Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 6


Contest 55CS wint prijs

Contest Yachts is bijzonder trots op het winnen van de European Yacht of the Year Award. De prestigieuze prijs in de verkiezing die ook wel te boek staat als de Oscar-uitreiking in de wereldwijde jachtbouwindustrie, werd toegekend aan de Contest 55CS in de categorie 'Luxury Cruiser'.


Uit de weg, ik ben een zeilboot!

Tijdens de laatste mijlen in de Vendée Globe zeilen de koplopers in drukker vaarwater en dat leidt soms tot zenuwslopende situaties, zoals blijkt uit een video van Boris Herrmann van zondag 24 januari. Zeilend voor de kust van de Azoren had de kapitein van het vrachtschip Hannah Oldendorf wat overtuiging nodig om van koers te veranderen om een mogelijke aanvaring op volle zee te voorkomen.

Hoe zit dat alweer met die voorrangsregels op zee? Volgens de BVA, de Bepaling ter Voorkoming van Aanvaringen (op zee) geldt de regel dat motor wijkt voor zeil, tenzij het zeilschip het motorschip oploopt, wat zelden voorkomt. Ter voorkoming van een aanvaring moet u in sommige gevallen koers en vaart behouden, wat in de praktijk best eng kan zijn. De marifoon oppakken en het andere schip oproepen is dan het allerbeste. U heeft namelijk, boven alles, de plicht om een aanvaring te voorkomen. Binnen verkeersscheidingsstelsels op zee en op het binnenwater gelden andere regels dan op open zee. Verfris uw geheugen met dit artikel uit Zeilen ...

De Bepalingen voor Aanvaringen op zee (BVA) worden duidelijk uitgelegd in het mooie boek Verkeersregels op Zee. De vaarregels op de binnenwateren worden in elk leerboek voor het Klein Vaarbewijs uitgelegd. De BVA zijn al weer langere tijd geen verplicht onderdeel meer voor het exaemn Klein Vaarbewijs. In boeken voor Kustnavigatie komen de BVA uiteraard ook aan bod.


Succes met cruisejacht

Terwijl de Turkse werf Evadne Yachts bouwt aan een derde 24 meter lang Rock motorjacht van het type explorer, een ontwerp van het Sneker jachtarchitectenbureau Vripack, verschijnen daar, in de Friese waterstad, de grote broers op de beeldschermen. Aan de bouw van een 33 meter versie, de Rock XL, wordt binnenkort begonnen en over de bouw van een 42 meter lang schip, de Big Rock, wordt druk onderhandeld.


Inschrijven examens Klein Vaarbewijs

De diverse maatregelen voor Corona zijn deze week nog weer verlengd. Met als gevolg dat onder andere de examens voor het Klein Vaarbewijs bij het CBR nog weer wat langer niet doorgaan. Kandidaten die al een datum hadden gereserveerd, hebben als het goed is al bericht ontvangen en krijgen voorrang bij het reserveren van een nieuwe datum. Omdat het om grote aantallen gaat heeft het CBR besloten dat nieuwe kandidaten pas examen kunnen doen na 17 mei. De verwachting is dat dan toch alles weer mogelijk is met inachtneming van de dan geldende regels.

Wij herhalen ons advies om u nu vast in te schrijven. Mei lijkt nog ver weg, maar normaal is het bij de start van het seizoen erg druk en die drukte zal nu dus ook verschuiven. En mochten we tegen die tijd nog steeds te maken hebben met strenge maatregelen en sluitingen dan krijgt u in ieder geval wel voorrang als uw datum toch verzet moet worden.

Het goede nieuws is dat u tot 17 mei nog voldoende tijd heeft om te leren en te oefenen. Misschien dan maar meteen Klein Vaarbewijs 2 doen? Al het lesmateriaal vindt u in de Vaarwinkel.

Op de site van het CBR staat meer informatie over de maatregelen rond het virus en wat de gevolgen zijn voor de examens bij het CBR.


Gat in afsluitdijk

Op 28 mei 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Nu, bijna 90 jaar later, wordt 'een fout van toen' hersteld: de dam krijgt een opening waardoor water van de zoute Waddenzee en van het zoete IJsselmeer heen en weer kan stromen ten gunste van de visstand in het IJsselmeer. Mogelijk bloeit ook de beroepsvisserij op het IJsselmeer weer op en wordt in oude vissershavens als Lemmer, Laaksum, Stavoren, Workum en Makkum het aan wal brengen, roken en verhandelen van vis weer zichtbaar.

Met de aanleg van een zogeheten coupure door de Afsluitdijk zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand 22 januari 2021 officieel van start gegaan. De komende vier jaar wordt dwars door de Afsluitdijk een bijzondere vispassage aangelegd.


Allianz partner van de zeilsport

Verzekeraar Allianz Benelux en het Watersportverbond zijn een partnership overeengekomen voor 8 jaar. Allianz ondersteunt hiermee het Watersportverbond in haar missie Nederlanders veilig, succesvol en met plezier het water op te laten gaan, nu en in de toekomst. Daarnaast is Allianz hoofdsponsor geworden van het Jeugd WK 2022 en het WK Zeilen 2023 in Den Haag, en de jaarlijkse Allianz Regatta, voorheen Medemblik Regatta. Het brede partnership in de watersport sluit aan bij het doel van Allianz - 'We secure your future'. Het is tevens een aanvulling op het wereldwijde partnership van Allianz met de Olympische en Paralympische Spelen.

De synergie tussen de drie partners met betrekking tot bovenstaande doelstellingen komt tot uitdrukking met het motto van het partnership: 'The Future is Water'. Het Watersportverbond, Allianz en TIG Sports geloven in de kracht van water en in de kracht van sport en bundelen de krachten richting de toekomst. Topsport, breedtesport, events, educatie, duurzaamheid en innovatie zijn de belangrijkste thema's.

Door Corona kon de groots geplande aankondiging niet doorgaan. Lees daarom ook hier de aankondiging van Arno van Gerven, directeur Watersportverbond.


Verzekeraars scherpen eisen aan

Nu we het toch over één verzekeraar hebben ... Datacombinatie wijst ons er op dat veel verzekeraars vrij stilletjes de eisen die zij stellen aan de sloten waarmee wij ons bezit beschermen hebben verscherpt. Naar ons idee is het toch wel belangrijk dat u daar kennis van neemt en eventueel met uw verzekeraar contact opneemt.

Het gaat voornamelijk om aanvullende eisen aan sloten voor open boten en buitenboordmotoren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze vooral gevoelig zijn voor diefstal en verzekeraars dus vaker geconfronteerd worden met claims van verzekerden.

Sloten die door de verzekeraars geëist worden moeten gecertificeerd zijn, maar er bestaan verschillende certificaten en daarbinnen vaak weer klassen die meestal met sterren worden aangeduid. Door de aanscherping van de eisen zijn niet alle gecertificeerde sloten dus meer voldoende voor de verzekering.

Nu het vaarseizoen er weer aankomt een mooi moment om de polisvoorwaarden er nog even bij te pakken en te kijken of de sloten van uw bezit daar aan voldoen.

Ook op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vindt u meer informatie over 'vaartuigbeveiliging'. 


Survival of the fittest

Els Visser overleefde een schipbreuk en werd daarna topatleet. En niet zo meer één. De triatlon en dan de Ironman versie is haar discipline. Eerst 3,8 km zwemmen, dan 180 km fietsen en vervolgens een marathon lopen van 42,2 km. In 2018 werd zij Nederlands kampioen. Ronde een studie geneeskunde af, maar kiest nu fulltime voor de sport. En vond ook nog de tijd om een boek te schrijven.

In het net verschenen boek 'Geen zee te hoog' vertelt ze hoe iedereen zijn doelen kan bereiken met de juiste instelling. Met zichzelf als sprekend voorbeeld wil ze anderen motiveren en laten zien dat je meer kunt dan je denkt, misschien wel alles, als je maar op jezelf en op je eigen kunnen vertrouwt.


Wetenschap van het zeilen

Sinds hij de dagelijkse leiding over de 'Van Oossanen'-bedrijvengroep aan Perry van Oossanen en Niels Moerke heeft overgedragen, heeft Pieter van Oossanen zich toegelegd op het schrijven van een serie boeken over zijn favoriete onderwerp: De wetenschap van het zeilen.

De elementen van aero- en hydrodynamica die een rol spelen in het ontwerp van door wind aangedreven vaartuigen, jachten en schepen evenals de bijbehorende scheepsbouwkundige aspecten vormen het onderwerp van de boeken. Het werk beschrijft alle belangrijke aspecten met betrekking tot het gedrag en de prestaties van zeilvaartuigen. De opbouw van deze materie is bewust gekozen om een logische volgorde voor de lezer te bieden. De boeken gaan stap voor stap, hoofdstuk voor hoofdstuk, dieper op het onderwerp in. Tegen de tijd dat specifieke ontwerpen en ontwerpeigenschappen worden gepresenteerd, zal de lezer dus kennisgemaakt hebben met alle wetenschap die nodig is om de beredenering achter de evolutie van die ontwerpen te volgen en te begrijpen.

De materie is onderverdeeld in verschillende delen, elk gericht op een specifiek onderwerp of thema. Elk deel is een apart boek. De delen 1 tot en met 4 zijn inmiddels verschenenen en te bestellen in de Vaarwinkel.


Terugkijken Webinar maritiem erfgoed

Op 21 januari 15.00-16.30 uur vond een RCE webinar (deel 1) over de waarde van maritiem erfgoed plaats. Op welke vindplaatsen onder water gaat de RCE zich de komende jaren richten voor behoud en onderzoek? Hoe wordt dat bepaald? U kunt kan dit webinar nu terugkijken.

Later in 2021 volgt een tweede webinar over de waarde van maritiem erfgoed, waarin wordt gekeken naar andere afwegingen, zoals bedreigingen, behoudsperspectief, financiën, capaciteit, maatschappelijke/politieke druk of andere urgenties.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.