Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 16


Beeld: ChatGPT for Vaarwijzer

Europees Vaarbewijs

Terwijl in Nederland gekeken wordt naar mogelijke aanpassingen aan het systeem van Vaarbewijzen heeft nu ook de Europese unie haar blik op de vaarbevoegdheden gericht. 

Wij schreven al eerder dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer heeft beloofd te onderzoeken hoe het staat met de veiligheid op het water en of aanpassingen aan het Klein Vaarbewijs een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van die veiligheid. Naar nu blijkt is het Nederlandse onderzoeksbureu Panteia in opdracht van de Europese Unie bezig met een onderzoek naar de vaarbevoegdheidsbewijzen zoals die in de diverse Europese landen bestaan. 

Men kijk daarbij niet zo zeer naar de veiligheid op het water, maar vooral naar de wederzijdse erkenning van deze bewijzen en in hoeverre deze belemmerend zijn. Binnen Europe hebben diverse landen waar een vaarbevoegdheidsbewijs al in verband van de Verenigde Naties afspraken gemaakt over wederzijdse erkenning van elkaars vaarbevoegdheidsbewijzen. Maar dat zijn erkenningen die vervolgens pas gelden als zij ook in lokale wetgeving zijn vastgelegd. En zo kan het bestaan dat er nog steeds lokale verschillen zijn. Als een Nederlander of Belg bijvoorbeeld in Spanje een eigen charterbedrijf wil beginnen met zichzelf als schipper, dan moet hij of zij wel degelijk nog steeds een specifiek Spaans vaarbewijs halen en examen afleggen in het Spaans. Slechts één voorbeeld, maar kennelijk toch iets waarvan Brussel vindt dat daar nader naar gekeken moet worden. Vandaar nu de studie. Ook u kunt meedoen.


Lazilas doet overname

Lazilas, fabrikant van scheepsmaterialen, neemt het Amerikaanse Revere Survival over. Revere is fabrikant en distributeur van reddingvlotten en andere reddingsmiddelen voor zowel de pleziervaart als de beroepsvaart. Met de overname versterk Lazilas de aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt. Het Franse Alliance Marine, de voormalige eigenaar van Revere, geeft aan dat men zich vooral wil toeleggen op de Europese markt. Alliance is onder andere eigenaar van merken als Plastimo, Ocean Safety, Jobe en Typhoon.


Beeld: Zeilen

Appelmoes en pindakaas

Het zomerseizoen breekt weer aan en dat betekent ook: grote schoonmaak! De redactie van Zeilen neemt het redactieschip Zoef van top tot teen onder handen en deelt de beste schoonmaaktips. Naast met allerhande speciale schoonmaakmiddelen van watersportwinkels, kunt u ook met een aantal etenswaren verrassend goed schrobben. Wat dacht u van appelmoes voor het schoonmaken van dek, pindakaas voor de stootwillen en citroen voor de romp?

Pindakaas op de stootwillen was bij ons geen succes, maar misschien waren deze gewoon te oud. Citroen en azijn zijn bekende middelen tegen aanslag en ook de vervelende geel-bruine aanslag op de romp krijgt u er mee weg. Dasty uit een bekende goedkope winkelketen werkt weer prima tegen zwarte sporen en strepen van het vuil in regenwater. Appelmoes gaan wij binnenkort op het dek testen.


Doe mee; Motorboot havenonderzoek

Ieder jaar in januari publiceert Motorboot Magazine de resultaten van het jaarlijkse Havenonderzoek. Leuk, want het geeft een mooi inzicht in wat u kunt verwachten bij de havens waar u eventueel wilt verblijven. Elke pleziervaarder kan meedoen met het Havenonderzoek, motorbootvaarder en zeiler. U kunt rapportcijfers geven voor de onderdelen die betrekking hebben op aanloop en ontvangst, voorzieningen, toilet en douche, sfeer, prijs/kwaliteit en u kunt havens aanbevelen aan anderen. In Motorboot van januari 2025 wordt de 'haven stand van zaken' gepresenteerd.


Outer Hebrides

In samenwerking met de Clyde Cruising Club verscheen een nieuwe editie van de vaargids voor de Outer Hebrides. Deze eilanden voor de kust van Schotland liggen niet direct om de hoek en dus echt een bestemming voor wie zijn horizon wil verleggen. Ongerepte natuur en vele verlaten ankerplaatsen maken de Hebrides eilanden een unieke bestemming. Vooral de oostkust biedt relatief beschut vaarwater, veilig voor de golven en overheersende westenwind van de Atlantische Oceaan. De Hebrides bestaan uit een groot aantal eilanden, diepe lochs, inhammen en talrijke baaien waar u een ruime keuze heeft uit veilige ankerplaatsen. Een ideaal gebied om langere tijd rond te varen. Maar wel een uitdagend vaargebied. Daarbij is een goede vaargids onmisbaar.

De nieuwe vaargids Outer Hebrides is compleet herzien en is een bundeling van de vaaraanwijzingen van de Clyde Cruising Club en de Yachtsman's Pilot van Martin Lawrence. Nu uit voorraad leverbaar.


Jacht van Jacques Brel vaart weer

Het zeiljacht van de Belgische chansonnier Jacques Brel, de Askoy II, is na een uitgebreide restauratie dinsdag 9 april te water gelaten in het Prins Filipsdok in Zeebrugge. De Askoy II lag jarenlang gestrand voor de kust van Nieuw-Zeeland. Twee broers uit België haalden een miljoen euro op om haar te bergen, terug te halen en te restaureren. Volgens Zeilen kocht Brel het 18,66 meter lange schip in 1974, leerde ermee zeilen en ging op wereldreis. In 1976 dwongen gezondheidsproblemen hem het schip te verkopen op de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië. Twee jaar later overleed Brel. Het jacht viel in handen van verschillende eigenaren, onder wie drugssmokkelaars. De laatste eigenaar verdaagde op de kust van Nieuw-Zeeland en liet het schip daar achter. Het raakte in vergetelheid en lag jarenlang onder een laag zand.


Seine is nog steeds te smerig

Over 100 dagen beginnen de Olympische Zomerspelen in Parijs, maar de waterkwaliteit van de Seine is nog altijd 'alarmerend'. Het is niet mogelijk om testruns uit te voeren voor de zwemonderdelen vanwege het smerige, ziekmakende water. Maar de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de Franse president Emmanuel Macron houden goede hoop. Binnenkort hoopt het duo de rivier in te duiken als pr-stunt, schrijft France24.

Op de Seine rond Parijs geldt een loosverbod voor pleziervaartuigen. Voorafgaand aan de opening en de Spelen zelf zijn er veel restricties op en rond het water. Iets om rekening mee te houden als u deze zomer richting de Franse kanalen vaart. Actuele scheepvaartberichten en stremmingen voor Frankrijk staan sinds kort in de Waterkaarten App.

Vaart u deze zomer naar Frankrijk dan vindt u in de Vaarwinkel een ruim aanbod van kaarten en boekwerken voor de Franse binnenwateren. In boekvorm geeft Du Breil mooie en duidelijke vaarkaarten uit voor alle vaargebieden. Ook Imray brengt vaargidsen met kaartmateriaal voor Frankrijk in drie losse delen. Ook biedt de genoemde Waterkaarten App al informatie voor Frankrijk. Informatie die de komende maanden nog verder wordt uitgebreid met meer gegevens en meer gedetailleerde kaarten. U krijgt daartoe automatisch toegang als u een licentie heeft.
Imray heeft ook een goed boek: Through the French Canals en uiteraard is er in het Nederlands de Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren.

Voor wie naar Frankrijk gaat en dus door België vaart of als u alleen naar België gaat. De Vaarwijzer Belgische binnenwateren is in een licht gewijzigde druk verschenen. De gehele inhoud is langsgelopen door auteur Frank Korneef. Het Kanaal Pommeroeul-Condé na ruim 20 jaar weer heropend. Via deze route kunt u direct doorsteken naar de Schelde en daardoor makkelijker de Franse wateren bereiken. De actuele situatie voor de doorvaart door het Antwerpse havengebied wordt beschreven, waar een aantal bruggen de komende jaren gestremd is. Alternatieve routes met o.a. konvooivaart en eenrichtingsverkeer vindt u in deze editie, evenals de aangepaste aanmeldprocedures en communicatie. Verder zijn alle tarieven voor de Belgische en Franse vaarvignetten weer actueel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.