Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 5


Waterkaarten 2021 is hier

Het is zover: sinds vorige week is de 2021 versie van de Waterkaarten app uit. Dit jaar is de app opnieuw uitgebreid en zijn de bestaande functionaliteiten verder verbeterd. De nieuwe versie staat nu voor u klaar in de App Store (iOS) en Google Play Store (Android).

Wat vindt u zoal in de nieuwe editie?
Restaurants: in de 2021 versie van de app zijn er tal van nieuwe functies en datapunten toegevoegd. Zo bevat Waterkaarten nu ook restaurants. Daarmee kunt u (zodra de corona-regels het toelaten) na een dag varen gemakkelijk een restaurant vinden.

Reviews & Schippertips: het is nu ook mogelijk om een review achter te laten bij een jachthaven en zo andere gebruikers te informeren over de kwaliteit van de haven. Daarnaast kunt u nu ook bij een brug of sluis een Schippertip achterlaten. Ziet u iets wat een andere gebruiker moet weten? Laat het ze weten door middel van Schippertips!
Let op: ziet u iets wat niet klopt bij een brug of sluis, bijvoorbeeld een marifoonkanaal of hoogte? Laat het ons dan weten via de feedback-knop in de app of via support@waterkaarten.app.

Verbeterde routeplanner: de routeplanner is dit jaar verbeterd en verder uitgebreid. Bereid uw reis optimaal voor met complete vaarroutes met alle belangrijke informatie onderweg, die u kunt delen met wie u wenst. Nieuw dit jaar zijn alternatieve routes van en naar een bepaald punt, voor nog meer gemak tijdens het varen. De alternatieve routes vindt u binnenkort in een geupdate versie van de app.

Sneller en stabieler: naast de nieuwe functies hebben we Waterkaarten nog sneller en stabieler gemaakt zodat u ook dit jaar weer zorgeloos met de app het water op kunt.

Zoals u hierboven leest is er hard gewerkt aan de nieuwe Waterkaarten app. Momenteel wordt ook nog hard doorgewerkt aan de nieuwe Windows versie van de Waterkaarten. De software wordt compleet vernieuwd en zo veel als mogelijk gelijk getrokken met de app versie. Ook achter de schermen zal er veel veranderen. Daarover leest u ter zijner tijd meer in onder andere de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

De Windows versie wordt verwacht in april en afhankelijk van de voortgang van de ontwikkelingen testen zullen wij begin maart beslissen of er eerst nog een 'tussen update' komt van de huidige Windows software. Zodat u al eerder kunt beschikken over de nieuwe almanakgegevens. (De nieuwe ANWB Wateralmanakken verwachten wij overigens eind deze maand. Zowel deel 1 als deel 2 verschijnen dit jaar in een nieuwe editie.)


Lekkages opsporen

In een ideale wereld hebben alle boten een droge bilge. Toch zal iedere booteigenaar zich vroeg of laat wel eens afvragen; waar komt nu toch dat water vandaan? Omdat lekkages ernstige gevolgen kunnen hebben is het raadzaam om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen, maar wie de speurtocht begint is vaak uren bezig. Systematisch oorzaken uitsluiten en volharden is de boodschap. Bij grote hoeveelheden water zoekt u het best snel een hijskraan op, maar bij kleine lekkages kunnen de volgende tips van de redactie van Zeilen u op weg helpen.


ANWB Waterkaarten gaan langer mee

Enkele jaren terug heeft de ANWB haar gehele set Waterkaarten vernieuwd. Er kwam een gewijzigd kaartbeeld, ook de kust, Waddenzee en Twente kregen een eigen kaart en de indeling werd aangepast. De inzet was om de gehele set kaarten elk jaar in een nieuwe editie uit te brengen. Onlangs heeft de ANWB bekend gemaakt dat hier nu verandering in komt.

Vanaf nu worden de kaarten niet meer elk jaar nieuw uitgegeven. De ANWB zal per kaart steeds bekijken of het wenselijk is een kaart te vernieuwen of zonder wijzigingen te herdrukken. Voor de ANWB scheelt dat aanzienlijk in kosten. Immers in sommige regio's verandert er in een jaar niet zo veel en dan is bijdrukken voordeliger. In andere vaargebieden kan juist veel veranderen en dan is het zinvol om een geheel gewijzigde kaart uit te brengen.
Om die reden wordt op de omslag van de ANWB Waterkaarten ook geen jaartal meer genoemd. 

De nieuwe werkwijze sluit ook beter aan bij de praktijk van veel watersporters. Zij kopen niet meer elk jaar van het eigen vaargebied een nieuwe kaart en wachten soms met vervangen tot de oude kaart letterlijk uit elkaar valt. En zodra bekend is waar de vakantie deze keer heen gaat wordt in één keer een set kaarten voor die vaartocht gekocht.

In de Vaarwijzer Nieuwsbrief zullen wij u zo goed mogelijk blijven informeren of en wanneer er een nieuwe editie van een bepaalde waterkaart verschijnt.


Belgische Marine 75 jaar

De Belgische marine werd opgericht op 1 februari 1946. Dat is dus 75 jaar geleden. Een mijlpaal die absoluut reden heeft tot viering. Gedurende het hele jaar zal de Marine op diverse manieren van zich laten horen. Het schema vindt u op Facebook; klik hier ...

Ook verscheen er een prachtig boek over deze afgelopen 75 jaar. Het boek De Belgische Marine sedert 1946 is te bestellen in de Vaarwinkel.


Suppen in Noordoost-Friesland

Veel meer lichaamsbeweging vergend en dynamischer is 'de kleine watersport' met wind- en kitesurfen en kanoën en suppen (stand up paddling). Het aantal wind- en kitesurfers en peddelaars is de laatste jaren enorm gegroeid in Friesland, zowel onder toeristen als inwoners van de provincie. Het is voor overheden, die bewegen voor een goede gezondheid belangrijk vinden, zaak om hier rekening mee te houden. De kleine watersport is big business geworden.

Ook beginnen met SUP'en? Van de RYA is er een handige boekje voor beginners. 


Noodklok voor vaarwegen in Zuid Nederland

Het is schering en inslag met beperkingen en stremmingen van vaarwegen in Zuid-Nederland. Daarom luiden Evofenedex, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, de Vereniging van Waterbouwers en Koninklijke BLN-Schuttevaer en het georganiseerde bedrijfsleven in het COV de noodklok.
De partijen hebben het helemaal gehad met de stremmingen door de de slechte staat van onderhoud en willen dat Rijkswaterstaat het herstel voortvarender oppakt met het bedrijfsleven.


Regelschrift 2021 - 2024

Elke vier jaar wijzigen de internationale wedstrijdregels voor het zeilen. Het nieuwe Regelschrift met de regels voor de komende vier jaar is zojuist verschenen. Henk Plaatje legt de regels duidelijk uit met mooie tekeningen in kleur.


Geen examens Klein Vaarbewijs tot eind april

Door de lockdown zijn alle examens bij het CBR in de afgelopen weken vervallen. Kandidaten van wie het examen is komen te vervallen krijgen voorrang zodra het weer mogelijk wordt om examens af te nemen. Voorlopig probeert het CBR de maand april hier zelfs voor vrij te houden. Opnieuw inschrijven kan nadat de voor u geplande datum is geweest.

Kandidaten die nog geen examendatum gereserveerd hebben kunnen dat pas doen voor data na 17 mei. De website van het CBR waar u zich kunt inschrijven is ook erg druk bezocht en het CBR heeft een soort van digitale wachtrij gemaakt om overbelasting van de site te voorkomen.

De berichten waarin dit bekend werd gemaakt hebben betrekking op de verschillende rijbewijzen, maar omdat de examens voor het Klein Vaarbewijs op dezelfde locaties plaatsvinden geldt dit ook voor de pleziervaart- en beroepsvaartexamens.

Heeft u nog geen datum gereserveerd, maar wilt u toch proberen nog voor de zomer examen te doen? Wij raden u aan om in ieder geval vast een datum (na 17 mei) te reserveren. U heeft dan nog voldoende tijd om te leren en mocht dat examen toch niet door kunnen gaan dan krijgt u voorrang bij het reserveren van een nieuwe datum. 


Twee nieuwe Vaarwijzers

Vaarwijzer is de naam van deze nieuwsbrief, maar ook van een reeks vaarboeken van uitgeverij Hollandia. Deze week verschenen twee geheel vernieuwde edities van de populaire Vaarwijzers voor de Noordzeekust en de Waddenzee.

De Vaarwijzer voor de Waddenzee is een klassieker en omvat zowel de Nederlandse als de Duitse Wadden tot en met Sylt. De nieuwe editie bevat de laatste informatie over alle waddenhavens en -routes op het Nederlandse en Duitse Wad. De auteur besteedt in deze uitgave extra aandacht aan de waddenroute naar de Elbemonding. De beginnende waddenzeiler krijgt alle nodige informatie over schip en uitrusting, varen in de praktijk, ankeren, droogvallen en de natuurstatus van het waddengebied. Al weer de 10e editie van deze Vaarwijzer.

Michiel Scholtes trok voor de Vaarwijzer Noordzeekust van Nieuwpoort naar Delfzijl en sprak met zeilers, reddingbootschippers en vuurtorenwachters. In samenwerking met de auteurs van een aantal andere Vaarwijzers en de reddingsmaatschappij KNRM ontstond een praktisch naslagwerk, waarmee zeilers de aanloop van een van de havens of zeegaten op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren. Michiel Scholtes beschrijft de bekende havens en routes, waagt zich daarbij vaak buiten de gebaande paden en geeft, behalve dat hij aanwijzingen verschaft voor het varen zelf, ook zijn eigen ervaringen weer.
In 2020 voer Peter Schermer in zijn kielzog het hele kustgebied opnieuw. Hij noteerde nauwkeurig de wijzigingen van de aanlopen naar een veilige haven. Het resultaat is deze vernieuwde Vaarwijzer voor de Noordzeekust.

Een mooie bijkomstigheid is dat deze beide nieuwe Vaarwijzers iets goedkoper zijn geworden. € 36,99 in plaats van € 37,99.


Rectificatie

Vorige week schreven wij over de Fransman Yannick Bestaven die als derde finishte, maar toch de Vendée Globe won. Dit omdat hij tijdcompensatie had gekregen voor het redden van een andere deelnemer wiens schip was gezonken. Een oplettende lezer wees ons er op dat dit niet helemaal juist was. Inderdaad werd Yannick winnaar omdat hij meer dan 10 uur compensatie kreeg. Maar hij was uiteindelijk niet de redder die de andere schipper aan boord nam. Het was Jean le Cam die Escoffier als eerste bereikte en aan boord kon nemen. Alle zeilers die echter mee geholpen hebben kregen de verloren tijd gecompenseerd. Wij waren iets te snel en hebben onze bron niet goed gecontroleerd. Excuus daarvoor.

Overigens zijn voor ons alle deelnemers helden en uiteraard de schippers die meehielpen hun collega te zoeken en gelukkig ook wisten te redden. Wat zo midden op de Oceaan in barre omstandigheden zeker een heldendaad is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.