Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 23


Indrukwekkende evacuatie oefening

Meerdere hulporganisaties hebben zaterdag 1 juni een grootschalige evacuatieoefening gehouden. Tijdens de oefening LIVEX zijn meer dan 500 mensen in veiligheid gebracht. In het scenario waren dit allemaal opvarenden van de DFDS-ferry 'Princess Seaways'. En werden ze vanaf zee naar land gebracht. Oefenleider van de Kustwacht Joost Volkers kijkt terug op een geslaagde dag: "Het was een uitdagende oefening. Zowel het scenario, maar ook met de daadwerkelijke omstandigheden. Onze helikopters gingen bijvoorbeeld weg van de oefening voor echte incidenten. Dat is dan even schakelen. Ondanks dat ben ik tevreden hoe alles vandaag is verlopen."

Het scenario begon met een noodoproep van de kapitein aan de Kustwacht. Hierna volgde een indrukwekkende samenwerking tussen verschillende reddingsdiensten. De Kustwacht stuurde de reddingsoperatie op het water aan. De Veiligheidsregio Kennemerland richtte een grote locatie in om de evacués op te vangen. Meerdere schepen, reddingboten van de KNRM, helikopters, het kustwachtvliegtuig, ambulances, (hulpverlenings)voertuigen, meldkamers en crisisteams werden ingezet.
Joost: "Het was natuurlijk indrukwekkend als je ziet welke hulpdiensten aanwezig waren. Zowel op zee, in de lucht als op het land. Nu gaan we evalueren. En dan blijkt in hoeverre alles in elkaar viel en de processen aansloten. Uiteraard ben ik benieuwd naar die uitkomsten."

Met de LIVEX bereiden hulporganisaties zich voor op een noodsituatie op zee. Het doel is om een grote groep personen vanaf zee in veiligheid te brengen naar het land. Naast het trainen van de eigen vaardigheden ligt de aandacht op de samenwerking tussen alle diensten. Kloppen de checklisten nog? Volgt iedereen dezelfde processen? Zo weet iedereen zijn of haar rol bij een echte noodsituatie. De LIVEX vindt elke vijf jaar plaats.

Voor de LIVEX stelde DFDS een ferry beschikbaar. In de avond voer die weer met passagiers naar Newcastle. De figuranten hadden zich als vrijwilligers voor de LIVEX opgegeven. "Voor de deelnemers brengt dit een heel ander gevoel met zich mee. Je ziet de ferry, de evacués met reddingsvesten, gewonden. We zijn daarom ook blij dat DFDS medewerking verleende aan deze oefening. Maar ook Port of Amsterdam die ons ondersteunde. Maar eigenlijk ben ik iedereen dankbaar voor hun inzet: de figuranten, hulpdiensten en iedereen die de oefening ondersteunde!"


GroningenSail

Op 7 en 8 juni is in de Groningse binnenstad kadefestival GroningenSail, een voorproefje op het grotere evenement DelfSail dat van 13 tot en met 16 juni wordt gehouden. De kades van het Lage en Hoge der A ademen tijdens deze dagen een maritieme sfeer, zoals we die kennen van WinterWelVaart. Aan de kade liggen ongeveer twintig bijzondere schepen die onderweg zijn naar DelfSail. Speciaal voor GroningenSail meren ze alvast aan in de stad. Een aantal van deze schepen kan je tijdens het festival bezoeken.


Ronde om Texel 2024

Zaterdag 8 juni vindt de 45e editie van de Ronde om Texel plaats op het strand bij Paal17. Naast de bekende Ronde om het eiland, gevaren door catamarans, windsufers en wingfoilers, is het watersportevenement uitgebreid met twee internationale titels. Naast de verschillende ONK-titels met steun van het Nederlandse Watersportverbond organiseert Ronde om Texel dit jaar het Wereldkampioenschap Marathon Wingfoilen onder de vlag van de IWSA en het Europees Kampioenschap Marathon Windsurfen onder de vlag van de IFCA (mannen en vrouwen). Beide titels worden gesteund door World Sailing, het internationale bestuursorgaan voor de zeilsport. De absolute wereldtop in wingfoilen en windsurfen is op dit moment op Texel. Vanaf gisteren barste de strijd op het water voor Paal17 los met de eerste races voor de kust. Op zaterdag 8 juni zullen beide klasses meevaren in de Ronde om Texel als absolute finale.

Dorian van Rijsselberghe, bestuurslid van de Ronde om Texel, moedigt internationale verbreding van het evenement al jaren aan. "De afgelopen drie jaar zagen we de Ronde om Texel verbreden met nieuwe klasses, zo deed ik vorig jaar zelf nog mee op de wingfoil. Super tof dat er dit jaar nog veel meer internationale windsurfers en wingfoilers naar het mooie Texel komen. De timing is daarnaast geweldig, in een Olympisch jaar leeft watersport meer dan ooit in ons land!"

De Ronde om Texel is een jaarlijkse zeilrace rond het eiland Texel. Het is niet zomaar een zeilrace, maar 's werelds grootste catamaran en regatta race. De Ronde, die begint bij Paal 17 en eindigt bij Paal 17, heeft een afstand van ongeveer 100 kilometer. Dit spektakel wordt elk jaar in de maand juni georganiseerd. In samenwerking met WAVES Festival is het voor toeschouwers een fantastische ervaring om op het strand te vertoeven.


Toch gaswinning boven Schiermonnikoog

Een groot gaswinningsproject boven Schiermonnikoog kan mogelijk toch doorgaan. Demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft een verbeterde omgevingsvergunning verstrekt. De al verstrekte vergunning werd in april door de rechter vernietigd vanwege zorgen over stikstof en geluidsoverlast voor zeehonden en bruinvissen. De winning verloopt via olie- en gasbedrijf One-Dyas en moet ongeveer 5 procent van de Nederlandse vraag gaan dekken.

... en toch weer niet

De installatie van een boorplatform 20 kilometer boven Schiermonnikoog is stilgezet na een spoeduitspraak van de Raad van State. Het bedrijf ONE-Dyas mag niet verder met zijn werkzaamheden tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Natuurorganisaties reageren verheugd. Vorige week nog kreeg het bedrijf een vergunning voor de gaswinning. Die is nu dus weer tijdelijk ingetrokken door de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter van Nederland.


Varen op getijdenwater

Langs en op het IJsselmeer en het Markermeer is veel te doen en met de aangrenzende meren en vaarwateren vormt het IJsselmeer gebied een uitgebreid en uitdagend vaargebied. Maar als u daar een beetje op bent uitgekeken dan rest alleen nog de stap naar getijdenwater. De Waddenzee, de Noordzeekust en delen van de Zeeuwse Delta zijn getijdenwateren en dat geeft een extra dimensie aan het varen. Voor wie deze stap wil maken is het Handboek varen op de Waddenzee beslist een mooi boek om mee te beginnen. Auteur Marianne van der Linden is een zeer ervaren opleider en schreef dit boek voor de beginnende en ervaren Wadzeiler, maar de kennis en praktische adviezen die u uit dit boek haalt zijn zeker ook bruikbaar op andere getijdenwateren.

De eerste druk van dit boek verscheen al weer enkele jaren terug, maar omdat er veel exemplaren van dit boek over de toonbank gaan, verschijnt regelmatig een bijgewerkte nieuwe druk. Het boek blijft daardoor actueel en opmerkingen van lezers worden steeds meegenomen.


Zoetwaterstrategie niet meer afdoende

Overstromingen op veel plaatsen in Europa en de zekeheid dat deze hoeveelheden straks via de rivieren ook naar ons komen lijkt het wat vreemd om over een tekort en droogte te praten. Toch moeten we anders met ons zoete water omgaan om Nederland in 2050 beter weerbaar te maken tegen droogte en zoetwatertekort. Op dit moment gebruiken we het beschikbare water zo efficiënt mogelijk, maar in de toekomst zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Harbers: "In 2018 en 2022 zaten we op het randje van wat Nederland nu aan kan. De rivieren stonden zo laag dat schepen nauwelijks meer konden varen, veel boeren konden hun gewassen niet meer besproeien en de natuur droogde uit. Deze extreme zomers worden richting 2100 het nieuwe normaal. Nederland moet zich daarop voorbereiden. Eind 2022 heeft het kabinet al besloten dat water en bodem een grotere rol moeten krijgen bij de inrichting van ons land."


Renovatie Krammersluizen

Volgend jaar start de renovatie van het Krammersluizencomplex. Het karwei moet in 2028 klaar zijn. Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de renovatie van het sluizencomplex verstrekt aan de combinatie ZEEKR. De renovatie van het sluiscomplex is bedoeld om de Krammersluizen toekomstbestendig te maken, maar ook "moderner, sneller, duurzamer en visvriendelijker", aldus Rijkswaterstaat. In het project worden onder andere aandrijfmotoren, sluisdeuren, bewegingswerken en elektrotechnische installaties gerenoveerd, en de sluis wordt op afstand bedienbaar gemaakt.


Aantal online cursisten groeit explosief

VBO Watersportcursussen verzorgt al jaren opleidingen Vaarbewijs 1 en 2, Marifonie en Marcom B. In het begin waren dat vooral mondelinge cursussen die op diverse plaatsen werden gegeven en een paar online cursussen. Sinds de coronapandemie zien we een duidelijke verschuiving van mondelinge cursussen naar online cursussen. De afgelopen periode is het aantal online cursisten zelfs meer dan verdubbeld.

Iedereen die kan mailen en iets kan opzoeken via de zoekmachine, kan ook inloggen in een online cursus. En als het onverhoopt niet lukt, kun je onder kantoortijden bellen met de helpdesk. De opbouw van de cursus is eenvoudig, je begint met een overzichtelijk stukje leerstof en vervolgens krijg je zo'n 10 controle vragen om te zien of je de examenstof ook begrepen hebt.

VBO is partner van de Vaarwijzer Nieuwsbrief en Vaarwinkel. De online cursussen voor het Klein Vaarbewijs en Marifonie kunt u bestellen op de website van de Vaarwinkel.


EOC stopt met keuren voor CvO

Het keuren van schepen voor de certificering kan niet worden uitgevoerd door een partij die ook schepen verzekert. Dit liet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in november 2023 weten. Bestuurder Martin Visser van verzekeraar EOC: "Het keuren was vooral een service naar de leden toe. Wij zijn nu gedwongen om te stoppen met certificeren, maar de leden (*) moeten wel door kunnen varen."

EOC heeft eigen experts die tot op heden ook werden ingezet voor (her)keuringen voor het verkrijgen of verlengen van het certificaat van onderzoek (CvO). Daar komt dus nu een einde aan. Wat dit betekent voor de totale capaciteit in Nederland is nog onduidelijk.

(*) EOC is een coöperatie en daarmee een onderlinge verzekeringsmaatschappij, vandaar dat men van leden spreekt.


Verzet tegen windmolenpark Duinkerke

Nog tot 1 juni kan iedereen opmerkingen en voorstellen indienen bij de Franse overheid in het openbaar onderzoek betreffende het project voor een offshore windmolenpark voor de kust van Duinkerke en de elektrische aansluiting ervan. Belgisch minister van de Noordzee Paul Van Tigchelt diende het Belgisch standpunt in. België is van oordeel dat het project moet worden stopgezet en de aangevraagde administratieve vergunningen geweigerd. Want het windmolenpark zou een aantal fundamentele Belgische belangen aantasten. Zo zouden onder andere twee scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende onbruikbaar worden door het park, en ook de veiligheid van de scheepvaart en het zeezicht vanuit de kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort komen in het gedrang.


Nieuwe voorzitter ZKK Maassluis

Het Zeekadetkorps Maassluis kondigt met genoegen de benoeming aan van Edo Haan als hun nieuwe voorzitter. Edo Haan was tot 2023 burgemeester van Maassluis. Het Zeekadetkorps Maassluis is een maritieme jeugdvereniging met als doel de jeugd de weg naar de zee te wijzen. Aan boord van het korpsschip de Rigel en de kleine vaartuigen bieden hun daarvoor een uitdagende, gestructureerde en veilige omgeving, waarin jongeren door praktische opleidingen de kans krijgen hun talenten en competenties te ontwikkelen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

"Een geweldige aanwinst voor ons korps," aldus Sandor Molmans, Commandant van het Zeekadetkorps Maassluis. "We zijn verheugd om Edo Haan te verwelkomen als onze nieuwe voorzitter en zijn ervan overtuigd dat zijn toewijding ons gaat helpen om onze missie te vervullen en jongeren te inspireren in de maritieme wereld."

Het Zeekadetkorps Maassluis is eigenaar van de voormalige loodsboot de Rigel, een bekend gezicht in de haven van Maassluis. De Rigel heeft onlangs haar 'Grote Beurt' gehad bij de Scheepswerf de Haas, locatie te Rotterdam waarbij ook het CVO certificaat weer is verlengd. Dankzij de hulp van sponsoren, vrijwilligers en scheepsleiding kan de Rigel de komende jaren het water weer dun varen.

Wilt u ook het werk van de Zeekadetten van Maassluis en het onderhoud van de Rigel steunen? Wordt dan Vriend van de Rigel ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.