Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 2


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


De allerbeste wensen

Oplettende lezers hebben gemerkt dat wij in één keer van week 51 naar week 2 springen. U heeft de Vaarwijzer Nieuwsbrief dus maar liefst twee weken moeten missen. Eindejaarsdrukte, administratie, voorraadtelling en een groot aantal bestellingen op de valreep van het jaar speelden ons parten. En natuurlijk hebben wij ook genoten van de vrije dagen rond Kerst en Oud en Nieuw.

En ... er moet natuurlijk ook wel voldoende nieuws zijn om te melden. Zo in het winterseizoen schort het daar nog wel eens aan. Heeft u dus tips, wilt u ergens graag iets over lezen, zelf iets geschreven of heeft uw vereniging of bedrijf relevant watersport nieuws dan horen wij dat graag van u. Wij maken de Vaarwijzer Nieuwsbrief voor u, maar samen met u kan het alleen maar beter worden.

Wat zijn uw goede voornemens? Wij hebben er in ieder geval een aantal, waaronder u vanaf nu weer wekelijks voorzien van nieuws uit de wereld van de watersport en scheepvaart. Het beloofd op dat vlak een mooi jaar te worden. Wij wensen u en uw naasten een gelukkig en gezond 2023.

Wat staat er allemaal te gebeuren dit jaar? Vast veel meer, maar wij noemen vast:

  • Komt er duidelijkheid over de verzegelingsplicht van de buitenboordafsluiter van het boordtoilet?
  • Gaan de theorie-examens voor de marifonie over naar het CBR.
  • Worden de regels voor de nieuwe beroepskwalificaties in de binnenvaart van kracht.
  • Gaat de Ocean Race van start.
  • Komen het WK Zeilen en de Ocean Race naar Scheveningen.
  • Krijgt de Vaarwinkel website een facelift.
  • En verschijnen er weer mooie nieuwe watersportboeken en kaarten.

Examen Praktische Navigatie

Op zaterdag 11 februari wordt voor het eerst het nieuwe examen Praktische navigatie afgenomen. Dit examen is de vervanger voor het vroegere examen Theoretische Kustnavigatie (TKN) en een vereiste voor de diploma's CWO Jachtvaren Tidal. 

Inschrijven voor het examen kan op de site van de examenorganisatie ... Ook vindt u daar een voorbeeldexamen met de uitwerking.

Op de site van de Vaarwinkel vindt u al het lesmateriaal waarin de leerstof voor het examen Praktische Navigatie aan bod komt.


The Ocean Race van start

In het Spaanse Alicante is de Ocean Race nu echt begonnen. Als eerste onderdeel waren er In-Port races voor de kust van de thuisbasis van de wedstrijdorganisatie en startplaats van de zeilrace rond de wereld. Ook werd het Ocean Live Park geopend.

The Ocean Race viert zijn 50e verjaardag als herboren; wedstrijdzeilen met als doel de gezondheid van de oceaan te bevorderen en verwelkomt voor het eerst twee klassen van deelnemers. Voor de derde keer de bekende 'eigen' VO65 en voor het eerst de hightech foilende IMOCA. Tijdens een warm weekend in Alicante genoten bijna 50.000 fans van de openingsdagen van de race in Ocean Live Park, terwijl de teams het water op gingen bij de 'Puerto de Salida' voor de In-Port races.

Team Malizia won de In-Port race na een heftige strijd waarbij vier van de vijf Imoca's samen aan kop lagen. Ook de VO65's voeren hun race met nauwelijks wind met Team WindWhisper (what's in a name) de eerste en enige deelnemer die punten kan bijschrijven. Team Jajo van de Nederlandse schipper Jelmer van Beek wist de tweede plaats te bemachtigen, hoewel zij en alle andere teams niet binnen de vereiste 15 minuten na nummer één wisten te finishen en er dus geen verdere punten te verdelen waren.

De activiteiten in Alicante duren nog tot aan de start van Leg 1 van Alicante naar Cabo Verde op zondag 15 januari.

Op de site van Zeilwereld leest u de laatste update van schipper Jelmer van Beek van Team Jajo.


Haringvliet brug deel 2023 dicht

Vanaf 1 januari 2023 tot en met eind september zal de Haringvlietbrug gerenoveerd worden. De brug kan in die tijd niet bediend worden. De Haringvlietbrug is gebouwd in 1964. De verkeersintensiteit en de grootte en gewicht van het vrachtvervoer is sinds die tijd enorm toegenomen. In 2019 reden er per dag circa 66.000 voertuigen over de brug. Het bewegende deel van de brug is daardoor toe aan renovatie. Zo is het bewegingswerk verouderd, zijn er problemen met bevestiging van het rijdek en zijn de technische systemen aan vervanging toe.

Schepen die van het Hollands Diep naar het Haringvliet willen en niet onder het vaste deel van de brug door kunnen, moeten omvaren richting Dordrecht en dan verder over de Oude Maas en het Spui.

De stremming van de Haringvlietbrug en andere stremmingen leest u in de Scheepvaartberichten. De scheepvaartberichten voor Nederland, Duitsland en België vindt u in de Waterkaarten app. Deze app is er voor iOS (Apple), Android en Windows (PC).


Vlaamse binnenvaart mag straks over zee

De Vlaamse estuaire vaart mag straks pendelen tussen België en North Sea Port (NSP). Vooral de haven van Zeebrugge heeft belang bij dit type vaart waarbij de binnenvaart in een afgebakend vaargebied ook op de Noordzee mag varen.


Vrolijk wordt ook groothandel

Vrolijk, de bekende watersportwinkel uit Scheveningen, breidt de activiteiten uit met groothandelsactiviteiten. Naast de fysieke winkel 'op Scheveningen' is het bedrijf al actief als webshop en als importeur voor Nederland van de kaarten en boeken van Imray. En onlangs werd Vrolijk nog gepromoveerd naar A-Agent voor de producten van de Nederlandse Dienst der Hydrografie. 

Met het vertrek uit Nederland van de groothandelsactiviteiten van OneOcean (*) ontstond er een gat. Belevering van de Nederlandse watersportwinkels vanuit Engeland bleek in de praktijk minder goed te werken. Vrolijk stapt nu in dit gat en krijgt daarvoor versterking van het team dat vroeger vanuit Rotterdam de groothandel voor Nederland heeft verzorgd.

(*) De groothandelsactiviteiten van OneOcean kwamen oorspronkelijk voort uit de firma Kelvin Hughes. Begin vorig jaar werden deze activiteiten, inmiddels verplaatst naar Engeland, overgenomen door het eveneens Engelse Stanfords. 


Beeld: Quotenet

Geen vakantie, maar echt leven

Wie keihard werkt, moet ook keihard uitrusten. Tijd voor een sabbatical. We vragen succesvolle ondernemers hoe ze zijn bijgekomen. Dit keer zeilers Janneke Kuysters en Wietze van der Laan. 'Geen vakantie, maar echt leven op de boot.' De reactie van Quote sprak met het zeilende stel.

Janneke Kuysters en Wietze van der Laan schrijven voor verschillende watersportbladen, waaronder het Nederlandse blad Zeilen. Ook schreven zij het onlangs verschenen boek Nieuwsgierigheid als kompas. Te bestellen in de Vaarwinkel.


Nieuwe baan voor Annemiek Bekkering

Per 1 januari vervult oud-olympisch zeilster Annemieke Bekkering de functie van project manager bij het Sailing Innovation Centre. De 49er FX zeilster was 11 jaar actief op het hoogste niveau. Zij nam deel aan drie Olympische campagnes in verschillende teams. Met Annette Duetz won zij twee wereld titels en een Europese titel. In 2021 sloot zij haar carrière af met een bronzen olympische medaille in Tokyo.

Het Sailing Innovation Centre zet zich onder andere in opdracht van het Watersportverbond in om via innovaties en data de kans op medailles in de zeilsport te vergroten. In de functie van projectmanager zal Annemiek veel energie stoppen in de samenwerkingen tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente Den Haag om de positie van deze stad als sportstad te versterken.


Agentschap Telecom heeft nieuwe naam

Het Agentschap Telecom heeft per 1 januari 2023 een nieuwe naam; Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De naam past beter bij het veranderende takenpakket van het agentschap in de snel digitaliserende samenleving.

Inspecteur-generaal Angeline van Dijk (foto) licht de naamswijziging toe: "Als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur behouden we onze huidige taken. Met de professionele en betrouwbare dienstverlening die men van ons gewend is. Maar we zien ook dat ons takenpakket de laatste jaren groeit, met name op het gebied van digitale beschikbaarheid en veiligheid. Zo houden we intensiever toezicht op telecom- en cybersecurity, op de digitale veiligheid van (slimme) apparaten, maar ook op bijvoorbeeld elektronische vertrouwensdiensten en ruimtevaart. Bij deze maatschappelijke opgave past een nieuwe organisatiestructuur en een nieuwe naam. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) - in het Engels: Dutch Authority for Digital Infrastructure - dekt de lading van ons werk beter dan Agentschap Telecom."

Door de naamswijziging zijn ook de website en e-mailadressen van de organisatie gewijzigd. Zo is de website van het agentschap voortaan bereikbaar via www.rdi.nl. Het algemene e-mailadres info@rdi.nl. Het toezicht op de maritieme radiocommunicatie blijft één van de taken van de RDI. De examinering voor de verschillende bedieningscertificaten gaat halverwege dit jaar over naar het CBR. De praktijkexamens voor GMDSS (Marcom-B) en Marcom-A blijven in principe bij de aangewezen exameninstellingen die nu ook al praktijkexamens afnemen.


Beeld: KNRM

2022 was een druk jaar

Het afgelopen jaar was een druk jaar voor de reddingsmaatschappij KNRM. Zij hebben in 2022 ruim 4.000 mensen geholpen of gered, dat is 12% meer dan een jaar eerder. De reddingstations, verspreid over Nederland, kwamen meer dan 2.500 keer in actie, gemiddeld bijna 50 keer per week! Dat is 10% meer dan in 2021, maar 20% minder dan in het drukste jaar ooit: 2020. Het was ook een heftig jaar door een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen.

Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week, onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4.000 personen en 155 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM Lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden hadden met 843 hulpverleningen een drukke zomer. De zomermaanden was het ideaal strandweer, maar door de stevige branding en sterke stroming kwamen veel zwemmers in moeilijkheden. Naast het verlenen van eerste hulp, redden de lifeguards tijdens 31 acties 49 personen.

Op de site van de KNRM vindt u meer en een video met het complete jaaroverzicht.


'Een fout kost iemand z'n leven'

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) heeft een druk jaar achter de rug. U las daarover al. In Hoek van Holland bereiden vrijwilligers zich met een oefening voor op het nieuwe jaar. Dagblad Trouw maakte een training mee en schreef daarover.


Vintage Feadship jacht uit 1953

De rijksten der aarde weten Groep Koninklijke De Vries Scheepsbouw te vinden voor zeer exclusieve, Dutchmade zeegaande motorjachten. Aan de rand van de samenleving staat een heel andere groep, vaak kansarme mensen die moeilijk kunnen meekomen. Mensen die al geruime tijd gebruik moeten maken van de bijstand bijvoorbeeld, of statushouders. Maar ook jongeren die volledig zijn vastgelopen met hun studie en hun weg maar niet kunnen vinden in het reguliere onderwijs. En wat dacht je van gedetineerden en ex-verslaafden. Veel werkgevers lopen er niet erg warm voor om met deze groepen te werken. Bij De Vries Scheepsbouw Makkum spreek ik echter met twee intrinsiek zeer gemotiveerde professionals die echt het verschil willen maken. Juist voor deze groepen mensen. De vondsten van twee vintage Feadship jachten op Marktplaats spelen daarbij een hoofdrol. Jacht Miloke is al helemaal opgeknapt door studenten en inmiddels zelfs verkocht. Momenteel wordt gewerkt aan Express Cruiser Mira uit 1953.


Medische keuring van schippers

De grens lag op 50 jaar, vanaf die leeftijd moesten schippers zich laten herkeuren voor het Groot Vaarbewijs of Rijnpatent. Voor de houders van een kwalificatiecertificaat schipper is die leeftijd is onlangs bijgesteld naar 60 jaar. En er is meer veranderd: ook de jongere garde moet nu periodiek een medische check ondergaan, namelijk iedere 13 jaar. Dit staat in de nieuwe Europese richtlijn voor de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart van 18 januari 2022. In Nederland moet deze nog omgezet worden in wetgeving, maar de regeling wordt wel al toegepast.


KNRM Jaarwimpel

Iedereen die met regelmaat het water op gaat draagt de reddingsmaatschappij KNRM waarschijnlijk een warm hart toe. De vrijwillige redders rukken jaarlijks meer dan 500 keer uit. En laten we daarbij ook vooral niet de (strand)reddingsbrigades en andere hulpdiensten vergeten. Professionals en vrijwilligers gezamenlijk. Zonder de inzet van al deze diensten wordt het een stuk minder veilig op het water.

Daarom is het zo belangrijk dat u laat zien dat u het werk van de KNRM steunt en de jaarwimpel in top hijst. De KNRM Jaarwimpel 2023 is te bestellen in twee maten; groot en klein.

In plaats van de jaarwimpel is er ook een wimpel van de KNRM zonder jaartal. Ook hiermee laat u duidelijk zien dat u het werk van de KNRM steunt.

Speciaal voor de verzamelaars hebben wij ook nog enkele jaarwimpels van afgelopen jaren. Maak nu uw collectie compleet. Op = op!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.