Soap met Vaaratlas gaat door

Zo langzamerhand beginnen de ontwikkelingen rond de Vaaratlas de vorm van een langdurige soap aan te nemen. Met als gevolg onzekerheid voor kopers en verkopers van de cd's en papieren versies van de Vaaratlas. Hieronder het verhaal tot nu toe.


Wat vooraf ging

Enkele jaren terug bracht de firma Eurocartografie de papieren vaaratlas op de markt. Een serie van drie boeken met vaarkaarten en almanak informatie in een. Goedkoper als losse kaarten en een losse almanak. Tegelijkertijd bracht de firma Cosmic Navigation de digitale vaaratlas voor Tomtom op de markt. Dit product maakte handig gebruik van de mogelijkheid van de Tomtom om extra informatiepunten (zogenaamde Points of Interest - POI) over de kaart heen te projecteren. De groothandel Kortjacht werd aangewezen als exclusief verkoopkanaal en alle watersportwinkels en wederverkopers konden daar terecht. Alle drie de genoemde firma's timmerde flink aan de weg en binnen korte tijd waren de verschillende versies van de Vaaratlas overal te koop. Tot zo ver prima.


Met name werd de detailhandel overtuigd om de producten in de winkel te leggen door hen een retourgarantie aan te bieden. Op het moment dat er een nieuwe versie zou verschijnen kon de handel de oude niet verkochte versies weer terugleveren. Ook dat is niet bijzonder. Het probleem ontstond toen de verkopen toch niet zo goed liepen als verwacht. Het risico dat men dus grotere aantallen onverkochte voorraden zou moeten terugnemen was niet aantrekkelijk. Hierdoor was men terughoudend in het maken van nieuwe versies. Met name de Digitale Vaaratlas had daar mee te kampen. Gevolg was wel dat de verkopen hierdoor nog minder goed gingen. Want waarom een nieuwe versie kopen als die er niet is?

Vorig jaar ging vervolgens de groothandel Kortjacht failliet. Het ging daar al langer slecht en tegen beter weten in waren zowel Eurocartografie als Cosmic Navigation door gegaan met het leveren en bleven zij dus zitten met grote onbetaalde rekeningen. Cosmic Navigation was zelf ook actief in de markt van goedkope Tomtom klonen. Een markt, die zoals we allemaal sinds gisteren weten, veel te maken heeft met de concurrentie van routeplanners op de smartphone. Het gevolg was dat Cosmic Navigation in februari 2011 failliet ging.


Voor de detailhandel betekende dit al meteen dat alle voorraden van cd's met de Digitale Vaaratlas niet teruggestuurd konden worden naar de groothandel (Kortjacht) en dat andere watersportgroothandels die deze winkels nu waren gaan bevoorraden dat ook niet meer konden doen. De Digitale Vaaratlas voor de Tomtom en de later ook verschenen pc versie zijn wat dat betreft nog steeds te koop. Het gaat daarbij dus om een versie die nog stamt uit 2008/2009. Op zich was daar niets mis mee, want ondanks het faillissement was de website van de Vaaratlas nog steeds in de lucht. Klanten konden dus registreren en updates ophalen. De updates waren weliswaar van 2010, maar in ieder geval bruikbaar. En voor de pc versie is activatie via de website vereist om er mee te kunnen werken. Zolang de website in de lucht was ging ook dat nog gewoon door. Echter ...


Afgelopen maand

Als een bedrijf failliet is wordt er door de rechtbank een curator aangewezen en die heeft als voornaamste boel zo veel mogelijk geld uit het faillissement te achterhalen zodat de rekeningen van de schuldeisers (gedeeltelijk) betaald kunnen worden. Omdat domeinnamen tegenwoordig misschien nog belangrijker zijn als een kantooradres vertegenwoordigen deze een waarde en de curator van Cosmic Navigation heeft daarom alle domeinnamen die dit bedrijf in bezit had laten veilen. Vanuit strategisch oogpunt heeft Promanent op de veiling geboden op ondermeer de domeinnaam Vaaratlas.nl. Goede watersport domeinnamen zijn schaars en wij hebben zelf nog wel wat plannen op de plank liggen die bij deze domeinnaam passen. Na de sluiting bleken wij de hoogste bieder en mochten wij ons de nieuwe eigenaar van de domeinnaam Vaaratlas noemen.


Na afloop van de veiling kwam het de firma Eurocartografie (de uitgever van de papieren vaaratlas en maker van het bronmateriaal voor de digitale vaaratlas) ter ore dat wij deze domein hadden gekocht. Wij hebben vervolgens met hen gesproken en zij hebben aangegeven dat zij in principe door wilden gaan met de papieren als met de digitale versie van de Vaaratlas. Wij hebben hen toen aangeboden om op Vaaratlas.nl een doorverwijzing naar hun website te plaatsen. Wat er de afgelopen weken daarna gebeurde is voor ons nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik geef hieronder een samenvatting van wat ik wel weet:


De firma Eurocartografie is zelf een nieuwe website www.vaaratlasonline.nl gestart. Hier werden de verschillende versies van de Vaaratlas te koop aangeboden.


Met de overdracht door de curator van de domeinnaam Vaaratlas.nl aan Promanent ging de oude website voor de activatie, registratie en updates van de Vaaratlas uit de lucht.


Op de nieuwe website van Eurocartografie werden alleen vaaratlassen verkocht, maar stond geen support informatie. Op de website van Eurocartografie zelf (www.eurocartografie.nl) stond nog wel een aankondiging van de nieuwe versie van de Vaaratlas.


Precies op het moment dat de verhuizing van Vaaratlas.nl naar Promanent een feit was ging de nieuwe website www.vaaratlasonline.nl uit de lucht en bleek de firma Eurocartografie niet meer bereikbaar. Wel verwijst de website vaaratlasonline.nl nu door naar Vaaratlas.nl.


De week daarna bleek ons dat de drukkerij Chevaillier Groep failliet was. Eurocartografie was gevestigd in hetzelfde pand en liet de papieren vaaratlas ook door de Chevaillier groep drukken. Daardoor is op dit moment de nieuwe papieren Vaaratlas maar beperkt leverbaar.


Zover ik kan nagaan is de firma Eurocartografie dd. 30 juni 2011 niet failliet, maar aangezien er sterke banden zijn met de Chevaillier Groep vermoed ik dat men op dit moment andere zorgen heeft.


Promanent is daarop in overleg gegaan met de curator van Cosmic Navigation en de vroegere directie van dit bedrijf. Onze inzet is om het support systeem van de digitale Vaaratlas weer online te krijgen. Wij hebben aangeboden om deze onder de door ons overgenomen domeinnaam en een internetserver van ons te huisvesten. Als dit lukt dat moet het voor klanten en gebruikers van de Vaaratlas weer mogelijk zijn om de software te activeren, te registreren en updates op te halen. En voor de detailhandel betekent dat dan dat de voorraad cd's gewoon weer verkocht kunnen worden.


Op Vaaratlas.nl kunnen geinteresseerden zich inschrijven voor een mailinglijst. Zodra wij dan iets meer weten kunnen wij u informeren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.