Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 2


KNRM rukt recordaantal keer uit

Schepen en strandvoertuigen van de KNRM zijn afgelopen jaar 2633 keer gealarmeerd om zeevarenden, watersporters maar ook wandelaars en mountainbikers assistentie te verlenen dan wel te redden. Dat is meer dan ooit in de 196 jaar van het bestaan. Volgens de KNRM is het grote aantal hulpverleningsacties mede het gevolg van de coronacrisis. Er gingen meer mensen het water op als alternatief voor een buitenlandse (zeil)vakantie maar vanwege het verbod op grote groepen verdeelde die mensen zich over meer schepen. Ook de onervarenheid speelde een rol. Veel mensen kochten of huurden voor het eerst een schip.


Nieuwe examentraining verschenen

De nieuwe editie van de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs is verschenen. Met de examentraining oefent u voor de examens voor het Klein Vaarbewijs. In de software zitten in totaal meer dan 2.500 oefenvragen over alle onderwerpen. En met de 'ingebouwde' toetsmatrijs kan de software onbeperkt oefenexamens genereren die u goed voorbereiden op het officiƫle examen bij het CBR.

Op de cd staat de software voor Windows. Geen cd-romdrive; geen probleem op de website van de examentraining is ook een downloadversie met updates beschikbaar. Geen Windows; ook daar bestaat een oplossing voor. Via de website krijgt u dan toegang tot de online versie van de examentraining. Deze werkt op elke computer, tablet of smartphone met internet.

De examentraining hoort bij het nieuwe Cursusboek van de ANWB. Al weer de 27e editie. Gebruikers die een eerdere versie van de examentraining hebben kunnen met hun account inloggen op www.anwbkleinvaarbewijs.nl en daar gratis de 2021 editie downloaden.


Waterkaarten: digitaal, papier

Op de website van Varen doe je samen een informatie stuk over de digitale en papieren zeekaarten. 


Reconstructie van Romeinse vrachtvaarder

In het Zeeuwse is al geruime tijd bekend dat beeldhouwer/nautisch architect Ludo van Well, met een groep vrijwilligers uit zijn dorp Colijnsplaat, werkt aan de reconstructie van de Romeinse vrachtvaarder Caudicaria Navis. Het schip dat 1800 jaar geleden, vanuit de monding van de Oosterschelde op Brittannia voer met zout, visolie en vissaus. Dat het bouwteam Caudicaria over een niet aflatend enthousiasme en positieve energie beschikt toont zich in het tot nu toe bereikte resultaat. Met serieuze inachtneming van de RIVM-regels, brengt de ploeg de Zeeuwse historie tot leven en is het sein 'romp gereed' bereikt.

Vandaag is Omroep Zeeland langsgeweest voor opname voor radio en TV. De uitzending komt vanavond op de website Omroep Zeeland en morgen ook. En morgen tussen zes uur en negen op de radio en 's avonds op de lokale TV bij het nieuws.


Deze school is nog wel open

Terwijl vrijwel alle kinderen in Nederland gedwongen thuis zitten en online les krijgen, gaan de lessen op de Wylde Swan 'gewoon' door. En niet zomaar in een klaslokaal, maar op de eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines in de Cariben.
Na een lange procedure en een hoop coronatests liet de overheid het schip met scholieren toe. "Een prachtige plek om les te krijgen", zegt directeur Christophe Meijer. "Een van de vulkanen op Saint Vincent is actief, een unieke kans dus voor aardrijkskundeles in de praktijk. Maar we gaan ook kijken bij de koraalriffen en de palmenstranden van de Grenadines."


Mee met de politieboot

Afgelopen zomer ging Omroep Castricum mee aan boord van de politieboot. Het Alkmaardermeer bij Akersloot is bij uitstek geschikt voor recreatie. Hoe zorgt de politie dat het meer voor iedereen veilig is en blijft? Omroep Castricum zendt daarover een documentaire uit. De documentaire is terug te vinden op de website van Omroep Castricum en op het YouTube-kanaal van de omroep.


Het vergaan van een garnalenkotter

Het Kustwachtcentrum ontving donderdag 28 november 2019 een noodmelding, afkomstig van garnalenkotter UK165 Lummetje. De vissers raakten op de Noordzee ten westen van Texel, een plek waar veel van ons ook weleens varen, in de problemen. Op zondag 1 december hebben marineduikers de twee lichamen, van Jochem (41) en Hendrik Jan (27), in de stuurhut van de viskotter gevonden. Later wordt duidelijk dat het stuurboordtuig achter een wrak is vast komen te zitten en dat heeft tot kapseizen geleid. Op 1 december een jaar later is de documentaire Genacht (in opdracht van het Reformatorisch Dagblad) op YouTube verschenen.


Hackathon Vlaamse Waterweg

Meer dan 200 deelnemers gingen aan de slag tijdens de smart shipping (digitale) hackathon die op 26 en 27 november werd georganiseerd door de Belgische waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg. Na een woord van welkom op donderdagochtend konden de hackers naar keuze aan de slag met vier uitdagingen.


Verkeersregels op zee

De "Bepalingen ter voorkoming van Aanvaringen op Zee", kort gezegd, de "Verkeersregels op zee" dienen door elke gebruiker van de zee te worden toegepast. De regels zelf en zeker de interpretatie ervan moeten voor iedereen eensluidend zijn, ongeacht iemands opleiding en ongeacht of men zich bevindt op een surfplank of een supertanker. Het boek Verkeersregels op zee is een bijzonder mooi boek om de regels op zee te leren. Door het gebruik in dit boek van vele foto's en computerplaatjes wordt de betekenis van de navigatielichten op de verschillende typen schepen al heel snel duidelijk. In snel tempo kunt u zich alle uitwijkregels eigen maken, daarbij geholpen door een bovenaanzicht en een blik vanaf de brug van de betrokken schepen.

Het boek is zeer bruikbaar voor zelfstudie op alle niveaus. Ook voor de pleziervaart is het een uitermate geschikt hulpmiddel, waarmee u zich in korte tijd de betekenis en inhoud van navigatielichten en uitwijkregels eigen kan maken.


Wij doen er uiteraard alles aan om uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Maar u heeft ook vast gehoord of gelezen over de aanhoudende drukte bij de bezorgdiensten, zoals PostNL en DHL. Het kan dus zijn dat uw bestelling toch langer onderweg is. 
Ook zijn daardoor leveringen van onze leveranciers langer onderweg naar het magazijn. Het kan daardoor zijn dat we soms even zonder voorraad zitten en uw pakje dus later verzonden wordt. Of dat uw bestelling gesplitst verzonden wordt. Voor iedereen is dat lastig, maar wij doen uiteraard ons best om de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken en uw bestellingen zo snel mogelijk te l

1 opmerking:

  1. Wat een mooi weergegeven documentaire van het vergaan van de garnalenkotter Lummetje UK165.
    Interessante Vaarwijzer Nieuwsbrief!

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.