Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 7


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Legende te koop

De Gipsy Moth IV, het legendarische jacht van de al even legendarische Sir Francis Chichester is te koop. Met Gipsy Moth IV zeilde Chichester rond de wereld in 1966-1967. Het jacht is eigendom van de Gipsy Moth Trust, maar deze organisatie heeft besloten te stoppen. Door Corona is men niet in staat om voldoende inkomsten te genereren en een dure onderhoudsbeurt in de winter van 2019 maakt dat de organisatie nu onvoldoende mogelijkheden ziet het jacht verder te exploiteren en onderhouden. 

Het boek over de Gipsy Moth IV is nog beperkt leverbaar; klik hier ...


Oudere schippers maken vaker brokken

Oudere (beroeps) schippers zijn vaker betrokken bij een scheepsongeluk. Niet hun leeftijd is daar de oorzaak van, maar wel hun vaak handmatige manier van navigeren. Sowieso is menselijk handelen in driekwart van de gevallen oorzaak van een ongeluk. Dat blijkt uit een rapport dat het onderzoeksbureau voor veiligheid Intergo in Amersfoort opstelde op basis van bestaande ongevalsstatistieken. Intergo zeg dat 70-80% van de ongevallen die op het water plaatsvinden toe te schrijven zijn aan menselijk handelen. Dat geldt voor alle schepen, of het nu gaat om droge lading, tankers of passagiersvaart. Ook het soort waterweg maakt niet uit.

Absoluut verontrustend is dat het kennelijk onder sommige schippers gewoonte is om onder het varen televisie te kijken of te internetten. In hoeverre dit dan ook oudere schippers betreft of direct in verband is te brengen met een ongeluk wordt helaas niet duidelijk gemaakt. Maar net als in de auto of op de fiets lijkt het mij niet wenselijk dat de roerganger tijdens zijn wacht andere zaken aan zijn hoofd heeft dan veilig varen.

Het onderzoek had overigens betrekking op de beroepsvaart. 


Elfstedentocht

Op de schaats zat het er weer niet in; de Elfstedentocht. Er bestaan gelukkig nog meer varianten op deze legendarische tocht langs alle Friese steden. Van zwemmend, fietsend, sup'end en zelfs alternatieve tochten op de schaats maar dan in andere landen.

Het is Lotte Spaargaren, Suzan Huppes, Tim van Haalen en Rinke Bergsma onlangs gelukt om de Elfstedentocht te voltooien. Niet op de schaats maar met een Polyvalk werd de tocht der tochten gezeild.

Een hele prestatie. Ook door de komst van Koning Winter. Maar het is gelukt en niet voor niets. Met de Elfstedentocht wist het viertal € 6650,- bij elkaar te varen voor Sailwise. Een organisatie die zeilreizen aanbiedt voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Zelf ook de tocht der tochten varen? Dit jaar organiseren Watersportvereniging De Meeuwen uit Leeuwarden en KWV Frisia uit Grou voor de 25e keer de Elfstedentocht voor zeil-, roei- en motorboten, sloepen en kanovaarders. En dat niet alleen, ook suppers en (wind)surfers kunnen dit jaar voor het eerst aan de toertocht deelnemen. De inschrijving voor de recreatieve tocht is nu geopend. Beide verenigingen willen van deze 25e editie, die wordt georganiseerd van 16 t/m 21 augustus 2021, de mooiste en grootste Elfstedentocht te Water ooit maken.

De inschrijving is nu geopend.


Na Brexit naar de UK

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we u graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen. 'Naar de overkant' was altijd een favoriete bestemming van menig watersporter. De eerste keer de Noordzee over is een echte uitdaging, maar ook al deed u dat vele malen eerder. De Engelse kusten bieden een dusdanig grote variatie dat het altijd boeiend blijft.

Door alle beperkingen is het wat naar de achtergrond verdwenen, maar inmiddels is het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de EU en gelden er dus wat nieuwe regels als u de oversteek weer kunt maken. Skyskanner zet alles nog eens op een rijtje; klik hier ...

In de Vaarwinkel vindt u alle benodigde boeken en vaarkaarten. Van de onmisbare Reeds Nautical Almanac tot aan zeekaarten en vaargidsen voor de Ierse Zee.


Historische zeilvloot bedreigd

Honderden Nederlandse charterzeilschepen dreigen verloren te gaan. De beloofde miljoenensteun is nog steeds niet uitbetaald. Schippers Ton en Jouke Lemmers (vader en zoon) vrezen voor het einde van oer-Hollands cultureel erfgoed. ,,Als ik failliet ga, is ook het schip verloren."

Staatssecretaris Keijzer heeft op vragen in de Tweede kamer geantwoord dat het nog tot eind juni duurt voor de extra steun voor de chartervaart beschikbaar kan komen.


Preview Maritieme Meesterwerken

De nieuwe tentoonstelling 'Maritieme Meesterwerken' in het Maritiem museum Rotterdam zou vandaag feestelijk geopend worden. Natuurlijk laat de situatie rond het coronavirus dat niet toe. Daarom presenteren zij een online preview. Maritieme Meesterwerken brengt zes eeuwen maritieme schilderkunst samen. U ziet parels uit dze collectie en die van Museum Boijmans van Beuningen. Dit is de laatste expositie in de serie 'Boijmans bij de Buren'.
De tentoonstelling vertelt de verhalen van de scheepvaart en havens en de mensen die daarin leven via zes eeuwen (schilder)kunst, met een unieke collectie van Jeroen Bosch via Willem van de Velde de Oude naar Guido van der Werve en van de 16e tot de 21e eeuw.

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit twee collecties die samenkomen, de tentoonstelling vertelt alle verhalen vanuit twee blikvelden. Allereerst de kunsthistorische. Wat maakt een werk bijzonder? Hoe kwam de schilder tot het werk en wie of wat beïnvloedde hem of haar? Daarnaast komt het maritieme verhaal uitgebreid aan bod. Wat zie je en waarom is dit belangrijk?

Werken van Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, Hendrik Avercamp en Jozef Israëls ontmoeten in een unieke presentatie moderne kunstwerken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een grote selectie tekeningen van Willem van de Velde de Oude. Ze komen samen in een verrassende presentatie.

Laten we hopen dat de Musea snel weer open kunnen en tot die tijd is er de video met de 'preview'.


Herziening ICP per 1 maart

De herziening van het ICP is rond. Vanaf 1 maart gaan de nieuwe regels in. De wijzigingen betreffen de aanvraagprocedure voor een ICP. De regels worden strenger waardoor oneigenlijk gebruik, zoals onlangs in het nieuws kwam, voorkomen wordt.

Belangrijkste wijzigingen zijn dat een ICP nu alleen aan een Nederlander of iemand die minimaal 5 jaar in Nederland woont wordt uitgegeven en dat een ICP aanvragen door een rechtspersoon (BV, vereniging of bijvoorbeeld een stichting) straks niet meer mogelijk is. Ook een aanvraag via een tussenpersoon is dan niet meer mogelijk.

Hiermee wil men een einde maken aan de praktijk waarbij eigenaren van jachten uit andere landen een ICP in Nederland aan konden vragen en dan zogenaamd onder Nederlandse vlag aan allerlei regels en kosten in eigen land konden ontkomen. 

De landen die eerder al aangaven het Nederlandse ICP niet (meer) te erkennen dat ook nu nog niet doen. Italië heeft het ICP nooit erkend, maar accepteerde het in de praktijk wel. Daar kwam deze zomer plots een einde aan, waarna ook Spanje en Portugal afhaakten. In die zin verandert er met het nieuwe ICP in die landen dus niets. Een ICP wordt daar nog steeds niet geaccepteerd. Het Watersportverbond geeft wel aan dat zij op basis van de nieuwe praktijk ook in gesprek wil met deze landen.

Met de diverse tussenpersonen in Nederland, die het voor buitenlandse eigenaren mogelijk maakten om een Nederlands ICP aan te vragen, hoeven we geen medelijden te hebben. Zij bieden vrijwel allemaal al registratie in andere landen aan. 


Nieuwe ANWB Wateralmanak verschenen

In de ANWB Wateralmanak deel 1 staan alle vaarregels voor Nederland en België. Deze almanak verschijnt elke twee jaar. De nieuwe editie 2021-2022 is zojuist verschenen.

In Nederland en België gelden diverse vaarregels. Afhankelijk van waar u vaart geldt er een specifiek reglement en soms ook nog overkoepelende regels. In de vaarreglementen wordt onder andere bepaald dat u in het betreffende vaargebied het geldende reglement aan boord moet hebben. Om het u makkelijk te maken staan daarom alle reglementen in de ANWB Wateralmanak deel 1. Heeft u deze almanak aan boord dan voldoet u dus in elk vaargebied in Nederland én België aan deze eis.

Daarnaast bevat de ANWB Wateralmanak deel 1 een speciale versie van het Handboek marifonie voor de pleziervaart. Het Handboek Marifonie moet u aan boord hebben als u een marifoon heeft. Ook geeft de Wateralmanak deel 1 algemene vaaraanwijzingen voor de belangrijkste vaargebieden.

In deel 2 van de ANWB Wateralmanak staan alle gegevens van de bruggen, sluizen en havens in Nederland en België. Gegevens zoals de afmetingen en bedieningstijden van bruggen en sluizen en veel gedetailleerde gegevens van de havens, zoals aantal ligplaatsen, welke faciliteiten er zijn en met welke afmetingen de betreffende haven is te bereiken. Deze almanak verschijnt elk jaar in een nieuwe editie en de editie voor dit jaar is deze week verschenen.

De nieuwe ANWB Wateralmanak deel 1 2021-2022 en ANWB Wateralmanak deel 2 2021 zijn nu te bestellen in de Vaarwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.