Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 45


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Henk de Velde overleden

Zeezeiler en wereldreiziger Henk de Velde (73) is overleden. Gedurende zijn leven maakte hij zes grote wereldreizen, waarvan vijf in zijn eentje. Door regelmatig over zijn avonturen te vertellen, groeide hij uit tot een bekende Nederlander. Ook schreef hij vele boeken en gaf ontelbare lezingen.

Zijn eerste reis maakte hij op zijn vijftiende als lichtmatroos. Na een opleiding aan de zeevaartschool werd hij in 1978 op zijn 28ste kapitein. Dat jaar begon hij samen met zijn vrouw Gini aan zijn eerste wereldreis, die uiteindelijk zeven jaar zou duren. Onderweg werd in 1981 op Paaseiland hun zoon geboren. Later werd hij vooral bekend door diverse bijzonder en helaas niet altijd even succesvolle recordpogingen.

Niet al recordpogingen waren succesvol. Zo probeerde hij tevergeefs twee keer als snelste solo rond de wereld te zeilen. Rond de wereld zeilen lukte, maar het record breken net niet. In 2007 kondigde hij aan te vertrekken op een oneindige wereldreis, maar in 2011 keerde hij toch weer terug naar Nederland omdat hij zijn moeder en zoon miste.

De laatste jaren voer hij en woonde hij op zijn motorjacht Solitario. 

In februari werd bij De Velde darmkanker geconstateerd en in september maakte hij in zijn dagboek bekend dat genezing niet meer mogelijk was. De Velde overleed in een zorgcentrum in Lelystad. Een markante zeeman die gemist zal worden.


Achterstallig onderhoud zorgelijk

Het Watersportverbond maakt zich al langere tijd zorgen over het achterstallig onderhoud van wachtplaatsen bij sluizen en bruggen in Zuid-Holland en Zeeland. Zij zien dat bij diverse sluizen in dit gebied (Volkerak, Grevelingen, Goereese Sluis) de wachtsteigers voor de recreatievaart met hekken ontoegankelijk zijn gemaakt voor de bemanningen van schepen. Dit betekent dat afmeren bijna niet mogelijk is. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zowel bij pogingen tot afmeren als noodgedwongen cirkelen voor de sluis indien afmeren niet kan.


Achterstallig onderhoud kunt u zelf maar beter voorkomen. Per saldo kost het dan meestal meer geld. Daarom ook dat elke schipper aan het einde van het vaarseizoen druk doende is zijn trotse bezit klaar te maken voor de winter. Of uw schip nu in het water of op het land de winter doorbrengt en ook als u de hele winter doorvaart, onderhoud is van groot belang.

Een prachtig boek dat u daar goed bij helpt is de Bijbel voor Bootonderhoud. Een boek dat al langer op de markt is, maar onlangs weer in een nieuwe druk verscheen. Een handig en praktisch naslagwerk om zelf het onderhoud aan uw jacht te doen. En als u al voor de winter klaar bent, dan heeft u de komende tijd vast tijd om uit dit boek inspiratie te halen voor de klussen die u komend voorjaar wilt aanpakken.


SeaQurrent hengelt 5 miljoen binnen

Energieopwekker SeaQurrent krijgt 4,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van een 'onderwatervlieger' die stroom opwekt met zeestromingen. Het kapitaal is afkomstig van Invest-NL, EIT InnoEnergy, PMH Investment, de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM).

De 'TidalKite' van SeaQurrent trekt (à la Kitepower) door de stroming aan een kabel die een hydraulische pomp aandrijft, die weer is aangesloten op een generator. De nieuwste versie van de negen bij twaalf meter grote getijdenvlieger wordt getest in de buurt van Ameland.

Eerder ontwikkelde het bedrijf al een vliegende kite die energie kan opwekken.


Beeld: Varen doe je samen

Ook deze winter online bediening aanvragen

Rijkswaterstaat biedt schippers en verladers een online aanmeldsysteem waarmee zij snel en efficiënt een brug- of sluispassage kunnen aanvragen buiten de reguliere openingstijden om. Bij steeds meer bruggen en sluizen bestaat de mogelijkheid om te passeren door middel van 'bediening op afroep'. Schippers kunnen met het online aanmeldsysteem hun wensen voor extra openingen en passages doorgeven. Daardoor is het mogelijk om de vaarroute en de laad- en losmomenten vooraf zo nauwkeurig mogelijk in te plannen. Ook recreanten kunnen gebruikmaken van het systeem.

Ook deze winter kunnen schippers extra openingsverzoeken via www.vaarweginformatie.nl indienen. De reguliere bedieningstijden van bruggen en sluizen staan in de ANWB Wateralmanak deel 2, in de Waterkaarten app en op de site van Vaarweginformatie.


Terugblik op Allianz Jeugd WK

Het Jeugd WK in Scheveningen is al weer even geleden. Tijd voor een terugblik. Afgelopen juli was het Jeugd WK in Scheveningen. Hier hebben 471 zeilers aan deelgenomen uit 67 verschillende landen. Daar is veel van geleerd. Bijvoorbeeld over het race management deel, maar ook wat betreft de logistiek. Ook zijn er de afgelopen 2,5 maand meerdere test-events geweest met de verschillende zeilklassen. Sailing manager Ilse Jansen geeft een korte update over de voorbereiding voor het Allianz WK zeilen in 2023.


Nationale Motorbootvarenprijs 2022

Ieder initiatief dat heeft bijgedragen aan motorbootvaren in de meeste brede zin mag meedoen aan de Nationale Motorbootvaren Prijs. Stichting Bevordering Motorbootvaren looft jaarlijks de prijs Nationale Motorbootvaren uit. Motorbootvaarders, watersporters of instellingen die betrokken zijn bij motorbootvaren kunnen tot 31 december 2022 voordrachten voor de prijs indienen. Om voor de Nationale Motorbootvaren Prijs in aanmerking te komen, moet een initiatief of activiteit positief hebben bijgedragen aan één of meer aspecten van het motorbootvaren.


Foto: Marta Rovatti Studihrad / 69F media

Team DutchSail – Janssen de Jong wint

In Barcelona heeft Team DutchSail – Janssen de Jong de 69F Youth Foiling Gold Cup Grand Final gewonnen. Cas van Dongen, Eliott Savelon en Ismene Usman kwalificeerden zich zondag als eerste van de twee teams voor de afsluitende best-of-three match race. Waarin het Nederlandse team op overtuigende wijze met 2-0 de eindoverwinning pakte. Door deze winst mag Team DutchSail zich voor het tweede jaar op rij het beste team, onder de 25 jaar, noemen in de spectaculaire 69F klasse.

Van Dongen: "We hebben het gewoon gedaan. Echt supervet! We hebben vandaag echt laten zien we zijn en wat we kunnen. We hebben heel sterk gevaren. Ik ben heel blij en super trots op het team maar ook op mezelf. Ik heb echt het gevoel dat ik er hier alles uit heb gehaald."


Agentschap Telecom wordt Rijksinspectie

Het Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder een nieuwe naam: de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dit meldt het Agentschap Telecom. De nieuwe naam geeft de activiteiten van de organisatie beter weer.

De nieuwe Rijksinspectie Digitale Infrastructuur behoudt de taken van het huidige agentschap. Daarnaast zal de RDI nadrukkelijker investeren in de digitale veiligheid van Nederland. Bijvoorbeeld door intensiever toezicht te houden op netwerken en de digitale veiligheid van slimme apparaten. De toezichtstaken zijn de afgelopen jaren al sterk toegenomen. De verwachting is dat die groei zich de komende jaren voort zal zetten. De naam 'Rijksinspectie' sluit goed aan bij die ontwikkeling. In verband met de verbreding van het werkveld dekt de benaming 'Telecom' de lading niet meer. 'Digitale infrastructuur' doet dat wel.

Inspecteur-generaal Angeline van Dijk: "Er is sprake van een toenemende digitalisering. Dat is een voorwaarde voor een duurzame economische ontwikkeling en brengt ons land verder. Tegelijkertijd brengt het nieuwe kwetsbaarheden en risico's met zich mee. Maatschappelijke belangen kunnen daardoor onder druk komen te staan. Dat heeft de maatschappelijke opgave van Agentschap Telecom in de loop der jaren veranderd."


Vijfde EOS traditionele Schepenbeurs

Na drie jaar stilte kan er dit weekend op het Willemsoordcomplex in Den Helder eindelijk weer een EOC-Traditionele Schepen Beurs worden gehouden. Voor deze jubileumeditie van de beurs hebben zich meer dan 60 exposanten gemeld. Hieronder ook een tiental behoudsverenigingen. Deze unieke beurs wordt dit jaar op 11, 12 en 13 november in Den Helder in de Stadshal op het Willemsoordcomplex gehouden. Daarnaast zijn in Museumhaven Willemsoord tijdens het evenement vele bijzondere schepen te bewonderen.


KNRM-vrijwilliger wint internationale award

Henk Spanjer, docent aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en tevens plaatsvervangend schipper bij het KNRM station Paal 8 Terschelling, heeft op woensdag 19 oktober de 'Vladimir Maksimov Award for Lifetime Achievement in the Maritime SAR Sector' gewonnen. Deze award wordt door de International Maritime Rescue Federation (IMRF) toegekend.

Spanjer was genomineerd voor deze IMRF-award vanwege zijn langdurige inzet voor het verhogen van de maritieme veiligheid op zee en zijn bijdrage op het gebied van de maritieme Search And Rescue (SAR). Vanuit zijn rol als docent aan het MIWB houdt hij zich al jarenlang bezig met het geven van onderwijs op het gebied van maritieme radiocommunicatie en maritieme veiligheidstrainingen. Via zijn werk bij het MIWB is hij actief betrokken geweest bij diverse EU-projecten die als doel hadden het voor een grote doelgroep ontwikkelen en beschikbaar maken van lesstof op gebied van maritieme veiligheid en radiocommunicatie.


Geen nieuwe Britannia

Koning Charles van Engeland moet het definitief doen zonder een Koninklijk jacht. Het was nog niet zo lang terug premier Bors Johnson die suggereerde dat het land een opvolger moest bouwen voor het voormalige Koninklijke jacht Britannia. Het nieuwe jacht moest een voorbeeld worden van wat de Britse werven allemaal kunnen en een uithangbord worden voor het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe premier Rishi Sunak haalt definitief een streep door de plannen. Zijn regering voert een voorzichtiger economisch beleid en de nieuwbouw van een superjacht dat meer dan 250 miljoen Euro zou gaan kosten hoort daar niet bij. In plaats daarvan trekt de regering wel geld uit voor twee 'spionage' schepen. Schepen die als voornaamste taak krijgen de onderzeese kabels en pijpleidingen in de gaten te houden. Recente explosies bij de Nordstream gasleiding in de Oostzee tonen de kwetsbaarheid aan van essentiële infrastructuur op de zeebodem. Infrastructuur waar Engeland als eiland wellicht nog meer van afhankelijk is dan andere landen.


De nieuwe kalenders voor 2023 zijn leverbaar. Bestel op tijd, dan heeft u de kalenders ook ruim op tijd voor de feestdagen in huis. De Beken Yachting kalender is erg populair en tijdelijk uitverkocht. Eind november verwachten wij ook deze weer op voorraad te hebben. Alle andere kalenders zijn op dit moment nog direct uit voorraad leverbaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.