Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 13

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Energie uit de zeilen

Op een dag als vandaag nemen we elk nieuwsbericht natuurlijk met een korreltje zout. Een geslaagde vonden wij het nieuws van jachtbouwer Hallberg Rassy dat de HR50 voortaan leverbaar zal zijn met zonnepanelen in de zeilen. Lees hier het bericht ...

Maar stelt u zich eens voor dat het werkelijkheid zou zijn. De meeste jachten hebben genoeg aan de opbrengst van een paar vierkante meter aan zonnepanelen. Hoeveel moet 160 vierkante meter dan in potentie kunnen opleveren? Zeiljachten als energiebron. Motorboten die straks ook natuurlijk allemaal elektrisch zijn, komen dan graag even langszij om op te laden. En in de haven leveren al die boten samen stroom aan het net voor bijvoorbeeld de verlichting langs de kade. Kunt u meteen ook even de Tesla opladen als u terugkomt van een weekend zeilen.

Wie weet wordt het ooit werkelijkheid. Tot dan laden wij de eigen batterij even op door lekker te gaan varen. Vrolijk Pasen.


Verbinding tussen grachten en Sloterplas

De Westlandgrachtschutsluis in Amsterdam gaat dit vaarseizoen weer open. Vanaf aanstaande vrijdag kunnen watersportliefhebbers al gebruik maken van de nieuwe vaarroute. De opening van de sluis in de weekenden zorgt voor een nieuwe route waardoor de druk op de grachten afneemt. De sluis, daterend uit 1963, zou in 2018 al geopend worden maar liep vertraging op.

De Westlandgrachtschutsluis was de nog ontbrekende schakel in het 'sloepennetwerk' van Amsterdam. In 2010 werden de Cramer- en de Akersluis, ook in Nieuw-West, al geopend


Stremming

Afgelopen week voelde wij ons als de Suez Canal Authority. Verwachte topdrukte, maar de boel ligt plat. De Ever Given lag dwars in het kanaal en de webserver van Vaarwinkel.nl lag er ook uit. Zo erg zelfs dat wij er niet om heen konden. De server moest een paar dagen uit de lucht en de site moest helemaal opnieuw geïnstalleerd worden. Inmiddels werkt alles al weer een paar dagen zonder problemen en lijkt het weer business as usual. Net als de scheepvaart door het Suez kanaal stroomt het weer lekker door.

Heeft u afgelopen weekend of maandag de website bezocht dan stond u dus helaas voor een dichte deur. Onze excuses, maar we zijn weer open!

Om die reden deze week wat minder nieuwe producten in deze nieuwsbrief. Volgende week hebben wij wel weer een paar leuke nieuwtjes voor u.


Botentekoop Magazine 25 jaar

In veel opzichten was 1996 een bijzonder jaar. Het medialandschap in de watersport, tot dan gedomineerd door de maand- en weekbladen, veranderde enorm. In april 1996 werd het eerste Botentekoop Magazine gelanceerd met een voor Nederland uniek concept. Het was een van de eerste signalen dat de media ingrijpend zouden veranderen. Behalve een vrolijk, gratis blad zorgden ook watersport tv-programma's en vooral de opkomst van het Wereld Wijde Web voor een regelrechte mediarevolutie.

In het kader van het 25-jarig jubileum neemt Botentekoop Magazine haar lezers mee op een reis door het veranderende medialandschap. Daarin zien we veranderingen in de bladen, op televisie, beurzen, in zoekmachines en social media.

Met een breed gewaardeerd magazine en een website die onderdeel uitmaakt van het grootste botennetwerk ter wereld, is Botentekoop klaar voor de volgende 25 jaar. De Jubileum Special ligt nu in de winkel. Het is een echt collectors item.

In het kader van het 25-jarig jubileum neemt Botentekoop u in een artikel op hun blog mee op een reis door het veranderende medialandschap van 1996 tot en met 2021. Daarin zien we veranderingen in de bladen, op televisie, beurzen, in zoekmachines en social media.

Hoewel niet alle feiten kloppen wel aardig om te lezen en een vogelvlucht door medialand in de watersportwereld van de afgelopen 25 jaar. 


Staande Mastroute

Hoewel Vaarwinkel een webwinkel is, kunt u bij ons ook terecht voor uw persoonlijke watersportvragen over boeken, kaarten ed.. Deze week kregen wij een vraag die toch wel om nader onderzoek vraagt.

De staande mastroute voert door Amsterdam en vanwege de drukke spoorlijnen waar u onderdoor moet openen die bruggen alleen 's nachts. Normaal is de nachtelijke doorvaart door Amsterdam meer dan de moeite waard. Maar hoe zit dat met de avondklok? Die is nu verzet naar 22:00, maar de doorvaart door Amsterdam is pas later mogelijk.

De site van Varen doe je Samen is kort. Na 22:00 mag je niet meer buiten zijn en daar valt varen onder. De sites van Waternet, de gemeente Amsterdam en het Watersportverbond geven verder geen nadere informatie. Omdat de beroepsvaart ook van de staande mastroute gebruik kan maken, schatten wij in dat de doorvaart door Amsterdam wel bediend is, maar u mag er als recreatievaarder dus geen gebruik van maken. En sinds kort moet u dus ook een vaarvignet aanschaffen.

Er is gelukkig wel een alternatief voor de doorvaart van Amsterdam en dat is de route via Haarlem. Dit kan dan weer alleen overdag, maar met de avondklok is dat nu dus geen nadeel.

Houdt u wel de scheepvaartberichten op de site van Vaarweginformatie of in de Waterkaarten softer en app in de gaten. Er zijn diverse werkzaamheden elders langs de route en op sommige dagen ook stremmingen.

Na 4 april verschijnt de nieuwe ANWB Wateratlas van de staande mastroute. U kunt deze nu al vooruit bestellen.


Indoor watersportcentrum in Gent

Achter de gekende Topsporthal Vlaanderen (Gent) komt een nieuw overdekt watersportbad waar ook zeilen en surfen mogelijk wordt. "onze sport is moeilijk in beeld te brengen naar het grote publiek, en in het bijzonder de vele wedstrijden die doorgaan in zuiderse – warmere! – landen." Aldus de communicatieverantwoordelijke van Wind & Watersport Vlaanderen tegen Sporza.

In het nieuwe watersportbad zullen verschillende windcondities van over de hele wereld gesimuleerd kunnen worden. Een groot voordeel, die ons op termijn niet alleen verre reizen zal besparen, maar ook de kans zal geven extra inkomsten te genereren door ticketing en VIP arrangementen.

Naast het waterportbad zijn voorzieningen voor 5.000 supporters, inclusief een "sailors lounge", en een kleiner oefenbad waar met miniatuur zeilbootjes kan gevaren worden. Dat allemaal in tropische temperaturen bij een aangenaam fris windje uit een richting naar keuze.


Waterkaarten met korting

Watersporters kunnen met de Waterkaart Software en App zien waar ze varen en waar bruggen, sluizen en jachthavens zijn. Met één klik worden de bedieningstijden van bruggen en sluizen en de gegevens en faciliteiten van jachthavens getoond. Met de software heeft u alle informatie voorhanden over de Nederlandse vaarwegen, jachthavens en bedieningstijden van bruggen en sluizen. Wanneer er verbinding is met het internet kunt u vanuit de software ook een mail naar de havenmeester sturen of op de website kijken. Ideaal voor op het water, maar ook thuis tijdens de voorbereiding.

De kaarten zijn gebasseerd op de bekende ANWB Waterkaarten en de gegevens uit de ANWB Wateralmanak deel 2 zijn opgenomen in combinatie met gegevens van Rijkswaterstaat en andere officiële bronnen. Aangevuld met opmerkingen en correcties van gebruikers hebben de Waterkaarten de meest actuele informatie voor elke watersporter op de Nederlandse binnenwateren.

De Waterkaarten zijn beschikbaar voor Windows, iOS (Apple) en Android.

In de hele maand april kunt u nu een licentie kopen of verlengen voor één jaar met maar liefst 20% korting. Het hele jaar kunt u dan veilig varen en bent u verzekerd van alle tussentijdse updates en actuele kaarten en gegevens van bruggen, sluizen, havens, etc.. Of probeer de Waterkaarten eerst 7 dagen gratis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.