Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 14


Beeld: Waterkaarten.app

Staande mastroute in 2024

Afgelopen jaar waren er al de nodige hindernissen op de Staande Mastroute. Komend seizoen houden de problemen nog even aan. Veel viaducten, bruggen en sluizen zijn nodig toe aan onderhoud, renovatie of moeten zelfs volledig vervangen worden. De Staande Mast Route wordt hierdoor flink getroffen. Wat kunt u in 2024 verwachten als u met een staande mast door Nederland vaart?

De Staande Mastroute is een route dwars door Nederland die met een staande mast is te bevaren. De route loopt van Delfzijl in het Noorden tot aan Vlissingen in het zuiden en ook België is bereikbaar. De route bestaat uit de hoofdroute die u langs en door Amsterdam voert en enkele alternatieve secties. Zo is er een route door Noord-Holland naar Den Helder en via Haarlem kunt u de grachten van Amsterdam, die alleen midden in de nacht zijn te bevaren, ontwijken. Ook door Zeeland zijn er enkele alternatieven, maar formeel maken deze geen deel uit van de Staande Mastroute. De Staande Mastroute omvat ook een zogenaamd route-accoord waarin provincies en Rijkswaterstaat af hebben gesproken zich in te spannen voor de bevaarbaarheid van de route met een staande mast. Helaas blijkt de laatste jaren dat de afspraken niet altijd gehaald kunnen worden. Zo is de Coenbrug voor langere tijd gestremd. Door schade door een aanvaring kan de brug niet meer open. De Coenbrug ligt in de route door Noord-Holland richting Den Helder. Voor kleinere schepen is er een omvaarroute via Krommenie, maar ook daar is een brug al lange tijd gestremd.

Ook op de hoofdroute is er sprake van stremmingen. Tegenvallers bij de werkzaamheden aan de Schipholbrug maken dat deze het hele jaar buiten gebruik is. Een stremming die nog duurt tot april 2025. Op het alternatief via Haarlem krijgt u tot juni te maken met beperkte bediening vanwege werkzaamheden aan de Cruqiusbrug. In Groningen zijn de werkzaamheden aan enkele bruggen op tijd klaar en is de bediening in het vaarseizoen weer normaal. In Zuid-Holland wordt de Baanhoekspoorbrug bij Dordrecht zeer beperkt bediend en moet bediening ook ruim van te voren aangevraagd worden. In Zeeland zijn er werkzaamheden aan de Zeelandbrug en de Zandkreeksluis.

Vaart u de komende tijd met staande mast door Nederland dan is het zaak u goed voor te bereiden. In de Waterkaarten App worden alle scheepvaartberichten met nieuws over werkzaamheden, stremmingen en bijvoorbeeld contactgegevens van bruggen ed. getoond. Makkelijk op uw computer, tablet of smartphone. Ook de site Vaarweginformatie.nl van Rijkswaterstaat geeft deze informatie.

Van de ANWB is er de Staande mastrouteatlas. Deze toont kaarten voor de hele route en u kunt informatie over stremmingen op de kaart er bij schrijven.

Ook buiten de staande mastroute zijn er veel vaargebieden bereikbaar en bevaarbaar met een staande mast. Het boek Met Staande Mast door Nederland bespreekt deze gebieden en is een mooie bron van inspiratie voor leuke vaartochten en -vakanties in Nederland met de mast overeind.


Watersport op de TV

Nederland is een écht watersportland. Dat bleek maar weer, toen maar liefst twee nieuwe watersportprogramma's aangekondigd werden. Afgelopen twee jaar werd van 'Welkom op het Water', twee tv-seizoenen uitgezonden op SBS6. Seizoen 3 zal verhuizen naar RTL4 met een nieuw format en een nieuwe naam: 'De Wereld van de Watersport'. En BootAanBoot kondigde ook een nieuw tv-programma aan genaamd 'Nederland Watersportland'. Het programma zal vanaf 19 mei 2024 te zien zijn op RTL4.


Eiland voor Belgische kust

Het is 1 april geweest en dus geen grap, maar er wordt inmiddels hard gewerkt aan de komst van een eiland voor de Belgische kust. Niet een eiland met mooie zandstranden, maar een heus energie-eland. Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste energie-eiland ter wereld. Het is een elektriciteitshub waar kabels van zowel de offshore wind zone (Prinses Elisabeth zone) toekomen als van toekomstige interconnectoren met andere Europese landen zoals van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Binnenkort worden boeien uitgezet om de werkzone af te bakenen. Deze werkzone zal meegedeeld worden in de berichten aan zeevarenden. De werkzone ligt ongeveer in rechte lijn van Zeebrugge naar Harwich. Er wordt gevraagd de werkzone te vermijden en de instructies op te volgen van het MRCC. Een detailkaart van het werkgebied is te downloaden.


SuperYacht Forum overgenomen

RAI Amsterdam, eigenaar en organisator van de watersportvakbeurs METS, heeft het SuperYacht Forum overgenomen. Het SuperYacht Forum wordt al 30 jaar gehouden tijdens de METS die meestal in november plaats heeft. Het SuperYacht Forum is het evenement voor de superjachten sector en bestaat uit een congres en sluit daarmee aan op het speciale SuperYacht paviljoen tijdens de METS. 

Dit jaar wordt de METS in Amsterdam georganiseerd van 19 tot en met 21 november.


Italian Waters

De nieuwe pilot van Imray voor de Italiaanse wateren is verschenen. Helemaal weer bijgewerkt en met veel nieuwe plankaarten en duidelijke foto's. Ook lopende en toekomstige plannen rondom havens worden genoemd, zodat u met deze vaargids altijd goed op de hoogte bent van wat u kan verwachten. Een dik boek boordevol informatie en onmisbaar als u gaat varen langs de Italiaanse kust, rondom Sardinië en Sicilië of bijvoorbeeld de oversteek maakt naar Malta.

Italian Waters Pilot

Lozingsverbod op Seine in Parijs

Deze zomer mag er in de havens van Parijs geen zwart of grijs water worden geloosd. Het verbod is ingesteld vanwege de Olympische Spelen die dit jaar in Parijs worden gehouden. Er worden namelijk ook enkele zwemwedstrijden in het open water gezwommen. Een week voor de start van de Spelen geldt er ook een vaarverbod voor Parijs. De openingsceremonie wordt namelijk niet in een stadion maar op de rivier de Seine gehouden.

In de havens zijn afzuigsystemen aanwezig om de vuilwatertanks mee te legen. Het verbod op lozing geldt in elk geval van 1 juli tot en met 30 september 2024.


Vroege vogels Hiswa te Water

Ruim voor Pasen noteerde de Hiswa te Water organisatie voor de editie van 2024 al meer inschrijvingen dan ooit. De beurs wordt van 28 augustus tot en met 1 september in de Bataviahaven van Lelystad georganiseerd, en is in sommige segmenten nu al uitverkocht. Salesmanager Alex Hoeve: "Het gaat er op de grootste watersportbeurs van ons land niet alleen om dat er veel boten liggen, we willen in het water en op de kant graag de grote diversiteit van het aanbod laten zien. Beursbezoekers willen tegenwoordig vooral de kennis maken met het bedrijf achter de boten en daarom kunnen wij meer exposanten verwelkomen dan van tevoren. Vanwege de grote diversiteit hebben we de beurs dit jaar nog duidelijker gesegmenteerd."


Motorboot Sneek

De voorjaarsshow van Motorboot Sneek komt er aan. Op 5, 6 en 7 april houden bedrijven en werven op en rond het watersport bedrijventerrein 't Ges in Sneek een eigen watersportbeurs. De bedrijven tonen weer een ruim assortiment van boten - nieuw en gebruikt - en allerhande watersportaccessoires.


Nieuwe NV vaarkaarten verschenen

De nieuwe vaaratlassen van NV Verlag voor Nederland en de Duitse Noordzeekust zijn verschenen en vandaag aangekomen in het magazijn. U kunt de compleet bijgewerkte kaarten nu bestellen.

Voor Nederland zijn de wateratlassen voor de Noordzeekust (NL1), de Waddenzee (NL2), IJsselmeer, Markermeer en Randmeren (NL3), Rijn en Maas Delta (NL4) en Ooster- en Westerschelde (NL5) nieuw verschenen.
Voor de Duitse Waddenzee en kust langs de Noordzee richting Denemarken zijn ook nieuwe atlassen verschenen. De nummering begint in het Noorden met DE10 en loopt tot en met DE13 voor het gebied dat grenst aan de Nederlandse Waddenzee (NL2) en loopt tot en met Helgoland.

Eerder verschenen ook al de atlassen voor de vaargebieden langs de Duitse kust aan de Oostzee, Denemarken en Zweden. Alle atlassen van NV Verlag zijn uit voorraad leverbaar.

De kaarten van NV Verlag hebben een goede kwaliteit en het kaartbeeld lijkt op dat van de Hydrografische kaarten uit de 1800-serie waarmee de meesten van u waarschijnlijk al vertrouwd zijn. Het advies is om voor één vaartocht of vaarvakantie zo veel mogelijk kaarten van één uitgever te kiezen. U hoeft dan niet te werken met een wisselend kaartbeeld. Richting Duitsland, Scandinavië en de Oostzee zijn de vaaratlassen van NV Verlag naar onze mening de beste keuze. En als extra krijgt u bij elke atlas een licentiecode om de kaarten uit de atlas ook digitaal te gebruiken. Dat kan in de gratis navigatiesoftware en app van NV Verlag voor Windows, Mac OS-X, iOS en Android. De digitale kaarten van NV Verlag zijn echter ook bruikbaar in WinGPS van Stentec.


Waterkaarten-app verbeterd

De Waterkaarten app lanceert deze week de verbeterde versie voor komend vaarseizoen. Buiten het seizoen om heeft het Waterkaartenteam veel nieuws toegevoegd. De kaartupdate heeft misschien wel de meeste impact. De kaarten zijn overzichtelijker en contrastrijker gemaakt. Bovendien zijn de waterkaarten van Frankrijk toegevoegd, waardoor er met de Waterkaarten app nu ook in Frankrijk kan worden gevaren. Ook is er enorm veel extra data bij sluizen, bruggen, havens en andere objecten in de app geïmplementeerd om zodoende veilig en goed voorbereid het water op te kunnen. Daarnaast is het nu ook mogelijk AIS via wifi aan de app te koppelen. Zo is live en ook zonder internetverbinding de scheepvaart te volgen.

De Waterkaarten App is er voor smartphones en tablets met iOS of Android en voor computers en laptops met Windows. En april is de kortingsmaand. Nu 20% korting op een jaar Waterkaarten op 3 apparaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.