Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 22


Beeld: Rijkswaterstaat

Veel mis bij recreatievaarders

In het pinksterweekend hebben achttien mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat uit het hele land op de Oosterschelde en het Veerse Meer controles uitgevoerd onder recreatievaarders. De drie meest geconstateerde overtredingen waren te snel varen, het niet gebruik maken van het dodemanskoord en het niet hebben van een vaarbewijs.
"Het wordt steeds drukker op de vaarwegen en veel recreanten zijn onervaren. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren op de vaarweg, dus is meer bewustwording voor de vaarregels essentieel voor de veiligheid en het plezier van alle watergebruikers", stelt Rijkswaterstaat.

Wat het bericht helaas niet duidelijk maakt is of de genoemde veel voorkomende overtredingen tegelijk bij één bestuurder/vaartuig spelen of dat het afzonderlijke overtredingen betreft.

De meest voorkomende overtredingen op het water zijn eigenlijk al jarenlang dezelfde: te snel varen, het niet dragen van een dodemanskoord en het niet hebben of niet kunnen tonen van het vaarbewijs. Dat een veiligheidsmiddel als een dodemanskoord niet gebruikt wordt is niet te begrijpen. Een dodemanskoord zorgt er voor dat de motor stopt als de bestuurder van een snelle motorboot of waterscooter overboord valt. Dat is een essentieel veiligheidsmiddel voor de bestuurder, de opvarenden en opvarenden van andere schepen in de buurt. Natuurlijk je moet het niet vergeten, maar het is net als met een veiligheidsgordel in de auto. Als je het gewend bent dan voelt het raar als je die niet om hebt. Gewoon gebruiken dus.
Net als je vaarbewijs. Wil je met een vaarbewijsplichtig schip gaan varen; gewoon eerst dat vaarbewijs halen! Zo moeilijk is dat niet en met meer kennis heb je ook meer plezier op het water.


Beeld: Promanent b.v.

GNSS Navigatie op de laptop

Er bestaan verschillende programma's waarmee u op de computer kunt navigeren. NV Verlag heeft een gratis navigatieprogramma dat werkt met de kaarten die u krijgt als u een papieren kaart of atlas van NV Verlag koopt. WinGPS en PC Navigo gaan al lang mee en natuurlijk de populaire Waterkaarten App die ook een versie voor Windows heeft. Maar als u op de computer navigeert wilt u uiteraard ook zien waar u bent. Daarvoor is bijna altijd een losse GNSS ontvanger nodig (*). Er bestaan wel Windows computers met een interne GNSS ontvanger, maar deze worden in Nederland niet vaak verkocht en zijn ook erg duur. Voordeliger is een losse GNSS ontvanger die u via een USB kabel aan de laptop of computer hangt. Het voordeel daarvan is niet alleen de prijs, maar ook dat u de antenne op een goede plek kunt plaatsen, terwijl de computer zelf op de meest geschikte plaats kan blijven staan. De plaats van de antenne is belangrijk omdat deze vrij zicht moet hebben op de horizon om zo veel mogelijk satellieten tegelijk te kunnen ontvangen. Voor een betrouwbare positie zijn minstens 3 satellieten nodig, maar meer is beter en nauwkeuriger.

Een GNSS ontvanger aansluiten op de computer is vergelijkbaar met het installeren van een nieuwe printer. Vóór u de ontvanger aansluit installeert u eerst de bijbehorende software en driver. Een driver is software die communiceert tussen het apparaat en Windows. Om die reden dat elke fabrikant van apparatuur zoals een GNSS ontvanger een driver bij deze ontvanger maakt. Deze ontvangt u bij de ontvanger op een cd-rom of u download deze van de website van de fabrikant. Let dan op dat de driver geschikt is voor de versie van Windows die u gebruikt. Vooral Windows 10 en 11 zijn hier kritisch in. En installeer de driver altijd vóór u de USB kabel aansluit. Zodra Windows namelijk een USB detecteert gaat deze op zoek naar de juiste driver en als deze dus niet geïnstalleerd is kan het zijn dat Windows er zelf één pakt, maar dat is niet altijd een gelukkige keuze. Het lijkt te werken, maar kan later toch problemen geven. 
Na de installatie van de driver kunt u de USB stekker in de poort op uw laptop of pc steken. Start vervolgens uw navigatieprogramma en ga naar de instellingen. Als het goed is wordt daar de poort getoond waarop de GNSS ontvanger is aangesloten. Selecteer deze poort en start de communicatie.
De meeste GNSS ontvangers met USB communiceren op NMEA0183. Aan boord kan het ook zijn dat uw apparatuur communiceert op Seatalk of NMEA2000 (**). Om deze informatie op de pc te gebruiken is vaak een zogenaamde multiplexer of router nodig. Dat kan een los kastje zijn, maar kan ook in andere apparatuur zijn geïntegreerd.

(*) Het Amerikaanse GPS (Global Satellite System) was het eerste vrij beschikbare netwerk van navigatiesatellieten. Tegenwoordig zijn er meerdere netwerken van satellieten die rond de aarde draaien. Om die reden spreekt men liever van GNSS (Global Navigation Satelite System), een verzamelnaam. Een GNSS ontvanger kan satellieten van meerdere netwerken ontvangen en combineren. Hierdoor is een GNSS ontvanger nauwkeuriger dan een ontvanger die alleen met één systeem werkt. In de volksmond worden GPS en GNSS echter door elkaar gebruikt.
(**) Seatalk, NMEA2000 en NMEA0183 gaan al lange tijd mee, maar voldoen nog steeds goed om apparatuur met elkaar te laten communiceren. Er bestaan ook nog andere protocollen zoals Signal K. Belangrijk is dat apparatuur hetzelfde protocol gebruikt.


Scheepvaartmuseum zoekt vrijwilligers

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum is een schatkamer vol informatie en speelt een belangrijke rol in het toegankelijk maken van collectie en kennis. Ter versterking van het team wordt er een aantal nieuwe vrijwilligers gezocht. Bij Het Scheepvaartmuseum komt alles boven water. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangt het museum veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen.


Zelfstuurinrichting

Solozeiler en schrijver Dick Huges ontdekte bij toeval een oude, maar 'vergeten' techniek om zijn zeilschip op koers te houden. Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heb je niet nodig om je boot zelfsturend te maken. Deze sheet-to-tiller methode reageert als de boot uit koers raakt en biedt een evenredige tegenkracht die haar terugbrengt op haar oude koers. Bijna net zoals bij de windvaan en de stuurautomaat.

Maar sheet-to-tiller is geen duur en stroomafhankelijk apparaat. Het is een slimme techniek die niets kost en waar nauwelijks iets aan stuk kan gaan. Alles wat u nodig hebt, is allang aan boord. Door haar eenvoud is zelfstuur met sheet-to-tiller een klassieke vaardigheid die eigenlijk elke zeiler moet kennen. Huges schreef er een zeer praktisch en lezenswaardig boek over.


Webinar Waterkaarten App

Sven van de Waterkaarten App hield onlangs een webinar voor een groot aantal geïnteresseerden, bestaande en nieuwe gebruikers van de populaire app. Als u deze gemist heeft, dan is dat geen ramp. De webinar is opgenomen en kunt u terugkijken op het moment dat het u uitkomt.


Beeld: Rijkswaterstaat

Oefening voor DelfSail 2024

Zaterdag 18 mei 2024 was er in de haven van Delfzijl een multidisciplinaire oefening tussen de Brandweer, Ambulancezorg Groningen, Groningen Seaports, KNRM, Rijkswaterstaat, Politie Noord-Nederland, gemeente Eemsdelta en de Meldkamer Noord-Nederland ter voorbereiding op DelfSail 2024. Het doel van de oefening was om inzichtelijk te maken wat voor knelpunten er kunnen ontstaan bij inzet van de verschillende hulpdiensten op, in en rond het water.

Tijdens de multidisciplinaire oefening lag de nadruk op de operationele samenwerking tussen de hierboven genoemde partijen. Hierbij werd een aanvaring tussen twee schepen gesimuleerd, waarbij één schip stuurloos wordt. Op het andere schip breekt een brand uit en zijn er gewonde personen.

Delfsail 2024

Van 13 tot en met 16 juni vindt de zevende editie van DelfSail plaats, waarbij vele exotische schepen te bewonderen zijn. Gedurende het evenement zijn er vele activiteiten in en rondom de haven van Delfzijl, de Eems en het centrum van Delfzijl. De Stichting DelfSail verwacht in totaal zo'n 370.000 bezoekers te verwelkomen.


Succesvolle test met sleepboot drone

Kotug International heeft onlangs, in samenwerking met Skeye, met succes een test uitgevoerd met een zogenaamde Tug Drone. Tijdens deze demonstratie werd een sleeplijn over een afstand van 400 meter overgebracht van een sleepboot naar het helidek van Heerema's Thialf kraanschip en vice versa. Deze demonstratie markeert een belangrijke stap voor Kotug in het actief integreren van dronetechnologie in dagelijkse sleepbootoperaties, specifiek voor de levering van een werplijn naar een vooraf bepaalde locatie.


100e lading afval uit Stille Oceaan

The Ocean Cleanup heeft woensdag een mijlpaal bereikt. Voor de honderdste keer is er een lading plastic afval uit de Stille Oceaan gehaald. In totaal heeft de organisatie 385.000 kilogram plastic uit de Stille Oceaan gehaald. Dat is twee keer het gewicht van het Vrijheidsbeeld in New York.
"Dit is een belangrijke mijlpaal in een sleuteljaar voor The Ocean Cleanup", zegt oprichter en CEO Boyan Slat. "We hebben een lange weg afgelegd sinds onze eerste opruiming in 2019. Dit jaar willen we aantonen dat we klaar zijn om op te schalen." Daarmee wil de organisatie een einde maken aan de grote plastic soep in de Stille Oceaan.


Futureland bestaat 15 jaar

FutureLand is jarig, en wie jarig is trakteert! Op zondag 2 juni wordt de 15e verjaardag van het informatiecentrum op Maasvlakte 2 gevierd met een feestelijke dag vol leuke activiteiten en livemuziek, voor jong en oud. Deze dag is FutureLand geopend van 10:00 tot 17:00 uur.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.