Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 47


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Feestelijke korting

In deze nieuwsbrief staan diverse producten die op de website van Vaarwinkel.nl zijn te bestellen. Leuke suggesties bijvoorbeeld voor Sinterklaas. Maar het is morgen (vrijdag 25) ook nog eens Black Friday (de dag na Thanksgiving) en maandag is Cyber Monday. Daarvoor kreeg u vorige week van ons al een kortingscode. Deze code staat ook onder aan deze nieuwsbrief. Dus vergeet niet uw code te gebruiken als u één van de besproken producten wilt bestellen. En u hoeft daarvoor niet tot morgen of maandag te wachten. De code is nu al geldig.


Geld voor derde stadsbrug

De kans dat Rotterdam een derde stadsbrug krijgt over de Nieuwe Maas is fors gegroeid. Het Rijk wil 634 miljoen euro mee betalen aan de nieuwe oeververbinding. De totale kosten van deze brug worden op bijna 1,3 miljard euro geraamd. De binnenvaart vindt een brug op de voorgenomen locatie veel te gevaarlijk. Minister Harbers is van mening dat de Erasmusbrug ook op een veilige manier is ingepast en dat dit voor de derde stadsbrug ook mogelijk moet zijn.

Onlangs sneuvelde het nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied. De gemeente was van plan om hier aan de rivier het nieuwe stadion van Feijenoord te bouwen. Toen dat niet mogelijk bleek was dat aanleiding voor de Raad van State om het hele nieuwe bestemmingsplan die dit mogelijk zou moeten maken niet goed te keuren. Voorgenomen plannen in een nieuw bestemmingsplan moeten namelijk realistisch zijn en voorzien zijn gerealiseerd te worden tijdens de looptijd van het betreffende bestemmingsplan. Dat betekent dat de gemeente in dit gebied opnieuw aan de slag moet en naar het zich laat aanzien de derde stadsbrug hierin nu wordt meegenomen.


Amsterdam: nu geen geld voor brug

Daar waar Rotterdam optimistisch is de financiering van de derde stadsbrug rond te krijgen, lijkt Amsterdam juist op dit moment somber gestemd over de kans van slagen om een brug over het IJ te bouwen. Wegens de economische situatie moet het gemeentebestuur de begroting aanpassen. Over de plannen voor de twee nieuwe bruggen beslist het pas begin 2023. Er zijn veel investeringen waarnaar Amsterdam opnieuw kijkt. Niet alles kan direct worden gebouwd. Er moeten keuzes gemaakt worden welke projecten prioriteit krijgen. De woordvoerster van wethouder Melanie van der Horst zegt: "Het is zeker geen afstel, de raad staat volledig achter de gemaakte plannen. We moeten alleen kijken wanneer de investering verantwoord gedaan kan worden. Dus mogelijk uitstellen, maar zeker geen afstel."


Coenbrug toch te herstellen

Sinds mei 2021 is er voor de scheepvaart onder de Coenbrug een beperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m. Dit heeft te maken met een storing. Uit het onderzoek naar de staat van de Coenbrug blijkt dat de schade aan de brug groot is, maar wel te herstellen. De schade aan de Coenbrug is erg groot en er is onzekerheid over de beschikbaarheid van specialisten en levertijden van materialen. Daarom verwachten we dat we de brug in de vaarseizoenen 2023 en 2024 nog niet kunnen bedienen. Tot die tijd blijven de bestaande omvaarroutes voor scheepvaartverkeer via de Nauernasche Vaart, Noordzeeen IJsselmeer van kracht, aldus Rijkswaterstaat.

De Coenbrug is onderdeel van de Staande Mastroute door Noord-Holland. Schepen kunnen binnendoor van Amsterdam naar Den-Helder varen. Door de schade aan de Coenbrug is dit deel van de route dus gestremd voor schepen hoger dan 6,20 meter. Voor niet al te grote schepen is er een alternatieve route via de Nauernasche vaart. Op dit moment is de brug bij Krommenie over deze vaart echter ook gestremd. De verwachting is dat deze stremming wel voor het vaarseizoen 2023 opgelost zal zijn.


Dyneema drie keer zo sterk

Dyneema; 3 keer zo sterk als staal? Ja, mits het goed toegepast en verwerkt wordt. Dyneema vraagt namelijk wel om de nodige expertise. Dyneema heeft een aantal voordelen waardoor het steeds vaker gebruikt wordt. Een van de voordelen is dat het zo sterk is. Daarnaast is het licht in gewicht en rekt het niet of nauwelijks. Klinkt ideaal. Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van Dyneema. Denk daarbij aan de UV-bestendigheid en de beperkte buigstraal. Ook vraagt de eindverbinding om extra aandacht. De nadelen liggen vooral op het gebied van materiaalkennis, onderhoud, het juiste gebruik en het herkennen van slijtage.

Het Handboek splitsen van moderne lijnen is eigenlijk onmisbaar als u lijnen van Dyneema en andere moderne materialen aan boord gebruikt. In dit boek leert u alles over de verschillende materialen die er bestaan, hoe deze het beste te gebruiken en hoe deze te splitsen. Na het lezen van dit boek hebben de verschillende materialen voor u geen geheimen meer en weet u voor welke toepassing u het beste welk soort lijn gebruikt.


Green Award voor Ab Initio

Gedeputeerde Jeanette Baljeu van Zuid-Holland heeft zaterdag 12 november een Green Award-certificaat op het niveau goud uitgereikt aan de Ab Initio. Het opleidingsschip van het Scheepvaart en Transport College (STC) is daarmee het 1.100ste gecertificeerde binnenvaartschip.


Nieuwe fotoboeken

De fotoboeken van Flying Focus doen het altijd goed. Op de salontafel of als kado. Onlangs verschenen er twee nieuwe boeken met de mooiste foto's.

In Beacons of light staan luchtfoto's van 150 vuurtorens in 9 verschillende landen van Noord-West Europa.

In het nieuwe boek Port of Rotterdam staat een bundeling van de mooiste foto's die zij maakten van het dynamische Rotterdamse havengebied.

Maar ook de andere fotoboeken van Flying Focus zijn niet te versmaden.


Prijs voor Savvy Navvy

De navigatie app Savvy Navvy wint een Great British Entrepreneur award. Savvy Navvy is een navigatie app met een Nederlands tintje. Oprichter Jelte Liebrand komt uit Nederland en begon na een carriere bij onder andere Google in Engeland met de navigatie app. Afgelopen week won hij met zijn bedrijf een award in de categorie scale-ups. Een scale-up is een startend bedrijf dat de eerste startfase voorbij is en nu aan het doorgroeien is.


Knopen leren

Heeft u wel eens geteld hoeveel knopen en steken u aan boord maakt op een gemiddelde vaardag? Het begint waarschijnlijk bij een schootsteek als u de vlag hijst. Hijst u ook nog een clubvlag of gastenvlag dan zijn dat er nog een paar extra. Een paalsteek in de landvasten, een aantal slagen om bolder of kikker. De stootkussens recht hangen. Het koordje aan het fluitje van uw reddingsvest. Dus nog voor u de haven uitbent heeft u al diverse verschillende knopen en steken gemaakt En misschien ook nog even een oogsplits voor een nieuwe lijn van de puts om even nog wat water over dek te spoelen.

Met Sinterklaas in het land hebben wij twee leuke schoenkadootjes voor u.

Knopenbox: Leuke box met knopenboek en twee verschillende lijnen en een ring om zelf de knopen uit het boek te oefenen. Geschikt voor jong en oud.

The Knot Pack: Alles wat u moet weten om de belangrijkste knopen en steken te leren. Een leuk kado voor de enthousiaste watersporter of buitensporter. Het pakket bestaat uit een boek en drie gekleurde lijnen om alle kopen en steken uit het boek direct te oefenen. 


Opleidingen binnenvaart vallen stil

In Vlaanderen worden momenteel praktisch geen binnenvaartopleidingen meer aangeboden. De reden: door de nieuwe Europese richtlijn voor beroepskwalificaties moeten opleidingen worden aangepast en goedgekeurd. Dat is tot dusver nog niet gebeurd.

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat alle landen bemanningen en schippers in de binnenvaart op gelijke wijze gaat opleiden tot een gelijk niveau. Dat betekent dat de bestaande binnenvaart opleidingen de afgelopen jaren al bezig zijn geweest om hun leerprogramma aan te passen. Ook in Nederland liep de invoering van de erkenning van deze nieuwe kwalificaties vertraging op met als gevolg dat er nog geen wettelijke basis is voor de examens nieuwe stijl. Naar verwachting kunnen de nieuwe regels begin volgend jaar in gaan. In Nederland gaan de opleidingen dan ook gewoon door en is er ook overeengekomen dat kandidaten die nog volgens het oude systeem zijn begonnen deze kunnen afronden.  

De nieuwe EU kwalificaties gaan straks onder andere het Groot Vaarbewijs A en B vervangen. Alle bestaande diploma's en bewijzen moeten schippers dus straks gaan vervangen door de nieuwe vervangende kwalificatie certificaten.


Vaarkennis testen

De meesten van u hebben, zover wij weten, al een Klein Vaarbewijs en varen ook al heel wat jaren rond. Onze lezers zijn dus voornamelijk ervaren schippers. Maar ook ervaren schippers kunnen altijd iets leren. En waarschijnlijk vergeten we ook allemaal wel eens iets. Zo nu en dan de kennis opfrissen of leerstof herhalen kan dan ook nooit kwaad. En in de winter als de meeste schepen toch stilliggen is daarvoor een mooi moment.

In het boek Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen staan een groot aantal verschillende oefenvragen voor de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2. Allemaal vragen op het niveau van het examen en een goed boek om extra te oefenen en te herhalen naast een leerboek of een cursus van een (online) opleider.

In het boek De beste stuurlui staan aan boord worden verschillende praktijkvoorbeelden gebruikt om uit te leggen hoe u in dergelijke situaties kunt handelen. Praktijkvoorbeelden zoals ook op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2 voor kunnen komen, maar vooral ook praktijkvoorbeelden die u elke dag op het water kunt tegenkomen. 

Beide boeken zijn ook leuk om kado te doen voor bijvoorbeeld Sinterklaas. Het boek Beste stuurlui is geschikt voor zowel de beginnende vaarder als de (zeer) ervaren schipper. Het boek Oefenvragen is naar onze mening vooral interessant als u voor één van de examens voor het Klein Vaarbewijs aan het leren bent of als kado voor iemand die nu aan het leren is.


Black Friday

Volgende week is het Black Friday. Net als Halloween een traditie van de andere kant van de Atlantische Oceaan. En inmiddels ook hier gemeengoed geworden. 
En tradities, ook nieuwe, zijn er om in ere gehouden te worden.

Maar om nu te voorkomen dat u allemaal tot volgende week gaat wachten en de collega's in het magazijn deze week niets te doen hebben, beginnen we voor onze vaste klanten en lezers gewoon nu al en maken we er een Black Friday week van.
En zo ziet u maar dat het altijd goed is om de Vaarwijzer Nieuwsbrief tot het einde te lezen.

Uw speciale Black Friday kortingscode: BLFY2022

Te gebruiken op de website van de Vaarwinkel. U krijgt met deze code 10% korting bij een minimale besteding van 25 euro exclusief de verzendkosten. Bestellingen boven de 50 euro worden gratis binnen Nederland verzonden. De code is te gebruiken tot en met Cyber Monday, maandag 28 november.


De nieuwe kalenders voor 2023 zijn leverbaar. Bestel op tijd, dan heeft u de kalenders ook ruim op tijd voor de feestdagen in huis. De Beken Yachting kalender is erg populair en helaas uitverkocht. Alle andere kalenders zijn op dit moment nog direct uit voorraad leverbaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.