Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 45

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Monster etappe in The Ocean Race

Een nooit eerder gezeilde monster-etappe is onderdeel van de veertiende Ocean Race. De vloot die in 2022 zal starten in Alicante zeilt in ruk van Kaapstad naar het Braziliaanse Itajaí. Een stuk van meer dan 12.000 mijl langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn waar de boten dertig dagen over doen. De Race zal geen stopover hebben in China, het thuisland van DongFeng, winnaar in de afgelopen editie. Ook zeilmekka Nieuw Zeeland wordt gepasseerd zonder feestelijke tussenstop.

En hoewel een dergelijke lange etappe natuurlijk best spannend en een uitdaging is voor zowel de organisatie als de deelnemers, maakt het de wedstrijd niet direct spannender voor de volgers thuis op de bank of achter de pc. De realiteit is echter dat vrijwel alle mogelijke tussenstops in China, Australië en Nieuw-Zeeland het niet aan durven om zo ver vooruit te kijken nu Covid ook daar nog rondwaart of juist niet omdat de grenzen gesloten zijn.

Foto: © Ainhoa Sanchez/Volvo AB


AkzoNobel krijgt Koninklijke prijs

Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow heeft AkzoNobel van Prins Charles een duurzaamheids prijs gekregen. Het Terra Carta Seal is een speciale prijs van de prins voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, een beter milieu en die natuur, mensen en de planeet voorop stellen. AkzoNobel is de enige verffabrikant die deze prijs heeft gekregen. AkzoNobel CEO Thierry Vanlancker nam de prijs in ontvangst en vertelde dat iedereen in het bedrijf enorm trots is op deze erkenning. Terra Carta is een initiatief van Prins Charles om het klimaat te helpen herstellen voor een duurzame toekomst.


Nacra 500 MK2

Het legendarische Californische merk Nacra ging in 1975 van start. De catamaranbouwers wisten zich te onderscheiden door gladde rompen met een beter drijfvermogen en een hogere snelheid dan hun concurrenten. In 2005 kochten twee Nederlanders de licentie voor het merk Nacra en ging het Fast Forward. Vanaf dat moment richt Nacra Sailing zich op het verbeteren van elk model en streeft meedogenloos naar de hoogste kwaliteitsnormen. En toen het bid voor de Olympische Spelen van 2016 werd gelanceerd, creëerde Nacra Sailing de machine die in de lucht vloog: de Nacra 17 - de mixed-gender foiling multi-hull op de Olympische Spelen.

Nacra Sailing blijft innoveren met de Nacra 15 - de huidige World's Youth en Youth Olympic Class, de Nacra Carbon 16, de Nacra F18 Infusion en Evolution, en de Nacra Carbon F20. Nacra Sailing werd daarmee 's werelds leidende merk is in de racegemeenschap. En nu komt Nacra Sailing met de volgende stap door een nieuw marktsegment te bedienen. Met een gloednieuw ontwerp. Een boot van de hoogste kwaliteit, die wendbaar en snel is, maar ook handelbaar en duurzaam. De nieuwe Nacra 500 MK2 is de eerste hoogwaardige vrijetijdscatamaran gebouwd volgens Olympische normen. De boot is snel, door een slank ontwerp. Licht, gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen en de beste zeilen van Performance Sails.

Dit is de catamaran die je wilt hebben. Voor recreatief zeilen, voor familie, voor zeilscholen, hotelketens, maar ook om af en toe wedstrijden mee te varen, zegt Peter Vink, directeur van Nacra. Als Nacra goed genoeg is voor de Olympische Spelen waarom zou je het jezelf dan niet gunnen?

Volgend op de introductie van de nieuwe Nacra 500 werd bekend dat voormalig wereldkampioen Sander Schuurman het team van Nacra komt versterken. Sander neemt de leiding van het marketing team over. Na de successen op de wedstrijdbanen wil Nacra ook nadrukkelijk de recreatieve zeiler aan zich binden.


Moderne lijnen aan boord

De meeste lijnen aan boord zijn van materialen gemaakt die bijzonder geschikt zijn voor gebruik aan boord. En bij juist gebruik en onderhoud dus lang mee kunnen gaan. Zeker ook in de winter verdienen de lijnen aan boord een beetje extra zorg.

Neem de tijd om alle lijnen langs te lopen en beslis welke lijnen u voor het komende seizoen wilt vervangen. Controleer op slijtage en of er geen ravels te zien zijn en kijk of de einden nog goed voorzien zijn van een takeling of andere eindafwerking.
Lijnen die nog steeds nat of vochtig zijn neemt u (indien mogelijk) het beste mee naar huis om ze daar eens goed te laten drogen. Berg ze in ieder geval niet nat weg.

De meeste lijnen kunt u ook wassen. Bij erg vuilen lijnen kunt u ze met wat Biotex voorweken. Polyester lijnen kunnen prima in de wasmachine. Was ze op dertig graden met niet te veel waspoeder. Lijnen als Dyneema beter niet in de wasmachine. Hoewel niet alle fabrikanten het daar mee eens zijn. Voor de zekerheid kunt u deze beter in bad leggen en met de hand wassen. Gebruik dan juist weer geen waspoeder. Vervolgens goed laten drogen voor ze op te bergen.

Als u meer wilt weten over de moderne lijnen en de materialen waarvan deze zijn gemaakt dan is het Handboek splitsen van moderne lijnen beslist een aanrader. Uiteraard veel aandacht voor het maken van splitsen in verschillende soorten van lijnen, maar ook uitleg over de materialen, soorten lijnen en waarvoor welk soort lijn het beste gebruikt kan worden.


Campus voor bouw van superjachten

Binnen een paar jaar krijgt Amsterdam een speciale campus voor de bouw van super- en megajacht tot 200 meter lengte. Ontwikkelaar Larendael van Wim Beelen kondigt vandaag aan dat daarvoor een 53 hectare grote scheepswerf in het Westelijk havengebied van de hoofdstad wordt omgevormd tot Dutch Superyacht Tech Campus. "Wij investeren in faciliteiten en technische middelen om samenwerking waar mogelijk te stimuleren, met open innovatie als doel. Denk hierbij aan het zoeken naar alternatieve brandstoffen, maar wij zien ook mogelijkheden om het bouwproces en de materialen die in de schepen worden verwerkt, te verduurzamen", vertelt Wim Beelen.

Wel moet er eerst nog een 'vuiltje' uit het verleden weggewerkt worden. De gemeente en het Havenbedrijf hebben namelijk een claim van 130 miljoen euro aan de broek gekregen van de nieuwe eigenaar van het ADM-terrein. Op zijn beurt stapt het Havenbedrijf naar de rechter tegen Beelen.


Oprichter Hallberg Rassy overleden

Christoph Rassy, mede oprichter van de bekende Zweedse jachtbouwer Hallberg-Rassy is overleden op de leeftijd van 87 jaar. Geboren in Duitsland kwam hij als jonge jachtbouwer met alleen een fiets in 1960 naar Zweden met als doel daar werk te vinden op één van de vele jachtwerven. In Ellös op het eiland Orust begon hij voor zichzelf om later samen te gaan met zijn vroegere werkgever Hallberg. Hallberg Rassy, Najad, Vindö en Malö maakten het Zuid-Westen van Zweden tot het Silicon Valley van de Zweedse jachtbouw. Hallberg Rassy groeide uit tot de bekendste en grootste. De jachten staan bekend om hun goede kwaliteit en degelijkheid. Over heel de wereld zijn de schepen van Hallberg Rassy te vinden en de oudere modellen behoren inmiddels tot de klassiekers. Hallberg Rassy is nog steeds een familiebedrijf en wordt momenteel geleid door Magnus Rassy.

Vorig jaar kreeg Rassy de Lifetime Achievement Award als botenbouwer.


Natuurlijk gaat uw trouwe viervoeter ook mee aan boord. Trakteer uzelf en uw hond dan op het speciale 'Hond aan boord' actiepakket.

Met de wimpel en sticker laat u aan anderen zien dat uw hond aan boord is. Leuk om zo andere dieren aan boord te ontmoeten en een gerust gevoel dat als de nood aan de man is de redders kunnen zien dat er ook dieren aan boord zijn. Het mooie boek Honden aan boord van Trudie Rutten is speciaal bedoeld voor elke schipper die met zijn of haar hond wil gaan varen. In dit boek laat ze zien dat varen en honden, met de juiste kennis en vaardigheden prima samen kunnen gaan, met als resultaat: meer plezier voor eigenaar en hond aan boord.
En als extra krijgt uw hond nu bij dit actiepakket een paar leuke hondenkoekjes in de vorm van een anker.


Nieuwe kansen voor het Slijkgat

Het Slijkgat naar Stellendam en Haringvliet slibt dicht. Dat vormt al langere tijd een belangrijke belemmering voor de doorvaart tussen Stellendam/Haringvlietsluis richting Noordzee. Onder andere het Watersportverbond voert periodiek overleg met Rijkswaterstaat, in eerste instantie om een zo veilig mogelijke aanloop van Stellendam te kunnen waarborgen. Dat komt neer op periodiek baggeren, goed peilen en waar nodig de betonning aanpassen.

Dat de vaargeul open moet blijven, daarover is brede overeenstemming. En dat daarbij gebaggerd zal moeten blijven worden, ook. Maar daarmee is de basis van het probleem niet opgelost, immers de langzame verzanding met slibneerslag ter hoogte van het badstrand van Rockanje en Oostvoorne blijft doorgaan.


Inmarsat overgenomen

Satellietcommunicatiebedrijf Inmarsar wordt overgenomen door het Amerikaanse communicatiebedrijf Viasat. Die laatste is een beursgenoteerd bedrijf dat aan deze kant van de oceaan minder bekend is. Het bedrijf is echter groot in de Verenigde Staten waar het de vele afgelegen woningen aansluit via haar netwerk van satellieten. Ook is het groot in de luchtvaart en militaire communicatie. Inmarsat is van oorsprong een Engels bedrijf en vooral bekend in de scheepvaart en onder andere aanbieder van het GMDSS alarmeringssysteem. Inmarsat was nog maar sinds twee jaar eigendom van enkele investeringsfondsen, waaronder het pensioenfonds van onderwijzers in het Canadese Ontario.


De kalenders voor 2022

De nieuwe kalenders voor 2022 zijn werkelijk schitterend. Mooie actiefoto's van de wedstrijdbanen en andere zeilevenementen van het afgelopen jaar. Leuk om (aan uzelf) kado te doen.

Wacht niet te lang met bestellen. De ervaring van voorgaande jaren laat helaas zien dat de kalenders ook bij de uitgever op kunnen raken en het is natuurlijk jammer als de kalender van uw keuze dan net niet meer leverbaar is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.