Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 46


Beeld: RTL Nieuws

Watersport stemwijzer

Volgende week mogen wij weer met zijn alleen naar het stemlokaal. Dit keer voor de Tweede kamer en dus voor een nieuw kabinet. Belangrijke verkiezingen dus. De meeste kiezers lijken nog te zweven en er zijn ook behoorlijk veel nieuwe partijen en kandidaat kamerleden om uit te kiezen. En de onderwerpen waar het over gaat zijn best complex. Zo ongeveer elk onderwerp en elke belangengroep heeft tegenwoordig zijn eigen stemwijzer. Een zorgwijzer, technologie kieswijzer, woonwijzer, binnenvaartkieshulp, etc.. De Vaarwijzer heeft uiteraard wel een mening en is kritisch, maar het gaat ons te ver om u een stemadvies te willen geven. Misschien ook een onmogelijke taak, want wie alle verkiezingsprogramma's er op na slaat zal zien dat het woord pleziervaart er niet voorkomt. Dat we gezonder moeten leven en meer bewegen en dat een gezonde balans tussen werk en ontspanning belangrijk is en een enkeling die de scheepvaart of binnenvaart noemt, maar dichter bij onze geliefde vrijetijdsbesteding komen de partijen niet.

En eigenlijk zit daar wel het probleem. Gekozen politici zijn van mening dat zij het mandaat van de kiezer hebben gekregen. En voor een deel is dat juist, maar een mandaat kan je goed beschouwd alleen geven als je weet wat iemand daar mee gaat doen. Dus wij stemmen voor een partij die de belasting op de winst voor bedrijven wil verhogen of juist wil verlagen. En wij mogen er dan vanuit gaan dat men dat de komende jaren probeert te realiseren. Maar wij weten niet wat de partijen willen met de pleziervaart in Nederland. Dus hoe kunnen wij hen dan een mandaat  op dat onderwerp geven? Hebben wij ooit iemand het mandaat gegeven om er voor te zorgen dat wij straks een verzegeling krijgen op de buitenboordafsluiter van het boordtoilet? Hoe kan het dan dat dit besluit er dan ineens wel was?
Natuurlijk gaan de verkiezingen niet over dergelijke details, maar het zijn wel deze details waar wij als burger mee te maken krijgen.

Nu zijn er onder onze lezers vast mensen die politiek actief zijn of lid zijn van een politieke partij. En ik hoop ook een groot aantal mensen die straks gaan stemmen. Bedenkt u eens wat u de komende jaren op watersportgebied wil dat er gebeurt of juist niet gebeurt. Zet dit in een e-mail en stuur het naar uw partij, het kandidaat kamerlid waar u op denkt te stemmen of gewoon naar het algemene mailadres van de partij van uw (mogelijke) voorkeur. Eens kijken of u ook een reactie krijgt en als u een inhoudelijke reactie krijgt deel deze dan met ons.


Beeld: METSTrade

METSTRADE in Amsterdam

Zoals elk jaar in november is deze week in de RAI de METSTRADE beurs voor bedrijven in de watersport en jachtbouw. Deze internationale beurs is de grootste business-to-business beurs in de watersport en is de plaatst om zaken te doen en kennis te nemen van de laatste innovaties en trends. Ideaal in ons eigen land en dus een uitgelezen kans voor uw redactie om ons weer eens helemaal in de sector onder te dompelen. De komende weken hebben wij weer stof om over te schrijven.

Een vast onderdeel van de beurs zijn de jaarlijkse DAME awards. De DAME (Design At METSTRADE) Awards zijn verdeeld over negen categorieën met als overall winnaar een elektrische saildrive voor boten van 45-75 voet. Dat zijn geen kleine schepen. Op de site van Zeilwereld alle winnaars en is ook het juryrapport te vinden.


HVO-goedkeuring voor Vetus motoren

VETUS, ontwikkelaar van complete bootsystemen aan boord, heeft aangekondigd dat er nu goedkeuring is verleend voor het gebruik van waterstofbehandelde plantaardige olie (HVO) op zijn D- en M-Line-series scheepsdieselmotoren. De goedkeuring en certificering volgen op een periode van intensieve tests op de proefbank en in de praktijk. HVO, ook bekend als groene diesel, is een dieselachtige brandstof die kan worden geproduceerd zonder fossiele grondstoffen. Deze brandstof met een lager koolstofgehalte is een duurzamer alternatief voor diesel en bevat weinig zwavel.


KNRM 200 jaar redders op zee

Op 11 november 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Op 11 november 2023 is het jubileumjaar gestart. Het wordt een speciaal jaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. De KNRM staat daarmee stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst. Het thema van 200 jaar KNRM is dan ook 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst.'

Speciaal voor het jubileum jaar verscheen de traditionele Jaarwimpel van de KNRM extra vroeg. Een speciale versie, want dit keer zonder jaartal, maar met het speciale logo van 200 jaar KNRM. U kunt de wimpel bestellen in twee verschillende maten. Laat zien dat u het werk van de redders op het water steunt en hijs de nieuwe Jaarwimpel in top.

© Aangeboden door Change Inc.

Airbus schaft zeilschepen aan

Airbus staat natuurlijk bekend om zijn vliegtuigen. Maar om die te bouwen zijn een heleboel onderdelen nodig die de vliegtuigbouwer van over de hele wereld binnenhaalt. Dat doet het bedrijf onder meer met eigen vrachtschepen. Voor het trans-Atlantisch vrachtvervoer zet Airbus nu in op nieuwe schepen voorzien van een opvallende duurzame innovatie. Scheepsbouwer Louis Dreyfus Armateurs gaat drie emissie-arme vrachtschepen bouwen die Airbus zal gaan leasen. De schepen zijn voorzien van zes zogeheten Flettner rotoren. Dit zijn grote verticale, draaiende cilinders die de wind benutten om het schip van extra aandrijving te voorzien. Daarbij krijgen de schepen speciale software die de meest effectieve route uitstippelt, rekening houdend met zeestromingen en wind.


Beeld NTR

Als dat maar goed gaat

Kinderen zitten weer gespannen voor de televisie als het tijd is voor het Sinterklaas journaal. Ook dit jaar is er weer van alles aan de hand op de pakjesboot. Sinds kort heeft de Sint een nieuwe pakjesboot die Stoomboot is genoemd, maar ook dit jaar zit de overtocht naar Nederland weer vol hindernissen. Als dat maar goed gaat.
Zaterdag weten wij het als de Sint in Gorinchem aan wal komt.


Beeld: OTEC

Thermische energie uit de zee

Het Engelse energiebedrijf Global OTEC wil op commerciële schaal thermische energie winnen uit de oceaan. Op lange termijn moet de technologie kunnen concurreren met wind- en zonne-energie. Het bedrijf stelde zijn plannen voor tijdens het Energie en Klimaat Forum in Wenen. Global OTEC wil een boot bouwen die binnen twee jaar voor de kust van Sao Tomé en Principe, een eilandengroep voor de westkust van Afrika, energie moet opwekken. Hiervoor gebruikt het bedrijf Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC), een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke temperatuurverschil in de oceaan om stroom op te wekken. Zeg maar een groot formaat drijvende warmtepomp.

Ook in Nederland lopen er al initiatieven om bijvoorbeeld woonschepen te verwarmen en te koelen met behulp van het temperatuurverschil met het oppervlakte water.


Beeld: Olivier van Meer

Veiling van 'super' tjalk

Binnenkort wordt een bijzondere tjalk geveild bij Troostwijk. De tjalk is namelijk gebouwd door bouwer van superjachten Feadship. Eerdere verkooppogingen van de erfgenamen van de vorige eigenaar liepen op niets uit. Nu wordt het jacht geveild. Startbod € 100.000. Daar komen de veilingkosten dan nog wel bij.

Het jacht uit 1957 werd in 2017 nog grondig beet gepakt door de bekende ontwerper Olivier van Meer.


Duurzaam varen

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Dat geldt niet alleen bij de komende verkiezingen, maar ook op het water. In zijn boek "Duurzaam Varen in 13 Praktische Stappen", dat - heel toepasselijk - woensdag 22 november verschijnt, biedt Peter Hoefnagels een waardevolle gids voor zeilers en motorbootvaarders die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en de overstap willen maken naar duurzaam varen. Hoefnagels is milieukundige én ervaren zeiler en begrijpt de behoefte van watersporters om bewuster om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen en om de schoonheid van de waterwereld te behouden. Het boek beschrijft in heldere bewoordingen de praktische stappen die alle watersporters kunnen nemen om duurzamer te varen, of ze nu op een dagtocht met een sloep gaan of een epische zeilreis rond de wereld maken.

Tot deze praktische stappen horen onderwerpen als tochtplanning, efficiënte verlichting, betere koeling, duurzaam koken, verwarmingsopties, slimme motor- en schroefsystemen, hybride varen, energieopwekking en het 'ultieme' doel: fossielvrij varen. Veel van deze verbeteringen zijn eenvoudig en kostenefficiënt uit te voeren. "Duurzaam varen gaat om bewustwording en 'duurzaam-logisch' nadenken," zegt Peter Hoefnagels. "Mijn doel met dit boek is om watersporters te inspireren en ze te voorzien van de kennis en tools om duurzamer, comfortabeler en goedkoper te kunnen varen." Via de QR-codes kunnen lezers tabellen downloaden om de verbruikscijfers van hun eigen schip in te vullen.

J. Peter Hoefnagels is geen onbekende in de zeilwereld. Hij is de auteur van "Het Zeilboek: De Leidraad voor Zeilers" Daarnaast zeilt hij zelf de wereld rond met zijn duurzaam Jacht Ya.

Het boek Duurzaam varen verschijnt volgende week. U kunt het nu al bij Vaarwinkel bestellen. Zodra het boek binnen is gaat uw bestelling dan op de post.


Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar volgende week vrijdag is het 'Black Friday'. Een traditie van de andere kant van de oceaan en valt de dag na Thanksgiving Day, dat wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Op vrijdag hebben de meeste werknemers in de Verenigde Staten dan vrij en gaat men massaal inkopen doen gelokt door de hoge kortingen waarmee winkels elkaar de loef afsteken. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Winkels gaan op die vrijdag al vroeg in de ochtend open en klanten staan vaak uren in de rij tot de winkels open gaan. Bron: Wikipedia.

Omdat de december maand ook hier een maand is voor extra aankopen en gewoon omdat wij aan deze kant van de oceaan ook van kortingen en aanbiedingen houden is Black Friday inmiddels een traditie die niet meer weg te denken is.

Om vast op te warmen en speciaal voor onze vaste lezers bieden wij u al vast een leuke korting.

Kortingscode: helaas alleen voor de lezers van de nieuwsbrief per e-mail
(let op: code in kleine letters en cijfers).

Gebruik deze code op de website van de Vaarwinkel en u krijgt 10% korting op een bestelling van minimaal € 25,- excl. verzending.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.