Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 4


Heldendaad levert zege op

Na ruim tachtig dagen op zee arriveerde de Franse zeiler Yannick Bestaven als derde aan de finish van de Vendée Globe, maar hij is wel uitgeroepen tot winnaar van de solorace om de wereld. De 48-jarige Fransman kreeg een tijdscompensatie van 10 uur en een kwartier, omdat hij onderweg een andere zeiler had gered wiens boot was gezonken. De Fransman Charlie Dalin kwam als eerste aan in Les Sables d'Olonne, maar hij moest desondanks toch genoegen nemen met de tweede plaats in de mythische oceaanrace.


Een veilig en druk jaar

Nautische cijfers haven Rotterdam: een veilig en druk jaar, met iets minder schepen. Ook voor de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam gaat 2020 als een bijzonder jaar de boeken in. Want in de haven domineerde de Covid 19-pandemie. De werkdruk nam toe door de extra coronamaatregelen. Door de dienst moesten veel meer taken opgepakt worden, de continuïteit van het werk kwam echter niet in het gedrang. "Ik ben trots op mijn collega's. Onder extreme omstandigheden hebben we de haven draaiende en veilig gehouden", aldus (rijks-)havenmeester René de Vries.
In de haven viel één ernstig ongeval te betreuren, toen een tros brak op een schip. Het aantal scheepsbezoeken van zeeschepen dat Rotterdam bezocht, daalde licht met vier procent; van 29.491 naar 28.170. Wat vooral komt door de schaalvergroting in de scheepvaart. Minder, maar dus aanzienlijk grotere schepen deden de haven aan.

Bron: Scheepvaartkrant


Biografie van de Zuiderzee

Door de Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, ontstond de Zuiderzee. Sindsdien hebben kust- en eilandbewoners een voortdurende strijd tegen het water geleverd. Altijd dreigde er gevaar. Tegelijk leefden ze ervan, visten ze erin en voeren ze naar verre kusten om handel te drijven.

Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin mensen centraal staan en met prachtig beeldmateriaal. Van de Hoornse visser die getuige is van de Slag op de Zuiderzee in 1573 tot de tot de vroedvrouw van Schokland, van de kunstenaarskolonie rond hotel Spaander in Volendam tot Kampen en de Hanze, van de Urker schedelroof tot het vrouwtje van Stavoren. Het boek eindigt met de droom van Cornelis Lely om de Zuiderzee in te polderen: het dichten van de Afsluitdijk in 1932.


Nieuwe uitrustingseisen in België

In tegenstelling tot Nederland stelt de Belgische overheid nadrukkelijke eisen aan de uitrusting van pleziervaartuigen. Recent zijn de nieuwe eisen bekendgemaakt.

Jarenlang is door het Federaal Overlegplatform voor de Pleziervaart (met daarin de diverse belanghebbenden) gewerkt aan de nieuwe uitrustingseisen voor een pleziervaartuig dat vaart op de Belgische wateren. Die eisen zijn eind vorig jaar van kracht geworden. Het vaartuig en het vaargebied bepalen wat aan boord moet zijn. Het gaat om 'verplichte' en 'aanbevolen' uitrusting. Bij een overtreding, bijvoorbeeld het niet aan boord hebben van reddingsvesten, kunnen boetes worden uitgeschreven worden.

De volgende zones worden onderscheiden:

  • Zone 1 – met zee verbonden binnenwateren uitgezonderd de Beneden‐Zeeschelde
  • Zone 2 – de Beneden‐Zeeschelde
  • Zone 3 – de havens van de kust
  • Zone 4 – de zone vanaf het strand tot 6 zeemijl
  • Zone 5 – de zone vanaf 6 zeemijl tot 60 zeemijl
  • Zone 6 – de zone vanaf 60 zeemijl tot 200 zeemijl
  • Zone 7 – de zone voorbij 200 zeemijl

Op binnenwateren die geen verbinding hebben met de zee gelden deze regels dus niet. Wat niet wil zeggen dat er toch geen eisen voor uw schip kunnen gelden. Immers België kent ook een verplicht vaarbewijs (het stuurbrevet) en de meeste schepen langer dan 7 meter moeten voorzien zijn van een marifoon en daarmee iemand aan boord met een bedieningscertificaat.

Meer informatie is te lezen op de site van de Belgische Federale overheid; klik hier ...


Controle scheepvaart

Op het vaarweg traject Gouda-Woubrugge hebben de Provincie Zuid-Holland en de politie Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem deze week een gezamenlijke actiedag gehad. Reden hiervoor waren vele schade en overlast meldingen door te hard varende beroepsvaart. De politie en provincie hebben op het traject Gouda-Woubrugge diverse traject-metingen gedaan op alle schepen. En zo was te zien dat de politie met een lasergun binnenschepen stond op te wachten. De schippers werden, als zij een overtreding hadden begaan, stilgelegd.


Henk de Velde over goed zeemanschap

Goed zeemanschap betekent volgens zeezeiler Henk de Velde zelfredzaam zijn. Zijn ouders zeiden vroeger tegen hem dat hij koppig was. Nu komt die eigenschap hem goed van pas. "Als solozeiler moet je in je eentje problemen kunnen oplossen." Zeezeiler en avonturier Henk de Velde leerde al vroeg wat goed zeemanschap is. Vijftien jaar was hij toen hij stopte met de havo en ging varen op de grote vaart. Hij las alles wat los en vast zat over zeilen en reizen. "De atlas was als kind mijn favoriete boek. Las de boeken van solozeiler Robin Knox-Johnston en Zwaar weer zeilen van Adlard Coles.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Wie zei tegen Henk 'You never win a race with a broken mast'? En wat werd daarmee bedoeld? Waarom heeft Henk zijn wereldrecordpogingen nooit gehaald? Wat typeert de zeezeiler? En wat doet Henk op het moment als hij merkt dat hij minder optimaal presteert? U leest het allemaal in Zeilen 01/2021. Koop het nummer online ...

In de Vaarwinkel vindt u de diverse boeken die Henk de Velde schreef. Daarmee vult u met gemak een hele plank in uw boordbibliotheek.


Chip op het toilet

Vorige week werd bekend dat de aanscherping op het lozingsverbod voor pleziervaartuigen uitgesteld lijkt. Wij het bericht echter goed leest ziet dat dit niet door het onderwerp zelf komt, maar doordat de wet, waarin het lozingsverbod één van de onderwerpen is, is uitgesteld.

Deze week sijpelde in diverse media door dat het ministerie lijkt te denken aan een verzegeling van de buitenboordafsluiter met een chip. Naar goede 'poldertraditie' bestaat er een heuse klankgroep 'Toiletwaterlozing pleziervaart' waarin ook diverse vertegenwoordigers van de pleziervaartsector en belangenbehartigers als het Watersportverbond zitting hebben. In deze groep zijn vanuit de sector diverse voorstellen gedaan, maar die laten de ambtenaren links liggen omdat die te fraudegevoelig zijn. Dit weer tot frustratie van de belangenbehartigers die zich niet gehoord voelen.

Vorige week beloofden wij de materie verder te bestuderen en er inhoudelijk op terug te komen. De materie is echter ingewikkeld en taai. Wij gaan daarom ook nu niet verder in op de inhoud. Die houdt u nog van ons tegoed. Nu alleen even een eerste reactie.

Het is immers bijzonder dat ook nu weer gekozen lijkt te worden voor een innovatieve oplossing die nog in de kinderschoenen staat en eenvoudige doch mogelijk werkbare oplossingen worden genegeerd. Eerst kwam de minister al met een nieuwe regeling waarbij aan boord zuiveren van toiletwater mogelijk wordt gemaakt, maar gaat daarbij voorbij aan het feit dat er (nog) helemaal geen kleine betaalbare zuiveringsinstallaties bestaan die aan de specifieke Nederlandse eisen voldoen. Nu is er een chip.

In het beroepsgoederenvervoer heeft men al jarenlang ervaring met verzegeling. Elke container die de grens over gaat krijgt zo'n zegel. Experimenten met chips in de container of in de zegel zijn tot op heden niet meer geweest dan experimenten. Het voordeel is natuurlijk overduidelijk. Een chip is op afstand afleesbaar en een handhaver hoeft dan de kajuit van een schip niet te betreden. Wat hij of zij normaal gesproken ook niet zo maar mag. Maar het is nog geen breed toegepaste techniek en dat maakt het per definitie kostbaar, terwijl de pleziervaart een relatief kleine groep is die, per schip gerekend, nooit in staat is om de kosten van een dergelijk ontwikkeltraject te dragen.
Daarnaast gaat een verzegeling van een buitenboordafsluiter ook voorbij aan het feit dat urine wel geloosd mag worden en alleen de grote boodschap niet. Maar hoe een toilet te gebruiken voor een kleine boodschap als de afsluiter verzegeld is?

Ook andere details die naar buiten kwamen geven een zorgelijk beeld van hoe men de praktijk aan boord vanuit de ambtelijke molens beziet. De chip kan de watersporter dan met zijn of haar DigiD bestellen. Maar als de zegel verbroken is bijvoorbeeld omdat men naar zee is geweest of omdat de toiletinstallatie onderhoud behoeft. Dan moet de verbroken zegel ouderwets opgestuurd worden en tegen betaling moet weer een nieuwe aangeschaft worden. Om hoeveel schepen het in Nederland gaat is nooit helemaal duidelijk geworden, maar stelt u het zich al voor? Stel dat er 150.000 kajuitjachten zijn met een boordtoilet. Als er daarvan 100.000 elke winter de zegel moeten verbreken omdat ze het toilet winterklaar moeten maken dan worden er dus 100.000 verbroken zegels opgestuurd. En dat allemaal aan het einde of juist begin van het seizoen. Hoeveel mensen zijn er dan nodig om die post te verwerken? En aangezien de overheid die kosten doorbelast, wat betekent dat dan voor de kosten van een nieuwe zegel?

Op sociale media regent het inmiddels van reacties van teleurgestelde en verontwaardigde watersporters die de bui wederom zien hangen. Draagvlak lijkt op voorhand ver te zoeken. De toeslagenaffaire heeft wel aangetoond dat onze overheid in staat is om ingewikkelde en ver van de burger afstaande oplossingen te bedenken. 'Een gewaarschuwde minister telt voor ....'


Wij doen er uiteraard alles aan om uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Maar u heeft ook vast gehoord of gelezen over de aanhoudende drukte bij de bezorgdiensten, zoals PostNL en DHL. Het kan dus zijn dat uw bestelling toch langer onderweg is. 
Ook zijn daardoor leveringen van onze leveranciers langer onderweg naar het magazijn. Het kan daardoor zijn dat we soms even zonder voorraad zitten en uw pakje dus later verzonden wordt. Of dat uw bestelling gesplitst verzonden wordt. Voor iedereen is dat lastig, maar wij doen uiteraard ons best om de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken en uw bestellingen zo snel mogelijk te leveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.