Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 3


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Messe Düsseldorf/ ct

Boot bijna van start

Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat ook Boot Düsseldorf van start; één van de grootste boatshows ter wereld. Deze editie vindt plaats van 21 tot 29 januari in Messe Düsseldorf. Het event is makkelijk bereikbaar en met uw toegangsbewijs (19 euro) mag u ook gratis het openbaar vervoer gebruiken in de stad.

Dit jaar belooft Boot drukker dan ooit te worden met maar liefst 1.600 exposanten uit 50 verschillende landen. Wees u er dus van bewust dat eigenlijk twee volle dagen nodig heeft om het geheel te ontdekken en te genieten. De botenbeurs bevat alles van kano tot superyacht en alle mogelijke nieuwigheden die de markt vandaag te bieden heeft. Naast het indrukwekkende aanbod aan boten, jachten en brandingsporten valt er nog veel meer te ontdekken en te beleven met onder andere boat clinics, seminars, workshops, demonstraties, etc.. Niet te missen dus.


The Ocean Race van start

Zondag 15 januari is de eerste leg van The Ocean Race van start gegaan in het Spaanse Alicante. De beroemde race rond de wereld viert haar 50e verjaardag en wist vele tienduizenden toeschouwers naar het Ocean Live Park te lokken. In het weekend van de In-Port race en de start kwamen er 140.000 mensen een kijkje nemen. Niet eerder kwamen er in Spanje zoveel bezoekers en toeschouwers.

Nieuw in deze editie van de race is de wedstrijd in twee klassen: de originele VO65 en IMOCA. De eerste leg gaat via de Straat van Gibraltar naar Cabo Verde en wordt vanaf de start gekenmerkt door zware omstandigheden met winden tot wel 50 knopen. Op dag twee van The Ocean Race zocht de vloot naar rustiger water door richting de Spaanse kust te varen om de hoge zeegang te vermijden. Met name voor de IMOCA-vloot brengt elk overstagmanoeuvre in dergelijke omstandigheden het risico van schade met zich mee. Wilt u de wedstrijd van nabij volgen dan kan dat met de live tracker op www.theoceanrace.com


De Nederlanders in The Ocean Race

De Ocean Race is eindelijk weer van start. Zondag 15 januari vertrokken de teams voor leg 1 van Alicante naar Cabo Verde. Wie zijn de Nederlanders op de verschillende schepen? Zeilwereld maakte een overzicht.


Handhavings symposium succesvol

Ruim 115 handhavers hebben dinsdag in het Dolfinarium deelgenomen aan het eerste Symposium Handhaving op het water. Naast het delen van kennis over actuele thema's was er alle gelegenheid om te netwerken en waren er interactieve debatten over het Vaarbewijs, het handhaven en het opleiden van handhavers. Tijdens het symposium werden de deelnemers o.a. bijgepraat over een succesvolle, unieke, publiek-private samenwerking in Noord Nederland tussen watersportbedrijven en Politie om eerstelijns hulp te kunnen bieden.


Royal Dirkzwager koopt softwarebedrijf

Vorig jaar ging het bedrijf nog failliet, waarna er een doorstart kwam onder de vlag van de uitgever van onder andere binnenvaartnieuwsblad Schuttevaer. Nu neemt Royal Dirkzwager uit Maassluis de softwaretak van het Antwerpse Port+ over. Hierdoor ontstaat één van de grootste spelers op het gebied van port call optimalisatie data in de regio Antwerpen/Brugge, Rotterdam en Amsterdam (ARA).


In samenwerking met de Federale Overheidsdiensten voor de Scheepvaart organiseert het Race & Rescueteam van de Royal Yacht Club van België een interactieve en informatieve dag voor alle pleziervaarders. De nadruk ligt op preventieve informatie uit de eerste hand van de diverse autoriteiten die actief zijn op de Noordzee, de Beneden-Zeeschelde en de Haven van Antwerpen. Daarnaast belichten verschillende specialisten nuttige en praktische toepassingen die calamiteiten kunnen beperken of voorkomen. Er worden ook demonstraties gegeven. Pleziervaarders van alle niveaus, zeilers en motorbootvaarders, kunnen gratis aan de EmergenSea + veiligheidsdag deelnemen.

Kortom een dag boordevol nuttige tips en praktische informatie rechtstreeks van de belangrijkste Belgische, Vlaamse en Antwerpse nautische overheden. Kijk voor het programma en inschrijven op de site.


Teledyne neemt ChartWorld over

Teledyne, het moederbedrijf van onder andere Raymarine en FLIR, heeft ChartWorld overgenomen. ChartWorld met hoofdkantoor op Cyprus en vestigingen in onder andere Canada, Japan en Duitsland maakt onder andere digitale navigatie software en ECDIS systemen die in de zeevaart worden gebruikt. "De ChartWorld soft- en hardware is een aanvulling op onze bestaande producten en technieken en vult het gat dat bestond tussen de producten en diensten van Teledyne Marine en Raymarine", aldus Robert Mehrabian van Teledyne.

ChartWorld is ook eigenaar van het Duitse SevenCs dat speciale software maakt die weer in verschillende andere merken navigatie software en professionele ECDIS systemen wordt gebruikt. ChartWorld en Sevencs worden nu beiden onderdeel van Teledyne. Teledyne en SevenCs werkten al langer samen. Zo maken Raymarine systemen al langer gebruik van softwaretechnieken ontwikkelt door SevenCs.


Is uw software up-to-date?

Softwareleveranciers hameren er continu op dat het belangrijk is de laatste versie van hun software te gebruiken en er voor te zorgen dat u over alle updates beschikt. In de scheepvaart en watersport waar de veilige vaart deels van software kan afhangen is dit zeker een terechte oproep. 

In een recente uitspraak van de rechtbank van Rotterdam wordt dit ook nog eens bevestigd. De zaak draait om een binnenschipper wiens AIS deels verkeerde informatie over het schip uitzond. In de wet staat dat iedereen die AIS gebruikt en AIS gegevens uitzend er zorg voor moet dragen dat de juiste gegevens worden uitgezonden. In het geval van deze schipper was dat deels niet het geval en omdat hij eerder een waarschuwing had gekregen, kreeg hij nu een boete.

In zijn verweer bij de rechtbank beriep de schipper er zich op dat AIS apparatuur niet altijd goed zou werken en er veel vaker verkeerde of niet complete informatie wordt uitgezonden. Ter zitting bleek dat deze problemen vaak met een software update zijn te verhelpen en dat het verder de verantwoordelijkheid blijft van de schipper dat de AIS gevoed wordt met de juiste informatie.
Het ging in dit geval om een groot schip in de beroepsvaart en dus om een AIS die door een gecertificeerd bedrijf is geïnstalleerd. En hoewel dit bedrijf de schipper over een update had geïnformeerd was deze kennelijk niet geïnstalleerd.

Uit de uitspraak blijkt dat de schipper dus altijd verantwoordelijk is voor de juiste werking van de apparatuur en dus ook dat updates op tijd worden geïnstalleerd. Ook als het onderhoud is uitbesteed. Deze uitspraak kan ook doorgetrokken worden naar navigatiesoftware. U wordt geacht te varen met een actuele kaart en in het geval van digitale navigatie betekent dit dat uw navigatiesystemen moeten zijn voorzien van de laatste updates en ook de laatste versies van de digitale kaarten.


Zeilen Webinars

Net als vorig jaar organiseert het blad Zeilen weer diverse informatieve webinars. Niet gratis, maar wel interessant en nuttig. Er zijn webinars over verschillende onderwerpen, zoals navigatie, charteren, zorgeloos varen (ook op oudere leeftijd), energie aan boord en reisvoorbereiding naar Engeland. Kijk op de site van Zeilen voor meer informatie en boeken.


Terschellingse reddingsboot nu erfgoed

De zogenaamde 'roeireddingsboot', die vier keer per jaar op het strand van Terschelling te water wordt gelaten, is vanaf nu immaterieel erfgoed. Nergens anders ter wereld vaart nog zo'n boot en daarom is de traditie net zo bijzonder als bijvoorbeeld papierscheppen, de thuisbevalling en een Indische rijsttafel.

Er staan inmiddels meer dan 200 Nederlandse gebruiken en tradities op de lijst met immaterieel erfgoed. De nieuwste aanwinst is de tewaterlating van de Terschellingse roeireddingsboot.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.