Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 44


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: OpenStreetmap, OpenSeamap en BAZOnline.nl

Is het Schuitengat gevaarlijk?

Sinds de fatale aanvaring tussen de snelboot Tiger en watertaxi Stormloper, klinkt onder andere de vraag waarom het in het Schuitengat zo verschrikkelijk mis kon gaan? Hoe gevaarlijk is dat specifieke stuk zee net onder Terschelling? Verslaggever Lennard Geerts van Omroep Friesland legt het uit. Geerts is geboren en getogen op Terschelling en deed als eerste verslag van het fatale ongeluk. Als verslaggever is hij bovendien al jaren bekend met alle instanties, bedrijven en rederijen die op en rond de Waddenzee actief zijn.

Om het artikel hierboven en ongetwijfeld straks het onderzoek naar de oorzaken van de aanvaring te volgen komt basis nautische kennis goed van pas. Kennis die u onder andere opdoet bij het behalen van het Klein Vaarbewijs. Het Nederlandse deel van de Waddenzee geldt als binnenwater en onder andere het Binnenvaart Politiereglement is daar van toepassing. Ook is een Klein Vaarbewijs II verplicht voor boten die sneller kunnen varen dan 20 km/uur of schepen van 15 meter lengte of meer. Voor schepen die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren gelden de eisen zoals voor passagierschepen en moet de schipper onder andere een Groot Vaarbewijs hebben. Een passagiersschip geldt als een groot schip. Een groot schip is een snel schip als het sneller kan dan 40 km/uur. Dergelijke definities zijn erg belangrijk omdat deze bepalen welke verdere regels wel of niet van toepassing zijn. Regels voor zowel het individuele schip als de regels voor schepen onderling.

Op de Waddenzee gelden ook nog specifieke lokale regels. Onder andere voor snel varende schepen. Sneller dan 20 km/uur varen mag alleen op de hoofdvaarwegen. Het Schuitengat is nevenvaarwater, maar wordt al wel langere tijd door de veerdiensten gebruikt. Reders van schepen die met passagiers diensten onderhouden hebben vaak weer allerlei ontheffingen. Ontheffingen die dan weer niet in een nevenvaarwater als het Schuitengat gelden.

Voor schippers die met regelmaat op de Waddenzee varen of willen gaan varen is het Handboek varen op de Waddenzee een zeer welkome aanvulling op de leerstof voor het Klein Vaarbewijs 2.


Beeld: Watersport TV

Hoek tot Helder groot succes

Woensdagmorgen vroeg is in Hoek van Holland de kitesurfmarathon Hoek tot Helder van start gegaan. De omstandigheden waren ideaal. Een prima wind en zelfs het zonnetje scheen. Namens Watersport-TV was Jelte van der Meer van SkyDrone Sloten aanwezig. Vanaf verschillende plaatsen langs de Noordzee kust gaf hij de gehele dag door via korte filmpjes een impressie. Hoek tot Helder is na vijf edities uitgegroeid tot hét bucketlist-event voor kitesurfers wereldwijd. Alle startbewijzen waren binnen 12 minuten uitverkocht, en dit jaar deden maar liefst vijfhonderd kiteliefhebbers mee. Alle deelnemers hadden een persoonlijk sponsor en €1000,- betaald als startgeld. De opbrengst, zo'n € 650.000,-, is voor de Hartstichting.


Basistraining Veiligheid Deksman verplicht

Op 1 januari 2023 gaan de nieuwe eisen voor maten op charterschepen in. Zijn dienstboekje en medische keuring al verplicht, nu komt er ook een certificaat 'Basistraining Veiligheid Deksman' bij. Met dat certificaat kan bij de Stichting Afvalstoffen Binnenvaart (SAB) een registratienummer worden aangevraagd. met dit nummer én de medische verklaring kunt u een dienstboekje krijgen. In het dienstboekje wordt u vaartijd bijgehouden. Deze regelgeving was eigenlijk al sinds 18 januari van kracht maar wordt nu geëffectueerd.


Waarachtige beschrijvingen

Januari 1597 overleed in het Behouden Huys op Nova Zembla een bemanningslid wiens identiteit nooit is vastgesteld. Nu, 425 jaar later, nu de permafrost begint te ontdooien, ontwaakt hij uit zijn ijsgraf, waarin hij door Willem Barentsz en zijn mannen is begraven. Hij die als anonymus op de scheepsrol stond, maar was ingescheept om als dichter een loflied te schrijven op de expeditie naar de Noordoostpassage, kan nu de Grote Dooi is gekomen alsnog zijn relaas doen.

In zijn barokke schrijfstijl maakt auteur Donald Niedekker van de legendarische overwintering op Nova Zembla een wonderwereld waarin fictie, geschiedenis, sprookjes en actualiteit vervlochten zijn tot een betoverend geheel. 


World Sailor of the Year Award 2022

De World Sailor of the Year Award verkiezingen werden gehouden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale zeilbond 'World Sailing' in Abu Dhabi. De Nederlandse genomineerden waren niet aanwezig, maar werden tijdens de ceremonie geïnformeerd via een live video-verbinding. Tita en Banti, die als mixed team samen zeilen, winnen de prijs onafhankelijk van elkaar bij de mannen en de vrouwen.
De Rolex World Sailor of the Year Awards worden gezien als de hoogste internationale onderscheiding voor een olympisch zeiler, zeezeiler, kitefoiler, windfoiler om maar een paar disciplines te noemen. Alle bij World Sailing aangesloten landen hebben een belangrijke stem. Maar ook de internationale zeilgemeenschap en de fans hebben online hun stem uit kunnen brengen.


Slimme jachten bij MarinMinds

Smash bracht nog in coronatijd een virtueel bezoek aan MarinMinds waar men werkt aan 'slimme' jachten. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening is een app die jachteigenaren op het schip toegang geeft tot allerlei functies. Van het analyseren van het motorsysteem tot het laten horen van muziek, en van het zien van camerabeelden van rondom het schip tot aan het vragen om assistentie. Geautomatiseerd varen, uiteindelijk misschien wel autonoom varen, past in de strategie van MarinMinds. Het kan mogelijk (een deel van) de bemanning vervangen, wat de jachteigenaar en zijn gasten de privacy geeft die voor hen van grote waarde is.

Om de relevante beelden te bekijken klikt u op de site op de linkjes in de tekst.


Hinder door renovatie Haringvlietbrug

Scheepvaartverkeer ondervindt volgend jaar langdurig hinder van de renovatie van de Haringvlietbrug over het Haringvliet en het Hollands Diep. Schepen die hoger zijn dan 13 meter moeten zeker tot in het najaar van 2023 omvaren. In juni en juli is de brug ook afgesloten voor het wegverkeer, aldus Rijkswaterstaat.


Daling aantal zeehonden

Er zijn dit jaar een stuk minder zeehonden geteld in de Waddenzee dan de afgelopen jaren. De daling is al een paar jaar gaande, maar gaat dit jaar harder dan onderzoekers verwachtten. Dat staat in het jaarlijkse rapport van de Unesco werelderfgoedorganisatie Waddenzee. Er zijn in juni 8.514 pups geteld in de hele Waddenzee, dus tussen Texel en Denemarken. Een jaar geleden waren dat er nog 10.903. In alle regio's van de Waddenzee was een daling te zien, in het Nederlandse deel met 22 procent.


De nieuwe kalenders voor 2023 zijn leverbaar. Bestel op tijd, dan heeft u de kalenders ook ruim op tijd voor de feestdagen in huis. De Beken Yachting kalender is erg populair en tijdelijk uitverkocht. Eind november verwachten wij ook deze weer op voorraad te hebben. Alle andere kalenders zijn op dit moment nog direct uit voorraad leverbaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.