Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 24


The Ocean Race

Afgelopen week was ik druk als vrijwilliger voor The Ocean Race in Den Haag (Scheveningen). Om zoals gebruikelijk donderdagavond een nieuwe nieuwsbrief te kunnen versturen hadden wij vast wat vooruit geschreven. Helaas kan een deel daarvan in de prullenbak. Tijdens de start van de Imoca deelnemers gisteren aan het begin van de avond zijn Guyot - Team Europe en klassementsleider 11Th Hour Racing Team met elkaar in aanvaring gekomen en moesten zij afbreken. Gelukkig zonder persoonlijke ongelukken, maar wel aanzienlijke materiële schade en het is nog te bezien of het schip van 11Th Hour na reparatie de race kan hervatten.

Guyot wordt achtervolgd door pech. Eerder brak men al een mast en dankzij (financiële) inspanningen van de andere teams was men in staat het schip op een vrachtschip over te varen en kon men de reserve mast van 11Th Hour gebruiken. Dat Guyot voor de kust van Scheveningen vervolgens de in-port race wist te winnen, was een grote opsteker.
11Th Hour stond op plaats één in het klassement en dat nu juist door deze aanvaring met Guyot hun kans op de winst verkeken is, maakt het bijzonder zuur. De teleurstelling en verdriet bij de teamleaden van Guyot is dan ook begrijpelijk erg groot. Guyot heeft daarom besloten om zich uit de wedstrijd terug te trekken.

Omdat een deel van wat wij hadden voorbereid op dit moment minder relevant is, sturen wij u een aangepaste Vaarwijzer Nieuwsbrief en een dag later dan gebruikelijk. Delen van de inhoud die wij nu niet gebruiken worden indien relevant later nog gebruikt.

Ondanks de teleurstelling bij 11Th Hour en Guyot gaat de race voor de andere deelnemers en niet te vergeten de VO65's gewoon door. De resterende drie Imoca's zijn inmiddels bijna halverwege Het Kanaal en lopen flink in op de VO65's die gisteren eerder zijn gestart. Team Wind Whisper ligt bij de VO65's op kop en bij de Imoca's is het Team Holcim die voorop vaart.


(c) Vaarwijzer

Ze kwamen eerder

Zondagochtend was er lichte paniek in de haven van Scheveningen. Alles stond opgelijnd voor de aankomst die middag van de VO65 deelnemers van The Ocean Race en later die middag zouden dan de eerste Imoca's arriveren. En zoals zo vaak in de zeilerij, liep het allemaal net even anders. Die nacht had de wind goed doorgewaaid met als resultaat dat de Imoca's veel harder gingen en de VO65's al hadden ingehaald. Tijdens de eerste briefings die ochtend voor de vele vrijwilligers die een dergelijk evenement mogelijk maken waren de eerste Imoca's al in de buurt van IJmuiden.

De boeien voor de finish lagen nog maar nauwelijks op hun plek of de eerste Imoca doemde op aan de horizon. 11th Hour Racing Team mocht de winst van deze etappe op haar naam schrijven en staat daarmee met 2 punten verschil bovenaan in het klassement voor de Imoca's. Team Malizia met aan boord de Nederlandse Rosalin Kuiper.
Bij de VO65's was het WindWhisper Racing Team met aan boord de Nederlandse Arianne van de Loosdrecht. Team Jajo met de Nederlandse schipper Jelmer van Beek werd verdienstelijk derde en weet haar 2e plaats in het klassement te behouden, maar heeft wel 3 punten achterstand op WindWhisper. 


Bediening van sluizen in Zeeland

Rijkswaterstaat laat weten deze zomer de bedieningstijden van enkele sluizen in Zeeland aan te passen als gevolg van een tekort aan bedienend personeel. De aanpassingen gelden voor de periode van 1 juni tot en met 31 augustus 2023 en kunnen leiden tot extra wachttijden voor de pleziervaart.


44e Ronde om Texel

Afgelopen zaterdag werd de 44ste editie van de Ronde om Texel gevaren. 's Werelds grootste catamaran race. Het waren mooie omstandigheden met zon en genoeg wind. Voor het eerst dat ook Wingsurfers en foil surfers aan de start verschenen.  Helaas bleek het niet mogelijk dat ook kitesurfers aan het evenement meededen, zoals oorsponkelijk wel de opzet was.

Olympische sporthelden Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe verschenen samen aan de start, maar elk in een eigen klasse. Dorian op de nieuwe wingfoil en Kiran op de nieuwe Olympische IQ Foil. Een mooie reünie tussen twee oude rivalen en goede vrienden. Dorian werd tweede in zijn klasse en Kiran vierde. Na zijn overstap van het Olympische windsurfen heeft hij nu duidelijk te maken met nieuwe en sterke tegenstanders uit eigen land. Bij de catamarans werden vader en zoon Van Dam één. Voor mijn eigen zoon Max was het zijn eerste ronde en samen met Brechje den Bouw wisten zij goed te varen op de Nacra 15 en werden eerste onder de 21.
De IQ Foils bleken bloedsnel en het waren dan ook surfers die als eerste rond voeren. De wingsurfers hadden het vooral zwaar en zij die de ronden wisten te volbrengen verdienen daarom dubbel respect.


Integratie Holland Yachting Group en NMT

Sinds 1 juni jl. is de Holland Yachting Group volledig geïntegreerd bij brancheorganisatie NMT. Al enige jaren functioneerde de HYG als zelfstandige vereniging binnen NMT. Beide verenigingen zien de voordelen van nog meer samenwerking. Vandaar deze logische volgende stap. Superjachtbouw is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse maritieme maakindustrie. Veel maritieme toeleveranciers zijn betrokken bij de bouw van de hoogtechnologische en innovatieve Nederlandse superjachten. Bovendien heeft NMT al 15 jaar een commissie Superjachtbouw, die gericht is op technische zaken en wet- en regelgeving.


Open dagen om sluiswachters te vinden

Rijkswaterstaat houdt deze maand open dagen op een aantal belangrijke sluizen. Dat doet de vaarwegbeheerder in het kader van de campagne om meer sluiswachters te werven. Van de vier open dagen zijn er drie in Zeeland. Want juist daar bleek begin mei het personeelstekort zo nijpend te zijn geworden dat sluizen niet meer werden bediend.


Nehalennia houdt open huis

De Nationale Archeologiedagen, zondag 18 juni 2023 zijn er spannende buitenactiviteiten naar de Nehalennia tempel en bij de Romeinse boot Caudicaria in Colijnsplaat. Op 18 juni 2023 tussen 11.00-15.00 uur maakt Godin Nehalennia haar opwachting bij het Romeinse schip Caudicaria aan de Visserijweg 2 Colijnsplaat. Er is een activiteit voor volwassenen en een voor kinderen. Bij de Nehalennia-Tempel kunnen kinderen tot en met 12 jaar op zoek naar dé munt.

Bezoek de tempel en de boot en kom alles te weten over de Romeinse geschiedenis van Colijnsplaat.


Zonder digitale instrumenten

"Hoe ben je hier gekomen dan?" Een ervaren zeiler kijkt me verbaasd aan wanneer ik hem vertel dat we geen digitale navigatie aan boord hadden. We zijn net overgestoken naar Engeland, we varen de offshore wedstrijden van de North Sea Regatta (de Vuurschepen Race). Onze tocht verliep niet bepaald soepel, er ging veel stuk en door een kapotte dynamo, was onze accu niet opgeladen. Dus op een bepaald moment raakte deze leeg en moesten we verder varen zonder digitale hulpmiddelen. Zo begint het verslag van Anke Haadsma op Zeilwereld.

Weet u wat u moet doen als de techniek u in de steek laat en is uw schip voldoende uitgerust om veilig uw bestemming te bereiken?
Het Boordboek Zelfredzaam Zeemanschap is een praktisch boekje dat u helpt om u op een dergelijke situatie voor te bereiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.