Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 35


Lifetime Award voor Gerard Dijkstra

Pionier en selfmade topscheepsarchitect Gerard Dijkstra (1944) ontving bij de uitreiking van de Boat International Design & Innovation Awards 2022 de Lifetime Achievement Award. Dat gebeurde tijdens het Superyacht Design Festival in Milaan. Zijn uiteenlopende projecten vormen een goede afspiegeling van zijn veelzijdigheid, die hem met Dykstra Naval Architects wereldwijd faam bracht. De jury oordeelde dan ook niet voor niets dat hij een man van tegenstellingen is. Dijkstra is een solozeiler die een bloeiend scheepsbouwkundig team opbouwde. Een luxe jachtontwerper die 150 werkschepen bouwde. En hij tekent net zo graag tuigages voor klippers als dat hij een geavanceerde, roterende mast ontwerpt voor een superjacht, aldus de jury.


Demissionaire blindganger?

Rare zaak. Aftredend minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers lijkt te willen aansturen op een verplicht vaarbewijs voor de gehele recreatievaart. Dat gaf afgelopen 13 juli midden in het vaarseizoen en een paar weken voor de HISWA algehele commotie en wist zelfs het landelijke nieuws te halen. Op een enkele handhaver na ziet niemand er iets in. Een rare frats op een raar moment van een demissionaire minister? Bert Kuijpers schrijft hierover in zijn commentaar op Nauticlink ...


Hiswa te Water nog tot 3 september

Te weinig HVO-stations

Het aantal tankstations voor pleziervaartuigen met het biologische Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is zeer dun bezaaid. Het zijn er nu slechts 9 in heel Nederland. Dat terwijl de CO2-uitstoot van boten met verbrandingsmotoren daarmee met minimaal 90 procent verminderd kan worden. HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – pleit voor meer tanklocaties met HVO langs de waterweg.

Jeroen van den Heuvel, adjunct directeur jachtbouw en watersport bij HISWA-RECRON: "Er zijn nu nog weinig tanklocaties die HVO aanbieden. Op weg naar schonere synthetische brandstoffen, is vervanging van fossiele brandstoffen door HVO een eerste, logische stap. Daarbij: HVO kan gewoon in de brandstoftank waar nog een restje gewone brandstof zit."


Vergiftigd door nalatige verhuurder

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 59-jarige Heerenvener, eigenaar van een bootverhuurbedrijf, dood door schuld omdat hij bij de verhuur van een kruiser in april 2021 onvoldoende actie zou hebben ondernomen na klachten van vier huurders over een penetrante putlucht aan boord.

Op woensdag 21 april 2021 in de ochtend komt een melding binnen dat in Bolsward personen onwel zijn geworden op een boot. De hulpverlening wordt meteen opgestart, maar mocht voor twee van hen helaas niet meer baten. Zij komen te overlijden aan de gevolgen van een vergiftiging door waterstofsulfide, H2S. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek opgestart naar de toedracht van het overlijden van de slachtoffers en de vraag of iemand verantwoordelijk is voor hun dood. Het staat wat het OM betreft vast dat de slachtoffers zijn overleden aan de gevolgen van een waterstofsulfidevergiftiging. Uitgebreid forensisch onderzoek en toxicologisch onderzoek heeft dat uitgewezen.

Uit het onderzoek blijkt dat beide gebruiksaccu's in zeer slechte staat verkeerden. Beide accu's namen nauwelijks lading op en werden daardoor vrijwel meteen overladen. Duidelijk blijkt dat de verhuurder nauwelijks tot geen aandacht had voor de accu's op het door hem verhuurde schip. Daarom wordt hem nu door door schuld ten laste gelegd. De officier: "Verdachte heeft aanmerkelijk onoplettend, onachtzaam en nalatig gehandeld, ten gevolge waarvan twee personen zijn overleden. Schuld in de zin van dood door schuld is wettig en overtuigend te bewijzen."


Na zijn spectaculaire vijfde plaats in de Vendée Globe mag de Duitse solozeiler Boris Herrmann zicht richten op zijn volgende uitdaging; met een eigen team deelnemen aan The Ocean Race. Dit keer met een nieuw schip en een bemanning in zeven etappes rond de wereld. Een uitdaging die vraagt om een minitieuze voorbereiding en een grote mate aan flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Het nieuwe boek 'Boris Herrmann und das Rennen um die Welt' volgt de voorbereidingen vanaf de doop van het nieuwe high-tech jacht Malizia. Is bij de eerste proefvaart en het samenstellen van het team. Bij de hoogte- en dieptepunten van de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld.

Auteur Jochen Rieker, uitgever van het blad Yacht, had lange gesprekken met Boris en de verschillende bemanningsleden en begeleiders. Hij kreeg zo een exclusief kijkje hoe een campagne voor The Ocean Race er achter de schermen uitziet.

En als fan van The Ocean Race hangt u volgend jaar natuurlijk ook de mooie kalender van Boris Herrmann en Team Malizia aan de muur.


Zeeleven terug in de Waddenzee

Onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben een methode ontwikkeld om het zeeleven nieuw leven in te blazen. Door gekapte perenbomen in de Waddenzee te laten afzinken, nam de biodiversiteit toe. Het onderzoeksteam bouwde tientallen piramidevormige bouwwerken van gekapte perenbomen en liet ze op de zeebodem zinken. De boomriffen werden zes maanden lang in de gaten gehouden. Wat bleek? Na zes maanden was het rif een thuisbasis voor algen en meer dan vijftien soorten zeedieren. De boomriffen herbergen drie keer meer vissoorten dan andere gebieden zonder rif.


Traditiegetrouw verschijnen de nieuwe almanakken voor het volgende vaarseizoen 2024 tegen het einde van het vaarseizoen 2023. Hoewel met dit mooie weer in het verschiet waarschijnlijk nog niemand wil denken aan het einde van dit vaarseizoen. De komende weken en zeker de weekends is er nog volop te beleven op en langs het water. Diverse zeilwedstrijden, evenementen, zoals de Havendagen in Rotterdam en bijvoorbeeld de altijd gezellige Furiade in Maassluis. En wie niet gebonden is aan schoolvakanties trekt er juist nu nog even op uit voor een mooie vaarvakantie.

Maar de nieuwe Reeds Nautical Almanac 2024 is net verschenen en nu alvast te bestellen. De andere versies van de 'Reeds' en ook de Cruising Almanac volgen snel. De meeste almanakken kunt u vast vooruit bestellen. Wel zo makkelijk, want uw bestelling gaat dan automatisch op de post zodra de betreffende almanak beschikbaar is.

Speciaal voor het verschijnen van de Reeds Nautical Almanac 2024 hebben wij voor u een leuke aanbieding. Bestel nu alvast en gebruik onderstaande kortingscode. U krijgt dan maar liefst € 12,- korting op de officiële prijs plus gratis verzending binnen Nederland.

Kortingscode: .... (helaas, alleen voor de vaste lezers van onze nieuwsbrief)

De kortingscode is alleen van toepassing op de Reeds Nautical Almanac 2024 of op de losbladige uitvoering compleet met mooie bewaarmap. De kortingscode voert u bij de kassa op de website in en u klikt op Toepassen om de korting toe te passen. De korting geldt per exemplaar en de code bestaat uit hoofdletters en cijfers.


Prinses Alexia doopt schip

Prinses Alexia zal zaterdag 9 september tijdens haar eerste officiële werkbezoek het schip Vox Alexia van Van Oord dopen. Het schip ligt op dat moment afgemeerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De Vox Alexia is een sleephopperzuiger: een schip dat zand, klei en grind van de waterbodem kan opzuigen.


Duo expositie bij Gallery Maritime

De pen/aquarel tekenaar Maarten Groot vaart al 38 jaar op de Eendracht. Het bekende schip heeft aan hem als bootsman een trouwe vrijwilliger die regelmatig het schip in de juiste richting stuurt. Onderweg tekent hij de vuurtorens die hem richting geven in schets, waarna hij er in zijn atelier een visuele kunstuitvoering van maakt zoals ook de Zeeuwse vuurtorens Westhoofd en West Schouwen.
Ronny Moortgat, zijn mede exposant is meer degene die ons het aanzicht toont van schepen waar velen de noodzaak voor ervaren als 'bezorger over water'. Zijn hedendaags maritiem werk wordt met potlood geschetst langs de Schelde, op het havenhoofd bij Terneuzen of bij Breskens. Tevens is Ronny fervent regatta zeiler en exposeert daarvan de verbeelding van zijn intense zeilervaring van de Cowes Week.

Voor wie van vuurtorens houdt en graag naar schepen kijkt is deze expositie puur genieten.

Van 1 september tot en met 31 oktober 2023 bij Gallery Maritime, Voorstraat 45, 4486 AJ Colijnsplaat. Openingstijden elke dag van 12.00 – 17.00 uur.


Emissielabel binnenvaart wordt verplicht

Het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat is voornemens een emissielabel voor de binnenvaart verplicht te stellen. In 2030 moet het label van de Nederlandse binnenvaartvloot dan minimaal niveau B zijn. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.


Back to school ...

Het naseizoen en de wintermaanden zijn bij uitstek de maanden om beter te leren varen. Doe als vele anderen en volg deze winter een cursus Kustnavigatie, haal eindelijk eens het Basiscertificaat Marifonie of 'promoveer' van Klein Vaarbewijs 1 naar Klein Vaarbewijs 2, zodat u volgend jaar eindelijk op alle wateren kunt varen.

In de Vaarwinkel vindt u voor al deze opleidingen het benodigde lesmateriaal. Boeken, passers, koersplotters, examentraining en zelfs complete online cursussen.


De Waterkaarten App op de Hiswa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.