Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 33


Foto: © Sailing Energy

Talent schittert in Den Haag

De Allianz Sailing World Championships, die momenteel plaatsvinden op de wateren van Den Haag, hebben al enkele opmerkelijke prestaties te zien gegeven. Ook van de Nederlandse en Belgische deelnemers. Het WK zeilen beloven een spannend spektakel te worden, vooral met de sterke prestaties van de Nederlandse en Belgische zeilers. Terwijl de Nederlandse zeilers schitteren op hun thuiswateren en de Belgische zeilers consequent presteren, blijft de internationale concurrentie intens, wat zorgt voor een onvoorspelbaar en boeiend kampioenschap.

Foto: © Sailing Energy


Festival aan Zee

Ook de komende dagen staat Scheveningen nog in het teken van het Allianz WK Zeilen. Tot en met 20 augustus vindt u op het strand het Festival aan Zee. Hier vindt u allerlei watersport gerelateerde activiteiten en clinics waar u aan mee kunt doen. Op de medal race dagen zijn de wedstrijden te zien op het grote scherm op het podium en ook de prijsuitreikingen van het Allianz WK Zeilen zijn op het terrein van Festival aan Zee. Naast de activiteiten die het Watersportrevond aanbiedt met Optimist on Tour en Clean up on Tour zijn er ook andere organisaties en watersportverenigingen die op het strand van Scheveningen gratis demo's, clinics en watersportactiviteiten verzorgen. Weet u bijvoorbeeld wat 'seahiking' is? Of volg één van de clinics van de Nederlandse Kitesurf vereniging. En ook in de avond worden er activiteiten georganiseerd.


Verplicht vaarbewijs goed idee

De invoering van een verplicht vaarbewijs is een goed idee. Dat zegt havenmeester Christa Beuker van de Oosterhaven. Volgens haar kruipt Groningen nu al regelmatig door het oog van de naald. "Ik vind het een goede zaak", vertelt Beuker. "Ik zie als havenmeester dat we nu te vaak te maken hebben met mensen die niet weten wat het verschil is tussen bakboord en stuurboord. Ook met andere watersportbegrippen zijn ze niet bekend. Ondertussen wordt het wel steeds drukker op het water. Er is recreatievaart, dagjesmensen maar ook beroepsvaart. En ik houd soms echt mijn hart vast. Gaat het goed komen? Vroeg of laat gaat het ook een keer mis. Dus een verplicht vaarbewijs is een goed idee."


Unieke tallships in Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is in augustus de thuishaven van vijf bezoekende historische zeilschepen. Deze schepen zijn zelden in Nederland te bezoeken, maar zijn nu tijdelijk opengesteld voor het museumpubliek. Het gaat om de Não Victoria, El Galeón, pailebote Pascual Flores, de ketch Gipsy Moth IV en de clipper Stad Amsterdam. Publiek mag bijna alle schepen op en in. Met uitzondering van de Gipsy Moth.

Ook bij het Maritiem Museum in Rotterdam zijn er verschillende schepen te gast.


Overlast door pleziervaart

In de afgelopen jaren is er veel regelgeving aangescherpt om de overlast op en rondom de Amsterdamse wateren te beteugelen. In 2019 zette Burgemeester Halsema een streep door een algeheel alcoholverbod op het water. Dit terwijl, een voorstel van de PvdA daartoe, in de gemeenteraad al door een meerderheid was aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat met name de pleziervaart verantwoordelijk is voor veel van de overlast op de Amsterdamse wateren.

'Na het bestuderen van de grachtenmonitor, lijkt een beeld te ontstaan dat vooral de pleziervaart verantwoordelijk is voor een groot deel van de overlast', aldus Dani van Rooij, oprichter van de toeristische site ThingstodoinAmsterdam.com.


Culturele Fair Noord-Beveland

Op 18 en 25 augustus vindt de allereerste editie van de Culturele Fair Noord-Beveland plaats. De gemeente Noord-Beveland organiseert dit in samenwerking met Stichting Kunstspoor. Diverse culturele instellingen van ons eindeloos eiland presenteren zich aan de inwoners en gasten, verspreid over het hele eiland. Het gehele programma is te volgen door middel van een (gratis) busrit langs de culturele fair.


Beeld: Vaarwinkel.nl

Nieuwe website testen

In 1999 zijn wij begonnen met de Vaarwinkel website en in de loop der tijd is deze webwinkel uitgegroeid tot de grootste online verkoper van watersportboeken en -kaarten. In al die jaren heeft de website al verschillende ontwerpen gehad. Het huidige ontwerp van de website gaat inmiddels al weer heel wat jaren mee en hoewel nog steeds functioneel vonden wij het tijd voor een grote opfrisbeurt. De nieuwe site is nog niet helemaal klaar, maar het is wel tijd om de nieuwe site eens goed te testen (*). Daarvoor hebben wij echter uw medewerking nodig.

Wij willen u vragen om de testversie van de nieuwe website eens te bezoeken en kritisch te bekijken. U vindt deze testversie op dit adres: https://www.vaarwinkel.nl/testing

Als dank dat u de nieuwe website wilt uitproberen hebben wij ook een leuke korting voor u klaarstaan. Als u onderstaande kortingscode gebruikt op de nieuwe website krijgt u € 5 korting op een bestelling van minimaal € 20.

Kortingscode: N....
(Let op: alleen voor vaste lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief)

Wij zijn benieuwd naar uw mening. Als u de kortingscode gebruikt dan is het mogelijk om op de pagina waar u uw adres opgeeft ook aanvullende opmerkingen door te geven. Maar ook als u niets wilt bestellen, zijn wij geïnteresseerd in uw mening. Reageren kan naar info@vaarwinkel.nl

(*) De nieuwe website heeft niet alleen een nieuw ontwerp gekregen ook functioneel hebben wij enkele aanpassingen gedaan. Onder andere werkt de site nu veel beter op de verschillende schermen die tegenwoordig veel gebruikt worden om online te gaan. Van smartphone, tablet tot grote monitor.

Omdat vaarkaarten, maar ook veel pilots en vaargidsen gaan over een specifiek gebied is het op de site nu veel beter te zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft. Ook als u meerdere producten tegelijk bekijkt wordt getoond op welk gebied deze betrekking hebben. De komende tijd zullen wij zo veel mogelijk producten van deze informatie gaan voorzien, zodat de functie nog belangrijker wordt.

Probeert u maar eens:


Plek gezocht voor zeesleper Holland

De gemeente Terschelling gaat zich inzetten voor een mooie en veilige plek voor de zeesleepboot Holland in de haven. Op dit moment wordt er in Harlingen hard gewerkt om de zeesleepboot na meerdere aanvaringen te repareren. In een jaar tijd kwam het schip al drie keer hardhandig in aanraking met de kade op Terschelling.


Wim de Bruijn schreef voor Spiegel der Zeilvaart een lovende recencsie over de Zeilen Trimgids. Een recencsie waaruit wij graag de belangrijkste punten met u delen. "Geert Folkertsma is een auteur die niet alleen weet waar hij het over heeft, maar bovendien theorie zo kan uitleggen dat iedereen het kan begrijpen. Het is knap dat een auteur in een relatief dun boekje zoveel interessants en leerzaams, toch heel duidelijk en overzichtelijk kan behandelen. Veel wedstrijdzeilers zullen na het bestuderen van deze stof slimmer zeilen. Voor toerzeilers gaat er een paradijs open. Veel stof zul je al zeilend in de praktijk moeten oefenen, dan blijft het beter hangen."

"Een ander groot voordeel van Folkertsma is dat hij de theorie, waarom een boot beter reageert op een bepaalde zeil- of masttrim heel duidelijk en voor iedereen begrijpelijk kan uitleggen. Als je dat kan, beheers je de stof echt goed! Bovendien toetst hij die theorie graag in de praktijk op zijn eigen boot. Een echte aanrader en het boekje past ook nog in de zak van je zeiljack."


2 opmerkingen:

 1. Uw stelling dat voor alle boten een verplicht vaarbewijs moet komen I.v.m. De vele ongelukken, deel ik absoluut niet. Het zijn juist de vaarbewijshouders met snelle boten die zich absoluut niet houden aan de vaarregels. Ik zou zeggen ga eens kijken bij de sluizen, vaarten en plassen dan komt u wel tot een andere conclusie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoewel wij zelf wel voorstander zijn voor een verplicht vaarbewijs voor iedereen, is dat niet waar het stukje over ging. Het stukje geeft de mening van de genoemde havenmeester.

   Eerder hebben wij al eens geschreven over onze eigen mening op dit punt. Namelijk dat een verplicht vaarbewijs voor elke schipper een goed idee zou zijn mits het systeem van vaarbewijzen dan wel eerst op de schop gaat. Het is immers vreemd dat je als snelle motorbootvaarder nu een vaarbewijs moet hebben, maar het examen helemaal niet over het varen gaat met snelle motorboten. Wij zien dus meer in een vaarbewijs afgestemd op de specifieke doelgroep.

   Of daarmee het door jou genoemde probleem dat sommige snelle jongens zich nergens aan houden wordt opgelost durf ik niet te zeggen, maar als zij meer gericht zouden leren wat voor hen relevant is dan zal dat voor een aantal vast al schelen.

   Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.