Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 45


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Zesde Traditionele Schepenbeurs

Met een hal vol standhouders, een theaterzaal met een indrukwekkend lezingenprogramma, een museumhaven vol traditionele schepen, alsmede bijzondere exposities en tal van demonstraties van oude ambachten gaat deze vrijdag op het Willemsoordcomplex de zesde editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs van start. Bijzonder is dat met het entreekaartje, in de vorm van een polsbandje, ook drie dagen lang gratis het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum kunnen worden bezocht.

Het belooft een gezellig druk evenement te worden. In de voorverkoop zijn al meer kaarten verkocht dan op hetzelfde tijdstip van vorig jaar. Beursmanager Michiel Tegelberg: "Een reden hiervoor kan zijn is dat we een indrukwekkend lezingenprogramma hebben samengesteld met onder andere als thema Veiligheid en Preventie. Onderdeel hiervan is een symposium over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de recente incidenten in de chartervaart. Verder is er ook aandacht voor zaken als duurzaamheid en natuurlijk het restaureren en in stand houden van nautisch erfgoed."


Dag van de Binnenvaart

De wereld van de binnenvaart wordt zaterdag 11 november in de schijnwerpers gezet op de Dag van de Binnenvaart. Poorten die normaal gesloten blijven, gaan één dag voor iedereen open. Ontdek hoe fascinerend en verrassend anders Nederland eruitziet vanaf het water. Stap aan boord en ervaar de sfeer van het varen. Een unieke gelegenheid om te komen zien, voelen, ruiken en ervaren wat er allemaal gebeurt op en rondom het water. Ontdek het zelf tijdens de Dag van de Binnenvaart.


Pechtold herbenoemd als directeur CBR

Alexander Pechtold is door demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) per 1 november 2023 herbenoemd als algemeen directeur van het CBR. Samen met directeur bedrijfsvoering Jan Jurgen Huizing vormt Pechtold nu vier jaar de directie van het CBR. Het CBR neemt in Nederland onder andere de examens af voor de verschillende vaarbewijzen voor plezier- en beroepsvaart.Twentekanalen klaar voor grotere schepen

Rijkswaterstaat is klaar met de verruiming van de Twentekanalen. Sinds deze week zijn de kanalen geopend voor binnenvaartschepen met een lengte tot 110 meter, ofwel de Va-klasse. De havens van Almelo en Enschede zijn klaar om deze grotere schepen te ontvangen, eind dit jaar moet zou ook de haven van Hengelo gereed moeten zijn.

Bron: Nieuwsblad Transport


Brons voor Allianz Regatta

Sailors for the Sea heeft het bronzen certificaat toegekend aan de Allianz Regatta. Hiermee erkent Sailors for the Sea, die verbonden is aan World Sailing, de inzet van het Watersportverbond, TIG Sports en Gemeente Almere samen met de Provincie Flevoland om te voldoen aan de duurzaamheidscriteria van het Clean Regattas programma.
Het Clean Regattas programma streeft naar duurzaamheid en milieubewuste initiatieven in zeilevenementen wereldwijd. Voor sommige evenementen, zoals het Wereldkampioenschap zeilen, is het zelfs verplicht om een bepaalde certificeringsstatus te behalen. De Allianz Regatta heeft een groot aantal 'best practices' geïmplementeerd.


Drama NBKB gaat door

Vorige week werd bekend dat het het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) geschortst is door de Raad voor de Accreditatie (RvA) en dus geen keuringen en certificering van grote schepen (schepen van 20 meter of meer of met een blokmaat van 100 m3 of groter) meer mag doen. Daarop werd bekend dat Directeur Johan Schot van het bureau door het bestuur van de stichting uit zijn functie is gezet. Dit is het gevolg van de schorsing van het NBKB door de RvA op 26 oktober. De schorsing kwam onverwacht voor de buitenwereld, maar nu blijkt heeft de RvA al in het voorjaar van 2023 NBKB op de vingers getikt. Schot heeft nagelaten het bestuur hiervan op de hoogte te stellen.

Bron: Schuttevaer

De schorsing van het NBKB heeft enorme impact op de binnenvaart. Het Rotterdamse bedrijf is goed voor zo'n 60 procent van alle keuringen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft – om te voorkomen dat schepen stil komen te liggen – Register Holland en Bureau Scheepvaart Certificering gevraagd inspecties over te nemen. Onduidelijk is of dat ook mogelijk is. Deze bureau's kunnen immers ook niet ineens extra inspecteurs inzetten.
Het geschorste bureau mag nog wel certificaten afgeven voor dossiers waarvan de volledige keuring al is uitgevoerd. En in bijzondere gevallen kunnen verlopen certificaten worden verlengd. Dat heeft ILT inmiddels bekendgemaakt. Hiermee probeert de toezichthouder het aantal schepen dat de komende tijd zonder certificaat komt te zitten te beperken.

Het NBKB blijkt geschorst omdat het de onpartijdigheid niet heeft kunnen borgen en de bedrijfsuitvoering zou gebrekkig zijn. Dat schrijft verantwoordelijk en demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. 'De reden van deze schorsing vloeit voort uit gebreken in de borging van de onpartijdigheid en gebreken in de bedrijfsuitoefening', zijn letterlijke woorden van Harbers in de brief.


Beeld: Waterkaarten App Windows

Gouwe tijdelijk gestremd

Het blijft nog weer schipperen met de Staande Mastroute door Holland. Zo is momenteel de hefbrug bij Waddinxveen gestremd tot uiterlijk 16 november. Dit nadat de brug schade opliep door een aanvaring van het binnenvaartschip Sophia. Een aanvaring die mogelijk is ontstaan omdat de brug toen ook een storing had. 


Op de website van de Vaarwinkel vindt u ook alle boeken en kaarten voor het varen op de Waddenzee. Van praktische leerboeken, vaarwijzers, vaarregels tot de verschillende actuele vaarkaarten, -gidsen en stroomkaarten.Subsidie ombouw elektrische aandrijving

Inwoners van Zuid-Holland kunnen vanaf 16 november a.s. een subsidie aanvragen om hun fossiel aangedreven recreatievaartuig met een vaste ligplaats in Zuid-Holland om te bouwen tot een elektrisch vaartuig. De subsidieregeling "Stimuleren elektrisch varen Zuid-Holland 2023" geldt alleen voor inwoners van de provincie Zuid-Holland die eigenaar zijn van een recreatievaartuig met een vaste ligplaats in Zuid-Holland. Het gaat om een subsidie van 25% van de totale ombouwkosten, tot maximaal 4.000 euro.


Europees kampioenschap

Aan het einde van een lang watersportseizoen staat er voor sommige sporters van Team Allianz nog een Europees titel op het spel in Vilamoura, Portugal. Tot en met 13 november komen meerdere Nederlandse sporters in actie in de 49er, 49erFX (skiff) en de Nacra17 (multihull) die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Daarnaast komt ook een aantal talenten in actie die binnenkort instromen in de Nationale Selectie.


Zeiljacht kapseist nabij Santa Cruz

Bij een noodlottig zeilongeval voor de kust van Santa Cruz, Torres Vedras, zijn vier zeilers om het leven gekomen. Het drama voltrok zich op 3 november toen het zeiljacht Dorade, een Bavaria 38, ten onder ging in de verraderlijke wateren nabij het Formosa strand bij Santa Cruz, Portugal. De Maritieme Autoriteit bevestigt de dood van alle opvarenden, ondanks grootschalige reddingspogingen. Ondanks waarschuwingen voer de bemanning uit in extreme omstandigheden.

(*) Op de site Watertrends is nog sprake van een schip onder Deense vlag. Andere berichten spraken eerder over een jacht onder Poolse vlag.

Ook op de site van Zeilen is ook nog meer te lezen over dit ongeluk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.