Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 44


NBKB per direct geschorst

Het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) is per direct geschorst en mag geen certificaten meer uitgeven en SI keuringen uitvoeren. Dit is besloten door de Raad van Accreditatie (RvA). Het NBKB kon bepaalde problemen met betrekking tot de RvA-normen niet op tijd oplossen. Welke problemen dit precies zijn is niet bekend.

In een persbericht wijst het NBKB er op dat er schrijnende gevallen kunnen ontstaan als een schip vlak voor het verlopen van het certificaat zit. 'Er kunnen schrijnende gevallen ontstaan waarbij de geldigheid van het certificaat verloopt terwijl nog geen nieuw document verstrekt is. Voor die gevallen dient de scheepseigenaar direct contact op te nemen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die de bevoegde autoriteit in Nederland is voor het tijdig verstrekken van de vereiste certificaten.&rsquo Nu het NBKB niet meer kan werken zal er grote druk komen op de andere bureau's die deze keuringen en certificering nog wel mogen doen.

Het NBKB was een van de bureaus aangewezen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILnT) om onder andere pleziervaartuigen langer dan 20 meter te keuren voor het benodigde Certificaat van Onderzoek (CvO). Daarnaast deed het bureau ook keuringen van schepen in de bruine vloot. De schorsing heeft echter betrekking op de certificering van tankschepen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zonder klasse, schepen voor vervoer van droge lading en tankers die geen gevaarlijke stoffen (ADN) vervoeren en passagiersschepen. Onder de passagiersschepen vallen de schepen van de bruine vloot die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren.

De schorsing heeft geen consequenties voor al uitgegeven certificaten en keuringen. Grote pleziervaartuigen vallen niet onder de schorsing.

Het schorsen van NBKB heeft 'enorme gevolgen' voor de binnenvaart en de bruine vloot, stelt Paul van Ommen, voorman van de belangenvereniging voor beroepschartervaart (BBZ) op het nieuws. Ook de Algemene Schippers Vereniging (ASV) vindt dat het 'zo snel mogelijk opgelost moet worden'. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat bekijken wat dit betekent voor de binnenvaart en zal binnenkort met een reactie komen. Het NBKB heeft 5 maanden om de problemen op te lossen.


Landelijke Kanodag

Tijdens de landelijke kanodag, die dit jaar op zaterdag 25 november wordt georganiseerd, wordt alle kennis en ervaring uit de kanowereld bij elkaar gebracht. Van de grootste verenigingen in Nederland tot individuele kanovaarders. Iedereen is welkom om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De dag wordt georganiseerd bij het Watersportverbond in Utrecht.


Winterklaar maken

Waar brengt uw schip de komende winter door? Op de wal in het water? Misschien vaart u wel de hele winter door of vaart u zuidelijker? Als u niet door vaart dan is het nu de tijd om uw kostbare bezit winterklaar te maken. Hieronder volgen enkele algemene tips. Daarna geven wij enkele suggesties voor goede boeken waarin onder andere het winterklaar maken en typisch winteronderhoud aan bod komt.

Enkele algemene tips voor het winterklaar maken van een boot:

  • Motoronderhoud: Ververs de olie en vervang het oliefilter. Controleer en, indien nodig, vervang bougies (benzinemotor), brandstoffilters en luchtfilter. Vul de tank met brandstof of als deze bijna leeg is overweeg deze dan geheel leeg te halen. Voeg zo nodig brandstofstabilisator toe aan de tank en laat de motor even draaien zodat de stabilisator door het hele systeem kan circuleren. 
  • Accu's: Laad de accu's volledig op en koppel ze daarna los en bewaar ze bij voorkeur op een droge plek. Controleer periodiek de lading tijdens de winter.
  • Antivries: Voeg antivries toe aan het koelsysteem en eventuele andere systemen die water gebruiken, zoals het toilet, kranen en de douche.
  • Interieur: Haal kussens, textiel en andere materialen die kunnen schimmelen of vochtig kunnen worden uit de boot. Lucht de boot grondig uit en maak de boot van binnen goed schoon. Gooi de stofzuigerzak weg.
  • Schoonmaken: Was de boot grondig, zowel het bovendek als het onderwaterschip. Breng een goede waxlaag aan om de gelcoat te beschermen.
  • Zeilen en lijnen: Was zeilen en lijnen, laat ze grondig drogen en bewaar ze op een droge plek.
  • Elektronica: Overweeg om waardevolle en gevoelige elektronica zoals kaartplotters en radio's van boord te halen en thuis te bewaren.
  • Dekuitrusting en apparatuur: Controleer en smeer waar nodig bewegende delen zoals lieren, sluiters en blokken.
  • Controleer op lekken: Zorg ervoor dat regen en smeltende sneeuw niet naar binnen kunnen lekken.
  • Afdekken: Overweeg een winterzeil of krimpfolie te gebruiken om je boot te beschermen tegen winterse elementen.

Er zijn in het Nederlands helaas geen boeken die specifiek over de winterstalling, het winterklaar maken en winteronderhoud van uw schip gaan. In de Bijbel voor Bootonderhoud komt het onderwerp uiteraard wel aan bod. Daarbij is het boek een zeer praktisch naslagwerk over alle mogelijke onderhoudsklussen aan uw schip. In de winterstalling of gewoon nog vaarklaar in het water.


Storm Ciarán en Beaufort

'Het wordt onstuimig met wind tot kracht 8' Op het weerbericht hoort u vaak praten over windkracht uitgedrukt in de Schaal van Beaufort. De Schaal van Beaufort wordt gebruikt om de snelheid van de wind aan te duiden. De schaal werd in 1805 opgesteld door de Ier Francis Beaufort. Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan. De winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. De schaal geldt dus voor de druk van de wind. (Bron: KNMI)

De Schaal van Beaufort geeft voor elke windkracht een bereik van mogelijke windsnelheden. Zo geeft de weersverwachting voor storm Ciarán een verwachte windkracht 8. Dat zijn windsnelheden van 34-40 knopen.

Zwaar weer zeilen

Wij hopen dat er vandaag niemand het water op is als het echt niet nodig is. Maar wat als u onderweg overvallen wordt door slechter weer dan u van te voren had verwacht. Het boek 'Zwaar weer zeilen' is dan een onschatbare bron van kennis over alle aspecten van zwaar weer op zee, vol ervaringen uit de eerste hand en adviezen van experts. Een boek om te lezen en te herlezen door elke serieuze zeiler op open water. Boeiend voor de lange winteravonden. Peter Bruce maakt scherpe analyses en koppelt de ervaringen van meerdere schippers aan de theorie, aangedragen door deskundigen.


Noors-Nederlandse samenwerking

In Noorwegen heeft Strømsøboat de eerste Electric Folkboat te water gelaten. Ogenschijnlijk heeft het weinig van doen met Nederlandse jachtbouw, maar er is wel degelijk een Hollandse connectie. Het 8 meter lange schip is namelijk ontworpen door Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design in Haarlem. De elektromotoren zijn geleverd door Arka in Giethoorn. Voor de voortstuwing zijn twee draaibare Arka Aquato pods van 4 kW geïnstalleerd.


Bedrijven in beweging

De Dieseldokter is een webwinkel in technische watersportproducten. De zaken gaan goed en men gaat daarom verhuizen naar een nieuwe locatie. Vanaf nu is de Dieseldokter te vinden aan de Wijkermeerweg 40P in Beverwijk.

Ook kregen wij bericht van onze collega's bij SailSpecials. Zij gaan fuseren met Tijssen Watersport in Leiderdorp. Beide bedrijven gaan samen verder op een nieuwe locatie aan de Zijlbaan 20 in Leiderdorp.

Afgelopen maand werd Aquarius Watersport in Gouda overgenomen door nieuwe eigenaren. De winkel wordt voortgezet op de huidige locatie aan de Prins Hendrikstraat 2A in Gouda.

Helaas werd ook bekend dat de winkel van Vuurtoren Watersport aan de Oostkade in Hellevoetsluis haar deuren heeft gesloten. Daarmee sloot de laatste watersportwinkel in deze waterrijke vestingstad en Voorne-Putten.


ChatGPT als kompas

Wanneer u als watersporter de zeilen hijst voor een nieuwe vaarvakantie, is een goede voorbereiding essentieel. Dankzij de opkomst van geavanceerde AI-technologieën, zoals het inmiddel bekende ChatGPT, is het plannen van uw volgende nautische avontuur nu toegankelijker en interactiever dan ooit. Maar hoe kan deze slimme chatbot u helpen in de cruciale fase van reisvoorbereiding? Hieronder vindt u enkele praktische manieren waarop ChatGPT als uw persoonlijke nautische gids kan fungeren.

Het plannen van de route is een van de eerste stappen in de voorbereiding. ChatGPT kan u bijstaan door informatie te bieden over diverse vaargebieden, waaronder advies over mooie routes, aanbevolen tussenstops, en tips over het navigeren door specifieke waterwegen. Of u nu rekening moet houden met staande mast routes of advies zoekt over de beste plekken om te ankeren, ChatGPT kan u helpen met deze planning.

Een veilige vaarvakantie begint bij een goede kennis van het weer. ChatGPT kan u voorzien van een algemene weersvoorspelling voor uw vaargebied en adviezen geven over wat te doen bij verschillende weersomstandigheden. Het is hierbij wel belangrijk om deze informatie altijd te verifiëren met actuele en lokale weerberichten.

Voor veel watersporters is het verkennen van nieuwe plaatsen een belangrijk onderdeel van de vaarvakantie. ChatGPT kan waardevolle lokale inzichten bieden. Van details over havenfaciliteiten tot tips over culturele bezienswaardigheden en lokale gastronomie, de chatbot kan u een voorproefje geven van wat u op uw bestemming kunt verwachten.

Hoewel ChatGPT een nuttig hulpmiddel is voor de voorbereiding van een vaarvakantie, vervangt het niet de noodzaak van grondige persoonlijke voorbereiding en het raadplegen van officiële bronnen, vooral wanneer het gaat om veiligheid en lokale regelgeving. Gebruik deze AI-tool als een aanvulling op uw eigen kennis en ervaring, en zorg dat u altijd beschikt over de meest actuele en gedetailleerde informatie.

Met ChatGPT als onderdeel van uw 'reisvoorbereidingsteam', wordt het plannen van uw volgende vaarvakantie niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker. Bon voyage!

Redactie: Voor wie het nog niet door had; ChatGPT heeft dit artikel zelf voor u geschreven. Het stukje blijft wat algemeen, maar dat komt ook omdat wij minimale informatie hebben meegegeven. Hoe gedetailleerder de opdracht was geweest hoe specifieker het resultaat wordt.
Wij hebben zelf ook de proef op de som genomen en ChatGPT gevraagd om suggesties te doen voor een vaarvakantie in Nederland voor een gezin met kinderen en een zeilboot en dus met een staande mast. Ook nu waren de adviezen van de chatbot eerst vrij algemeen, maar naar mate wij gedetailleerdere vragen stelden, werden de antwoorden ook steeds meer gedetailleerd. Probeert u het ook eens. U moet een account aanmaken om ChatGPT gratis te gebruiken. Wij hebben een betaalde versie gebruikt die meer mogelijkheden biedt.


Kaartverkoop Boot Düsseldorf gestart

Van zaterdag 20 tot zondag 28 januari opent de grootste boten- en watersportbeurs weer haar deuren voor honderdduizenden bezoekers. De beurs in Düsseldorf telt diverse hallen met elk een eigen thema, van zeilen en superjachten tot duiken en kanoën. Op de website van Boot Düsseldorf kunt u nu kaarten kopen.


Back to school

Komend najaar en de winter zijn de tijd om u verder te bekwamen. Vandaar dat wij de komende weken aandacht besteden aan de diverse onderwerpen en opleidingen waaruit u kunt kiezen. 


Leidraad voor Marifonie vernieuwd

De bekende Leidraad voor Marifonie is vernieuwd en weer helemaal up-to-date conform de laatste exameneisen voor het examen Marifonie en GMDSS bij het CBR. Nieuw is verder dat u met het boek ook toegang krijgt tot extra online oefenvragen. Zo kunt u het geleerde direct oefenen en zien of u de stof kunt toepassen zoals op het examen verwacht wordt.

Voor wie nog meer wil oefenen is het boek nu ook te koop in combinatie met een online Examentraining voor het Basiscertificaat Marifonie. Deze bevat nog meer oefenvragen en oefeningen. Een mooie combinatie voor wie zelf in eigen temp wil studeren voor dit examen.

Jammer is wellicht wel dat deze examentraining dus alleen beperkt is tot het basiscertificaat, terwijl de leerstof voor GMDSS wel in het boek is opgenomen. Voor wie het examen GMDSS wil doen is het beter het losse boek te kopen in combinatie met de online Examentraining GMDSS van Promanent of de app voor iOS.


Vaarwinkel kalenders 2024

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.