Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 41

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Nieuwe druk Handboek Wadvaren

Kom je net de sluis uit, snuif dan de zoute zeelucht op en kijk naar de wolken, voel de wind en kijk naar de schepen die van het Wad komen. Kies dan wat je gaat doen. Omarm de reis of pas je plan aan. Je hoeft niets. Het is beter om respect te tonen voor wat je waarneemt, dan onderweg in problemen te komen. Zo maar een paar zinnen uit het Handboek varen op de Waddenzee van Marianne van der Linden. Toch staat hier een belangrijk advies voor beginnende wadvaarders; niets hoeft. Je vaart immers voor je plezier. Het moet dus leuk blijven. Een heel belangrijk advies voor een ieder die voor het eerst open en voor hem of haar onbekend water op gaat. Het leuke aan watersport is dat je steeds je grenzen kan verleggen. Van de plassen, naar de meren, naar het IJssel- en Markermeer of de Hollandse Delta, door naar het uitdagende getijdewater van de Waddenzee of de Ooster- en Westerschelde, de oversteek naar Engeland. En dan. Je bepaalt zelf hoe ver jouw horizon ligt en of je achter die horizon wilt gaan kijken.
En zelfs al voer je eens rond de wereld; het vaargebied van de Nederlandse Waddenzee is uniek. Zelfs de meest ervaren zeeman staat hier voor nieuwe uitdagingen.

Marianne weet waar zij het over heeft. Al haar hele leven vaart zij op de Waddenzee en al vele jaren leidt zij schippers op. Haar insteek spreekt velen aan en het Handboek varen op de Waddenzee is niet voor niets al weer aan de vijfde en herziene druk toe.

Hét 'Handboek Wadvaren' is vooral een praktisch boek waarin elke schipper nuttige informatie haalt. Van de beginnende wadvaarder tot de ervaren schipper, iedereen heeft iets aan dit boek en het mag dan ook niet ontbreken in de boordbibliotheek van een ieder die op het getijdenwater van de Waddenzee vaart.

Ten opzichte van de vorige druk zijn er weer verbeteringen doorgevoerd, mede op basis van reacties van lezers. En ook de vormgeving is hier en daar aangepast. Rijk geïllustreerd met veel foto's en handige kaartjes. Een mooi en vooral heel praktisch boek.

En elke lezer die het boek koopt kan op de website het gratis digitale boek Veilig varen op de Waddenzee met oa. tips van de KNRM downloaden. Heeft u een eerdere druk van het boek, dan kunt u het gratis boekje ook direct bij Scheepswijs opvragen.


Groot Pleziervaarbewijs halen

Het Groot Pleziervaarbewijs is verplicht voor pleziervaartuigen langer dan 25 meter tot 40 meter lengte. Er zijn helaas maar weinig opleidingen en er is nauwelijks lesmateriaal voor dit examen te vinden. Daarom is het goed nieuws dat Scheepswijs (zie ook hierboven het Handboek varen op de Waddenzee) in november weer een cursus begint voor een ieder die het Groot Pleziervaarbewijs wil gaan halen. Meldt u snel aan.

Het Groot Pleziervaarbewijs is dus verplicht voor de grotere pleziervaartuigen. Het examen bestaat uit het theoretisch examen CWO Groot Motorschip én een praktijkexamen. In de cursus van Scheepswijs leert u voor beide examens. De theorielessen volgt u gewoon thuis en de praktijk doet u op uw eigen schip. Om het examen te kunnen doen moet u een Klein Vaarbewijs II hebben en minimaal het basiscertificaat Marifonie.


Sloepenkoning zoekt het hogerop

Meindert Wolfraad breidt zijn racesloepenmerk Lekker Boats uit met een jacht die bijna net zo hard door het water klieft. 'Je kan een sportauto kopen voor twee personen, maar het is veel leuker om met z'n tienen een feestje op het water te houden.' Wolfraad lanceerde acht jaar geleden vanuit Australië botenmerk Lekker Boats, met als missie om het imago van de sloep als een langzaam varende familieboot op te krikken. De eerste sloep (Lekker Damsko) kreeg als 'wolf in schaapskleren' een topsnelheid van 85 kilometer per uur.


James Bond kiest voor Spirit zeiljacht

Een Spirit 46 zeiljacht speelt een hoofdrol in de net verschenen James Bond-film No Time to Die. Het 14 meter lange zeiljacht is te zien in de film, waarin Bond wordt teruggezien na zijn vertrek uit actieve dienst. Aan boord geniet 007 in Jamaica van een rustig leven. Spirit Yachts CEO en Head of Design Sean McMillan: "De James Bond films zijn een steunpilaar van de Britse cultuur en we zijn vereerd om onze samenwerking met zo'n iconisch merk voort te zetten."


Examen vaarbewijs wordt duurder

Het CBR heeft de nieuwe tarieven voor haar diensten voor volgend jaar bekendgemaakt. Over de hele linie wordt alles een beetje duurder. Dus bijvoorbeeld ook de prijs voor het examen voor het Klein Vaarbewijs 1. Kost een examen nu nog € 44,45 in 2021 betaald u € 45,35.
Helaas worden de andere prijzen voor de recreatievaart en binnenvaart examens niet getoond op de site, maar gemiddeld bedraagt de prijsstijging 1-3 procent.

Nu de nieuwe tarieven bekend zijn is het ook direct mogelijk om al een examendatum voor volgend jaar te reserveren.

Al het lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs is gemakkelijk en snel online te bestellen.


Maassluis krijgt geld voor haven

De gemeente Maassluis krijgt 650 duizend euro uit de Erfgoed Deal. Met dit geld gaat de gemeente de eerste stappen zetten uit het '10 jaren ontwikkelplan voor Maritiem Historisch Maassluis'. Het programma Erfgoed Deal van de Rijksoverheid stelt geld beschikbaar om erfgoed een zinvolle en zichtbare rol te geven in stedelijke ontwikkeling.
Wethouders Corine Bronsveld van Cultuur en Sjef Evers van Duurzaamheid en Financiën zijn blij met de toekenning. "Maassluis wil de potentie van maritiem erfgoed benutten, versterken en verduurzamen. Met het geld uit het Erfgoed Deal programma kunnen wij daar een enorme impuls aan geven."


Driedaagse training

Zeilcentrum Demarage heeft een driedaagse zeiltraining gepland voor 6 tot en met 8 november. De zeiltraining is gepland op de MariFlex Challenge, een uniek 67 voets zeezeiler. Tijdens deze driedaagse ligt het accent ook op het praktisch taalgebruik en communicatie via de marifoon. U zult tijdens deze dagen ook zeer drukbevaren scheepsruimtes bevaren waar u in de gelegenheid gesteld wordt om u hier verder in te bekwamen. Hiernaast wordt u de mogelijkheid geboden om u verder te ontwikkelen in de vele facetten van het (zee)zeilen zelf.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers vaart men zuidwaarts richting Breskens, dan wel naar het noorden zeilen richting Scheveningen.

Heeft u interesse in een leuke en gezellige driedaagse zeiltraining? Informeer dan geheel vrijblijvend naar de voorwaarden via info@demarage.nl.


Win een zeilreis

Let op alleen voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar !

Nog geen plannen voor deze winter?
Doe iets bijzonders! Reis mee van 31 oktober tot en met 12 december tijdens een 6 weken durende ontdekkingsreis van Rotterdam naar de Canarische Eilanden. Leer alles over zeilen, de zee en jezelf. Niet meer naar schermen turen en vanaf je zolderkamertje lesstof proberen op te nemen, maar de buitenlucht in en samen met leeftijdsgenoten genieten tot het uiterste. Zoek met ons het avontuur op!

Op het moment dat het in Nederland nat en donker begint te worden stap jij in Rotterdam aan boord van Zeilschip Eendracht, Nederlands grootste driemastschoener. Vanaf dan mag jij je een ware ontdekkingsreiziger noemen die in 6 weken tijd naar de zonnige Canarische Eilanden zeilt. Tijdens deze reis zal je de havens van Brest in Frankrijk en Lissabon in Portugal aan doen om uiteindelijk aan te komen in Las Palmas.

Tijdens de reis zal jij alle vaardigheden van het zeilen op zee leren, ook kan je leren hoe een schip wordt onderhouden en wat er allemaal bij komt kijken om een schip als de Eendracht letterlijk en figuurlijk in de vaart te houden. Aan het einde ontvang je hiervoor een bewijs van zeevaardigheid.

Vaardigheden die je aangeleerd krijgt zijn onder andere; zeilhandelingen, knopen, navigeren, wacht draaien, veiligheid, onderhoud van het schip en nog veel meer!

Mis deze kans niet! Ga snel naar www.eendracht.nl/reis/win/ en schrijf jouw motivatie waarom jij deze reis wil winnen!

Deze winactie wordt gesponsord door het C.J. JaskiFonds. Het JaskiFonds ondersteunt initiatieven om jongeren individueel de ruimte te bieden te ontdekken wat zeezeilen voor kansen biedt om zichzelf te ontwikkelen.


Goedkeuring voor Windship-zeilsysteem

Klassenbureau DNV heft een principegoedkeuring afgegeven voor het '3×3' zeilsysteem van het Britse Windship Technology. Dat claimt daarmee een systeem te hebben dat voldoende vermogen levert om een schip van 80.000 ton op lange routes over de oceanen aan te drijven.
Het systeem van Windship bestaat uit drie masten die elk voorzien zijn van een framewerk met drie vaste zeilen.


Beken kalenders verschenen

De nieuwe kalenders van Beken of Cowes voor 2022 zijn verschenen. Ze zijn weer schitterend geworden. Mooie actiefoto's van de wedstrijdbanen en andere zeilevenementen van het afgelopen jaar. Leuk om (aan uzelf) kado te doen.

Wacht niet te lang met bestellen. De ervaring van voorgaande jaren laat helaas zien dat de kalenders ook bij de uitgever op kunnen raken en het is natuurlijk jammer als de kalender van uw keuze dan net niet meer leverbaar is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.