Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 30


Politie wil uitbreiding vaarbewijsplicht

De politie pleit voor een praktijkexamen voor het klein vaarbewijs en uitbreiding van de vaarbewijsplicht naar schepen vanaf acht meter lengte. Dat meldt RTL Nieuws. Diverse media namen vervolgens het nieuws over.

Een vaarbewijs is momenteel verplicht voor recreatieschippers van schepen langer dan 15 meter of die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. De politie wil dat dit wordt verscherpt, omdat de recreatievaart bij de helft van de scheepsongelukken betrokken is.
Ook een praktijktoets moet bijdragen aan de vaardigheden van de recreatievaart. Het behalen van het vaarbewijs kan nu nog op basis van een theorie-examen. Daarvoor hoeft geen roer te worden aangeraakt.

Als de Politie er om vraagt dan zal het er wel van komen? Tot op heden is het officiele standpunt van de verantwoordelijke minister altijd geweest dat een uitbreiding van de vaarbewijsplicht pas aan de orde is als alle belanghebbenden het er over eens zijn. Tot op heden is het nog nooit gebeurt dat wetgever, handhavers, beroepsvaart, watersportbedrijven en pleziervaart het op dit punt eens werden. Maar het standpunt van de minister kan natuurlijk altijd veranderen. Zeker als de VVD straks geen minister voor dit ministerie mag leveren. Tot op heden was een uitbreiding van de vaarbewijsplicht niet belangrijk genoeg om in een regeeraccoord vast te leggen en met de roep om een accoord op hoofdlijnen zal dat nu ook niet zo snel gebeuren.

Op zich is de oproep van de Politie niet alleenstaand en ook niet nieuw. Het feit dat de grootste groep watergebruikers dit kan zonder enig diploma of opleiding is wel bijzonder. Aan het wegverkeer mag je alleen zonder diploma deelnemen op de fiets of te voet. In de lucht geldt alleen nog maar voor een drone onder de 250 gram een vrijstelling voor een diploma en moet een piloot van drone tot de grootste Boeings een relevant brevet hebben. 

Wij vinden dat er beslist iets te zeggen is voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Elke toename van kennis over het varen juichen wij van harte toe, maar een simpele uitbreiding met bijvoorbeeld een praktijktoets of een verlaging van de grens van 15 meter naar bijvoorbeeld 8 meter zien wij niet zitten. Niet binnen de huidige systematiek waarbij het examen verplicht is voor snelle motorboten en/of schepen langer dan 15 meter, terwijl de leerstof zich richt op de gemiddelde watersporter. 

De gemiddelde watersporter bestaat naar onze mening niet, maar als die al zou bestaan dan vaart deze niet met een snelle of grotere motorboot. Als er ooit sprake is van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht, dan graag het hele systeem op de schop en kiezen voor een modulair systeem vergelijkbaar met dat van de Commissie Watersportopleidingen (CWO) of de Engelse RYA. Dus een module voor kleine zeilboten, snelle waterscooters, grote motorboten etc.. En dan graag een goede afstemming op de verschillende vaargebieden en een uitbreiding naar de kustwateren.

Tot die tijd is het uw eigen verantwoordelijkheid om goed voorbereid het water op te gaan. En laten we eerlijk zijn, het is meer genieten als u kennis van het varen heeft. De leerstof voor het Klein Vaarbewijs omvat de basiskennis van regels, manoeuvreren en techniek. Zelfs als voor u geen vaarbewijs verplicht is, kan het nooit kwaad om kennis te nemen van de leerstof. En wat is er dan mooier om die kennis te bekronen met het begeerde vaarbewijspasje?


Godsgeschenk voor West-Vlieland

In december 1703 strandt een bijzonder schip op het strand van West-Vlieland. De dorpelingen jutten de lading en vinden goud, zilver en diamanten. De inwoners van het langzaam in zee verdwijnende dorp kunnen de kostbaarheden goed gebruiken. De schout probeert de strandroof tevergeefs tegen te gaan. In december 1704 komt een onderzoekscommissie van het Hof van Holland in Den Haag naar het eiland om uit te zoeken wie zich allemaal aan deze strandroof schuldig heeft gemaakt. De Haagse heren moeten door een muur van stilzwijgen en verhulling heen zien te breken want de waarheid komt niet vanzelf boven water.

Anne Doedens en Jan Houter reconstrueerden de gebeurtenissen van december 1703, tegen de achtergrond van ruim drie eeuwen historie van West-Vlieland. Met behulp van nog niet eerder gepubliceerde stukken en kaarten van het eiland, krijgt het door de zee verzwolgen dorp een gezicht, vanaf de middeleeuwen tot na de ondergang. Een zandvlakte, de Vliehors, is alles wat er nog rest.


Obstakels en schadelijke stoffen in rivieren

Door de overstromingen in de afgelopen periode stromen er veel obstakels in de rivieren zoals complete huisraad en boomstammen. Ook kunnen plastic, slib en modder en misschien ook wel schadelijke stoffen meevoeren in de grote rivieren. Daarom monitort Rijkswaterstaat deze rivieren.

De komende dagen neemt Rijkswaterstaat aanvullend monsters op verschillende plaatsen in de rivieren. Dit doen zij om de kwaliteit van het water te onderzoeken. De waterkwaliteit kan door alle overstromingen onder druk komen te staan. Ook zijn opdrachtnemers en toezichthouders continu op het water bezig om met onder andere werkschepen zoveel mogelijk obstakels uit de rivieren te halen en af te voeren.


Op naar olympisch goud

De Olympische Spelen zijn afgelopen zondag gestart! Benieuwd hoe het de Nederlandse zeilers vergaat? Check de updates op de website van Zeilwereld met dagelijkse quotes, foto's, video's en natuurlijk de tussenstanden.


AIS testgebruikers gezocht

Gedurende de maanden september, oktober en november gaan wij een test doen met AIS in de Waterkaarten app. Wij zoeken hiervoor ongeveer 100 testgebruikers die onze app op een iOS (iPhone of iPad) apparaat gebruiken. Om mee te doen heeft u geen AIS ontvanger/zender nodig. Wel moet u in de maanden na augustus nog regelmatig het water op gaan en een lopende licentie op de Waterkaarten app hebben.



2 opmerkingen:

  1. Het lijkt mij een goed plan om de vaarbewijsplicht uit te breiden. Wel moet dit met de nodige omzichtigheid en overgangsbeleid gepaard gaan. Belangrijk is wie test de opleider en examinatoren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verbaas me over het voorstel van de politie. Zijn er nu landelijk niet genoeg zaken die een hogere prioriteit hebben?
    En mocht eea zijn doorgevoerd dan komt het bericht dat er vanwege een beperkte bezetting niet kan worden gehandhaafd.
    Als er nu voor dringende zaken er geen politie komt, dan vraag ik mij af wat de politie zich nog meer op de hals wil halen.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.