Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 51


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Mirpuri keert terug in de VO65

Voor de derde keer zal de Mirpuri Foundation een belangrijke rol spelen in The Ocean Race. Het Mirpuri team zal deelnemen in de nieuwe VO65 Sprint Cup. Team Mirpuri deed mee in de vorige editie van de wedstrijd met Turn the Tide on Plastic en draagt sindsdien in belangrijke mate bij aan de doelstellingen van The Ocean Race om te strijden voor schone oceanen. Team Mirpuri won vorig jaar de speciale The Ocean race Europe editie.
De boot waarmee dit keer gevaren zal worden is een oude bekende, namelijk de boot van Team Donfeng dat de vorige editie van de wedstrijd wist te winnen. Het team wordt aangevoerd door António Fontes die ook al in de vorige wedstrijd van 2017-18 heeft mee gedaan. De bemanning zal geheel uit Portugezen bestaan, waaronder diverse Olympische zeilers, zoals Bernardo Freitas Frederico Melo en Mariana Lobato.

"Wij zijn opgewonden mee te mogen doen met onze VO65 'Racing for the Planet'. " aldus Paulo Mirpuri, oprichter van het Mirpuri Racing Team. "Wij verwachten een grote uitdaging van de andere zeer ervaren teams en kijken uit naar spannende wedstrijden in de VO65 Sprint."


Subsidie voor laadpunten

De Europese Unie draagt bij aan de bouw van ongeveer 400 laadpunten voor elektrisch aangedreven boten langs de kust van Göteborg (Z) richting Kristiansand (N). In  veel delen van Zweden en Noorwegen varen er grote aantallen boten rond omdat veel families langs de kust en op de talrijke eilanden een vakantiehuis bezitten en de boot daar het favoriete transportmiddel is. Naar schatting varen er in Noorwegen en Zweden 1 miljoen pleziervaartuigen rond, waarvan de meeste op dit moment nog met een brandstofmotor varen. Door de aanleg van een groot aantal laadpunten hoopt men de juiste basis te creëren waardoor mensen kunnen overstappen op een elektrisch aangedreven boot.


Zeilrecord op land verbroken

Het Emirates Team New Zealand heeft met piloot Glenn Ashby het record op land zeilen verbroken. Zij klokten een snelheid van 222,4 km/uur met hun Horonuku. De recordpoging vond plaats bij 22 knopen aan wind op de zoutvloer van Lake Gairdner in zuidelijk Australië. Het team is vastbesloten om het record nog verder aan te scherpen.


Binnenvaart moet aan biodiesel

Alleen als de binnenvaart massaal overstapt op biobrandstoffen kan de vereiste uitstootvermindering worden behaald. Met alleen batterij- of waterstofschepen is het onmogelijk om in 2035 de klimaatdoelstellingen te realiseren. Dat schrijft minister Mark Harbers in zijn Kamerbrief Toekomst Binnenvaart.

Harbers schetst dat de moderne zogenaamde Stage V-motoren en batterijschepen van Zero Emmission Services (ZES) fors bijdragen aan stikstofreductie. Toch verwacht hij dat de energietransitie in de aandrijving pas na 2035 echt van de grond komt. De businesscase voor waterstof-aangedreven schepen is nog steeds lastig. Er wordt gezocht naar een businessmodel dat varen op waterstof op zo kort mogelijke termijn haalbaar maakt. Grootschalige toepassing daarvan zal naar verwachting pas vanaf 2035 plaatsvinden.


Wajer opent nieuw boothuis

Wajer Yachts opent een nieuw boothuis bij de werf in Heeg. Het door Piet Boon ontworpen nieuwe boothuis dient als gezellig 'clubhuis' en showroom in één. In het huis is een ligplaats voor de Wajer 77, het grootste model van de werf.


Mysterieus houten schip ontdekt

Onderzoekers hebben per toeval een waardevol scheepswrak ontdekt op de bodem van Mjøsa, het grootste meer in Noorwegen. Het schip zou nog in zeer goede staat zijn, zeggen onderzoekers. Het zou tot 700 jaar oud kunnen zijn. Omdat het op grote diepte ligt, is het moeilijk bereikbaar en is verder onderzoek nodig. Maar nu al worden hypotheses gemaakt over de functie en de ouderdom. De ontdekking gebeurde tijdens het Mission Mjøsa-project, dat de bodem van het hele meer in hoge resolutie in kaart wil brengen via sonar-technologie. Daarbij worden met geluidssignalen objecten in beeld gebracht.


KNRM Jaarwimpel

Iedereen die met regelmaat het water op gaat draagt de reddingsmaatschappij KNRM waarschijnlijk een warm hart toe. De vrijwillige redders rukken jaarlijks meer dan 500 keer uit. En laten we daarbij ook vooral niet de (strand)reddingsbrigades en andere hulpdiensten vergeten. Professionals en vrijwilligers gezamenlijk. Zonder de inzet van al deze diensten wordt het een stuk minder veilig op het water.

Daarom is het zo belangrijk dat u laat zien dat u het werk van de KNRM steunt en de jaarwimpel in top hijst. De KNRM Jaarwimpel 2023 is zojuist verschenen en te bestellen in twee maten; groot en klein.

In plaats van de jaarwimpel is er ook een wimpel van de KNRM zonder jaartal. Ook hiermee laat u duidelijk zien dat u het werk van de KNRM steunt.

Speciaal voor de verzamelaars hebben wij ook nog enkele jaarwimpels van afgelopen jaren. Maak nu uw collectie compleet. Op = op!


Van Rietschoten trofee 2022

Tijdens het jaarlijkse prijzenfestival van het Watersportverbond en de Stichting Zeiltrophy, dat dinsdagavond werd gehouden in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, zijn Odile van Aanholt en Annette Duetz en Bart Lambriex en Floris van der Werken uitgeroepen tot winnaars van de Conny van Rietschoten Trofee 2022. Het viertal werd afgelopen seizoen respectievelijk wereldkampioen in de 49er FX en 49er.


Prijzen 2023

Vorige week informeerden wij u over de aangekondigde prijsverhogingen voor enkele kaarten en onder andere de stroomschuifkaarten, die allemaal met ingang van 1 januari in prijs omhoog gaan.

Ook de kaarten van NV Verlag gaan in prijs omhoog. Omdat er voor deze kaarten helaas nog steeds een beperkte beschikbaarheid geldt, ontbrak NV Verlag in dat overzicht. De prijzen gaan echter wel omhoog, maar van de kaarten van NV Verlag voor Duitsland en Nederland verschijnen begin volgend jaar nieuwe edities, zodat het advies is dan pas te bestellen. Wij verwachten dat de kaarten dan ook weer beter leverbaar zullen zijn.

Vorige week schreven wij ook al over de Imray kaarten die allemaal in prijs omhoog zijn gegaan, maar die u nog tot het einde van dit jaar in de Vaarwinkel voor de 'oude' prijzen kunt bestellen. Ook enkele vaargidsen van Imray zijn in prijs omhoog gegaan. Ook deze kunt u nog tot het einde van dit jaar tegen de lagere prijzen bestellen.

De studieboeken van Polar Publishing (voorheen STC Publishing) gaan deels in prijs omhoog. Ook deze boeken kunt u deze maand nog tegen de huidige lagere prijzen bestellen.

Op de Vaarwinkel site ziet u bij een product waarvoor (nu of straks) een hogere prijs geldt beide prijzen getoond. De toekomstige hogere prijs is doorgestreept en als u het product in uw winkelwagen doet wordt de huidige prijs in rekening gebracht.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.