Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 1

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is al weer 7 dagen oud en het is ook al weer tijd voor de eerste Vaarwijzer Nieuwsbrief van dit jaar. Wij hopen dat u de feestdagen goed bent doorgekomen en de tijd heeft kunnen vinden om vast nieuwe plannen voor het komende vaarseizoen te maken.

Hoewel plannen maken in deze onzekere tijden natuurlijk toch wat lastig blijft. Mogen we straks weer naar het buitenland zeilen? Kunnen we weer een boot huren in zonnige oorden? Zijn musea en andere faciliteiten in de te bezoeken havens wel open? En wat als we dan terug naar Nederland komen? Veel extra factoren om rekening mee te houden.

Maar laten we ons hier vooral niet door tegenhouden om te dromen van verre bestemmingen en dus gewoon onze plannen te maken en daarbij het doel niet uit ogen te vergeten. En dat is om zo veel mogelijk te genieten aan boord en op en rond het water. Met de Vaarwijzer Nieuwsbrief willen wij in ieder geval iedere week daar een steentje aan blijven bijdragen.

De Windows versie van de Waterkaarten wordt op dit moment compleet vernieuwd en meer in lijn gebracht met de Waterkaarten app. Het wordt feitelijk een compleet nieuw gemaakt programma met daarin alle ervaring en kennis van de afgelopen jaren en gebruikmakend van de nieuwe kaarten en data die tegenwoordig niet meer alleen van de ANWB afkomstig is. Uiteraard leest u daar ook over in deze nieuwsbrief.

Voor Vaarwinkel.nl zijn wij afgelopen dagen druk geweest om het aanbod flink uit te breiden met vooral Nederlandstalige boeken. Zo kunnen wij bijvoorbeeld nu een groot aantal boeken over de historie leveren. Over scheepsbouw of over scheepsontwerpen en bijvoorbeeld over de scheepvaart en de binnenvaart. Het komende jaar gaan wij door met het uitbreiden van het aanbod. Zowel met Nederlandstalig werk als met Engelstalige boeken en vooral heel veel nieuwe vaarkaarten. 


Nieuw jaar, nieuwe regels

De internationale regels voor het wedstrijdzeilen worden steeds vastgesteld voor een periode van vier jaar. Het nieuwe jaar 2021 betekent dan ook nieuwe wedstrijdregels. Om de 4 jaar buigt de Reglementen Commissie van World Sailing zich over de wedstrijdregels om deze aan te passen daar waar dat nodig is. Het bestaat uit het aanscherpen van bestaande regels, het verwijderen van 'loopholes', herplaatsen van regels, en enkele nieuwe regels. Het gros van de regels blijft ongewijzigd maar er zitten altijd wel een paar belangrijke noviteiten in. Denken we maar aan alle foilende klassen.

In een online webinar zal Joep Straus, Internationaal wedstrijdjury lid, de nieuwe regels doornemen en toelichten. Voorkennis is niet direct nodig, maar helpt wel.

De Nederlandse boeken over de nieuwe wedstrijdregels zijn nog in de maak en verschijnen binnenkort. In het Engels zijn er al wel twee mooie en duidelijke boeken verschenen.

Racing Rules 2021 - 2024 van de RYA

The rules in practice 2021 - 2024 van Bryan Willis


Zeven ton voor Holwerd aan Zee

De provincie wil zeven ton uittrekken voor Holwerd aan Zee. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar de effecten van slib en sedimentatie, en een hydrologisch model om de invloed van het beleefmeer te bepalen. Ook moet er een ontwerp voor de sluis komen. Verder moet het beheer en onderhoud van de vaargeul en beleefmeer betaald worden. Van het geld wordt daarnaast een voorlopig ontwerp voor het gehele plan gemaakt worden.

Holwerd kent u waarschijnlijk alleen van de veerboot naar Ameland. Het mooie dorpje zelf zullen niet velen bezocht hebben. Het lijkt ons mooi als het plan ooit realiteit wordt en er een Waddenhaven bijkomt. Dat is goed voor de toekomst van het kleine dorp achter de dijk en goed voor de waterrecreatie. De nieuwe haven bij Cadzand laat zien dat het mogelijk is om ook aan de kust nieuwe havens te realiseren. Als er dan nog havens bij Egmond en bijvoorbeeld Katwijk of Noordwijk komen, dan is dat een mooie stimulans voor de pleziervaart langs onze mooie kust.


Bedieningstijden Den Oever-Enkhuizen

Binnenkort verruimt Rijkswaterstaat de bedieningstijden op het traject Den Oever-Enkhuizen. Het streven is om vanaf 1 maart de kunstwerken 's avonds twee uur langer te bedienen en in het weekend continubediening van 08.30 tot 17.30 uur te bieden. Vooraf aanvragen is dan niet meer nodig.
De Stevinsluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn overigens tot 26 april gestremd voor alle scheepvaart. Dat komt door werkzaamheden.

De beslissing om de bediening te verruimen past in het programma Beter Bediend van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma is bedoeld om de betrouwbaarheid van de reistijden en de uitbreiding van de bediening op vaarwegen te verbeteren waar nog niet alle mogelijkheden worden benut. Rijkswaterstaat verruimde ook in 2020 al de bedieningstijden van een aantal sluizen en bruggen.


Surf training

In de categorie 'niet zelf nadoen', maar de beelden zijn spectaculair.


Nieuwe reeks webinars

Het blad Zeilen komt met een nieuwe reeks aan webinars over uiteenlopende onderwerpen. Van digitale navigatie tot en met zelfhulp voor de dieselmotor. De webinars zijn niet gratis en abonnees van Zeilen betalen iets minder. Als u abonnee bent moet u goed kijken welke webinar u selecteert. De webinars zijn online op de woensdagavond en de eerste begint op 20 januari.


Politieke agenda

Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zat een bijlage met een planning wanneer de minister verwacht bepaalde informatie naar de Tweede kamer te sturen. Hier staan ook diverse onderwerpen op die relevant zijn voor de plezier- en beroepsvaart. In de Vaarwijzer Nieuwsbrief zullen wij op in de loop van het jaar zeker ook nog op terugkomen.
Uiteraard spelen er nog meer onderwerpen, maar dit zijn dus de onderwerpen en dossiers die relevant zijn voor de Tweede Kamer.

Kwartaal 1:

 • Basisvisie Recreatietoervaart NL: Bestuurlijke afspraken en verlening subsidie voor BRTN 2020 t/m 2025
 • Ontwerp Programma Noordzee 2022-2027, incl Ontwerp KRMprogramma van maatregelen Mariene strategie deel 3 (onderdeel van het Ontwerp Nationaal Waterprogramma)
 • Gebiedsagenda Waddengebied 2050
 • Wijziging Binnenvaartpolitiereglement en het Scheepvaartreglement territoriale zee in verband met experimenten met de geautomatiseerde en duurzamere vaart

Kwartaal 2:

 • Voortgang maatregelen vaarwegbeeld
 • Voortgangsrapportage SAR Verbeterprogramma
 • Wijziging van de Binnenvaartwet in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2017/2397 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart en tot intrekking van de richtlijnen 91/672/EEG en 96/50/EG van de Raad

Kwartaal 2/3:

 • Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026

Kwartaal 3:

 • Kamerbrief zeeschepen van organisaties met ideële doelstellingen

Kwartaal 3/4:

 • Mededeling uitbreiding lozingsverbod

Kwartaal 4:

 • Voortgang Beter Bediend

Bron: Stukken Tweede Kamer


Duurzaam transport

Wellicht heeft u wel eens gehoord van de Tres Hombres, het eerste schip van rederij Fairtransport. Inmiddels uitgegroeid tot een rederij die duurzaam transport aanbiedt per zeilschip. En inmiddels zijn er ook andere reders die met relatief kleine zeilschepen op een duurzame wijze goederen over de oceanen vervoeren. Er worden zelfs weer nieuwe zeilende vrachtschepen gebouwd. Vaak gaat het om goederen die ook op een duurzame wijze worden geproduceerd en die wil je natuurlijk niet op een vervuilende wijze vervoeren.

Kennelijk dachten enkele criminelen dat duurzaam transport van drugs hen zou onderscheiden van de concurrentie. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs gevangenisstraffen geëist tegen leden van een criminele organisatie die zich zouden bezighouden met cocaïnetransporten door middel van zeilboten. Het betreft volgens het OM een organisatie onder leiding van de hoofdverdachte die (wereldwijd) via overzeese transporten middels zeilboten vanuit Zuid-Amerika cocaïne invoert en vervoert in Nederland en die transporten voorbereidt.

Opvallend is verder nog dat volgens het OM is gebleken dat de verdachten misbruik maken van het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP), in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door het Watersportverbond.


Wij doen er uiteraard alles aan om uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Maar u heeft ook vast gehoord of gelezen over de grote drukte bij de bezorgdiensten, zoals PostNL en DHL.Het kan dus zijn dat uw bestelling toch langer onderweg is. 
Ook zijn daardoor leveringen van onze leveranciers langer onderweg naar het magazijn. Het kan daardoor zijn dat we soms even zonder voorraad zitten en uw pakje dus later verzonden wordt. Of dat uw bestelling gesplitst verzonden wordt. Voor iedereen is dat lastig, maar wij doen uiteraard ons best om de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken en uw bestellingen zo snel mogelijk te leveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.