Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 3


Boot Düsseldorf gaat dit jaar niet door

Breaking news- Boot Düsseldorf gaat dit jaar niet door. De organisatoren van Boot Düsseldorf hebben bekendgemaakt dat de beurs dit jaar niet door zal gaan.

De grootste indoor watersportbeurs van de wereld stond oorspronkelijk gepland voor deze maand, maar was eerder al verschoven naar april. Doordat Covid-19 in Duitsland en vele andere landen nog steeds rondwaart is besloten de beurs voor dit jaar helemaal niet door te laten gaan.

De beurs wordt volgend jaar gepland voor 22-30 januari 2022.

Het nieuws is zo vers dat het zelfs nog niet op de site van de beurs staat. Onze bron: IBI News

Ondertussen maakte de Hiswa bekend dat de editie van dit jaar toch op de oorspronkelijke data gehouden zal worden. De organisatie wilde graag uitwijken om zo te voorkomen dat de beurs zou samenvallen met de Formule 1 op Zandvoort. Helaas blijkt het voor diverse jachtwerven niet mogelijk om hun schepen een week eerder in Lelystad te krijgen. Daarnaast hoopt de organisatie er op dat 1 september een logische datum kan zijn voor toekomstige versoepelingen van de Corona maatregelen. De Hiswa te Water wordt dit jaar dus gehouden van 1 tot en met 5 september. 


Gebrekkig zeemanschap

In een bericht op Facebook schrijft Verkeerscentrale Den Helder over een 'onverantwoorde zeilreis' die dateert van afgelopen zaterdag 16 januari. Ondanks de wind- en sneeuwvoorspellingen is er ochtend ochtend in het donker een zeilboot vertrokken om koers te zetten van Den Helder naar Vlieland via het Molengat en de Noordzee. Bij vertrek heeft de verkeerscentrale doorgegeven dat de navigatieverlichting niet in orde was. Daarop werd geantwoord dat hier naar gekeken zou worden. In de buurt van de Eierlandse Gronden liep de boot aan lagerwal aan de grond. Gelukkig was precies de bemanning van KNRM-reddingboot Beursplein 5 van station Texel De Cocksdorp aan het oefenen en merkte het jacht op.


Werelrecord voor Mark en Kai

Oermens Mark Slats heeft met zijn maatje Kai Wiedmer in recordtijd roeiend de Atlantische oceaan overgestoken. Een maand geleden vertrokken ze vanuit La Gomera om na 32 dagen, 22 uur en 13 minuten af te meren in Antiqua. Een nieuw Talisker Whisky Atlantic wereldrecord. Het oude record werd door het duo verbeterd met 5 dagen. "Het was afzien op bepaalde momenten, echt loodzwaar", aldus Mark "maar ik had geen betere teammaat kunnen hebben en dat terwijl we elkaar nog maar ruim een jaar kennen. We hadden dezelfde ambitie en zijn er keihard voor gegaan! Deze overwinning draag ik op aan mijn moeder."


Over zijn eerdere avonturen schreef Mark Slats het boek Held op Zee.


Avondklok

Het lukt maar niet om Corona er onder te krijgen. De demissionaire regering maakte daarom gisteren nieuwe maatregelen bekend en vandaag wordt er flink gediscusieerd of er nog meer maatregelen nodig zijn. Zoals de afgelopen weken in de landelijke media uitgebreid aan bod gekomen 'avondklok'.

Op het moment van schrijven lijkt het vooral een politiekspel met hier en daar aanpassingen om de meerderheid van de kamer achter deze omstreden maatregel te krijgen. Helaas zien we wel vaker dat de inhoud daarmee op de achtergrond raakt. Het gaat al niet meer over de effectiviteit en de impact.

Hoe de nieuwe regels er uit komen te zien is nu dus nog onzeker. Zeker is dat het op dit moment relatief weinig impact zal hebben op de watersport. Om de eenvoudige reden dat voor velen het vaarseizoen nog niet begonnen is. We zullen moeten zien of 's nachts varen er straks ook onder valt. 's Avonds aan de boot klussen kan in ieder geval lastig worden, maar op de boot heeft u gelukkig wel een plekje om te overnachten als het echt niet anders kan.

Op de website van het Watersportverbond houden ze de regels in de gaten en vertalen die naar wat ze voor de watersport betekenen. Houdt u deze site in de gaten.


Bescherming windmolenpark Borssele

De Kustwacht heeft sinds begin dit jaar een nieuwe noodhulpsleper tot haar beschikking. Het schip ligt nabij het windmolenpark Borssele om bij noodgevallen de scheepvaart te kunnen assisteren. Dit windenergiegebied ligt voor de kust van Zeeland en is nu het grootste Nederlandse windpark op zee. In het geval dat een schip zijn voortstuwing verliest en op een windmolen afdrijft, is het noodzakelijk dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is om schade aan het schip en het windpark te voorkomen.

De Kustwacht heeft namens de betrokken ministeries een nieuw schip tot haar beschikking gekregen. Het sleepvaartuig is 24 uur per dag beschikbaar ter voorkoming van calamiteiten en ligt preventief op een strategische positie nabij het windpark Borssele. Dit is een stuk van de Noordzee waar veel scheepvaart is, onder andere vanwege de nabijgelegen havens van Antwerpen en Rotterdam. Het sleepvaartuig zal naast de hoofdtaak ook inzetbaar zijn voor de uitvoering van andere Kustwachttaken, zoals zoek- en reddingsacties.

Alp Ace
Het sleepvaartuig Alp Ace vervult tijdelijk deze taken. Daarna zal een noodhulpsleper voor een periode van tien jaar de taak op zich nemen. De Alp Ace wordt tijdelijk in beheer genomen door Multraship. Het contractbeheer wordt gedaan door de Rijksrederij.

Monitorings- en onderzoeksprogramma
Om de relatie tussen windmolenparken op zee en de scheepvaartveiligheid te onderzoeken, zal Rijkswaterstaat de komende tien jaar een monitorings- en onderzoeksprogramma uitvoeren. In dit onderzoeksprogramma zal onder andere gekeken worden naar het effect van de getroffen veiligheidsmaatregelen, zoals extra toezicht en handhaving door de Kustwacht en de inzet van een noodhulpsleper. Er zal tevens worden onderzocht of de huidige maatregelen voldoen.

Doorvaart en medegebruik
In het windenergiegebied Borssele is een scheepvaartcorridor opgenomen. Schepen met een lengte tot 45 meter mogen onder voorwaarden door deze corridor heen varen. Meer informatie over het doorvaren ...


Brits jacht mag niet aanmeren

De Koninklijke Marechaussee heeft vorige week in de haven van Breskens twee Britten geweigerd die met een zeiljacht aankwamen. Zij voldeden niet aan een voorwaarde om Nederland in te reizen.


Naschrift: Op dit moment is het niet toegestaan voor veerboten uit het VK om in Nederland af te meren. Het kabinet wil eerst een quarantaineverplichting mogelijk maken. U mag er dus vanuit gaan dat dit ook geldt voor pleziervaartuigen uit het VK. Raadpleeg de overheidsinformatie voor u vertrekt, want het kan steeds veranderen.


Papieren zeekaarten bijwerken

Elektronische zeekaarten worden steeds beter en betaalbaarder. Toch is vertrouwen op elektronica op het water niet zonder risico. Om die reden zijn papieren zeekaarten nog steeds een goed en veilig idee. Maar dan moet je ze wel regelmatig bijwerken, want je kaarten actueel houden hoort bij goed zeemanschap. Een vervloekte klus of juist een aangename manier om je zeilgebied te leren kennen? De redactie van Zeilen loodst u er doorheen.


De in het artikel genoemde folder BAZ in kaart gebracht is ook op te halen in de Vaarwinkel. Ook hebben wij een speciale correctieset. Deze bestaat uit een tekenmal met de meest voorkomende kaartsymbolen en twee fineliners. Eén rood en een magento (de speciale kleur paars die op de zeekaarten voorkomt). De kaartcorrectie tekenmal zelf is ook los te koop.

Daarnaast heeft u dus een kaartpasser en een parallel lineaal of bijvoorbeeld koersplotter of een set navigatie driehoeken nodig.


Verzegeling vuilwatertank opgeschort

Booteigenaren met een vuilwatertank aan boord hoeven de afsluiters voorlopig niet te verzegelen. Bedoeling is dat hiervoor een regeling wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingswet. De inwerkingtreding van deze wet, die gepland stond voor 2021, is opnieuw uitgesteld. Aangezien het een ingewikkeld en ook een belangrijk onderwerp is en wij u goed willen informeren komen wij hier later nog een keer uitgebreid op terug. Voor nu kunt u hier iets verder lezen ...


Wij doen er uiteraard alles aan om uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Maar u heeft ook vast gehoord of gelezen over de aanhoudende drukte bij de bezorgdiensten, zoals PostNL en DHL. Het kan dus zijn dat uw bestelling toch langer onderweg is. 
Ook zijn daardoor leveringen van onze leveranciers langer onderweg naar het magazijn. Het kan daardoor zijn dat we soms even zonder voorraad zitten en uw pakje dus later verzonden wordt. Of dat uw bestelling gesplitst verzonden wordt. Voor iedereen is dat lastig, maar wij doen uiteraard ons best om de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken en uw bestellingen zo snel mogelijk te leveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.