Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 14


Dromen en plannen

In de Vaarwinkel kunnen wij goed de stemming van de watersporter volgen. Vorig voorjaar bij het begin van de Corona pandemie in Italië zagen we direct dat klanten hun vaarvakanties aanpasten en was Kroatië korte tijd populair tot ook daar beperkingen in werking traden. Zo konden wij het virus volgen tot uiteindelijk ons vaargebied beperkt werd tot Nederland. Friesland en de Biesbosch waren ongekend populair. Dit jaar verwachten wij dat veel vaarders toch wat ruimer water opzoeken. Afgaande op uw bestellingen wordt het druk op het IJsselmeer, maar ook de Wadden zijn in trek.

Toch zien we ook dat er weer hoop gloort. Een toenemend aantal schippers durft het aan te dromen van een vaarvakantie wat verder weg en koopt vast boeken en kaarten voor Engeland en bijvoorbeeld België. Nog niet te ver weg en veelal ter oriëntatie zonder vaste plannen. En gelijk hebben zij. Dromen mag immers altijd en plannen maken ook. Wij verwachten dan ook dat zodra het weer kan deze schippers de koers verleggen en de boeg richten op bestemmingen over de grens.
Maar tot het zo ver is, is het natuurlijk goed om in ieder geval de boeken en kaarten voor Nederland maar vast aan boord te hebben.


Vaarkaart Europa

Een praktisch hulpmiddel bij het plannen of dromen over mogelijke vaartochten over het uitgebreide netwerk van waterwegen in Europa is het zojuist nieuw verschenen European Waterways. Een combinatie van twee duidelijke vaarkaarten en een beknopte vaargids van alle bevaarbare binnenwateren in Europa. Van het hoge Noorden tot het diepe Zuiden en van Ierland tot aan de Kaspische zee. Meer vaarwegen dan er waarschijnlijk in één mensenleven zijn te bevaren.

Deze combinatie van gids en kaart zijn nu te bestellen in de Vaarwinkel.


Nieuwe eigenaar Lelystad Haven

Vanaf deze week heeft de jachthaven Lelystad Haven een nieuwe eigenaar en wordt een deel van de Thuishavens Groep met Marina Muiderzand, Jachthaven Naarden en Jachthaven Bruinisse. In 2019 sloot Thuishavens Groep zich aan bij het Port Adhoc netwerk dat inmiddels uit tien jachthavens bestaat.


'Dronekiller' stoort scheepvaart

Vorige week vrijdag 26 maart is het scheepvaartverkeer op de Westerschelde korte tijd gehinderd geweest als gevolg van een verstoring van het GPS/AIS-systeem waarvan de schepen afhankelijk zijn voor hun positiebepaling en remote tracking. Mogelijk werd de verstoring veroorzaakt door een 'dronekiller' aan boord van een luxejacht, die op het moment van de verstoring verplaatst werd.

Volgens het Belgische Flows zou het per ongeluk activeren van een 'dronekiller' aan boord van een superjacht de mogelijke oorzaak zijn van de verstoring. Een verplaatsing van het luxejacht in Vlissingen vond plaats op vrijwel exact hetzelfde moment als de verstoring. Inmiddels hebben de Belgische scheepvaartautoriteiten een onderzoek ingesteld. Daarbij zijn ook de Nederlandse politie, Agentschap Telecom en de havenautoriteiten van North Sea Port betrokken.

Vermogende eigenaren van superjachten die willen voorkomen dat ze bespied worden door drones zijn een lucratieve doelgroep voor dergelijke apparatuur, maar het gebruik ervan is strafbaar.


Honden aan boord

Varen en honden kunnen heel goed samengaan. Watersporten zoals SUP'en met honden is populairder dan ooit. Daarnaast zijn er ook veel honden die aan boord van een beroepsschip of woonboot wonen. Of het nu gaat om watersport, een vakantie op het water of wonen op een boot, de aanwezigheid van de trouwe viervoeter betekent méér plezier en genieten. Toch kunnen er een aantal vragen ontstaan zoals: hoe voed ik mijn hond op tot boothond en wat heb je nodig voor een praktisch en veilig verblijf aan boord?
Het boek Honden aan boord bevat alle informatie die u nodig heeft om een hond te begeleiden tot een plezierig maatje tijdens een vaarvakantie. Dit boek is bedoeld als naslagwerk en is een aanrader voor iedereen die met een hond op of bij het water vertoeft.

Het boek Honden aan Boord verscheen eerder bij Uitgeverij De Alk, maar wordt nu in eigen beheer uitgegeven door de auteur en is direct te bestellen op de website van Vaarwinkel.nl.

Lezers die een hond hebben zullen het wel herkennen; als u met de hond op straat loopt heeft u vaak direct aanspraak. En vaak is dat van andere hondenbezitters. Trudie Rutten, de auteur van het boek Honden aan Boord, brengt daarnaast ook leuke vlaggen en wimpels op de markt. Hiermee kunt u laten zien dat u één of meer honden aan boord heeft. Gegarandeerd goed voor een paar leuke ontmoetingen op of langs het water.

Ook deze vlag en wimpels zijn te bestellen bij de Vaarwinkel.


Controle aangroeiwerende verven

Nu het nieuwe watersportseizoen begint, gaan handhavers van het waterschap op pad om particuliere booteigenaren in Noord-Holland te controleren op het juiste gebruik van antifoulings (aangroeiwerende verven). Doel hiervan is dat er minder schadelijke stoffen, zoals zink en koper, in het oppervlaktewater terechtkomen. Antifouling is bedoeld om aangroei van algen, wieren en schelpen op de romp van vaartuigen te voorkomen.


Mee naar zee

Ook al lijkt het weer van deze week soms meer op wintersport, er komt echt weer mooi zeilweer aan.

TipTop Sailing biedt daarom weer diverse zeezeil tochten aan. Interessant voor iedereen die zijn vaardigheden op een hoger plan wil brengen, want een nachtelijke tocht met niet meer dan een gegist bestek en pijlkompas zijn zeer uitdagend. Of u nu wilt werken aan de vereiste doelen voor de CWO diploma's jachtzeilen, simpelweg beter wil leren navigeren in de praktijk of lekker wilt uitwaaien en genieten van de zilte zeelucht... Het kan op ál hun tochten waar de ervaren begeleiders met aandacht voor het individu en passie voor het zeilen te werk gaan.


Rotte maanden gestremd

De Rotterdamse rivier de Rotte is tot eind mei gestremd voor het vaarverkeer. Dat heeft te maken met de aanleg van rijksweg A16 Rotterdam. De afsluiting is tussen de Prinses Irenebrug en de Varenbrug, ter hoogte van het Lage Bergse Bos, en geldt op doordeweekse dagen tussen 07.00 en 19.00 uur, zo heeft Rijkswaterstaat laten weten.

Het vaarverbod op de Rotte volgt uit nieuwe tegenslag bij de bouw van de nieuwe rijksweg, die tussen Ommoord en Bergschenhoek onder de Rotte door gaat. Door onvoorziene omstandigheden duren de werkzaamheden voor de Rottemerentunnel op deze plek langer dan verwacht.


Waterkaarten voor Windows

De 2021 editie van de Waterkaarten software voor Windows is verschenen en als download beschikbaar op de website; klik hier ...

In de 2021 editie vindt u de nieuwe gegevens uit de ANWB Wateralmanak deel 2 voor 2021 met de bijgewerkte gegevens van alle bruggen, sluizen en havens in Nederland en een deel van België. Nieuw is dat ook gegevens zijn opgenomen van sluizen, bruggen en havens in Duitsland in enkele vaarwateren die direct aan Nederland grenzen.


Waterkaarten met korting

In de hele maand april kunt u nu een licentie kopen of verlengen voor één jaar met maar liefst 20% korting. Het hele jaar kunt u dan veilig varen en bent u verzekerd van alle tussentijdse updates en actuele kaarten en gegevens van bruggen, sluizen, havens, etc.. Of probeer de Waterkaarten eerst 7 dagen gratis.

De Waterkaarten zijn beschikbaar voor WindowsiOS (Apple) en Android.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.