Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 32Eindelijk feest

Bijna een jaar later dan gepland, kan Zeekadetkorps Nederland nu eindelijk het 65-jarig bestaan vieren. Maar mede daarom pakken ze nu dan ook goed uit. Alle gasten worden uitgenodigd op zaterdag 4 september a.s. van 15.00 - 16.00 uur naar de HISWA te Water te komen voor de Jubileumviering. En dankzij de medewerking van de directie van de grootste natte botenshow in Noord Europa, kunnen de genodigden tegelijkertijd een bezoek brengen aan deze populaire botenshow. In hetzelfde weekend nemen drie zeekadetkorpsen deel aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Daar meren drie van de 19 korpsschepen af zodat het jonge publiek kennis kan maken met het leven van een zeekadet. Dit in samenwerking met de Koninklijke Marine. Ook tijdens de HISWA te Water liggen in de Bataviahaven drie korpsschepen afgemeerd aan de buitenzijde van de haven.

Hoewel Corona ook voor het Zeekadetkorps Nederland een hele lastige periode is geweest, zijn de meeste korpsen dit jaar wel met hun korpsschepen op zomerkamp geweest. Ook anderszins zat men niet stil. Sterker nog, het aantal partners is de afgelopen maanden uitgebreid. Tijdens de jubileumviering op 4 september aanstaande worden dan ook twee belangrijke afspraken met partners formeel bevestigd. Met het NOVA College Scheepvaart wordt een driejarige samenwerkingsovereenkomst getekend; het bestuur van het Nederland Binnenvaart Bureau heeft onlangs besloten het Zeekadetkorps Nederland financieel te ondersteuren. Later dit jaar wordt nog een overeenkomst aangegaan met het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Zoals eerder al is bericht heeft laatstgenoemde ook het opleidingsschip Delfshaven overgedragen aan het zeekadetkorps Schiedam.

Bijna de helft van de zeekadetten stroomt uiteindelijk door naar een opleiding of beroep in de maritieme sector. Daarmee levert Zeekadetkorps Nederland een belangrijke bijdrage aan de instroom van jonge mensen, mannen en vrouwen, in deze sector. Met het toenemen van het aantal Zeekadetkorpsen (en zeekadetten), stijgt de bijdrage van Zeekadetkorps Nederland aan de instroom van jong en gemotiveerd talent.


Botenpret op de Hiswa

De opbouw van de Hiswa te Water is begonnen! De organisatie is begonnen extra steigers te plaatsen in de Bataviahaven in Lelystad. De cijfers en ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen zijn zeer gunstig; het lijkt er in alles op dat het evenement doorgaat. Op de Hiswa kunnen potentiële bootbezitters rondsnuffelen, informatie verzamelen en proefvaren. Van koolstofvezel wedstrijdtoerjacht tot betaalbare dagzeiler, op de Hiswa vind je het allemaal. Op de site van Zeilen vast een voorproefje van al het moois dat er van 1 t/m 5 september in Lelystad te zien is.


Klussen aan boord

Tijdens het vaarseizoen kijkt u als het goed is veel en vaak naar uw eigen schip. Juist dan vallen veel zaken op en wordt in gedachten de kluslijst voor komend najaar steeds langer. Als u in de kuip een borrel drinkt ziet u een kleine beschadiging aan de kuiprand. Tijdens het schrobben van het dek vallen die haarscheurtjes rond een kikker ineens op. Voor u er erg in heeft is de kluslijst weer gevuld. Op die van mij staan inmiddels al weer een groot aantal van die kleine polyester reparaties gepland.

Zelf kleine beschadigingen aan de gelcoat of het polyester van uw schip repareren is best te doen, geeft veel voldoening en een kleine reparatie nu doen voorkomt dat het later mogelijk een grote klus wordt. Bedenk dan wel dat u voor de meeste klussen met kunststoffen en moderne verf en lak eisen gesteld worden aan bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur. Wacht dus niet te lang tot het misschien te koud is.

Hoe grote en kleine klussen aan een kunststof boot beet te pakken staat goed en duidelijk beschreven in het Praktijkhandboek kunststoffen. Alle begrippen, materialen en de benodigde vaardigheden komen aan bod. Een goed boek om nu vast in huis te hebben en dit najaar die kunststof klussen van de lijst weg te kunnen strepen.

Een ander praktisch boek om tijdens het vaarseizoen eens door te lezen is het boek Handig aan boord. Dit boek staat boordevol praktische tips en slimme aanpassingen om het leven aan boord een stuk aangenamer te maken zonder al te grote ingrepen. In totaal 700 tips en truukjes handig ingedeeld en duidelijk geïllustreerd.


Een unieke gebeurtenis

Van uit de Oosterschelde vertrokken tweeduizend jaar geleden de Romeinen om met handelswaar de Noordzee over te steken richting Britannia. Beeldhouwer Ludo van Well uit Colijnsplaat nam in 2019 het initiatief tot reconstructie van het Romeinse schip dat de oversteek naar Britannia maakte. Met een bouwteam van vrijwilligers uit het dorp is het schip, in anderhalf jaar tijd, getrouw gereconstrueerd. De bouw van dit bijzondere schip is uitgevoerd door een enthousiast vrijwilligersteam van Colijnsplaatse bewoners. Zij hebben geheel belangeloos anderhalf jaar aan het schip gewerkt.

Op zaterdag 4 september zal om 14.00 uur Gedeputeerde Harry van der Maas, in aanwezigheid van Gemeente Noord-Beveland, het Zeeuwse kenmerk aanbrengen op het schip Caudicaria.

De bouw van het schip is te zien op internet ...


Vreemd vaartuig van het water gehaald

Een Nederlands gezin op vakantie in het zuiden van Duitsland zal zich hun vaartochtje met een zelfgebouwd amfibievoertuig nog lang heugen. De vader, moeder en vier kinderen kregen vrijdag de politie achter zich aan omdat ze op een riviertje voeren waar boten met eigen aandrijving verboden zijn. Het zat de agenten niet mee tijdens hun ongewone operatie maar uiteindelijk maakten ze een einde aan de waterpret.


Lekker het water op

Het weer houdt deze zomer niet over, maar ook in de rest van Europa wordt geklaagd. Te nat, te droog, te heet, te koud. En ook de steeds maar wisselende corona maatregels maken het er niet altijd makkelijker op. Zeker is dat ondanks de maatregels en het weer lekker weg in eigen land dit jaar ongekend populair is. Toch lijkt de drukte op het water wel mee te vallen. 

Moet u nog vertrekken of plant u nog een toch voor het naseizoen. Ook dan zijn vaartochten in eigen land zeker aan te raden. Twee boeken die u daar bij helpen zijn het boek Toertochten voor motorboot en sloep en het boek Met staande mast door Nederland.

Het boek Toertochten bevat verschillende 35 toertochten in Nederland en België. Sommige voor één dag en anderen voor meerdere dagen. Door slim combineren is een hele vaarvakantie te plannen.

Het boek Met Staande mast door Nederland is een leuke aanvulling op de ANWB Wateratlas voor de staande mastroute. Het blijkt namelijk dat langs de staande mastroute en ook elders er best goed te varen is met de mast nog overeind. En dat er dus buiten de open wateren nog voldoende andere leuke wateren zijn te verkennen.


Onhandelbare orka's reden vaarverbod

Voor de kust van het Spaanse Cádiz geldt momenteel een vaarverbod. Dat komt omdat de kustwacht steeds meer meldingen ontving over orka's die boten aanvielen. Met een tijdelijke restrictiezone willen de Spaanse autoriteiten mens en dier beschermen. Het verbod geldt voor zeil- en motorboten tot vijftien meter, in een gebied twee tot negen mijl uit de kust, tussen Kaap Trafalgar en Barbate. Voor grotere schepen gelden er ook regels. Op 20 augustus eindigen de restricties, maar mogelijk worden ze nog verlengd.


De Reeds Nautical Almanac bestaat straks 90 jaar. In die tijd groeide de almanak uit tot de onmisbare bron van informatie voor de schipper die zij nu is. Alle informatie van vaargebieden en havens van Denemarken tot aan Gibraltar, het noorden van Marokko, de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira.

De almanak werd voor het eerst uitgegeven in 1932 door Harol Brunton-Reed. Hij had Oswald M. Watts, die al op 23 jarige leeftijd zijn bevoegdheid kreeg als kapitein bij de koopvaardij, gevraagd om de eerste editie samen te stellen. Watts bleef dat doen tot aan zijn pensioenering in 1981. De eerste editie verscheen in januari 1932.

Tegenwoordig omvat de almanak een veel groter gebied en verschijnt de editie voor het volgende vaarseizoen nog voor het lopende seizoen ten einde is. Dankzij digitale technieken kunnen lezers tijdens vanaf januari steeds updates ophalen, waardoor de gegevens actueel blijven.

In 1944 bestelde de admiraliteit maar liefst 3.000 exemplaren. Voor elk schip dat aan D-Day zou deelnemen. Toen en nu blijft de Reeds onmisbaar voor schippers die langs de Westkust van Europa varen.

De 90e editie van de Reeds Nautical Almamac voor 2022 wordt verwacht op 19 augustus. U kunt deze nieuwe editie nu al bestellen. U krijgt dan 10% korting en gratis verzending binnen Nederland.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.