Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 34


Marifoon examens mogelijk naar het CBR

Middels een brief heeft de staatsecretaris van Economische Zaken de Tweede Kamer laten weten dat de examens voor maritieme radiocommunicatie en amateur zendvergunningen mogelijk van het Agentschap Telecom verhuizen naar het CBR. Het Agentschap Telecom valt onder Economische Zaken en voert een steeds groter aantal taken uit. Het organiseren van examens past daar steeds minder goed tussen en men is ook van mening dat de dienstverlening beter kan. Bijvoorbeeld door de examens digitaal af te nemen. Het Agentschap Telecom staat dus voor de keuze hierin te investeren of de taak over te dragen aan het CBR dat hierin juist gespecialiseerd is.

De examen voor de maritieme radiocommunicatie worden de laatste jaren afgenomen door aangewezen instellingen. Instellingen die daarvoor zijn aangewezen door het Agentschap Telecom. Dat zijn beroepsopleidingen, zoals de zeevaartscholen, maar ook particuliere opleiders die dus de theorie en sommigen ook de praktijk examens mogen afnemen. De examens zelf komen echter nog steeds van het Agentschap Telecom en zij houdt ook het toezicht op het afnemen van de examens door deze instellingen. Het aantal aangewezen instellingen is de laatste jaren wel gegroeid, maar niet het aantal toezichthouders. Er zijn daarbij vraagtekens te plaatsen bij de werkwijze waarbij de opleider tegelijk ook de examinator is. Ook is het volgens het Agentschap Telecom niet meer van deze tijd dat examens nog steeds op papier naar de exameninstellingen worden gestuurd. Dat kan tegenwoordig veel efficiënter.

Hoewel de onderhandelingen met het CBR nog gaande zijn kregen de aangewezen exameninstellingen al wel een brief van het Agentschap Telecom waarin hierover werd verteld, maar tegelijk wel werd aangekondigt dat aanwijzingen die verlengd moeten worden tot maximaal 1 januari 2023 verlengd zullen worden. De datum waarop men kennelijk verwacht de examentaken aan het CBR over te dragen.

De examens voor Marcom-B (Module GMDSS) en Marcom-A bestaan naast een theorie examen ook uit een praktijkdeel. Hiervoor moet een exameninstelling beschikken over verschillende zenders en andere specieke communicatie apparatuur. Omdat alle aangewezen instellingen ook zelf les geven wordt deze apparatuur dus dubbel gebruikt. Onduidelijk is of de praktijkexamens bij deze instellingen blijven of dat het CBR ook deze apparatuur voor alle locatie gaat aanschaffen of dat het praktijkdeel straks bijvoorbeeld op een simulator wordt afgenomen.


Topdrukte bij jachthavens

De jachthavens in de regio Rivierenland liggen bomvol. Schippers van pleziervaartuigen zoeken er een plekje voor de nacht. Met een beetje passen en meten lukt het de havenmeesters meestal nog nét om ook laatkomers een plekje te geven. Alle boten een plekje geven is een puzzel


Navigatie leren

In de leerstof voor het Klein Vaarbewijs 2 komt enige navigatie aan bod, maar deze gaat niet veel verder dan een koers uitzetten, rekenen met stroom en wind en goed de kaart kunnen lezen. Een belangrijke basis, maar onvoldoende als uw ambities verder reiken dan het IJsselmeer en de Wadden. Voor hen was er altijd het diploma Theoretische Kustnavigatie (TKN) van het Watersportverbond. 'Was' want het Watersportverbond is gestopt met het organiseren van examens TKN. De bedoeling is dat de Commissie Watersportopleidingen (CWO) het stokje (in gewijzigde vorm) gaat overnemen. Dat was echter voor Corona en op dit moment zijn er geen examendata gepland.

Wat echter blijft is dat de leerstof voor TKN nog steeds een heel goede basis biedt voor schippers die hun horizon willen vergroten en meer van navigatie willen weten dan de toch beperkte kennis die nodig is voor het examen Klein Vaarbewijs 2. Daarom is het lesmateriaal voor TKN eigenlijk bij uitstek geschikt voor een ieder die na Klein Vaarbewijs 1 ook Klein Vaarbewijs 2 wil halen, maar tegelijk de complete basis van de kustnavigatie onder de knie wil krijgen.

De online cursus Kustnavigatie is een plezierige manier om in uw eigen tempo te leren en te oefenen. De leerstof staat in het boek dat u bij de online cursus krijgt en de online lessen helpen u stap voor stap door de lastigste onderwerpen. Met duidelijke illustraties, video en praktische voorbeelden. Elke les bestaat daarnaast uit een aantal oefenopgaven die u maakt op één van de vier meegeleverde leskaarten.

Met als mooie bijkomstigheid is dat u na de online cursus gelijk klaar bent voor het examen Klein Vaarbewijs 2. Terwijl u ook weet dat als u straks het zeegat uitvaart beschikt over de juiste basis.


Pas op; overstekende bootjes

Overstekende schepen op het fietspad op de dijk. Het klinkt wellicht onwerkelijk, maar in Spakenburg gaat het op afzienbare termijn gebeuren. Bij de Oostdijk zijn inmiddels de voorbereidende werkzaamheden gestart voor het aanleggen van de eerste zelfbedieningsovertoom van Nederland. Deze week is de opdracht afgegeven aan de bouwer van de overtoom, die het leven voor veel bootjesbezitters in de Bunschotense wijk Rengerswetering en de Amersfoortse wijk Vathorst een stuk makkelijker moet maken.


Open Monumentendag

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan 'Mijn monument is jouw monument' wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Verschillende museumhavens hebben zich al aangemeld. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten wel noodzakelijk.


Verzegeling vuilwatertank komt te snel

Ook de FVEN roept booteigenaren op om te reageren op het Besluit Activiteiten Leefomgeving van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met betrekking tot het verzegelen van de kranen van vuilwatertanks. De invoering, gepland voor 1 juli 2022, gaat volgens de FVEN te snel. Gepleit wordt voor een overgangstermijn van minimaal 5 jaar. In de Tweede kamer is geruime tijd terug een motie aangenomen om de afvoerkraan van de vuilwaterkraan van pleziervaartuigen te verzegelen. De invoering ervan is gepland op 1 juli 2022. Dit is volgens de FVEN veel te snel.

Het is waar dat oude pleziervaartuigen van voor 1950 niet vallen onder de wet Pleziervaartuigen en dat dit ook geldt voor schepen die voor eigen gebruik zijn gebouwd. Het loosverbod geldt echter wel degelijk ook voor deze pleziervaartuigen. Het Besluit lozen buiten inrichtingen verwijst namelijk naar de definitie van pleziervaartuig in artikel 1 van de wet Pleziervaartuigen. Hier staat bij pleziervaartuig: "voor sport- en vrijetijdsdoeleinden bedoeld vaartuig, niet zijnde een waterscooter, ongeacht het type of de wijze van voortstuwing, met een romplengte van 2,5 tot 24 meter;"

Elders in de wet wordt inderdaad een uitzondering gemaakt voor pleziervaartuigen gebouwd voor eigen gebruik en ook voor vaartuigen van voor 1950. Maar dat is buiten de scope van de definitie in artikel 1. Kortom alle pleziervaartuigen ongeacht bouw of leeftijd van 2,5 tot 24 meter vallen onder het lozingsverbod.

Ten onrechte suggereert het stuk van de FNEV dat omdat oude pleziervaartuigen zijn vrijgesteld van constructievoorschriften in de wet Pleziervaartuigen en van een verplichte vuilwatertank, deze vaartuigen niet zouden vallen onder het loosverbod en straks dus ook niet onder de verplichte verzegeling van de buitenboordafsluiter van het toilet en/of vuilwatertank.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.