Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 25


Beeld: Watersport TV

52e Deltaweekend

Volgende week vindt alweer de 52e editie van het Deltaweekend plaats. Het Deltaweekend is het grootste en oudste meerdaagse zeilevenement in de Zeeuwse deltawateren en kent een rijke historie. Dit jaar worden de wedstrijden gevaren vanuit Zierikzee, de plaats waar het meer dan vijftig jaar geleden begon. De eerste wedstrijden starten op vrijdagochtend 28 juni, de afsluiting en prijsuitreiking is op zondagmiddag 30 juni. Wethouder sportzaken van de gemeente Schouwen-Duiveland, Daniel Joppe, opent het evenement op vrijdag om 17.00 uur nabij het Luitje in Zierikzee.

Het Deltaweekend is een meerdaags zeilevenement op nationaal niveau. Het is meer dan 50 jaar geleden ontstaan door het samenvoegen van meerdere afzonderlijke wedstrijden en uitgegroeid tot een tiendaags evenement.




Beeld: Youtube

Interview met Rosalin Kuiper

Nog geen 30, waarvan enkel 10 jaar zeilend en nu al schipper in The Ocean Race. Niall Myant-Best praat op Youtube met Rosalin Kuiper. De dynamiek tussen beiden maakt dit een bijzonder interview. Vanaf het moment dat zij verliefd werd op de zeilsport, de band met haar Team Malizia, The Ocean Race en haar nieuwe rol als schipper bij Holcim-PRB. Leer Rosalin beter kennen en bekijk het interview.


Splitsing Waternet

Waternet, het waterbedrijf dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, moet worden opgesplitst in twee organisaties. Het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het College van burgemeester en wethouders van Amsterdam adviseren om Waternet te splitsen in 2 waterorganisaties. Een organisatie voor waterschapstaken, zoals sterke dijken, genoeg en schoon water. En een organisatie voor drinkwatertaken en riolering.

Waternet, dat zo'n 1.800 medewerkers telt, heeft al jaren grote problemen. Door falende ICT zijn er ook achterstanden bij het innen van de waterschapsbelasting, waardoor er een hoge schuld is. De data van 48.000 bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen werden gestolen door hackers. De veiligheid van de website van Waternet bleek niet op orde. Recent stond Waternet nog onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport, vanwege digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen. Het personeel heeft last van al deze onzekerheden en waarschuwen voor de gevolgen van een mogelijke splitsing. Waternet bedient in Amsterdam en omgeving ongeveer 100 bruggen en sluizen.


Het bevaren van de zeeën, het willen temmen van het water: het lijkt iets inherents menselijk te zijn, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. Talloze schepen vonden hun noodlot op de open zee en werden diep onder water een tijdcapsule, beschermd door water, zand en de afwezigheid van zuurstof. Dankzij de komst van het diepzeeduiken en daarmee de maritieme archeologie kunnen deze tijd capsules ontdekt, geopend en onderzocht worden. Archeoloog David Gibbins verweeft het verhaal van twaalf van de boeiendste scheepswrakken samen tot één geschiedenis van de wereld.

Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging. De glans van goud en verloren schatten is nooit ver weg, maar zelfs een eenvoudige potscherf kan een hele nieuwe kijk op het verleden opleveren.


Zijn Lemsteraken zeewaardig?

De vissersschepen die ruim honderd jaar geleden werden gebruikt langs de kust, dus bij de Noordzee, in de zeegaten en op de Zuiderzee, zijn nu als scheepstype alleen nog in gebruik als jacht, voor de recreatie. Er zijn eigenaren van redelijk zeewaardige schepen als Lemsteraakjachten die met hun schip lange tochten maken. Niet alleen over beschut binnenwater, maar ook langs de kusten om Denemarken heen naar de Oostzee of naar Noorwegen en soms tot het noorden van Finland aan toe. Maar zijn die schepen nou echt ideaal voor het zeilen op zee?


Boatshow Hollandse Plassen

Boatshow Hollandse Plassen, de in-water boatshow van midden Nederland, kondigt met trots aan dat het evenement opnieuw groeit in deelnemers en aantal boten. Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni zullen er meer dan 60 nieuwe boten aan de kades van Kempers Watersport aangemeerd liggen.

Zin om zelf het water op te gaan? Dat kan! De Electric Sub Company biedt de mogelijkheid om zelf de E-SUB (Electric Stand Up Boating) te proberen. Ook gewone supboards liggen klaar om op te stappen. Kinderen kunnen ook de watersport ervaren. Zeilschool Aalsmeer zorgt voor zeilbootjes aan de steiger waarmee kinderen onder begeleiding de zeilexperience kunnen beleven.

Toegang tot de Boatshow Hollandse Plassen is gratis. Bezoekers kunnen hun ticket reserveren op de website ...


Irish Sea Pilot

De Ierse Zee is vrijwel geheel door land omsloten en biedt een wonderschoon maar ook uitdagend vaargebied. Maar wel uitdagingen waarbij beloningen van schitterende havens, riviermondingen, eilanden, getijdekreken in het verschiet liggen. De wateren krioelen van het leven - dolfijnen en bruinvissen zijn een bekend gezicht - lederschildpadden komen hier uit het Caribisch gebied om zich te voeden met de kwal en walvissen zijn regelmatige bezoekers. In de lucht zijn er meeuwen, papegaaiduikers, zeekoeten en meer. Het scala aan uitdagingen en kustlijnen is verbluffend. Getijden van meer dan vijf knopen zijn alledaags en toch zijn er kalme, beschutte wateren om ontspannen rond te dwalen. De Irish Sea Pilot is onmisbaar voor iedereen die de Ierse Zee wil bevaren. Onlangs verscheen een compleet herzienen derde druk.


Batterijen van bomen

Het Zweedse Altris en het Finse Stora Enso zijn een technologie aan het ontwikkelen die het mogelijk maakt om batterijen van bomen te maken. Samen willen ze hiermee de groenste batterijen ter wereld creëren en de afhankelijkheid van landen als China voor essentiële grondstoffen zoals lithium en grafiet verminderen. Lignine (houtstof), een natuurlijk polymeer dat tot wel 30% van een boom vormt, speelt een cruciale rol in deze nieuwe batterijtechnologie. Stora Enso, een van 's werelds grootste privébosbezitters, heeft een methode ontwikkeld om lignine om te zetten in een anodemateriaal voor natrium-ion batterijen.


Aanvullende verkenningen Palmhoutwrak

Eind mei is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) begonnen met een aanvullend waarderend onderzoek op het historisch scheepswrak de Burgzand Noord 17, beter bekend als het Palmhoutwrak. Inzichten uit dit onderzoek zullen essentieel zijn voor het ontwikkelen van toekomstscenario's voor het behoud van het wrak. Na afronding van het veldwerk wordt het wrak zorgvuldig afgedekt, ter bescherming tegen erosie en menselijke verstoring.

Wie deze ochtend naar het nieuws bij de NOS keek heeft live mee kunnen kijken.


Delius Klasing en Stentec

Stentec en Delius Klasing

Delius Klasing is in Duitsland de grootste uitgever op het gebied van watersportboeken en -bladen. In Nederland is het bedrijf wellicht minder bekend en is ook minder bekend dat het bedrijf ook goede vaarkaarten maakt. Onlangs maakten Delius Klasing en het Nederlandse Stentec bekend dat zij gaan samenwerken. Delius Klasing stopt met het zelf maken van digitale kaarten. In plaats daarvan krijgen kopers van een papieren kaart van Delius Klasing voortaan een digitale versie van deze kaart die geschikt is voor gebruik in het navigatieprogramma WinGPS van Stentec. Deze digitale kaart is één jaar te gebruiken in WinGPS. In dat jaar krijgen gebruikers ook toegang tot WinGPS Yacht Navigator, een speciale versie van WinGPS met beperkte functionaliteit. Wel is er een versie van deze software voor zowel Windows, Android als iOS.

"Wij zijn zeer verheugd over deze versterkte samenwerking met Delius Klasing," zegt Wouter Kuik, eigenaar van Stentec Software. "Deze integratie van onze DKW-kaarten met de gerenommeerde papieren kaarten van Delius Klasing biedt onze klanten het beste van beide werelden, zowel op papier als digitaal."

Let op: De samenwerking geldt voor de Delius Klasing kaarten (en kaarten in boekvorm) waarvan een digitale versie beschikbaar is die in 2024 zijn verschenen of nog zullen verschijnen. Bij deze kaarten zit een licentiekaart met uitleg en de licentiecode. De digitale kaarten zijn bruikbaar in elke versie van WinGPS. Dus ook in de versies van WinGPS met uitgebreidere functionaliteit.


75 mooiste vaarplekjes van Nederland

Soms hoef je helemaal niet ver weg. Vaak liggen de mooiste plekjes juist dicht bij huis. In het nieuwe boek De 75 mooiste vaarplekjes vertellen watersporters, zeilers en motorbootvaarders, waar hun favoriete anker- of steigerplek is en in welke haven zij het liefst afmeren. Inclusief gps-locatie, waterdieptes en vaarroutes. Van iconische plekken tot verborgen pareltjes. 'De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland' nodigt u uit om al het moois dat Nederland op water heeft te verkennen.


Victoire 855 van 1992 te koop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.