Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 23


© Sailing Energy / The Ocean Race

Ze komen er aan

Voor de bemanningen aan boord van de deelnemende schepen van The Ocean Race worden het een paar spannende dagen. Vanmiddag was de start van de voorlaatste leg van Aarhus in Denemarken naar ons eigen Scheveningen. Zondag in de middag worden daar de eerste schepen verwacht. 

De vloot is ook weer compleet. The Ocean Race wordt deze editie gevaren in twee klassen: de Imoca's en de VO65. De Imoca's varen de wereld rond en de VO65's varen hun eigen klassement met alleen de korte afstanden en de in-port races. In Aarhus zijn de VO65's dus weer aangesloten. De Nederlandse deelnemer Team Jajo deed goede zaken en staat momenteel tweede in het VO65 klassement, maar wel met een flinke achterstand op nummer 1. In het klassement van de Imoca's staat 11th Hour racing team bovenaan, maar het verschil met nummer 2, Team Malizia bedraagt slechts twee punten. Dit zijn de enige teams die alle races en legs hebben weten uit te varen zonder mastbreuk of andere problemen.

Na de start deze vanmiddag varen de VO65's direct richting Nederland. De snellere Imoca's doen eerst een 'Sail By' in Kiel (D) en koersen dan naar Scheveningen. Zondag aan het einde van de middag worden de eersten daar verwacht. De VO65's worden verwacht vanaf zondagmiddag 14:00 (programma). Deze tijd is redelijk goed te plannen, want als de schepen te snel (of te langzaam) dreigen te gaan krijgen zij onderweg een extra te passeren gate (waypoint) door. De Imoca's zijn wel sneller, maar varen ook een langer traject. Zij krijgen ook geen extra gate en de aankomststijden zijn daardoor minder goed van te voren te voorspellen. Extra reden om de online tracker te volgen.

Tot en met donderdag is er in Den Haag en vooral rond de haven in Scheveningen en op het strand veel te doen rond The Ocean Race. De weersverwachtingen zijn goed, dus alle reden om langs te komen. Het terrein rond de haven is vrij toegankelijk en er is genoeg te doen en te zien. Op zondagmiddag komen de zeilboten aan. Op maandag zijn er geen activiteiten op het water en worden er vooral veel schoolklassen verwacht. Op dinsdag en woensdag zijn voor de kust de diverse in-port en pro-am wedstrijden. Op donderdag is er de start van de laatste leg richting Genua (It).

Het is alleen mogelijk de haven van Scheveningen met eigen schip te bezoeken als u daar een ligplaats heeft of gereserveerd heeft. Uw schip moet dan een speciale Stop-over vlag tonen. Houdt u ten alle tijden een ruime afstand en volg de aanwijzingen van autoriteiten en organisatie op.
De races voor de kust zijn op schermen te volgen of vanaf een (eigen) schip op zee. 
Voor de verschillende arrangementen zijn er nog beperkt kaartjes te koop; klik hier en ga naar de ticketshop ...

Ook de moeite waard om te lezen:


Rijnsportpatent naar 20 meter

De grens voor het Rijnsportpatent voor pleziervaartuigen in Duitsland is verschoven van 14,99 meter naar 19,99 meter met ingang van 5 april 2023. Aanleiding is de modernisering van het Reglement Scheepvaartpersoneel Rijn (RSP) in alle Duitse staten waar de Rijn doorheen stroomt. Wie in Duitsland op de Rijn wil varen met zijn pleziervaartuig moet in het bezit zijn van een vaarbevoegdheidsbewijs, namelijk het Rijnpatent. Voor recreatievaartuigen heet het bewijs het Rijnsportpatent. Daarbij slaat 'sport' op de Duitse benaming voor de recreatievaart. Het bewijs is ooit ingesteld om de veiligheid op de rivier te verbeteren en gold voor pleziervaartuigen tot 15,00 meter. Sommige boten werden echter met een romplengte van precies 14,99 meter gebouwd.

Voor Nederlandse recreatievaart tot 25 meter was op het Duitse deel van de Rijn het Klein Vaarbewijs (ICC) al verplicht en dat blijft zo.


Holterman bouwt Xtreme-60

De Nederlandse jachtwerf Holterman voegt een nieuwe 60-voeter (20 meter) toe aan zijn Xtreme-reeks van multifunctionele motorjachten. De bouw van de eerste Xtreme-60 is al een aardig eind op weg. De Xtreme-60 past tussen de bestaande Xtreme-54- en Xtreme-78-modellen welke worden gekenmerkt met hun gespierde lijnen, trawlervensters en een gestroomlijnd profiel. De romp van de eerste '60 is inmiddels klaar.

"Toen we met ons project bij Holterman aankwamen, hadden we een heel goede connectie", zegt de ervaren jacht eigenaar achter de eerste Xtreme-60, die een eerste cruise naar Noorwegen plant. "Toen we de ramen zagen van de trawler op de grotere Xtreme en de mogelijkheden voor het voordek, waren we weg van het concept. Ook het binnenvolume van de boot is enorm."


'Wie drijft kan gevonden worden'

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukt vrijwel dagelijks uit. Ook voor de pleziervaart en met regelmaat ook voor overboord gevallen opvarenden. Helaas niet altijd met goede afloop, maar zeker is dat het dragen van de juiste (warme) kleding en een reddingsvest het verschil maken. Op de site van Motorboot verscheen daarover een duidelijk artikel.

Ook op de site van Nauticlink is hierover meer te lezen ...

Steun het werk van de KNRM en hijs de KNRM Wimpel in top.


Vaarroutes door Nederland

In het populaire boek Toertochten door Nederland vindt u een groot aantal toertochten voor motorboot en sloep. Dagtochten, maar ook complete vaarvakanties zijn met de routes in dit boek te plannen. Handig is dat de routes uit het boek ook digitaal zijn te downloaden zijn te gebruiken in diverse programma's, zoals de Waterkaarten software en app. Maar hoe werkt dat dan?

De 35 vaartochten die in het boek Toertochten voor motorboot en Sloep worden gesproken zijn beschikbaar in verschillende bestandsformaten en zijn te downloaden op de website van de uitgever. GPX is een formaat dat enkele navigatieprogramma's gebruiken en ook sommige GPS' en en kaartplotters kunnen hiermee overweg. De routes zijn ook beschikbaar als KMZ bestand. Dat formaat wordt gebruikt door de Waterkaarten App (iOS en Android) en software (Windows).

In de Waterkaarten software gaat u naar het hoofdmenu en u kiest dan Routes. U vindt daar de optie om KMZ bestanden te importeren. Vanaf dan zijn de routes in de Waterkaarten beschikbaar en kunt u ze ook zelf aanpassen.

Een app op telefoon of tablet heeft geen bestandsbeheer zoals een computer dat wel heeft. Om de routes toch in de app te gebruiken kunt u een of meerdere routebestanden per e-mail naar uzelf sturen per e-mail. Open die e-mail daarna op uw smartphone of tablet. Als u een van de bestanden in de bijlage bij de mail selecteert krijgt u de vraag wat u daar mee wilt doen. U kiest dan voor openen met de Waterkaarten app. De route wordt dan ingelezen en is vanaf dan beschikbaar in de app.

De Waterkaarten app en software zijn gratis 7 dagen uit te proberen. U beslist daarna of u tot aanschaf overgaat en voor hoe lang; een maand, drie maanden of een heel jaar.


Het mysterie van het Oorijzerwrak

Op 16 juni opent bij Batavialand de vernieuwde tentoonstelling het mysterie van het Oorijzerwrak. Conservator Joran Smale, neemt de bezoeker mee bij het ontrafelen van de verhalen en de feiten rond een scheepsopgraving uit 1959. Een wrak met een rijke vondst van 19de-eeuwse voorwerpen, waaronder wel vier zilveren oorijzers. Een mooi versierde koperen tabaksdoos is de eerste aanwijzing over het mysterie van dit scheepswrak: welk schip was dit en wie waren er aan boord toen het verging?


Rally Zeilen

Het aantal mensen dat de oceaan oversteekt of zelfs de wereld rondzeilt, neemt nog steeds toe. Een groot deel daarvan schrijft zich in voor een zeilrally, een mooie manier om zelf, maar niet alleen een grote oversteek te wagen. Van alle zeilrallies is de ARC waarschijnlijk de bekendste. Dé manier om de sprong naar de overkant van de Atlantische Oceaan te maken. Zoals bijvoorbeeld Herco Tibboel deed.

Na verscheidene individuele reizen met hun gezin hebben Plante en haar man de afgelopen jaren deelgenomen aan diverse zeilrally's. Hun ervaringen zijn weergegeven in het praktische boek Rallyzeilen en bieden de lezer een nuttig inzicht in de achtergronden van het rallyzeilen.


Koning op werkbezoek bij het STC

Zijne Majesteit de Koning bracht op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een werkbezoek aan het STC (Scheepvaart en Transport College). Het werkbezoek stond in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek kwamen thema's aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in en om de haven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.