman gaan goedkeuren. De goedkeuringsprocedure wordt nu opgetuigd. De overheid is akkoord gegaan met de door de BBZ voorgestelde mogelijkheid om een deel van de opleiding aan boord plaats te laten vinden.


En Zeilbewijs waarschijnlijk behouden

De invoering van de nieuwe opleidingseisen voor de binnenvaart (zie ook hierboven) heeft heel wat voeten in de aarde. Het gerucht gaat namelijk dat specifieke Nederlandse vaarbewijzen mogelijk moeten verdwijnen. Het zeilbewijs blijft waarschijnlijk behouden, zij het dat de Aktewateren (Rijn, Lek, Waal en Pannerdensch Kanaal) alleen toegankelijk zijn met een Grootvaarbewijs. Gekeken wordt ook nog naar een oplossing voor de Westerschelde.

Meer lezen over de nieuwe Europese regels ...


Heesens krachtigste superjacht ooit

Het is de naam van een film van James Bons en het belooft bijna net zo veel actie. Project SkyFall is Heesens krachtigste superjacht ooit. Het krachtigste superjacht ooit door Heesen Shipyards gebouwd, ligt sinds enkele dagen in loods negen van de werf in Oss klaar voor afbouw. Daarna verlaat Project SkyFall (YN 19959) de werf in het voorjaar van 2023 voor intensieve proeven op de Noordzee, waarna het wordt opgeleverd aan de klant.


Italianen kenden Amerika voor Columbus

Columbus wist op zijn reis naar het westen dat hij daar land kon verwachten. Dat zegt de Italiaanse historicus Paolo Chiesa na het bestuderen van het boek Cronica universalis, geschreven rond 1345. Daarin vermeldt de auteur, de Milanese monnik Galvaneus Flamma, een land in het westen dat hij Marckalada noemt. Dat is ruim anderhalve eeuw voor Columbus vertrok.


Lekker oefenen

Tijdens het leren is herhaling heel erg belangrijk om de leerstof uit de boeken ook te onthouden en vooral om deze ook toe te kunnen passen. Op het examen Klein Vaarbewijs moet u bijvoorbeeld de vaarregels kunnen toepassen op vragen die gaan over situaties die u op het water kunt tegenkomen. Twee schepen naderen elkaar, de één een klein zeilschip met de zeilen over bakboord en de andere een kleine motorboot. Wie van deze twee heeft voorrang? 

In de Examentraining van de ANWB staan enkele duizenden vragen over de complete leerstof voor de examens Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2. Essentieel om het geleerde uit het boek of cursus te oefenen en te herhalen. De software geeft duidelijke feedback zodat u ziet welke onderwerpen u goed beheerst en welke onderwerpen nog wat extra studie vragen. Zo gaat u goed voorbereid naar het examen bij het CBR.

Maar ook als u al jarenlang vaart kan het nooit kwaad om uw kennis eens te toetsen. Hoe zat dat ook al weer met dat grote vrachtschip dat een haven wil uitvaren. Ik hou toch stuurboordswal. Heb ik dan niet voorrang?. U moet keren in een vaarwater dat te smal is om in één keer rond te gaan. Hoe kunt u zo kort mogelijk draaien? De voorliggende kompaskoers is 020°. Er staat een oostelijke stroom. Ten gevolge van de stroom wordt u 10° naar stuurboord weggezet. Welke koers moet u in de kaart zetten? In de waterkaart staat bij deze brug aangegeven: H 30; brughoogten in dm boven kanaalpeil: KP = NAP + 2 dm. Bij de brug hangt een peilschaal, waarop u afleest dat het waterniveau in het kanaal NAP - 2 dm is. Uw schip is 2,80 meter hoog. Hoeveel speling houdt u over?

Deze en nog enkele duizenden andere vragen vindt u in de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs. Geen zin om achter de computer te gaan zitten om te oefenen. Geen nood, de inbegrepen online versie van de examentraining werkt ook op tablet of smartphone. En geen zin om online te oefenen; probeer dan eens één van de speciale app'jes voor de iPhone

De Examentraining van de ANWB is bedoeld als aanvulling op het Cursusboek van de ANWB, maar is ook prima te gebruiken als aanvulling op een ander leerboek of (online) cursus. Alleen de training van de ANWB bevat zo veel oefenvragen én een slim algoritme waarmee u onbeperkt oefenexamens kunt genereren en oefenen. En bij de lastigere vragen geeft de training u ook een toelichting op het antwoord en komt u er niet uit dan is de helpdesk ook voor inhoudelijke vragen beschikbaar.


Behoudsorganisatie BKPJ stopt

Met de opheffing van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ) is de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ) nu de enige behoudsorganisatie op het gebied van scherpe zeiljachten. Er varen op dit moment zo'n 230 klassieke jachten onder de vlag van de VKSJ. De VKSJ organiseert allerlei evenementen waar klassieke jachten zich presenteren en houdt zich ook bezig met onderlinge kennisuitwisseling onder de eigenaren, onder andere op het gebied van restauratie.

Tot ongeveer tien jaar geleden werden polyester jachten niet tot de VKSJ toegelaten. Zo ontstond een nieuwe behoudsorganisatie, de BKPJ. De eerste polyester jachten kwamen meer dan zestig jaar geleden in Nederland op de markt en inmiddels wordt ook binnen de VKSJ erkend dat hier klassiekers onder schuilen. Beide verenigingen werkten steeds nauwer samen en deelden de laatste jaren hun activiteitenprogramma. Omdat het de BKPJ niet lukte om een nieuw bestuur bijeen te krijgen, heeft de vereniging zichzelf opgeheven. Zo'n veertig oud-leden van de BKPJ zijn met hun schepen lid van de VKSJ geworden.


Allianz Regatta naar Almere

Het is nu officieel: de Allianz regatta verhuist van Medemblik naar Almere waar het Watersportverbond, overstag voor aanzienlijke financiële steun van de provincie Flevoland, een nieuw watersportevenement gaat optuigen: de Dutch Waterweek. Bedoeling is dat in de zuidelijke kom van het IJsselmeer/Markermeer vanaf volgend jaar gezeild zal worden op het hoogste niveau. De gemeente Medemblik, dat sinds 1985 onderdak bood aan het internationale zeilevenement, laat weten wel even te moeten slikken nu de regatta verdwijnt. Anderen reageren furieus.

Het is echt onbegrijpelijk dat men kiest voor deze nieuwe locatie, reageert Pieter Kok, bestuurslid van Team Medemblik, furieus.

Onduidelijk is of het vertrek van de regatta ook het vertrek van het topsport zeilcentrum betekent. Er zou nog gezocht worden waar Nationaal Trainingscentrum van het Watersportverbond kan komen.


De complete schipper

The Complete Yachtmaster is een bestseller sinds de eerste druk en hét standaard werk voor schippers die leren voor RYA Yachtmaster. In de compleet bijgewerkte en net verschenen nieuwe 10e druk brengt Tom Cunliffe alle noodzakelijke kennis samen in één boek. Hij leert u wat iemand een goede schipper maakt en gaat uitgebreid in op de theorie en praktijk van het zeilen, de zeiltrim, goed zeemanschap en nauwkeurige navigatie. Uiteraard komen ook kaartplotters, computers en meteorologie aan bod. En wordt aandacht besteed aan de voorbereidig op zwaar weer, de stabiliteit van een jacht en hoe te handelen in noodsituaties.

Noodzakelijk als u leert voor RYA Yachtmaster, maar ook ervaren en minder ervaren schippers zullen zeker veel opsteken van dit mooie en rijk geïllustreerde boek. De ervaring en kennis van die Cunliffe met dit boek overbrengt maken u tot een meer complete schipper dan u nu al bent.


Nederland tegen Engeland

Het is geen voetbal en al helemaal geen wedstrijd. Het is echter wel een feit dat in Watersportland Nederland er toch minder watersporters rondvaren dan in het Verenigd Koninkrijk en dat er wereldwijd nog vele malen meer schippers zijn die Engels als moedertaal of als tweede taal spreken. Dat simpele gegeven maakt dat er ook vele malen meer Engelstalige watersportboeken verschijnen dan Nederlandstalige. 

Vaarwinkel verkoop al vele jaren een groot aantal Engelstalige watersport- en scheepvaartboeken naast het aanbod aan boeken in het Nederlands. Dankzij de samenwerking met OneOcean en Bookharbour in Engeland kunnen wij u deze boeken rechtstreeks uit het magazijn in Engeland leveren. En dat bijna net zo snel als boeken die vanuit Nederland worden verstuurd. En dat tegen dezelfde lage verzendkosten ! Bestellingen boven de 50 euro versturen wij binnen Nederland zelfs gratis. Ongeacht of het boek dus uit Engeland moet komen. Vaarwinkel is de grootste online watersportboeken verkoper van Nederland en mede daardoor hebben wij deze voordelige afspraken kunnen maken.

De komende tijd zullen wij het aanbod van Engelstalige boeken in de Vaarwinkel flink uitbreiden. Hiermee willen wij u een zo breed mogelijke keuze geven en maken wij het bestellen van deze boeken uit Engeland ook betaalbaar.

En kunt u een bepaald boek (nog) niet vinden; neem dan even contact op. Wij kijken dan hoe wij u toch kunnen helpen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.