Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 15


Beeld: OceanRace

The Ocean Race in Antarctica

Na de editie 2022-23 van The Ocean Race rond de wereld, toen alle vijf IMOCA raceboten meer dan 4,3 miljoen datapunten verzamelden, heeft race organisatie dit belangrijke werk voortgezet en het initiatief uitgebreid naar twee poolexpedities - een in de diepe zuidelijke wateren en een andere in de hoge noordelijke breedtegraden. Eerder dit jaar heeft The Ocean Race instrumenten geïnstalleerd op een expeditieschip dat zich vanaf de Falklandeilanden diep in de ijzige wateren rond Antarctica waagde. De expeditie bereikte een deel van de oceaan dat te weinig bemonsterd is vanwege de afgelegen locatie en het relatief kleine aantal schepen dat deze wateren bevaart. In dit geval was het zeilschip in staat om monsters te verzamelen ten zuiden van 73 graden zuiderbreedte, in de buurt van Smyley Island, waar de zeewatertemperatuur eigenlijk net onder 0 graden Celsius ligt.

De instrumenten verzamelden informatie over microplastics in zee, kooldioxide- en zuurstofniveaus in de oceaan, zeewatertemperatuur en zoutgehalte. Een groot deel van de gegevensverzameling vond plaats door onderbrekingen en gaten in het zee-ijs voor de kust van het Antarctisch schiereiland en het is waarschijnlijk de eerste keer dat dit gebied is bemonsterd.


Gezamenlijk eerbetoon

In het kader van de viering van het 200-jarig bestaan van de KNRM vindt in 13 maritieme musea door het gehele land de jubileumtentoonstelling 'Redders op zee' plaats. De fotografie van Jeroen Hofman en Robin de Puy geeft een intiem inkijkje in het werk van de KNRM vrijwilligers.
Dertien Nederlandse maritieme musea brengen dit jaar gezamenlijk een eerbetoon aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Om de 200e verjaardag te vieren zoomen zij in op heden en verleden van de KNRM; die jaarlijks meer dan 2.500 keer kosteloos in actie komt bij noodmeldingen van opvarenden van schepen in de plezier- en beroepsvaart en andere watersporters op zee en het ruime Nederlandse binnenwater.


Snel varen bij hulpverlening

In een noodsituatie is snelheid geboden. Wie mag wanneer en waar hard varen? Daarover bestond onder redders en bergers onduidelijkheid. Daarom zocht de Landelijke Eenheid Politie het uit.

Snel varen mag voor een redding en dan alleen als de Kustwacht er 'Prio 1' aan heeft gegeven. In alle andere gevallen levert (te) hard varen een proces-verbaal op. Voor iedereen. Bij een oefening of hulpverlening moet je je gewoon aan het Binnenvaartpolitiereglement houden. Moet er een boot gesleept worden omdat die motorpech heeft, dan moet de hulpverlener zich ook aan de plaatselijke voorschriften houden als hij ernaartoe vaart. Dit betekent dat buiten de aangewezen snelvaargebieden, bijvoorbeeld op de Randmeren, langzaam varen de regel is.


Onverschrokken overleefster

In 2024 is het 70 jaar geleden dat museumschip Mercuur als Hr.Ms. Onverschrokken in dienst kwam bij de Koninklijke Marine. Ter gelegenheid hiervan verscheen het jubileumboek Onverschrokken overleefster; van oceaanmijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken tot museumschip Mercuur.

Museumschip Mercuur kwam in 1954 als oceaanmijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken uit de VS in dienst bij de Koninklijke Marine. Als torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur maakte het vele reizen naar Noorwegen en Schotland, de Bahama's en de Middellandse Zee. Het schip doorstond in die tijd menige schijntorpedering, 53 graden slagzij, regelmatig binnenstromend zeewater, rijkelijk stromend bier, Noors drijfijs, stevige machineschade en een bijna fatale aanvaring. Nu geniet deze Grand Old Lady van haar oude dag in het historische Dok van Perry in Vlissingen.


Nederlanders in de Troféo Sofia 2024

Op de laatste dag van de Troféo Sofia op Palma de Mallorca kwamen de deelnemers vanwege een gebrek aan wind niet meer in actie in de strijd om de medailles. Dat heeft tot gevolg dat windsurfer Max Castelein beste Nederlander is met een vijfde plaats in de IQFoil klasse. Luuc van Opzeeland blijft op een tiende plaats staan in het eindklassement.

Hoofdcoach Arnoud Hummel kijkt terug op een bijzondere, lastige, boeiende, en uitdagende week. "Het is inderdaad bijzonder dat we maar in één medalrace zitten van de vijf olympische disciplines waarin we als Team Allianz meedoen, zegt Hummel. "Wat meespeelt waren de lastige omstandigheden die we deze week meegemaakt hebben, met veel races die afgelast werden in heel weinig wind. Maar het is ook goed om te weten dat onze doelstelling was om hier te leren en verschillende specifiek aspecten te trainen."

Op de website van Team Allianz leest u over hoe de andere Nederlandser het deden ...


Scheepvaartberichten

Sinds gisteren zijn in de Waterkaarten App ook de scheepvaartberichten van de Franse VNF beschikbaar. De VNF is de beheerder van de kanalen in Frankrijk. De Waterkaarten toont nu scheepvaartberichten voor Duitsland, Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk en uiteraard Nederland. Direct van de bron in het betreffende land.

Dat het belangrijk is de Scheepvaartberichten te raadplegen blijkt wel uit het aantal berichten dat op dit moment van toepassing is. Meer dan 300 alleen in Nederland en bijna 500 in Duitsland. Samen met de berichten voor België en Frankrijk ruim 1.400 berichten.

Er is een Waterkaarten App voor iOS, Android en Windows. Deze maand nog profiteert u van 20% korting op een licentie voor een heel jaar.

De Waterkaarten App halen de berichten direct bij de bron in het betreffende land op. Als u heel goed naar de bovenstaande afbeelding kijkt dan valt het u wellicht op dat Nederlands en Frans door elkaar worden gebruikt. Hoe zit dat?

Het lijkt inderdaad slordig dat beide talen door elkaar worden gebruikt, maar het is het gevolg van de internationale standaard die Europese landen hebben afgesproken voor scheepvaartberichten. In deze standaard zijn een heel aantal zaken die in elk scheepvaartbericht voorkomen gestandardiseerd en dat maakt het mogelijk deze informatie uit bijvoorbeeld Frankrijk in het Nederland en ook in bijvoorbeeld het Hongaars weer te geven. Dat zijn dus de Nederlandse teksten die u ziet. Echter de uitgevende instantie, in Frankrijk is dat de VNF, heeft ook de vrijheid om aanvullende informatie in de eigen taal in het systeem te zetten. In Nederland zet een redacteur van Rijkswaterstaat dus informatie in het Nederlands neer en in Frankrijk doet een medewerker van de VNF dat dus in het Frans. De belangrijkste informatie wordt dus gelukkig wel vertaald, maar soms zijn de details alleen in de taal van het land beschikbaar.

In Frankrijk, Duitsland en Wallonië komt u dus ook aanvullende tekst tegen in het Duits of Frans. Dat kan lastig zijn als u die talen minder goed beheerst. In de Windows versie van de Waterkaarten App staat bij elk scheepvaartbericht een knop om de tekst van het bericht te kopieren. Ga vervolgens naar een website die kan vertalen en plak de tekst van het bericht daar in het juiste veld (Ctrl-V) en de vertaalsite geeft u de vertaling die u wenst.


Drone vervangt navigatielichten

De overheidsinstantie die in China verantwoordelijk is voor het beheer van de Yangtze-rivier heeft onlangs een transportdrone van het type DJI FlyCart 30 ingezet om moeilijk bereikbare navigatielichten aan weerszijden van de waterweg te vervangen. Daarvoor werd de drone uitgerust met een speciale robotarm. Voor elk licht waren slechts twee vluchten van de drone nodig. Het hele proces nam per unit 10 tot 15 minuten in beslag.


Zeilen met een hond in coronatijd

In 2021 besluiten Jorrit en Tanya echter om samen met hun hond Nelson Europa te verkennen. De coronatijd brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Hoewel Europese wateren over het algemeen vrij toegankelijk zijn, is het betreden van vaste grond niet altijd toegestaan. De dagelijkse behoeften van de hond dwingen de bemanning tot soms bijzondere keuzes.

Meerdere malen verschijnen Jorrit en Tanya in het tijdschrift Zeilen met foto's en verhalen. Jorrit besloot hun ervaringen te bundelen. Hieruit is dit nieuwe boek Zeilreis met een hond - Europa in coronatijd ontstaan. In dit boek krijgt de lezer een compleet beeld van hoe het leven op een zeilboot in elkaar steekt. Ook benoemt Jorrit de moeilijkheden die de pandemie met zich meebracht.

Het nieuwe boek verschijnt morgen, vrijdag 12 april, maar nu al te bestellen in de Vaarwinkel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.