Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 47


Copyright: Promanent b.v.

Verkiezingen in Nederland

Gisteren, woensdag 22 december, mochten de kiezers in Nederland naar de stembus. Met een uitslag die niet iedereen van te voren zag aankomen. Het is nu afwachten wie vormt met wie een coalitie en welke standpunten komen er in een coalitie-accoord.

Vorige week schreven wij al dat er in de verkiezingsprogramma's van alle partijen eigenlijk geen aanknopingspunten zijn te vinden om te kunnen zeggen wat zij van plan zijn voor de watersport. Uiteraard zijn er wel genoeg onderwerpen die ook voor de watersport gevolgen hebben. Wat gaat er met de belastingen en de koopkracht gebeuren? Wordt de zee en het IJsselmeer verder volgebouwd met windparken of komen er op meren en plassen drijvende zonnepanelen? Is er voldoende geld voor het onderhoud van bruggen en sluizen en lukt het om personeelstekorten bij de bediening van deze bruggen en sluizen op te lossen? En zo nog veel meer.

De Vaarwijzer Nieuwsbrief blijft in ieder geval alles volgen en toetsen op relevantie voor de plezier- en beroepsvaart.


Weerbericht via AI

Google-bedrijf DeepMind heeft een nieuw AI-model ontwikkeld dat nauwkeurigere weersvoorspellingen kan doen. Het AI-model GraphCast verslaat in 90 procent van de gevallen HRES, het huidige model voor weersvoorspellingen op middellange termijn. GraphCast presteert ook opvallend goed bij het voorspellen van extreem weer.


Beeld: SDU

Enkele decimeters kunnen het verschil betekenen tussen wel en niet uitvaren. U wilt toch geen risico nemen om vast te lopen? Daarom is er Getijtafels Nederland, samengesteld en berekend door het Rijksinstituut voor Kust en Zee. Met dit boekje aan boord kunt u rekening houden met de waterstand en vaart u altijd op de juiste momenten uit.

Getijtafels Nederland geeft een compleet overzicht van de waterstanden langs de Nederlandse kust, op de benedenrivieren en zeearmen. U vindt tabellen met afkortingen en cijfers van 21 meetpunten. Daarnaast staan de tijden van opkomst en ondergang van zon en maan aangegeven. De editie voor 2024 is nu uit voorraad leverbaar.


Leiden doet diesel en benzine in de ban

Het is afgelopen met bootjes die varen op benzine en diesel in de Leidse grachten en singels. Dat werd afgelopen week duidelijk nadat het voorstel voor de invoering van een uitstootvrije zone op de Leidse wateren werd aangenomen in de gemeenteraad. De strakke deadline van 2030 waarvoor de fossiele bootjes verdwenen moeten zijn, hebben de indieners gelukkig wel laten varen. Vanaf 2025 gaat er in Leiden een milieuzone gelden voor vervuilende bestelbusjes. De Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 willen ook dat er zo'n fossielvrije zone gaat gelden voor het water en dus dienden de partijen een voorstel in.

Vanwege de zorgen van vele booteigenaren hebben de drie partijen die het voorstel deden een aantal punten aangepast. 'Er staat geen jaartal voor wanneer de bootjes moeten verdwijnen meer in het voorstel', vertelt Lianne Raat van de Partij voor de Dieren. Ook zijn er twee uitzonderingen opgenomen in het voorstel: varend erfgoed mag gewoon blijven varen in de grachten en singels en tijdens evenementen zijn alle boten welkom in Leiden.


Scheeps- en Zeepost gaan door

De digitale knipselkranten en websites, die door de in juli plotseling overleden Wouter van Dusseldorp in de lucht werden gehouden, worden voortgezet. Op de Traditionele Schepenbeurs kondigden de initiatiefnemers aan dat de Zeepost voor de charterbranche, en Scheepspost voor het varend erfgoed, vanaf 1 januari weer in de lucht zullen zijn.


Morgen is het Black Friday. Een overgewaaide traditie waarbij winkels met kortingen stunten. En iedereen houdt van korting dus doen wij daar natuurlijk ook aan mee.

Iedereen die morgen op Black Friday bij Vaarwinkel een bestelling plaatst en onderstaande kortingscode gebruikt krijgt 10% korting bij een minimale besteding van € 25,-. De korting geldt op het gehele assortiment.

Uw kortingscode: BLFY2023
Let op: letters zijn hoofdletters


Vuilnishaai naar de beurs

Het Rotterdamse RanMarine, dat autonoom varende voertuigen maakt, maakt zich op voor een beursgang aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf is maker van de WasteShark, een autonoom varende elektrohaai die als een stofzuiger oppervlakte water schoon vist. Dagelijks kunnen ze tot 500 kilo plastic verorberen. De startup van Richard Hardiman heeft de apparaten inmiddels in 25 landen ingezet. Over de omvang of timing van de beursgang is in dit stadium nog niets bekendgemaakt.

Bron: mt/sprout


Honden aan boord actie

Speciale aanbieding: Bij aanschaf van het boek een gratis wimpel kado.

Steeds meer hondeneigenaren ontdekken hoe leuk het is om de hond mee te nemen met vakanties en activiteiten bij en op het water. Het veelzijdige boek Honden aan boord komt daarbij van pas.
Rondom het water is er sprake van situaties en verleidingen die een hond soms moeilijk kan weerstaan. U krijgt te maken met aan water gerelateerde ziektes en parasieten waar honden gevoelig voor kunnen zijn. Er kunnen zich onveilige situaties voordoen die u als hondeneigenaar goed wilt kunnen inschatten om hem optimaal te beschermen.

Lees over natuurlijk hondengedrag om te begrijpen waarom uw hond reageert zoals hij doet. Wanneer u investeert in een goede begeleiding zal de hond u vertrouwen en zich sneller aanpassen aan nieuwe situaties. Leer hem begrijpen waardoor u hem gemakkelijker kunt begeleiden tot een plezierig maatje. Onderwerpen in dit boek zijn: natuurlijk hondengedrag , het ontstaan en voorkomen van probleemgevend gedrag, leren bij honden, inclusief een handig trainingsboekje met nuttige oefeningen en spelletjes. Hoe een puppy, oude of mindervalide hond optimaal te begeleiden. Gezondheid en veiligheid rondom het water, EHBO, een gifwijzer, tips voor hulpmiddelen.

Met de extra wimpel aan de mast of in het want bent u herkenbaar als varende hondenliefhebber. De vlag is uitgevoerd in zonnig geel en stralend blauw met een 'happy' hond, kijkend door een patrijspoort. Formaat: 20 x 30 cm.


De grootste zeeschat ooit

Er is een nieuwe juridische strijd losgebarsten over een gezonken, Spaans oorlogsschip dat bijna drie eeuwen lang onaangeroerd op de bodem van de oceaan heeft gelegen. Het geschil gaat over wie de rechten heeft op de vele miljarden euro's aan schatten die er in het wrak te vinden zouden zijn. Het galjoen San José, dat in 1708 zonk voor de kust van de Colombiaanse stad Cartagena, bevat "de grootste schat in de geschiedenis van de mensheid", blijkt juridische documenten die in oktober zijn ingediend door de regering van Colombia.


Volvo 65's te koop

Wie er altijd van heeft gedroomd om een Volvo 65 zeilracer te kopen, heeft nu een kans en zelfs keuze. Diverse VO65 worden op dit moment te koop aangeboden. De prijs kan nog wel een hindernis zijn, maar voor wie er aan denkt met een eigen boot in de volgende Ocean Race deel te nemen wel een kans om nu te beginnen te bouwen aan een team.Examen Beperkt Vaarbewijs aangepast

Met ingang van 1 januari 2024 worden de exameneisen voor het Verkort of Beperkt examen voor het Klein Vaarbewijs aangepast. Dit heeft consequenties voor mensen die een diploma hebben voor de beroepsvaart (binnenvaart of zeevaart) en een Klein Vaarbewijs willen halen. Omdat kapiteins, stuurmannen, aspirant schippers (*) en dergelijke geacht worden te kunnen varen kunnen zij een beperkt of verkort examen doen. Daarbij krijgen zij veel vrijstellingen en zij doen eigenlijk alleen examen over het BPR, RPR en SRKGT. 

Destijds is besloten om bij de exameneisen voor het Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) het onderwerp 'verkeerstekens langs of boven de vaarwateren' niet in onderdeel A (Wettelijke bepalingen) maar in onderdeel C (waterwegen/vaarwater) onder te brengen. Onderdelen A en C worden in het reguliere examen KVB1 volledig bevraagd, dus daar is er geen probleem. Echter, bezitters van bepaalde scheepvaartdiploma's kunnen dus een verkort of beperkt examen KVB1 afleggen om in het bezit te komen van een KVB I of II. In Bijlage 7.2, paragraaf 3, van de Binnenvaartregeling staan de onderdelen waarvan zij zijn vrijgesteld. Een van die onderdelen is onderdeel C. Ze worden dus niet bevraagd over de betekenis van verkeerstekens langs en boven de binnenwateren. Dit is een ongewenste situatie. Kennis van de verkeerstekens is immers voor elke schipper relevant. Daarom is besloten dat de verkeerstekens langs of boven de vaarwateren vanaf 1 januari as. ook verplicht zijn voor het Verkort of Beperkt examen Klein Vaarbewijs.

(*) Aspirant schippers in de binnenvaart moeten na het behalen van de schooldiploma's eerst vaartijd opdoen voor zij hun vaarbevoegdheid krijgen. Destijds was het idee om het voor deze groep opvarenden gemakkelijk te maken een Klein Vaarbewijs te halen, zodat zij (privé) nog tijdens hun stage of vaartijd wel met een snelle motorboot of groter pleziervaartuig (15-25 meter) kunnen varen.


Spelletjes in de Vaarwinkel

Tijdens lange winteravonden, maar zeker ook tijdens avonden aan boord worden er veel spelletjes gespeeld. Daarom biedt de Vaarwinkel sinds deze week ook enkele spelletjes met een nautisch tintje aan.

At Sea

At Sea is de nautische variant van het bekende en populaire spel Yahtzee. Met dobbelstenen mag elke deelnemer om de beurt proberen een zo goed mogelijke score te gooien. Bij At Sea zijn de dobbelstenen niet voorzien van punten, maar van nautische symbolen.
Een bekend spel in een nieuw jasje en omdat de meeste mensen de regels al kennen doet iedereen gelijk mee.

Vaarwinkel kaartspel

Een gewoon kaartspel, maar dan van Vaarwinkel en dus bij uitstek geschikt voor gebruik aan boord. Er bestaan honderden verschillende spelen die u met een kaartspel kunt spelen. Bridge, klaverjassen, poker, pesten of éénentwintigen. Om er maar een paar te noemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.