Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 16


Een beetje van het slot

Na de persconferentie van dinsdagavond ging er toch een zucht van verlichting door het land. Nederland gaat weer een beetje open. Het CBR mag weer theorie-examens afnemen, zodat die gelukkigen die al een datum hebben staan of waarvan de datum is uitgesteld wellicht nog deze zomer hun fel begeerde pasje in handen krijgen. Terrassen mogen weer onder voorwaarden open en wij mogen weer naar de watersportwinkel zonder eerst een afspraak te maken. En de avondklok komt eindelijk te vervallen. 

Goed nieuws voor ons allemaal. Recreatie op en aan het water wordt daarmee toch een stuk leuker. En als u met uw schip nog over de staande mastroute door Amsterdam moet, dan kan dat volgende week tenminste weer. 

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.


Hiswa start lobby voor schepenregister

Hoewel een nieuwe regering nog niet in zicht is, wordt er in Den Haag door een groot aantal belangenorganisaties druk gelobbyed om hun wensen kenbaar te maken aan iedereen die maar een luisterend oor heeft. Names de recreatiesector en de watersport is Hiswa-Recron één van deze organisaties die aandacht vraagt voor haar belangen. Nu de recreatiesector toch flink last heeft van Corona zou je verwachten dat de Hiswa wel een aantal belangrijke punten heeft in te brengen. Wat er in de beroemde achterkamertjes besproken wordt weten wij natuurlijk niet, maar één punt kwam afgelopen week dan toch naar buiten. En daar worden we dan weer niet vrolijk van.

Nederland waterland heeft een schaduwkant. Steeds vaker worden boten gedumpt in hoekjes van jachthavens of kanalen. Een zorgwekkende trend waarvoor Hiswa-Recron waarschuwt en aandacht vraagt in Den Haag. Directeur Geert Dijks pleit voor invoering van een centraal meldpunt voor booteigenaren. Bron: Dagblad van het Noorden

Waarom de Hiswa er voor kiest om juist een negatief effect van de watersport onder de aandacht te brengen mag een raadsel zijn. Het is ronduit teleurstellend dat daarbij tegelijk weer een oud stokpaardje van stal wordt gehaald. Al jaren pleit de Hiswa voor een centrale registratie van vaartuigen. Eigenaren hebben daar geen belang bij en de overheid vindt de kosten niet tegen de baten opwegen. Kennelijk acht de Hiswa het belang van haar eigen stokpaardje voor een centrale registratie zo groot, dat zij het voor lief neemt dat in Den Haag straks een heel ander beeld blijft hangen.

Een riskante strategie. Het is immers vrijwel zeker dat D66 ook in een nieuw kabinet zitting zal nemen. En hoe deze partij over de watersport denkt weten we nog van de oekaze van D66'er Tjeerd de Groot die de minister dwong om te werken aan een verzwaring van het lozingsverbod. Met als resultaat dat wij straks mogelijk worden opgezadeld met een onpraktische en kostbare verplichte verzegeling van de buitenboordafvoer. En kwam de motie van De Groot nu juist niet aan een meerderheid doordat andere partijen het beeld hadden dat die rijke watersporters dat best kunnen betalen?

'Rijke schippers die hun toilet stiekum lozen en als ze er op uitgekeken zijn hun bootje maar in de natuur dumpen' is naar mijn meming niet het beeld dat wij willen dat in Den Haag achterblijft.


Examens straks weer mogelijk

Het CBR is ontzettend blij dat kandidaten vanaf woensdag 28 april weer theorie-examen voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart (Klein Vaarbewijs 1 en 2 en Groot Pleziervaartbewijs) mogen doen. Na een lange periode van geduld kan men eindelijk weer volop aan de slag. 

Als eerste komen de kandidaten aan de beurt van wie het theorie-examen door de lockdown niet doorging. Hiervoor houdt het CBR tot en met juli plekken vrij. Alles kan zonder dubbele kosten bij het CBR worden ingehaald. Heeft u in de periode van 28 april tot en met 4 mei een examenmoment gereserveerd? Dan krijgt u in deze week een mail van het CBR dat uw examen doorgaat.

Het reserveren van een nieuw theorie-examen kan nu voor de periode augustus/september. Binnenkort komen er ook plekken beschikbaar in oktober.

Er zijn bij het CBR ruim 700.000 examens en toetsen in te halen. Dat is een ongekend aantal. Het CBR zat alles op alles om de capaciteit uit te breiden. De capaciteit kan meteen opgeschaald worden tot 200 procent. Maar er is meer nodig. Daarom roept het CBR alle kandidaten op om pas examen te doen als ze goed zijn voorbereid. Hoe minder herexamens, hoe eerder de wachtlijsten zijn weggewerkt.

De huidige hygiënemaatregelen van het CBR blijven gelden. Daarmee voorkomen we de verdere verspreiding van het coronavirus. Dit voor de veiligheid van de kandidaten, opleiders en medewerkers.


Brug open per app

Download de totaal vernieuwde viertalige app Watersport Fryslân en 'er gaat een wereld voor je open'. Die van Friesland welteverstaan. Dat demonstreerde een vertegenwoordiger van de Friese regering zaterdagmorgen 27 maart 2021 bij de Jaansleatbrêge (Janeslootbrug) ten westen van Langweer. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de VVD liet met een druk op een grafische knop op haar smartphone zien dat, als je binnen de 250 meter van een beweegbare brug af bent, en je boot er niet onder door kan, het brugdek omhoog gaat. Aanleggen en wachten hoeft dan niet meer, afhankelijk van de omstandigheden op de weg.


De reeks is compleet

Een paar jaar geleden begon de Duitse uitgever van vaarkaarten NV Verlag om ook kaarten te maken van de Nederlandse Wateren. Kaarten volgens hun eigen concept en gemaakt op basis van gegevens van de Nederlandse Dienst der Hydrografie. Bijzonder was dat elke kaartenatlas gecombineerd wordt met een licentie om de kaarten uit de betreffende atlas ook digitaal te gebruiken in een gratis navigatieprogramma op Windows, Mac en als app op smartphones en tablets (iOS en Android). En een aardige bijkomstigheid is dat zij enkele gebieden in één atlas hebben gecombineerd, waardoor u per saldo goedkoper uit bent dan met de bekende 1800 kaartensets van de Nederlandse Hydrografie.

Vorig jaar kwam NV Verlag met een uitbreiding naar de binnenwateren van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Dit jaar wordt de reeks uitgebreid met de laatste kaart in de NL serie. Vaaratlas NL7 beslaat de wateren van Limburg, delen van Noord-Brabant, Utrecht en het zuiden van Gelderland. De verschillende kaarten sluiten op een logische manier op elkaar aan.

De atlassen NL1 tot en met NL5 zijn zojuist in de nieuwe 2021 editie verschenen en de NL7 is dus net nieuw aan de reeks toegevoegd. De NL6 gaat nog een jaar langer mee.

Binnenkort naar de Wadden? De NL2 van NV Verlag is een goed alternatief voor de 1811 en 1812 samen. Helemaal omdat deze beide laatsten nog moeten verschijnen. De NL2 Waddenzee 2021 is verschenen en leverbaar.

Hoewel alle kaarten op de gegevens van Rijkswaterstaat en de Nederlandse Hydrografie zijn gebasseerd zijn er uiteraard wel verschillen met bijvoorbeeld de bekende 1800 serie kaarten.

De 1800 serie kaarten zijn sets van kaarten en bestaan uit verschillende losse bladen. De atlassen van NV Verlag zijn atlassen en de bladen zijn dus niet los maar vormen een praktisch boek. De meeste kaarten van in de atlassen hebben een iets grotere schaal en dus soms net wat minder details als op de 1800 kaarten. Dat zijn kleine verschillen. De 1800 serie heeft een eigen set van kleuren en kaartsymbolen die zijn afgeleid van de symbolen op de zeekaarten die de beroepsvaart ook gebruikt. Ook zijn de 1800 serie kaarten goedgekeurd voor gebruik op de kleinere SOLAS schepen die verplicht bijgewerkte kaarten aan boord moeten hebben. Correcties verschijnen dan ook in de wekelijkse Berichten aan Zeevarenden van de Hydrografie. NV Verlag heeft ook een dienst waarmee zij gebruikers van de kaarten op de hoogte brengt van wijzigingen en correcties. De kleuren en symbolen zijn anders dan op de 1800 serie kaarten. Dat is soms even wennen, toch zal iedereen die de 1800 kaarten gebruikt heeft zijn of haar weg kunnen vinden. NV Verlag maakt ook kaarten voor Duitsland, de Oostzee, Noorwegen, Engeland en naar het zuiden tot diep in de Middellandse Zee toe. Het is dus mogelijk om met kaarten van één uitgever een hele vaartocht te varen. Dat vinden wij zelf een groot voordeel omdat u dan aan het kaartbeeld gewend raakt en niet steeds aan verschillen tussen de diverse uitgevers moet wennen. Dat geldt uiteraard ook voor de kaarten van bijvoorbeeld Imray, maar deze heeft geen kaarten van de Nederlandse binnenwateren. Wel van de Zeeuwse Delta, het IJsselmeer en de Waddenzee. Zowel Imray als NV Verlag hebben een gratis navigatieprogramma en app waarin de digitale versies van de door u gekochte kaarten zijn te gebruiken en u krijgt gedurende het seizoen ook updates voor deze kaarten.

Los van al deze verschillen hebben alle kaarten van genoemde uitgevers gemeen dat ze van goede en betrouwbare kwaliteit zijn.


Maar natuurlijke oevers in Friesland

Her en der in Friesland zie je dat er aan oevers van beken en vaarten wordt gesleuteld. Het waterschap, Wetterskip Fryslân, maakt er natuurvriendelijke oevers, luwe oevers waar het zonlicht de bodem beter bereikt. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijk leefgebied voor waterplanten en -dieren. Bovendien groeit waterriet, dat het water zuivert, beter in de luwe oevers, aldus het waterschap. Het gaat in totaal om 15 kilometer.


Zeilen mag

Zeilen is Coronaproof en valt onder sportbeoefening. Het is zelfs een van de veiligste manieren om met uw gezin te ontspannen en vooral te genieten. Wist u dat het begrip 'quarantaine' zelfs een nautische term is? Aan boord zit u als vanzelf in uw eigen 'bubbel' en afstand houden tot andere schepen is al eeuwen de norm. aldus Tip Top Sailing in het bericht waarmee zij een uitbreiding van de vloot aankondigt.

Eind mei verwachten zij de nieuwste aanwinst, de luxe en riante Bavaria Cruiser 46 genaamd "Rideo". Gedurende de maand juni wordt het schip helemaal opgetuigd en ingericht, klaar voor de inzet in het hoogseizoen.


Reviews en foto's in de Waterkaarten app

Onlangs kwam versie 2021 van de Waterkaarten app uit, met tal van nieuwe functie en verbeteringen. Zo is het nu ook mogelijk om als gebruiker van de app reviews en foto's achter te laten bij jachthavens en andere locaties. Inmiddels zijn er al vele reviews en foto's geplaatst in de Waterkaarten app. De redactie checkt alle feedback en gebruikt uw reviews ook om de informatie in de app waar nodig bij te werken.


Waterkaarten met korting

In de hele maand april kunt u nu een licentie kopen of verlengen voor één jaar met maar liefst 20% korting. Het hele jaar kunt u dan veilig varen en bent u verzekerd van alle tussentijdse updates en actuele kaarten en gegevens van bruggen, sluizen, havens, etc.. Of probeer de Waterkaarten eerst 7 dagen gratis.

De Waterkaarten zijn beschikbaar voor WindowsiOS (Apple) en Android.


Help jongeren naar zee

En wordt Vriend van de Rigel. Daarmee ondersteunt u het in stand houden van het varend erfgoed de voormalige loodsboot Rigel en het werk van het Zeekadetkorps Maassluis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.