Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 32


Beeld: Arie Kieviet

Dat arme meisje voorop

Laila van der Meer zit aan het roer van een gemengde zeilboot: 'Ach, waarom zou je dat arme meisje vooropzetten?' In de Olympische Nacra 17-klasse zeilen man en vrouw samen. Bij het Nederlandse duo Laila van der Meer en Bjarne Bouwer bedient de vrouw het roer, tegen de traditionele verhoudingen in. 'Dat mensen denken dat mannen meer kunnen neem je hiermee een beetje weg. Wij zijn even belangrijk.' Van een traditionele rolverdeling moeten zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer niets hebben. Aan boord van hun catamaran stuurt zij, hij bedient de zeilen. Die taakverdeling is uitzonderlijk in de Nacra-klasse, de enige olympische discipline waarin mannen en vrouwen samen zeilen. Mannen hebben doorgaans het roer in handen.

Zin in het WK Zeilen

Het WK Zeilen begint vandaag (10 augustus) in Scheveningen! Op een presentatie van de Nederlandse selectie viel het duo Afrodite Zegers en Pim van Vugt op. Zij varen namelijk in een nieuwe olympische klasse; de mixed 470. Voor het eerst varen ook daar dames en heren samen. De redactie van Zeilen vroeg het duo hoe het is om gemengd te varen en wat de plannen zijn voor dit WK.

WK Zeilen Scheveningen

Het Allianz WK Zeilen 2023 wordt gehouden van 10 t/m 20 augustus 2023 in Den Haag. Dit Wereldkampioenschap is na de Olympische Spelen verreweg het grootste en belangrijkste zeilsportevenement in 'open boten'. Dit wereldkampioenschap zeilen, dat slechts eens in de vier jaar wordt gehouden, bereidt de beste zeilers ter wereld voor op deelname aan de Olympische Spelen. In tegenstelling tot de Olympische Spelen, waarvoor slechts één team per olympische klasse per land zich kwalificeert, mogen aan dit Wereldkampioenschap meerdere teams uit alle landen deelnemen. Daardoor is er op de Wereldkampioenschappen een veel sterker en groter deelnemersveld dan op de Spelen. Niet alleen strijden de beste zeilers ter wereld twee weken lang om de wereldtitel, de meeste landen gebruiken dit WK ook als kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024.


Vaarregels in België

Op de Belgische wateren zijn diverse vaarreglementen van toepassing. Als u in België vaart dan is het goed om te weten welke vaarreglementen er zijn en op waar deze van toepassing zijn.

Om te beginnen is er het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB). De huidige versie is van december 2018. In aanvulling daarop is het het Algemeen reglement der scheepvaartwegen van het koninkrijk (ARSK). Dit dateert van januari 2007. Deze geven de algemene vaarregels die gelden op bijna alle binnenwateren van België. Inhoudelijk zijn de regels gebaseerd op de internationale ode Européen des Voies de Navigation Intérieure (CEVNI). Dat maakt dat de meeste regels vergelijkbaar zijn met de regels zoals die ook in Nederland gelden, maar er bestaan wel degelijk verschillen.

Op enkele binnenwateren gelden er nog eigen of aanvullende regels. Het betreft hier vooral wateren die gedeeld worden met Nederland of wateren die bevaarbaar zijn voor de internationale zeevaart. Voor het kanaal van Gent naar Terneuzen (3) is er het Scheepvaartreglement voor het kanaal van Gent naar Terneuzen. Dit is gelijk aan het gelijknamige reglement in Nederland. Voor de Beneden-Zeeschelde (4) van de grens met Nederland tot en met Antwerpen zijn er het Politiereglement van de Beneden-Zeeschelde en het Scheepvaartreglement van de Beneden-Zeeschelde.
Specifiek het Kanaal Brussel-Schelde (5) heeft ook een eigen reglement; het Scheepvaartreglement voor het kanaal Brussel-Schelde. Daarnaast geldt er het Tariefgreglement voor het kanaal Brussel-Schelde.
Waar de Maas de grens vormt met Nederland geldt er tot slot nog het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas (6).

De waterwegbeheerder, Vlaamse Waterweg NV, heeft de bevoegdheid gekregen om aanvullende reglementen op te stellen voor de door haar beheerde waterwegen. Deze Aanvullende reglementen vormen een aanvulling op de hoger genoemde reglementen. Daarnaast kan de waterwegbeheerder tijdelijke regels stellen en deze worden dan gecommuniceerd via de scheepvaartberichten. Scheepvaartberichten worden op de site getoond en verschijnen ook in de Waterkaarten App.

Naast de vaarregels voor de binnenwateren zijn er de Internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee (1). Ook deze regels zijn internationaal afgesproken en dus gelijk aan de regels zoals bijvoorbeeld in Nederland gelden. In aanvulling op dit zeeaanvaringsreglement is er nog het Politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, kusthavens en stranden (2).

De genoemde nummers wijzen naar de nummers op het kaartje. Het zijn veel reglementen, veel regels en lange teksten. Niet alle regels zijn direct relevant voor de pleziervaart, maar ondanks dat wordt u wel geacht u aan de regels te houden en deze te kennen. Maar omdat de 'echte' vaarregels zijn afgeleid van het international CEVNI kunt u er vanuit gaan dat bakboord ook in België nog steeds bakboord is en de regels tussen schepen onderling gelijk zijn aan die in bijvoorbeeld Nederland.
Wilt u meer leren over de vaarregels in België dan zijn de Leidraad voor het Stuurbrevet en de Studiewijzer Stuurbrevet prima boeken om mee te beginnen. Het Stuurbrevet is het klein vaarbewijs van België.


Zwemmen in de Seine weer mogelijk

Parijs is van plan om van de Seine het middelpunt van de Olympische Spelen van 2024 te maken, met langetermijn inspanningen om de rivier schoon te maken zodat er zwemwedstrijden in kunnen plaatsvinden. Toen de Franse hoofdstad in 1900 haar eerste Olympische Spelen organiseerde, vonden er zwemwedstrijden plaats in de rivier. Eeuwen geleden baden Parijzenaars in de Seine, totdat dit in 1923 werd verboden vanwege de vervuiling.


Foto: Gendarmerie des Alpes-Maritimes

Jacht Dodi en Diana gezonken

De Cujo, een jacht dat ooit eigendom was van Dodi Al-Fayed en waarop Prinses Diana een deel van haar laatste zomer doorbracht, is gezonken in de Middellandse Zee. Volgens berichten werd het jacht nabij Beaulieu-sur-Mer aan de Franse Rivièra doorboord door een onbekend object. Gelukkig werden alle zeven personen aan boord ongedeerd gered nadat ze in een opblaasbare rubberboot waren gestapt. Ondanks bergingspogingen belandde het jacht op een diepte van minstens 2.400 meter en is het niet meer te redden.


Zeepost, Scheepspost en Zeilpost stoppen

De wekelijkse nieuwsbrief De Zeepost, evenals De Scheepspost en De Zeilpost zullen niet meer verschijnen, zo schrijven zijn nabestaanden. Op 28 juli is de maker en uitgever, Wouter van Dusseldorp zeer plotseling overleden. De Zeepost bestond al weer 23 jaar, De Scheepspost al weer ruim 8 jaar en De Zeilpost sinds dit jaar. Wouter heeft zijn liefde voor het water en alles wat erop vaart, met hart en ziel via zijn nieuwsbrieven overgebracht. Hij vond het belangrijk dat iedereen op de hoogte bleef én hij vond het leuk om te doen.

Vanuit alle windrichtingen hebben zijn zoons en partner uw medeleven mogen ontvangen. Er waren ruim 500 mensen op zijn uitvaart. Zijn zoons Peter en Ernst van Dusseldorp en zijn geliefde Sefanja Nods missen hem enorm.


Beeld: Waterkaarten.App Windows

Vrachtschip op Schelde gezonken

Een Nederlands binnenvaartschip is gezonken in de Schelde bij het Vlaamse Dendermonde. De kapitein, een man uit het Waalse Charleroi die mogelijk als enige aan boord was, wordt nog steeds vermist, melden Vlaamse media. Onder meer een drone en een politiehelikopter werden ingezet om te zoeken naar de kapitein en eventuele andere slachtoffers of overlevenden.

Het binnenvaartschip van ongeveer 50 meter, beladen met stenen, ging ten onder in de buurt van Grembergen. Een fietser zag het gebeuren en waarschuwde de hulpdiensten, maar toen die arriveerden was het vrachtschip al volledig naar de bodem gezonken. De Schelde is daar zo een 12 meter diep. Het scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen is stilgelegd en de kans is groot dat het langer gaat duren. Mogelijk dat het schip al vrij snel geborgen kan worden. De flinke stroom maakt het zoeken en bergen moeilijk.
Het is dus in ieder geval zaak de scheepvaartberichten voor de Schelde boven Antwerpen goed te volgen.


Nieuwe snelle GNSS Ontvanger

De Globalsat BU353N5 USB GNSS ontvanger is de opvolger van de bekende en populaire Globalsat BU 353 GPS ontvanger. Deze nieuwe 'GPS Muis' met SIRF IV chipset kan tot 3x sneller een fix ontvangen. Daarnaast verbruikt deze GPS chipset minder energie en dat is ook aan boord altijd mooi meegenomen. Daarom is deze GNSS ontvanger dan ook onze favoriet voor gebruik met de Waterkaarten App op een Windows PC.


Beeld: Musto/TheOceanRace

Rosalin Kuiper blikt terug

Op dinsdag 25 juni 2023 gleed Team Malizia in Genua winnend over de eindstreep van de zevende en laatste etappe van The Ocean Race 2023. Met aan boord de Nederlandse co-schipper en Musto-ambassadrice Rosalin Kuiper, die als enige vrouw alle etappes van deze editie volbracht. Nu een maand later blikt de Zoetermeerse terug en voelt haar debuutrace als 'onwerkelijk'. De zes maanden op zee waren een avontuur.


Cruiseschepen weg uit centrum

Cruiseschepen moeten geweerd worden uit het centrum van Amsterdam. De meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft met een motie die daartoe oproept ingestemd. Cruiseschepen meren in Amsterdam aan bij de Passenger Terminal Amsterdam, midden in het centrum. D66-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Ilana Rooderkerk maakte tijdens de Raadsvergadering duidelijk dat ze vindt dat dit moet veranderen. 'Laten we einde maken aan de vervuilende cruiseschepen in het hart van onze stad.' Rooderkerk diende een motie in, samen met GroenLinks en PvdA, om een einde te maken aan de cruiseterminal en cruises in Amsterdam.

De motie werd aangenomen, terwijl nog maar pas opdracht is gegeven voor de aanleg van walstroom bij de huidige terminal. In Rotterdam werkt men ook walstroom bij de cruiseterminal en is onlangs besloten dat de cruiseschepen dan de komende 20 jaar welkom blijven.


ANWB Vaarbewijs boek vernieuwd

Het ANWB Cursusboek voor het Klein Vaarbewijs I en II is vernieuwd en vanaf nu uit voorraad leverbaar. Deze 29e druk is geheel bijgewerkt volgens de meest recente exameneisen van het CBR. Zo wordt het behalen van uw vaarbewijs een fluitje van een cent. Er zijn twee uitvoeringen: het losse boek of het boek in combinatie met de online examentraining. De prijzen zijn gelijk gebleven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.