Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 42


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Toekomst zonder satellieten?

Zeezeilster Eef Willems heeft een voorliefde voor zeilen op de meest afgelegen plekken ter wereld, en met name de Antarctische wateren. Wat Eef vooral drijft is de wil om te kunnen navigeren zonder afhankelijk te zijn van moderne technologie. Zélf bepalen waar je bent en waar je naartoe wilt in plaats van het simpelweg aflezen van een schermpje. Eef verzorgt de rubriek Zeevaartkundig vraagstuk in het blad Zeilen. In het blad en op de website vraagt ze zich af of moderne technologieën en gps het 'analoog' navigeren gaat verdringen.

Wilt u zelf ook leren navigeren? De basis vaardigheden leert u voor het Klein Vaarbewijs 2. Kaartpassen, een koers uitzetten, corrigeren voor deviatie, stroom en variatie. De invloed van getijden. In principe voldoende voor het varen op de open wateren van het IJsselmeer, de Zeeuwse stromen en de Waddenzee en voldoende om de principes achter bijvoorbeeld een GPS te begrijpen.

Maar als u echt op de Wadden gaat varen, eens langs de Hollandse kust of eens naar het buitenland wilt zult u al gauw merken dat u eigenlijk meer wilt weten. Het Handboek varen op de Waddenzee is dan zeker en aanrader. Auteur Marianne van der Linden schrijft afwisselend met Eef Willems over navigatie in Zeilen. En wilt u nog meer weten over navigatie dan is er bijvoorbeeld Kustnavigatie, maar ook andere boeken over navigatie.

Het Boordboek Zelfredzaam zeemanschap biedt praktische hulp als moderne apparatuur het laat afweten. En wilt u juist meer leren over het gebruik van de elektronische zeekaart en andere apparatuur dan is het boek Werken met digitale Zee- en Vaarkaarten een aanrader.


1.663 kilo afval uit het water

Het eerste seizoen van Clean up on Tour, het initiatief van het Watersportverbond en haar partner Allianz om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken, heeft 1.663 kg afval opgebracht. Maar liefst twintig groepen trokken er dit jaar op uit om zes steden te ontdoen van afval in het water. Dit jaar namen 135 Nederlanders deel aan Clean up on Tour. Deelname is gratis en het materiaal wordt ter beschikking gesteld. Niet alleen maken de deelnemers gezamenlijk het water schoon, onder leiding van een instructeur leren zij ook eerst de kneepjes van het suppen.


Linssen Yachts Adventsweken

Van zaterdag 19 november tot en met woensdag 21 december kunt u bij Linssen Yachts terecht voor de Linssen Yachts Boat Show-Adventsweken. Bijna vijf weken lang is de showroom in Maasbracht sfeervol ingericht in gezellige adventssfeer met glühwein, warme chocomel en sfeervolle kerstmuziek bij de kerstboom. U kunt in alle rust en geheel vrijblijvend de opgestelde nieuwe en gebruikte Linssen-jachten bekijken en onder begeleiding een rondgang door de werfhallen maken. In de showroom staat weer een grote verscheidenheid aan nieuwe- en gebruikte jachten opgesteld.


Titanic en haar zusterschepen

De Titanic kennen wij waarschijnlijk allemaal. Minder bekend is dat zij nog twee zusterschepen had. Zij waren het toppunt van de exclusiviteit en luxe in hun tijd én onzinkbaar geacht. Maar uiteindelijk haalden zij de geschiedenisboeken om totaal verkeerde redenen.

Het boek Olympic Titanic Britannic dat dit jaar verscheen gaat in op het ontwerp en de bouw van deze zusterschepen. Hoe zij de White Star Line moesten redden, maar uiteindelijk het omgekeerde bereikten. Met hun ontwerp werden grenzen verlegd tot voorbij wat eigenlijk mogelijk was. En hoe men oprecht dacht dat deze schepen onzinkbaar waren. 

Dit mooie boek is geïllustreerd met vele foto's aangevuld met bouwtekeningen en door de computer gegenereerde afbeeldingen . Zelfs de foto's van de wrakken laten nog steeds zien hoe goed deze schepen gebouwd waren. In het boek vindt u enkele uitvouwbare bouwtekeningen die met dit boek voor het eerst voor iedereen toegankelijk zijn.


Jachtwerf Aquanaut is failliet

Door een tekort aan personeel en hoge grondstofprijzen is jachtbouwbedrijf Aquanaut (officiële naam Dutch Craftsmanship) in Sneek failliet gegaan. Volgens curator Jelmer de Vries is het ruim zestig jaar oude bedrijf na de uitbraak van de coronapandemie al enigszins in de problemen geraakt. De negatieve trend zette zich al twee jaar geleden in. Personeelskrapte en stijgende grondstofprijzen hebben het bedrijf uiteindelijk genekt. Een aantal vakmensen is pas met pensioen gegaan. Het is specialistisch werk en een aantal opvolgers zijn op dit moment moeilijk te vinden. De bouwtijd liep daardoor op en daarmee ook de kosten.

Volgens de curator bedraagt de totale schuld zo'n 7 ton en hebben de 22 medewerkers hun ontslag gekregen. De medewerkers waren in dienst van het eveneens failliet verklaarde bedrijf Woudvaart Yachting. Het faillissement is door de directie zelf aangevraagd. Het vastgoed van de werf valt buiten het faillissement en er is mogelijk al en partij geïnteresseerd de werf en wellicht ook het merk over te nemen.


Eerste examen praktische Kustnavigatie

Eind 2019 besloot het Watersportverbond om te stoppen met het afnemen van examens Theoretische Kustnavigatie (TKN). Het plan was dat de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) dit examen wel zou gaan organiseren, zoals ook eerder al het examen Reisvoorbereiding, Routering en Planning (RRP). Het CWO bleek daar zelf toch anders over te denken. Samen met opleiders en andere belanghebbenden is onder de vlag van CWO nog wel een nieuwe opzet uitgedacht voor Kustnavigatie. Toen dit gereed was besloot CWO echter dat het niet haar taak is om landelijke examens te gaan organiseren. Dit ondanks dat het diploma TKN een vereiste was en nog steeds is voor het CWO diploma CWO III opleiding Jachtvaren Zeil Tidal. Daarop hebben een aantal betrokkenen het initiatief genomen om de Navigatie Academy op te zetten als particulier exameninstituut voor de examens Kustnavigatie en RRP.
Hierdoor kunnen geïnteresseerden toch een cerificaat Kustnavigatie en RRP halen als onderdeel van hun CWO opleiding om als zelfstandig schipper op zee te varen.

Het praktische examen Kustnavigatie zal plaats hebben op 11 februari 2023. Het tijdstip van het examen is van 10.00 tot 12.30 uur. De plaats wordt nog nader bekend gemaakt en is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Indien u wilt deelnemen aan dit examen dan kunt u dit kenbaar te maken in een email aan info@navigatieacademy.nl onder vermelding van deelname examen KN februari 2023. De kosten voor deelname bedragen € 99,-. Aan geslaagde deelnemers wordt een certificaat uitgereikt.

De exameneisen wijken af van de oorspronkelijke exameneisen voor TKN. Het diploma TKN samen met een Klein Vaarbewijs I werd namelijk door de overheid erkent om een Klein Vaarbewijs II te krijgen. Daardoor moesten de exameneisen TKN dus minimaal ook de exameneisen voor Klein Vaarbewijs 2 omvatten. Het nieuwe certificaat kent deze gelijkstelling niet en daardoor ontstond ruimte de exameneisen te vernieuwen en zich volledig toe te spitsen op het varen op getijdenwateren en de Europese kustwateren. En daarbij ook ruime aandacht te kunnen geven aan moderne navigatietechnieken als AIS, elektronische kaarten en andere apparatuur.

Kandidaten die het nieuwe certificaat Praktische Kustnavigatie willen behalen moeten om die reden al wel in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs II. Daarmee heeft u ook al de basis navigatiekennis waar Kustnavigatie op verder gaat.
Er bestaat nog geen lesmateriaal dat speciaal voor het certificaat Kustnavigatie is gemaakt. Op de website van de Vaarwinkel vindt u wel een selectie van boeken en andere leermiddelen  waarin de totale leerstof is te vinden.


Levende orka aangespoeld

Op het strand bij Cadzand is op zaterdag 15 oktober een orka aangespoeld. Volgens SOS Dolfijn gaat het om een dier van 5 meter. Inmiddels is de orka met hulp van de KNRM Cadzand terug in zee geholpen. Toch blijven de redders in de buurt, zegt schipper Jacco Nortier. "Hij is terug de zee in, maar het lijkt niet heel best te gaan, dus we houden hem in de gaten." Volgens de KNRM zijn er meerdere orka's gespot, maar is er eentje die zo dicht aan de kust kwam.

Later die dag is dezelfde Orka opnieuw gestrand en kon niet meer gered worden.

Al een tijd worden zeilers ter hoogte van Noord-Spanje en Portugal aangevallen door Orka's die het vooral op het roer van jachten gemunt lijken te hebben. Afgelopen zomer kwamen daar ook aanvallen bij in het Noorden van de Golf van Biskaje. Het is onduidelijk of dit dezelfde groep Orka's betreft en of zij zich nu richting de Noordzee verplaatsen. Of dat andere groepen Orka's dit gedrag overnemen.

17.10: Inmiddels werd bekend dat de aangespoelde Orka wel bekend was uit de groep van Orka's die eerder in Noord Spanje schepen aan heeft gevallen.


Nederlands is de voertaal

'De katalysator is van Xeamos, de generatoren van Zenoro, allebei Nederlandse bedrijven.' De redactie van Schuttevaer kreeg een rondleiding door de machinekamer van Heesen's nieuwe superjacht Lusine. Niet alleen de bouwer is Nederlands, veel van de techniek aan boord is eveneens van Nederlandse makelij. Nederland is toonaangevend in de superjachtwereld en dat valt pas echt op wanneer die wereld samenkomt op afgelopen de Monaco Yacht Show.


Activiteiten bij het Maritiem Museum

Op zoek naar een leuk uitje voor de herfstvakantie? Kom leuke dingen doen in de herfstvakantie en uitwaaien in de Maritiem Museum Haven in Rotterdam. Zet een zuidwester op, doe een warme trui aan en ga op ontdekkingstocht. De historische schepen zijn nog open, er liggen leuke gastschepen in de haven en zijn er workshops en demonstraties waar de kinderen aan kunnen deelnemen.


Nieuwe kalenders

De nieuwe kalenders voor 2023 zijn verschenen en inmiddels ook in het magazijn aangekomen. Ze zijn weer erg mooi geworden. Uiteraard drie verschillende kalenders van Beken of Cowes. Twee met foto's van Rick Tomlinson en op veler verzoek dit jaar ook de Classic Sail Calendar met schitterende foto's van allerlei klassieke schepen.

Bestel op tijd, dan heeft u de kalenders ook ruim op tijd voor de feestdagen in huis.

Wij hebben dit jaar ruim ingekocht, maar de ervaring van voorgaande jaren leert dat sommige kalenders snel gaan. En soms zijn sommige kalenders ook al snel bij de uitgever uitverkocht, waardoor wij niet onbeperkt kunnen bijbestellen. Dus als u een ruime keuze wilt hebben, dan is het aan te raden om nu vast te bestellen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.