Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 43

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Invoering Omgevingswet uitgesteld

Afgelopen week werd bekend dat de invoering van de nieuwe Omgevingswet voor 6 maanden wordt uitgesteld. Dat is toch eigenlijk goed nieuws voor de watersport, want dat betekent feitelijk ook dat de voorgenomen verzegelingsplicht van de buitenboordafvoer van het boordtoilet minimaal voor 6 maanden is uitgesteld. 

Met enige regelmaat berichtten wij over de invoering van de verzegelingsplicht. In het kort houdt deze plicht in dat de buitenafvoer van vuilwatertanks en toiletten aan boord op de binnenwateren verzegeld moeten zijn. Dit om te voorkomen dat er op de binnenwateren toiletwater geloosd wordt. De invoering van de verzegelingsplicht hangt min of meer samen met de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Het is namelijk de bedoeling de verzegelingsplicht op te nemen in een nieuw Besluit activiteiten leefomgeving. In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt het Rijk algemene regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. In het Bal staat ook of voor die activiteiten een melding of omgevingsvergunning nodig is. Daarnaast regelt het Bal wie het bevoegd gezag is. Het Bal geldt voor alle partijen die actief zijn in de fysieke leefomgeving – burgers, bedrijven en overheid. Het Bal vindt haar basis weer in de Omgevingswet.

Overigens kan de minister alsnog besluiten om de verzegelingsplicht in te voeren op basis van het bestaande Bal, maar gezien de complexiteit en de grote belangen die er met de nieuwe Omgevingswet samenhangen is niet te verwachten dat men koste wat kost een dergelijk relatief klein en ondergeschikt deel naar voren haalt. Het Watersportverbond heeft destijds gepleit voor een overgangstermijn van 5 jaar. In hoeverre de minister aan deze wens tegemoet komt is op dit moment nog niet bekend.


Enquête afstandsbediening Vlaanderen

De Vlaamse Waterweg is verantwoordelijk voor het bedienen van 330 beweegbare kunstwerken (bruggen en sluizen) in Vlaanderen. Die Vlaamse Waterweg heeft het plan om in (of vanaf) 2023 deze allemaal op afstand te bedienen. Wat vindt u daar van? U kunt uw mening doorgeven via een online enquête. De Vlaamse Waterweg geeft aan rekening te zullen houden met alle meningen. Het zijn een 14-tal vragen en is anoniem.


Salon Nautique in Parijs

Op zaterdag 3 december om 10 uur opent avonturier Mike Horn de deuren van de nieuwe Paris Boat Show. De 61e editie van deze jaarlijkse beurs met naar verwachting zo'n 170.000 bezoekers en 650 standhouders. De editie van dit jaar heeft enkele nieuwe onderdelen voor alle liefhebbers van watersporten. Frankrijk kent een groot aantal watersporters en liefhebbers van recreatie op en langs het water. Niet voor niets dat in Frankrijk ook veel jachtwerven en producenten van watersportproducten zijn gevestigd. Op de beurs laten zij zich van hun beste kant zien en wordt een groot aantal nieuwe producten en jachten getoond.

Op zondag 4 december start de 12e Nautic Paddle; een evenement met ongeveer 1.000 deelnemers op de Seine. Op 10 december worden de prijzen voor de Route du Rhum 2022 uitgereikt en worden de winnaars van de Innovatie prijs bekend gemaakt. Ook wordt de show die dag afgesloten met een feestelijke nautische avond.

Tickets kosten € 14. Alle verdere informatie vindt u op de website. Een mooie aanleiding voor een weekend Parijs.


Varen naar Denemarken

In de Watersport Praktijkreeks is een vijfde titel verschenen: Varen naar Denemarken. Een compact boekje met daarin diverse mogelijke vaarroutes om van Nederland naar Denemarken en de Oostzee te varen. Auteur Henk Noter bespreekt op luchtige wijze de meest aansprekende vaarroutes naar Denemarken. De geschetste routes dienen als leidraad. Ook bevat het boek de nodige tips voor onderweg, prachtige foto's, een indruk van de havens, het vaarwater, het landschap en als extraatje bevat het de belangrijkste scheepvaarttermen in het Duits en in het Deens.

Een praktische aanvulling op de bekende Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee.


Webinar over gebruik Marifoon

Donderdagavond 24 november 2022 organiseert Varen doe je samen het webinar 'Marifoongebruik in de Praktijk'. In dit webinar wordt aan de hand van vragen en voorbeelden uit de praktijk, toegelicht hoe, waar en waarom u een marifoon het beste kunt gebruiken. In het voorgaande webinar Marifoongebruik zijn tips, regels en afspraken aan bod gekomen. Tijdens dit webinar zoomt u verder in op de praktijk.

Om een marifoon aan boord te gebruiken heeft u een bedieningscertificaat nodig en moet u geregistreerd zijn bij het Agentschap Telecom. Voor het behalen van een bedieningscertificaat moet u eerst examen doen. In de Vaarwinkel vindt u al het benodigde lesmateriaal.


Zeilen Trimgids

Er zijn niet zo veel boeken in het Nederlands over het trimmen van de mast en de zeilen. Gelukkig dat deze week de Zeilen Trimgids verscheen. In dit boek leest u alles wat u moet weten om op het water sneller, comfortabeler en veiliger van A naar B te varen. Trimregels zijn te vinden op een trimkaart of heefgt u door ervaring in uw hoofd zitten, maar hier leest u hoe alle krachten de boot in beweging brengen, wat u moet doen en waarom dat zo werkt.
Deze Zeilen trimgids geeft praktische tips over mast- en zeiltrim én brengt de theorie daarachter tot leven, zodat je inzicht wordt vergroot en u voortaan snel kunt inspelen op veranderende omstandigheden. Dit alles uitgelegd in klare taal en met mooie en duidelijke illustraties.


Brug Krommenie gestremd

De alternatieve Staande Mastroute door Noord-Holland is nu helemaal gestremd. De route via Koog aan de Zaan en Zaandam was al niet mogelijk door een langdurende stremming van de Coenbrug, maar nu is de brug bij Krommenie ook voor langere tijd dicht. Via Krommenie was het alternatief voor de route via de Coenbrug. Eerder dit jaar schreven wij nog over dit minder bekende alternatief, na het zelf gevaren te hebben.


Living Lab Maassluis gepresenteerd

De gemeente Maassluis en betrokken partners hebben op 13 oktober de plannen voor het nieuwe Living Lab gepresenteerd. Een oude loods aan de historische buitenhaven wordt een centrum voor verduurzamings-technieken bij historische schepen en havenpanden. Bovendien kunnen studenten hier straks onderwijs volgen en stage lopen bij startups. De loods biedt met 1.884 m2 ook ruimte voor onderhoudswerkzaamheden aan varend erfgoed en aan twee musea uit Maassluis.

Wethouder Corine Bronsveld: "Het is een moment in het proces waar we samen met de betrokken bedrijven de volgende stap hebben gezet. We kunnen het als gemeente niet alleen en het moet voor iedereen iets brengen. Iedereen is betrokken bij het maritiem verleden. Het is het 'maritiem-DNA' van Maassluis, dat willen we voor de toekomst behouden."

Beeld: WOS

Dag van de Binnenvaart

Ontdek hoe fascinerend en verrassend anders Nederland eruitziet vanaf het water. Stap aan boord en ervaar de sfeer van het varen. Een unieke gelegenheid om te komen zien, voelen, ruiken en ervaren wat er allemaal gebeurt op en rondom het water. Ontdek het zelf tijdens de Dag van de Binnenvaart op 12 november as..
Dat moet u (er)varen.


Zusterschip van de Vasa gevonden

Onderwaterarcheologen hebben in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm het wrak ontdekt van een gezonken Zweeds oorlogsschip uit de 17de eeuw. Het blijkt om een zusterschip te gaan van de wereldberoemde Vasa, gebouwd door dezelfde Nederlandse scheepsbouwer. Deskundigen spreken over een spectaculaire vondst.

Tijdens het eerste onderzoek werd al vastgesteld hoeveel de constructie qua afmetingen leek op die van Vasa. Ze voelden heel vertrouwd aan. Toen begonnen we al wat tintelingen in onze maag te krijgen, zegt Hansson. Metingen, details van de constructie, houtmonsters en archiefmateriaal wezen allemaal in dezelfde richting. Het leek om zusterschip Äpplet te gaan. Äpplet werd in 1629 te water gelaten en was tot 1658 in gebruik door de Zweedse marine. Daarna werd het bij Vaxholm tot zinken gebracht.


De nieuwe kalenders voor 2023 zijn verschenen en uit voorraad leverbaar. Bestel op tijd, dan heeft u de kalenders ook ruim op tijd voor de feestdagen in huis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.