Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 40


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Derde stadsbrug in Rotterdam

De nieuwe Rotterdamse oeververbinding wordt geen tunnel, maar een brug. Die moet tussen De Esch en IJsselmonde komen. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders nadat ze alle varianten hebben bekeken. De nieuwe stadsbrug is vooral bedoeld voor wandelaars en fietsers, voor beperkt autoverkeer en een tramverbinding.

Al sinds 2008 werkt Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan plannen voor een nieuwe oeververbinding in de stad. In 2019 werd de locatie al bepaald: tussen de wijk De Esch aan de noordkant van de Nieuwe Maas en het gebied op de zuidoever rond de Veranda óf in de buurt van de plek waar het nieuwe Feyenoordstadion zou moeten komen.

Verder lezen ...

Uit de wereld van de logistiek en vooral scheepvaart wordt teleurgesteld gereageerd.

TLN: Teleurstellend

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de nieuwe plannen voor een derde stadsbrug over de Maas in Rotterdam teleurstellend. Met deze nieuwe oeververbinding wordt het dagelijkse fileleed over de Van Brienenoordbrug niet minder. Naast de beperkte ontlasting voor het verkeer op de A16, brengt een brug veiligheidsrisico's met zich mee voor de binnenvaart.

Meer lezen ...

Havenmeester Rotterdam vindt nieuwe brug over Nieuwe Maas gevaarlijk

De derde brug die Rotterdam over de Nieuwe Maas wil bouwen, heeft nadelige economische en nautische consequenties, stelt havenmeester René de Vries in een brief aan het gemeentebestuur.

Schepen kunnen brug niet veilig passeren

Na jaren wikken en wegen is het Rotterdamse stadsbestuur eruit. Er komt geen tunnel, maar een brug over de Nieuwe Maas, in de bocht tussen de Esch en de Veranda. Het besluit valt rauw op het dak van de scheepvaart. Er is groot nautisch onderzoek gedaan naar alle verschillende voorgestelde brugvarianten. Conclusie: geen van de nu geteste opties is veilig voor schepen. Een veilige brug bouwen is misschien mogelijk, daarvoor zijn wel restricties voor scheepvaart en een grote oeverafgraving nodig.

Lees verder ...


Vervolging voor speedbootongeluk

Het OM heeft besloten om drie mannen (53,57 en 62 jaar) strafrechtelijk te vervolgen voor de betrokkenheid bij een dodelijk ongeval op de Maas 5 september vorig jaar. Het gaat om de bestuurder van de boot, de persoon in het bezit van het vaarbewijs en de bestuurder van de andere boot.

Bij de aanvaring tussen twee motorboten op de Maas ter hoogte van Herten zijn die middag vier mannen en een vrouw gewond geraakt. Twee van hen liepen zeer ernstig letsel op. Zij voeren samen met de 53-jarige verdachte uit Linne en de 57-jarige verdachte uit Roermond in één boot. Een 20-jarige man uit Linne, overleed later aan zijn verwondingen.


Beeld: Practical Boat Owner

Scheepsmotor onderhouden

Nu overal de kosten de pan uitstijgen loont het des te meer de moeite om het onderhoud van uw scheepsmotor zelf uit te voeren. Onderhoud aan de meeste motoren is niet ingewikkeld en is door iedereen te leren. Enige basiskennis is altijd goed, zelfs als u het niet zelf doet. Midden op het water moet u toch enige mate van zelfredzaamheid hebben en het helpt ook om te begrijpen wat een monteur u verteld.

In de Vaarwinkel vindt u diverse boeken en een praktische DVD die u helpen om de kennis van de scheepsmotor te vergroten en bijvoorbeeld het onderhoud te doen. Ook leert u zo de mogelijke oorzaken van storingen te achterhalen en op te lossen.

DVD Zelf je scheepsdiesel onderhouden: beelden zeggen zo veel meer. Praktische videocursus hoe zelf het onderhoud aan uw dieselmotor te doen.

Boordboek Scheepsdiesels: kort en bondig naslagwerk. Mag niet ontbreken in de boordbibliotheek aan boord van elk schip met een dieselmotor. Tips, storingen en periodiek onderhoud van de scheepsdiesel.

Reeds Dieselmotor handboek: praktisch zakboekje. Storingen vinden en ze oplossen.

Book of diesel engines: Engelstalig boek dat alle aspecten van de dieselmotor bespreekt. Werking, brandstof, smering, elektra, bediening, storingen, onderhoud.

Stress-free engine maintenance: Engelstalig. Waarschijnlijk het meest uitgebreide en meest actuele boek over het onderhoud van de scheepsmotor. Werkelijk alles komt aan bod inclusief het winterklaar maken.

En ook in de recent verschenen Bijbel voor bootonderhoud wordt aandacht besteed aan het onderhoud van de motor.

Eigenaren van een buitenboordmotor hebben iets minder keuze. Voor buitenboordmotoren zijn er helaas alleen Engelstalige boeken leverbaar.

Reeds Outboard Motor Troubleshooting book: Meer gericht op het vinden en oplossen van storingen. 

Book of Outboard Motors: speciaal voor booteigenaren. Onderhoud, werking, brandstof, koeling, smering, regulier onderhoud en veel meer.

Heeft u een inbouw benzine motor dan is veel algemene informatie over het regulier onderhoud uit de hiervoor genoemde boeken nuttig. Ook kunt u terugvallen op boeken over het onderhoud van benzinemotoren in een auto.


Meldplicht containerverlies op zee

De International Maritime Organisation (IMO) voert in 2026 een meldplicht voor containerverlies op zee in. Vanaf 2026 moeten schepen het overboord slaan van containers op zee verplicht melden aan andere schepen die in buurt zijn en aan de dichtstbijzijnde kuststaat.


Scheveningen vraagt uiterste van zeilers

In augustus 2023 is Scheveningen zeilhoofdstad van de wereld met tien WK's in tien olympische klassen. Ter voorbereiding was er de voorbije dagen een testevent op het water tussen Noorder- en Zuiderstrand. 'Het is fun, hier varen. Maar ook lastig.'


Sector en scholen slaan handen ineen

De maritieme sector is een belangrijke en groeiende pijler van de Nederlandse economie die voor een grote verduurzamingsopgave staat. Er is een toenemende behoefte aan goed opgeleide mensen in heel veel verschillende beroepen. Echter, de instroom van studenten in het maritieme en maritiem technische onderwijs (Mbo en Hbo) daalt al een aantal jaar op rij. De maritieme sector en het onderwijs hebben daarom de handen ineengeslagen en staan dit najaar gezamenlijke op de vier grote studiekeuzebeurzen. De doelstelling is om de instroom in het maritieme en maritiem technische onderwijs te vergroten om ook in de toekomst een sterke maritieme sector te hebben.

Ieder jaar vinden vier grote studiekeuzebeurzen plaats waar ongeveer 55.000 scholieren in de laatste fase van de middelbare school zich oriënteren op vervolgonderwijs. Onder de noemer "leren werken op en met water" worden aankomend studenten en hun ouders geïnformeerd over maritieme vervolgopleidingen en de werkzaamheden in de maritieme sector.


Eerste officieren Elektrotechniek

Afgelopen week studeerden de eerste studenten Maritiem Officier met een vaarbevoegdheid Officier Elektrotechniek (ETO) af. Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling is het eerste opleidingsinstituut in Nederland dat deze specialisatie aanbiedt. Een groot deel van de hiervoor vereiste kennis en vaardigheden maakte al onderdeel uit van de bestaande hbo-opleiding Maritiem Officier. In de technische afstudeerrichting speelde elektrotechniek al een grote rol, maar om deze bevoegdheid te halen, volgen studenten gedurende een halfjaar een specialisatie, gevolgd door een aantal extra opdrachten en taken tijdens de tweede zeestage.


Vijfde Traditionele Schepenbeurs

Op 11, 12 en 13 november 2022 opent de EOC-Traditionele Schepenbeurs wederom de deuren op Willemsoord in Den Helder. De voorbereidingen voor de vijfde editie zijn in volle gang. De beurs streeft ernaar om een ontmoetingsplek te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in traditionele schepen, maritieme ambachten, cultuur en historie, en daar meer over wil weten. De beurs hoopt een breed publiek aan te spreken van mogelijke wereldreizigers die op zoek zijn naar de reis van hun leven aan boord van een oceaan zeiler tot vrijwilligers die zich voor het behoud van het traditionele schip in willen zetten. Van jongeren die dromen van het exploiteren van een schip tot oudere generaties die graag nog eens een reis met hun eigen jacht zouden willen maken, of hun kennis over willen dragen aan nieuwe generaties. Ook de jeugd die voor het eerst een zeilschool gaat bezoeken, of voor het eerst sponsors gaat zoeken voor hun periode aan boord van een Tall Ship.


Afgelopen zaterdag begon de jaarlijkse "Grote Clubactie". U heeft het vast wel gehoord of gezien. Door het kopen van loten maakt u kans op mooie prijzen en steunt u de plaatselijke club of vereniging.

Nog geen loten gekocht? Steun dan het Zeekadetkorps Maassluis. Zij sparen voor een nieuwe beamer plus ophangbeugel in het dagverblijf dan de kadetten aan boord van hun opleidingsschip, de voormalige loodsboot en varend monument Rigel.
De huidige beamer is te oud en vertoont kuren. De beamer wordt gebruikt voor instructies, presentaties en af en toe een ontspannende filmavond.

Één lot kost € 3,- en maar liefst 80% (dus € 2,40) daarvan gaat naar de clubkas van het Zeekadetkorps Maassluis.

De zeekadetten komen elke zaterdag bijeen aan boord van de m.s. Rigel, het varende korpsschip. Vanaf het schip worden allerlei leuke en spannende activiteiten georganiseerd. Alles heeft te maken met het water. Een zeekadet leert natuurlijk varen en zeilen. Maar er is meer. Al het materiaal wordt door de kadetten zelf onderhouden. Zo kan een kadet aan het sleutelen zijn in de machinekamer of aan het koken voor de hele bemanning in de kombuis. Veel kadetten kiezen later voor een nautisch beroep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.