Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 31


'Varen doe je Samen!' on Tour

'Varen doe je Samen!' (VDJS!) trekt tijdens het vaarseizoen het land in. In samenwerking met de betrokken partners wordt er in de zomermaanden zowel vanaf de waterkant als op het water voorlichting over veilig varen gegeven met als doel het veiligheidsbewustzijn onder álle vaarweggebruikers te vergroten.

De tour van 'Varen doe je Samen!' is eerder dit jaar al digitaal van start gegaan met de lancering van een online vaarquiz en diverse webinars. Tegelijk met de start van de zomervakantie trok VDJS! ook fysiek het land in. Door ambassadeurs, vrijwilligers en stewards, en in nauwe samenwerking met de VDJS-partners, wordt deze zomer voorlichting gegeven en voorlichtingsmateriaal zoals de Vaarbewaarkaart, lokale knooppuntinformatie en de diverse brochures uitgedeeld aan vaarweggebruikers.

Varen doe je Samen on Tour wordt in september afgesloten op de Hiswa te Water in Lelystad.


Veel reacties op voorgenomen verzegeling

Ruim 1.100 booteigenaren hebben vooralsnog gereageerd op de internetconsultatie met betrekking tot het voornemen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de afsluiter tussen de vuilwateropslagtank/toilet aan boord van pleziervaartuigen en de huiddoorvoer in gesloten stand te gaan verzegelen. De invoering staat gepland voor 1 juli 2022 en begint inmiddels onder steeds meer booteigenaren door te dringen. Sinds 2009 is het verboden om direct te lozen in het oppervlakte water. Handhaving blijkt in de praktijk lastig en daarom is in 2019 de door D66 kamerlid Tjeerd de Groot ingediende motie in de Tweede Kamer aangenomen om de afvoerkraan van de spoeltoiletten verplicht te verzegelen.

Een speciale klankgroep bestaande uit vertegenwoordigers van diverse watersportorganisaties heeft de afgelopen maanden overleg gehad met ambtenaren van het ministerie en de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de verzegeling bekritiseerd. Het gevoel leeft dat naar de aangevoerde argumenten niet of nauwelijks is/ wordt geluisterd en dat het ministerie alles op alles zet om de verzegeling voor 1 juli 2022 te bekrachtigen. Het Verbond Nederlandse Motorbootsport is inmiddels begonnen om op jachthavens en bij watersportverenigingen posters op te hangen waarmee booteigenaren nogmaals worden opgeroepen te reageren op de internetconsulatie. Volgens voorzitter Herbert Schoenmakers is het belangrijk dat booteigenaren reageren. Reageren kan tot 3 september.


Logboek van zeevaarder

In het prachtige boek Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis. Aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken volgen we de reizen van bekende kapiteins, maar ook van matrozen, scheepskoks, chirurgijns, kunstenaars en avonturiers. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers als Sir Francis Drake, Susan Veeder, Kumataro Ito en Willem de Velde. Met prachtige schetsen en tekeningen, essays van hedendaagse zeevaarders en een origineel voorwoord van zeezeiler Henk de Velde, die zes keer alleen de wereldzeeën bevoer. Het logboek van de zeevaarder geeft inzicht in het genot en gevaar van een leven op zee.


RTL Welkom op het water gaat niet door

Watersport is razend populair, maar toch lukt het branchevereniging HISWA en het mediabedrijf de Mediabroers opnieuw niet om het televisieprogramma 'RTL Welkom op het water'' op te tuigen. Afgelopen jaar waren de corona-maatregelen spelbreker en nu blijkt er onvoldoende draagkracht in de watersportbranche. Voor het verkopen van boten heeft men de dure TV-promotie immers niet nodig. Zo is algemene korte termijn stelling.


Botte brugwachters in Friesland?

Gemopper over de bediening van bruggen in Friesland komt van twee kanten: van weggebruikers en van pleziervaarders. De ene brugbediener in de centrale in Leeuwarden (Swettehûs), of op locatie, blijkt meer te zien door de camera's dan de ander of beter op te letten. Boten sluiten vaak niet goed aan, worden ook niet gemaand vlot en dichter achterelkaar te varen, zodat de brug onnodig lang open blijft staan tot ergernis van bestuurders op de weg. De file voor de brug met stilstaande auto's en vrachtwagens met de airco aan groeit onnodig, zo ook de luchtvervuiling.


Het seizoen is nog niet halverwege, maar wij zijn al weer bezig met de nieuwe verwachte boeken en kaarten voor het volgende vaarseizoen. Traditiegetrouw is de Reeds er weer vroeg bij. Nog voor dit seizoen er op zit, eind augustus verschijnt de nieuwe Reeds Nautical Almanac voor 2022. U kunt nu alvast bestellen. Wij sturen de dubbeldikke Reeds dan op zodra deze binnen is. U bent dan maar vast klaar voor volgend jaar en krijgt ook nog 10% korting en gratis verzending binnen Nederland.

De Reeds Nautical Almanac 2021 was nog voor de schoolvakanties begonnen al compleet uitverkocht. Voorkom dat u volgend jaar naast de boot valt en bestel nu!


Historische schoener kapseist

Vorige week vrijdag kapseisde de historische schoener Mary E met 18 man aan boord. Dankzij snel optreden konden alle opvarenden gered worden. De schoener zonk niet helemaal en kon naar ondiep water worden gesleept nabij het Maine Maritime Museum.

De schoener wordt geëxploiteerd door het museum en gebruikt voor dagtochten. In een bericht van het museum wordt gezegd dat de Mary E door een plotselinge windvlaag werd platgeslagen.

De Mary E is een historische Kennebec schooner en gebouwd in 1906. In 2017 onderging zij nog een grondige restauratie.


Slavenopstand op de Neptunus

Het is de bloedigste opstand op zee in ons slavernijverleden en toch kent vrijwel niemand het verhaal. Een Zeeuws schip ontploft na een hevige strijd voor de kust van Ghana. Al eerder schreven wij over de documentaire die Sosha Duysker reconstrueerde met historicus Ruud Paesie over het bloedstollende drama op zee. Bij Walburgpress ook het boek van Ruud Paesie over deze slavenopstand uit gekomen.

De documentaire is online te bekijken.


Poncelet reünie

Het Belgische bedrijf Poncelet gespecialiseerd in de productie van vliegtuigpropellers, bouwde ooit prachtige houten speedboten. Paul Poncelet was tot 1932 meesterknecht bij de luchtvaartonderneming SABCA, waarna hij zijn eigen bedrijf oprichtte. Onder leiding van zoon Albert Poncelet bouwde men in de jaren vijftig diverse speedboten (of runabouts) met een lengte beneden de 4,5 meter. In de jaren zestig schakelde men over naar een V-bodem met lengtes tot 6,2 meter. De trotse eigenaren van deze mooie schepen organiseren een jaarlijkse reünie. Eigenaren zijn welkom, maar ook de fans kunnen zich komen vergapen aan al dat moois. Voor inschrijvingen (mogelijk tot 15 augustus) en algemene informatie: poncelet2021@hotmail.com

Jachthaven De Spaanjerd is dit jaar de locatie voor de Poncelet reünie. Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus is het verzamelen met de mooie houten boten voor een weekend vol met activiteiten.


De ultieme 77-voeter

KM Yachtbuilders in Makkum bouwde de ultieme 77-voeter voor Antartica en Patagonië voor een opdrachtgever uit Chili en onder begeleiding van één van de meest ervaren schippers ter wereld: Skip Novak. De Pelagic 77 is het resultaat. In deze video een uitgebreide rondleiding over dit expeditiejacht door schipper Skip Novak.

Op de site van Pelagic Yachts zijn nog veel meer beelden te zien. Ook als het voor u niet zo extreem hoeft, zit dit schip boordevol slimme en praktische oplossingen.


Maritieme Boekenmarkt

Op de zaterdagen 7 augustus, 4 september en 2 oktober wordt van 13.30 – 16.30 een boekenmarkt gehouden door het Nationaal Sleepvaart Museum op de Stadhuiskade te Maassluis met sleepvaart- en maritieme boeken. Naast antiquarische boeken zoals 'S.O.S. Sleepboten op stations' van C. van der Hidde over het bergen van schepen voor 1940, 'Slepen op de zeven zeeën', van C Borstlap of het recentere 'de Nederlandse Zeesleepvaart' van H. van der Sloot, zijn er diverse naslagwerken over Nederlandse sleepvaartbedrijven, sleepvaartromans en boeken over de Nederlandse koopvaardij te koop. Ook ingebonden jaargangen en tijdschriften van Lekko, de Beting, de Sleeptros of de Blauwe Wimpel zijn er te kust en te keur. Fotoliefhebbers vinden vast een foto van hun favoriete zee of binnenvaart sleepboot. Op de site nationaalsleepvaartmuseum.nl is een lijst met beschikbare boeken te vinden.


Goud en tweemaal brons

Met goud voor surfer Kiran Badloe en twee bronzen plakken voor titelverdedigster Marit Bouwmeester in de Laser Radial en voor Annemieke Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX keert de Nederlandse zeil/surfploeg terug van de Olympische Spelen. De balans kan worden opgemaakt. Op WatersportTV komen de sporters zelf aan het woord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.