Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 33Hiswa te water gaat niet door

Konden we onlangs nog melden dat de opbouw van de Hiswa te Water al begonnen was. Deze week werd echter bekend dat de organisatie geen kans ziet de beurs binnen de geldende coronaregels te organiseren. Op de website schrijft de organisatie:

"Wij hebben geconcludeerd dat de 2021 editie van de Hiswa te Water – zoals wij die graag georganiseerd zouden willen hebben – onder de huidige regelgeving van het rijk niet mogelijk is.

Samen met de Gemeente Lelystad hebben wij geprobeerd een modus te vinden waarin onze exposanten optimaal tot hun recht kunnen komen en bezoekers een volwaardige beursbelevenis kunnen ervaren. Alleen dan kunnen wij voor alle partijen ook een goede watersportbeurs garanderen. Helaas is dat niet mogelijk gebleken.

Voor de organisatie, exposanten en andere betrokken, maar natuurlijk ook voor alle watersportliefhebbers, is het een grote teleurstelling dat dit mooie watersportevenement weer geen doorgang kan vinden.

De organisatie van Hiswa te Water gaat nu vol goede moed aan de slag met de voorbereidingen voor de 2022 editie van de beurs, die van 31 augustus tot en met 4 september 2022 in Bataviahaven Lelystad zal plaatsvinden."

Tijdens de Hiswa had het Zeekadetkorps Nederland haar 65-jarig bestaan willen vieren met de aanwezigheid van enkele korpsschepen en een dag speciaal voor alle relaties. Nadat deze viering vorig jaar niet door kon gaan is helaas de conclusie dat het feest ook dit jaar in het water valt. 

Het Zeekadetkorps Nederland laat weten dat daarmee de viering in het kader van het jubileum van vorig jaar vervalt. Er komt beslist een nieuw moment om samen te zijn, maar deze zal dan vooral toch in het teken staan van de toekomst. Een toekomst waarin het Zeekadetkorps doorwerkt aan haar Missie: jongeren interesseren voor een beroep in de nautische sector.


Wereldhavendagen gaan wel door

De Wereldhavendagen in Rotterdam op 3-5 september gaan vooralsnog wel door. De opzet van de dagen is wel anders als in 'normale' jaren en zal voornamelijk bestaan uit kleinschalige excursies waarvoor van te voren gereserveerd moet worden en online activiteiten. Kaartverkoop start op 20 augustus.


Politie over uitbreiding vaarbewijsplicht

De politie ziet graag uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Dat bericht deed flink wat stof opwaaien in watersportland. De redactie van Zeilen zocht contact met Bouke Jansma. Jansma is nautisch operationeel specialist van de Dienst Infrastructuur, de politieafdeling die op veilige vaarwegen in Nederland toeziet.

Reactie Verbond Motorbootsport

Het was RTL Nieuws die onlangs naar buiten bracht dat de Politie graag een uitbreiding van de vaarbewijsplicht ziet. Het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) heeft daarop ook een reactie aan RTL Nieuws gestuurd.

Herbert Schoenmakers voorzitter van VNM: In de uitzending geeft de reporter aan dat het aantal ongelukken toeneemt op het water. Veel van deze ongelukken worden veroorzaakt door snel varende schepen, opgemerkt dient te worden dat dit schippers zijn met een vaarbewijs. Natuurlijk vinden wij (VNM) ook dat ieder ongeval er één teveel is en actie moet worden ondernomen om dit terug te dringen.
De aan uw rapportage aan het woord gelaten recreatieschippers geven duidelijk aan waar het probleem zit: hard varen, drank, corona, kort lontje en huurschippers.

Ook dient opgemerkt te worden dat je eigenlijk geen waterpolitie of RWS op het water tegenkomt. Als ze er een keer incidenteel zijn houdt iedereen zich keurig aan de regels.

Een vaarbewijs lost het probleem niet op. Gezond verstand, opletten, achterom kijken, basis regels kennen, goed voorbereid het water op gaan en niet in de laatste plaats handhaving, dat is vele malen effectiever dan een vaarbewijs. Overigens is het huidige vaarbewijs puur theoretisch en is er geen enkele praktijk ervaring voor nodig!

Ook is het de laatste jaren ook veel drukker op het water geworden, dus ik snap de stelling van de beroepsvaart wel. Wellicht dat betere contacten tussen beroepsvaart en pleziervaart de (vaar)veiligheid op het water kan bevorderen.

Saillant is, dat alleen al dit jaar (recent) 4 bruggen aanzienlijk beschadigd zijn door beroepsschippers waarbij ook aanzienlijke schade aan het schip werd toegebracht (twee maal in Groningen, één maal in Rotterdam en één Zutphen). Het met de vinger wijzen door de beroepsvaart (Koninklijk BLN Schuttevaer) en politie naar de pleziervaart doet geen recht aan de vele duizenden eigenaren van pleziervaartuigen die zonder vaarbewijs maar met kennis van zaken, reglementen, gezond verstand en rekening houdend met de beroepsvaart de Nederlandse waterwegen bevaren."

Reactie Vaarwijzer Redactie

Wij zijn al jaren voorstander van uitbreiding van de vaarbewijsplicht mits het huidige systeem dan op de schop gaat. Een uitbreiding van het bestaande Klein Vaarbewijs alleen is niet voldoende om de veiligheid op het water te vergroten en tegelijkertijd het aantrekkelijk te maken voor de watersporter om meer kennis te vergaren. De huidige examenstof is gericht op de gemiddelde watersporter, terwijl de gemiddelde watersporter niet bestaat. Waarom moet bijvoorbeeld een schipper van een snelle speedboot leren over afmeren met een boegschroef? En waarom moet een schipper van een jetski weten over laveren en bezeild zijn van een engte?

Er wordt gesteld dat de pleziervaart vaker betrokken is bij ongevallen. Hoewel wij de genoemde cijfers niet kunnen controleren vragen wij ons wel af in hoeverre een uitbreiding van de vaarbewijsplicht bijdraagt aan het voorkomen van de helaas jaarlijks voorkomende dodelijke ongevallen. Ook dit jaar zijn er weer dodelijke slachtoffers te betreuren. Het zijn echter voornamelijk ongelukken met gas, accu's en bijvoorbeeld koolmonoxide die de meeste dodelijke ongelukken of het zwaarste letsel veroorzaken. En volgens de reddingsdiensten zijn nog de meeste slachtoffers te betreuren door het niet dragen van een reddingvest. Bij ongelukken met snelle motorboten, waarvoor een klein vaarbewijs juist wel verplicht is, is vaak toch alcohol of idioot gedrag in het spel. 

Veiligheid aan boord is wel degelijk één van de onderdelen die je moet leren voor het examen Klein Vaarbewijs en ook leer je welke regels er zijn rondom alcohol gebruik aan boord, maar de vraag is of het hebben van die oppervlakkige en algemene kennis de genoemde ongelukken had kunnen voorkomen.

Waar een uitbreiding van de vaarbewijsplicht zeker aan zal bijdragen zijn de vele bijna ongelukken en gevaarlijke situaties tussen schepen onderling. Vooral de beroepsvaart heeft wat te stellen met pleziervaartuigen die in het seizoen kriskras in hun vaarwater zitten. Meer kennis en bewustwording helpt daarbij vast en zeker. De campagne Varen die je samen loopt al jaren en mag beslist een succes genoemd worden, maar gaat vooral uit van eigen verantwoordelijkheid. Een verplicht vaarbewijs voor een grotere groep schippers kan helpen als de spreekwoordelijke stok. Aan de andere kant heeft al een heel grote groep schippers op vrijwillige basis examen Klein Vaarbewijs gedaan. Dus een uitbreiding van de vaarbewijsplicht betekent niet ineens dat grote aantallen schippers ineens meer kennis krijgen. Sterker nog bij alle cijfers en onderzoeken die er zijn over ongevallen is er geen relatie te leggen tussen het wel of niet hebben van een Klein Vaarbewijs.

Een praktijktoets in het examen Klein Vaarbewijs wordt daarnaast genoemd als belangrijke verbetering om de veiligheid nog verder te verhogen. Praktijklessen zullen zeker helpen om beginnende watersporters snel op niveau te brengen. Daar zal elke watergebruiker baat bij hebben. In België heeft men al jaren een praktijkcomponent om een stuurbrevet te bekomen. Het praktijkdeel wordt zelfs binnenkort uitgebreid. Vergelijkingsmateriaal of het in België en andere landen die wel een praktijktoets kennen daardoor op het water veiliger is ontbreekt echter.

Voor de beroepsvaart is men druk doende om het stelsel van opleidingen en vaarbewijzen aan te passen aan de nieuwe Europese regels. De pleziervaart valt daar buiten. Het is een goed ding het Klein Vaarbewijs eens kritisch te bekijken. Het huidige stelsel bestaat al sinds de invoering en alleen inhoudelijk zijn er wijzigingen geweest. Een grondige evaluatie en op basis daarvan uitwerken van een Klein Vaarbewijs 2.0 is na al die jaren wenselijk.


Zeilen Vaargids Nederland

Steeds meer zeilers ontdekken hoe fijn een vakantie in eigen land kan zijn. Toch valt er in ons land zelfs voor de meest doorgewinterde zeiler nog veel te ontdekken. Daarom heeft het blad Zeilen samen met Uitgeverij Hollandia de Zeilen Vaargids Nederland uitgebracht.

Met de verhalen en tips van lokale experts en ervaren zeilers vindt u de mooiste plekken en vaarroutes in eigen land. Ga er ook op uit en ontdek hoeveel moois Nederland te bieden heeft. Een mooi boek om optimaal van het naseizoen te kunnen genieten.


Oefenen met paard en trekschuit

In en rond Maassluis wordt druk geoefend met de nieuwe historische trekschuit. Twee eeuwen lang waren trekschuiten de meest luxe vorm van vervoer. De scheepjes hadden bankjes en een opbouw met ramen waardoor de reiziger droog bleef en toch iets meekreeg van de omgeving. Bovendien had ons land een fijnmazig web van vaarten en kanalen. De schuiten hadden geen zeil en uiteraard ook geen motor. Met de korte mast werd de jaaglijn boven het riet gehouden en op het jaagpad liep een ploegje jagers of soms een paard.


Corrosiebacterie in Zelzate (B)

Onder de waterlijn roesten schepen in de Zelzaatse jachthaven tot dertig keer sneller dan elders. Een bacterie blijkt verantwoordelijk. Onderzoekers van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, de KU Leuven en de UGent willen dringend de haven van Gent screenen.


Groninger Waddenmusea

In de zes Waddenmusea ontdek je de geschiedenis van de Groninger waddenkust en zijn bewoners. De één gaat eeuwen terug in de tijd, de ander brengt je naar een iets recentere geschiedenis. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen. De Groninger Waddenkust. Ga mee terug in de tijd naar dijken en wierden, monniken, de vroegere visserij, het dorpsleven én de statige Groninger borgen. In ieder museum beleef je het waddengebied op zijn eigen manier.


 

De 90e editie van de Reeds Nautical Almamac voor 2022 wordt verwacht na 19 augustus. U kunt deze nieuwe editie nu al bestellen. U krijgt dan 10% korting en gratis verzending binnen Nederland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.