Nieuwe exameneisen voor examens TKN

Op vrijdag 25 november presenteerde de examencommissie voor de examens Theoretische Kustnavigatie (TKN) de plannen voor een nieuwe opzet van het examen. Het is de bedoeling de exameneisen te vernieuwen, zodat er meer aandacht komt voor de nieuwste navigatie- instrumenten en -apparatuur. Namens de examencommissie presenteerde Luc Naudts de gedachten die de commissie heeft bij deze komende aanpassingen. Belangrijkste motivatie voor de commissie is dat een houder van een TKN certificaat in staat moet zijn om zelfstandig te navigeren op de Noordzee en de kustwateren van Noord Europa. Onder navigeren wordt in dit verband verstaan het plannen van de route voor een overtocht en het kunnen navigeren tijdens deze overtocht. Het dilema waar de leden van de commissie mee worstelen is dat je als schipper of navigator van een plezierjacht wat betreft de basis van de navigatie bijna net zo veel moet weten en kunnen als een stuurman aan boord van een kleiner zeeschip. Terwijl deze in een meerjarige opleiding het vak kan leren en er daarna elke dag mee actief is, heeft de pleziervaarder niet die (cursus)tijd en ook niet de kans om die praktijkervaring op te doen.

Ik ben benieuwd wat uw mening daarover is. Reageren kan onderaan dit bericht.

Helaas werden de nieuwe exameneisen zelf nog niet gepresenteerd. Het blijft dus nog even afwachten welke onderwerpen er bij komen en waar accenten komen te liggen.
De commissie is voornemens om de nieuwe eisen in te voeren voor het december examen in 2012. Dat betekent dat in ieder geval het voorjaarsexamen op 12 april as. nog volgens de huidige exameneisen zal zijn.

Lesmateriaal voor het examen TKN kunt u bestellen op de website van Vaarwinkel ...

5 opmerkingen:

 1. Geachte, hierbij laat ik U mijn mening betreffende dit onderwerp.

  1. Het feit dat een pleziervaarder zich op zee wil bevinden in combinatie met de bezorgdheid om zijn eigen veiligheid en die van andere, stelt hem voor de keuze. De wet verplicht momenteel nog niemand om dit brevet te hebben.

  2. Iemand die aan de veiligheid van zich zelf, zijn opvarenden en het schip denkt, moet terdege opgeleid worden. Dit kan enkel door een cursus op maat te geven die hem de tools moet aanreiken om hiermede met om te gaan.

  3. Het feit dat de pleziervaarder minder ervaring heeft als een bemanningslid van een zeeschip, maakt in principe niets uit. Bij de ervaren persoon zit alles in zijn hoofd voorbereid en heeft het zeeschip meestal een zeer uitgebreid arsenaal aan controlemiddelen. De minder ervaren persoon zal dus meer tijd moeten steken in de voorbereiding van zijn tocht. Deze voorbereiding moet de risico’s tot een minimum beperken. Het is trouwens de routine van deze voorbereiding + het opvolgen van de navigatie onderweg die hem zijn ervaring zal geven.

  4. Ik kan hier een extreem vergelijk maken met het rijbewijs. Iemand die net zijn rijbewijs behaal heeft loopt meer risico in het verkeer en zal om die reden zijn rijgedrag moeten aanpassen. De ervaren chauffeur zal veel sneller situaties kunnen overzien en inschatten. Uiteindelijk rijden ze allemaal in hetzelfde verkeer en moeten ze allen de verkeersregels kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Het dilema waar de leden van de commissie mee worstelen is dat je als schipper of navigator van een plezierjacht wat betreft de basis van de navigatie bijna net zo veel moet weten en kunnen als een stuurman aan boord van een kleiner zeeschip. Terwijl deze in een meerjarige opleiding het vak kan leren en er daarna elke dag mee actief is, heeft de pleziervaarder niet die (cursus)tijd en ook niet de kans om die praktijkervaring op te doen."

  Ik denk dat een pleziervaarder uiteindelijk in dezelfde situaties als een stuurman van een klein zeeschip terecht kan komen en dan moet hij/zij ook weten hoe te handelen in die specifieke situatie.

  En helaas is het zo dat een pleziervaarder minder vaak vaart en oefent dan een beroepsschipper.
  Eigenlijk moet elke pleziervaarder gewoon regelmatig op (herhalings)cursus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het niet reeël dat een schipper/stuurman/navigator van een plezierjacht onder de 15 meter/of niet harder kunnen varen dan 20 km per uur even veel moet weten als een beroeps navigator , welke dagelijks z.n beroep uitvoert . Op deze manier wordt de pleziervaart erg te kort gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het examen TKN kan niet streng genoeg zijn. Niet om op het niveau te komen van een stuurman grote vaart.
  Dat is geen vergelijking. De opleiding voor stuurman GV houdt ook in de belading, alle gangbare activiteiten aan boord, veiligheid en medische kennis enz. enz. Die opleiding duurt niet voor niets zo lang (afgewisseld met praktijk.)

  Dan hebben we het ook nog eens over schepen van meestal minimaal 100mtr lengte.

  Wat ik in de eisen voor het schip mis is een radar en het radarpatent. Een oversteek naar b.v. Engeland zonder radar is rijden op een snelweg met een blinddoek voor.

  Onze praktijk opleidingen TKN behelzen dus altijd ook praktijk met radar. Al was het maar om de talloze obstakels te ontwijken als snelle schepen, booreilanden, windmolens in aanbouw enz. Vooral omdat een deel van de oversteek naar b.v. Engeland in het donker gebeurd.
  Nog te doen als je een wolkenloze nacht hebt en een zicht van kilometers. Helaas hadden we ook dit jaar te maken met veel neerslag en zicht nul.

  Dus...TKN dient zeer veel uitgebreid te worden zonder een misplaatst gevoel van veiligheid te geven.

  Ook bij het certificaat TKN ontbreekt, evenals bij het vaarbewijs,de praktische oefening.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De vraag was waarom de opleiding bij de kleine beroepsvaart op zee drie jaar duurt en bij de jachtschippers alleen theorie zonder praktijk; en beiden kunnen met succes over steken en kust wateren bevaren.
  Is de achterliggende gedachte bij deze vraag: moet dat bij beroepsvaart wel 3 jaar zijn, de jachtschippers kunnen het toch ook met veel minder of is de achterliggende gedachte: dat kan nooit genoeg zijn voor die jacht schippers.
  Beiden zijn niet goed.
  We hebben het over heel andere schepen en heel andere verantwoordelijkheden.
  Je vergelijkt ook niet de opleiding voor een 747 en een Piper Cup.

  Het gaat hier in eerste instantie om het Navigeren. Dat kunnen beide categorieën in principe in theorie leren. In even veel lessen, als te minste het uitgangs kennisniveau gelijk is.
  De praktijk bij jachtschippers is meestal dat men vervolgens als een postduif elke keer een stukje verder gaat.
  Na wat tochten langs de kust gaat men over steken en uiteindelijk grote tochten maken.
  Leerling stuurman op de kleine handelsvaart heeft niet de kans om met kleine stukjes van IJmuiden naar Scheveningen te beginnen en gaat onder leiding van de kapitein gelijk letterlijk het diepe in en bouwt zo zijn ervaring op.

  Er is dus geen dilemma. Beiden werkt goed.
  Uit ongevals statistieken blijkt nergens dat dit niet goed is.

  Ik geef bij onze watersport vereniging al ruim 12 jaar les in vaar bewijs afgewisseld met TKN.
  Iedereen die het grote water op gaat bij ons doet het ongeveer zoals hier boven omschreven. Met deze aantekening dat we jaarlijks een
  inslingertocht maken naar afwisselend de UK, France of de Wadden. Daar kan de beginneling met eigen schip vertrouwen op doen.

  Naar mijn mening is er dus geen dilemma. Vergeet niet dat het om twee onvergelijkbare eenheden gaat.

  Vriendelijke groet,

  Kees Temme.
  Al 12 jaar opleider bij de WSV Noordschans.


  NB. ik hoop dat de commissie die met het nieuwe TKN bezig is dat gaat baseren op de nieuwe techniek en elektronica.
  Dan voorkom je dat leerlingen die nog nooit een passer hebben gebruikt eerst moet leren hoe zo.n apparaat uit de vorige eeuw werkt.

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.