Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 8Goed voorbereid

Door Corona heeft het CBR al meer dan 600.000 examens moeten uitstellen. Waaronder ook een groot aantal examens voor de pleziervaart en beroepsvaart. Al die examens moeten straks ingehaald worden. Dat wordt een grote uitdaging en zal niet zo maar gebeurt zijn. Het is daardoor onzeker of het nog lukt om voor de zomer uw klein vaarbewijs te halen. Graag geven wij u een paar adviezen.

Een examendatum afspreken kan nu al op de site van het CBR. Omdat het heel druk kan zijn op de site gebruikt de website een doseringsysteem. Het kan dus zijn dat de site even te druk is en u niet wordt toegelaten. Probeer het dan nogmaals op een ander moment van de dag.

Nieuwe examens kunnen alleen gereserveerd worden na 17 mei, omdat men de periode daarvoor exclusief reserveert voor kandidaten van wie het examen al eerder is vervallen. Door de drukte kan het zijn dat u echter pas veel later dan 17 mei een geschikte datum kunt vinden.

Probeer daarom eerst een datum voor het examen te prikken en plan op basis daarvan uw studie. Diverse opleiders plannen wel weer opleidingen, maar de capaciteit is door Corona en de noodzaak voldoende afstand te houden beperkt en de aanvangsdatum is onzeker. Er zijn opleiders die ook online klasjes organiseren, het probleem van afstandhouden geldt dan niet en de startdatum staat dan ook vast. Zelfstudie en online cursussen kennen deze beperkingen niet. 

In principe heeft u dus meer dan genoeg tijd om u op het examen voor te bereiden. Te veel tijd vraagt misschien wel net zo veel discipline als te weinig tijd. Maak een eigen studieschema en houdt uzelf daar ook aan.

Herhaling en oefenen van het geleerde is erg belangrijk. Neem voldoende tijd om de leerstof te herhalen en veel te oefenen met bijvoorbeeld oefenexamens in de examentraining. De examentraining van de ANWB heeft meer dan 2.500 oefenvragen en de software kan onbeperkt nieuwe oefenexamens samenstellen. Veel van de lastigere vragen hebben ook een toelichting. Het nieuwe boek met 800 oefenvragen is ook een goede optie als u niet op de computer wilt oefenen.

Veel mensen beginnen met Klein Vaarbewijs 1 en willen dan later ooit eens Klein Vaarbewijs 2 halen. Soms komt dat er dan niet meer van. Nu de kans groot is dat het langer duurt voor u aan de beurt bent, is dat misschien een mooie kans om dan maar meteen alles te leren en ook het examen Klein Vaarbewijs 2 te doen.

Door goed voorbereid naar het examen te gaan is de kans klein dat u zakt. En daar hebben we allemaal iets aan. Gemiddeld genomen zakken 20-30% van de kandidaten voor het examen voor het Klein Vaarbewijs. De zakkers moeten weer opnieuw examen doen, terwijl er al zo veel mensen staan te wachten. Dus ga goed voorbereid naar het examen, slaag in één keer en terwijl u dan straks lekker op het water van de zon geniet vermindert u ook de druk op de wachtrijen.


"Het aantal aanvragen voor een vaarbewijs knalt bij ons omhoog."

Aldus Algemeen Directeur Alexander Pechtold van het CBR in gesprek met de Tweede Kamer. 

"Wij zien al aankomen dat mensen deze zomer geen huisje in het buitenland meer boeken, maar graag willen varen. Het aantal aanvragen voor een vaarbewijs knalt bij ons omhoog. Wij zien dat heel snel."
Bron: Verslag van een openbare hoorzitting van de tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties op 2 november 2020 in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer te Den Haag


Hijs de KNRM in top

Ze zijn er weer de nieuwe jaarwimpels van de KNRM. Bestel nu uw wimpel en laat zien dat u het werk van de KNRM steunt. 

De KNRM Jaarwimpels zijn leverbaar in twee maten. 20x30 cm en 35 x 50 cm. De wimpels zijn gemaakt van sterk doek en kunnen gewassen worden. 

De liefhebbers en verzamelaars bestellen natuurlijk direct twee exemplaren. Eén voor aan boord en één voor de verzameling thuis. Speciaal voor de verzamelaars hebben wij ook nog een beperkt aantal wimpels van eerdere jaren liggen. Daarvoor geldt uiteraard op = op.


Gaat het Zuidlaardermeer verloren?

Het Watersportverbond vroeg eerder al aandacht voor het afstemmen van bedieningstijden in de provincie Groningen om deze toegankelijker te maken voor de recreatievaart. Nu blijkt dat dit niet het grootste probleem is ten aanzien van de watersport in de provincie Groningen. Er moet ook afstemming komen met natuurorganisaties. Dat gebeurt nu niet. De provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aa's steken bijvoorbeeld op dit moment veel energie in verduurzaming van natuur. Het waterschap heeft daarvoor uitgebreid overlegd met verschillende natuurorganisaties over hun Beheerprogramma 2022-2027. Recreatief medegebruik van diezelfde natuur wordt daarbij echter geheel vergeten.

Gerard Vloothuis, Regiovertegenwoordiger Groningen/Drenthe van het Watersportverbond: "Als het zo doorgaat, zou het hele Zuidlaardermeer verloren kunnen gaan voor de vaar- en waterrecreatie. De provincie wil het waterpeil verlagen om de vegetatie te laten herstellen. Dat zou betekenen dat doorvaart niet meer mogelijk wordt. Het meer is al sinds begin 19e eeuw een belangrijk recreatiegebied. Het kan toch niet dat het meer dichtgroeit met waterplanten en dat er geen oplossing komt voor de waterpeilverlaging."


Eerste boetes op het water

Normaal gesproken heeft de waterpolitie in februari nog geen omkijken naar recreanten. Maar door het mooie weer lag dat afgelopen weekend anders. Verschillende watersporters gingen op de bon. Vooral op de Maas bij Kerkdriel had de politie het druk. De bestuurder van een jetski kreeg een bekeuring voor het varen zonder vaarbewijs. Ook voer de man te snel en had zijn jetski geen registratienummer.


De stip aan de horizon

De laatste dagen horen we het steeds vaker; een roep om een stip aan de horizon. Iets waar we ons op kunnen richten, iets om ons op te verheugen. Het einde van de corona maatregelen. Ook in management termen is het een veel gehoorde uitspraak. Op internet is niet helemaal met zekerheid te zeggen waar de uitdrukking van daan komt, maar elke zeevarende herkent het beeld direct. Tijdens een oversteek waar je langere of kortere tijd alleen het kompas hebt om je op te richten is het gevoel dat je krijgt als je land in zicht krijgt onbetaalbaar. En als het beeld aan de horizon bevestigt dat u aankoerst op de beoogde bestemming is het natuurlijk helemaal een onvergetelijk moment. Niet voor niets tonen oude zeekaarten en almanakken tekeningen met de contouren van kusten. Ook vandaag de dag is een schets van een kuststrook met daarop specifieke herkenningspunten een welkome aanvulling op de informatie op de zeekaart.
En niet voor niets dat mensen al sinds de oudheid zelf herkenningspunten zijn gaan toevoegen om zo de aanloop van haven of riviermonding te vergemakkelijken. Vuurtorens en -bakens zijn nog steeds onmisbaar voor de veilige vaart. Maar ook voor niet-zeevarenden hebben vuurtorens een bepaalde aantrekkingskracht. Zij vormen een zichtbare stip aan de horizon en vanuit een vuurtoren kijk je haast per definitie naar de horizon en dromen we van verre oorden.

De Herculestoren (Torre de Hercules) is een van die beroemde Romeinse vuurtorens op een schiereiland bij A Coruña, een kuststad in De Spaanse regio Galicië. Hij werd in de Romeinse tijd bevoorraad met hout dat door ezels helemaal naar boven werd gedragen. De Romeinen gebruikten de 55 meter hoge toren toen als echte vuurtoren en nog altijd is hij actief als baken en stip op de horizon voor velen. Het is de enige Romeinse vuurtoren ter wereld die nog in gebruik is.

Langs de hele Noordzeekust staan er nog tientallen. Grote en kleine vuurtorens. En geen enkele van hen is aan de aandacht van tekenaar en kunstschilder Maarten Groot ontsnapt. Hij tuurde de Noorzeekust af om vuurtoren, na vuurtoren in kaart te brengen. In de meest letterlijke zin van het woord. Want Maarten Groot is begaafd tekenaar én perfectionist: "Het hele plaatje moet kloppen". Eerst bepaalt hij de cartografische positie van de verkozen vuurtoren. Daarna bestudeert hij het DNA in diens omgeving en pas dan gaat hij in fijne lijnen zijn onderwerp in dunne potloodlijnen uitwerken. Zijn technisch tekenwerk eist voorbereiding 'on te spot'. Ook voor hen die een vuurtoren in opdracht willen van Maarten Groot.

Nieuwsgierig geworden? GaleryMaritime bezoeken kan na telefonische afspraak en als u zich aan de RIVM-regels houdt. GalleryMaritime aan de Voorstraat 45 in Colijnsplaat. Tel. 06 225 91452.


Praktijktest komt er aan

Vanaf 1 juli 2021 introduceert de Belgische federale overheid een praktijktest voor het stuurbrevet (het Belgisch vaarbewijs). Om een brevet te behalen dient u straks dus zowel voor de theorie- als voor de praktijktest te slagen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen motor- en zeilbrevetten. Deelnemen is mogelijk vanaf 15 jaar.   Op dit moment is het in België nog mogelijk om een Stuurbrevet te halen na een theorie-examen en 12 uur meevaren met een schipper die al een brevet heeft of een praktijkopleiding aan een erkende vaarschool doen. Vanaf 1 juli dit jaar verandert dit dus. Dan is het alleen nog mogelijk een officieel praktijkexamen te doen in aanvulling op het theoretische examen.


Oost-Indië vaarder Götheborg overgenomen

Greencarrier AB heeft de Zweedse 'Götheborg' overgenomen van stichting Ostindiefararen Götheborg. Hierdoor komt de Zweedse replica van een Oost-Indië vaarder weer los van de kant, en zijn er zelfs concrete plannen om met het schip naar China en Azië te zeilen in 2022. Het doel van de overname is tweeledig, enerzijds om toekomstige reizen naar bijvoorbeeld Azië en China mogelijk te maken, maar ook om voor Greencarrier nieuwe handelsmogelijkheden met Azië te creëren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.