Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 19


Herstart voor Sweden Yachts en Malö

Zeiltrends bericht dat Sweden Yachts en de productie van Malö jachten door gaat ondanks het faillissement van de Sweden Yachts Group. Jos Bijl van Yemaya Zeilcharter BV heeft zich uitgesproken over de recente ontwikkelingen rondom Sweden Yachts en Malö na het faillissement van Sweden Yachts Group. Ondanks eerdere berichtgeving over de sombere vooruitzichten voor het vooraanstaande Zweedse scheepsbouwbedrijf, verzekert Bijl dat zowel de productie als het merkimago van deze jachtmerken behouden blijven. De herstart van de productie wordt geleid door Martin Hallgren Marine AB, en de Malö werf blijft onder beheer van eigenaar Bob Erixon.


Demodag elektrisch varen

Bent u geïnteresseerd in duurzaam varen en technologische innovaties? Vetus en E-werf organiseren op vrijdag 10 mei een demodag in Amsterdam. Bezoekers kunnen op het Nieuwe Meer verschillende elektrisch aangedreven boten uitproberen en tekst en uitleg krijgen. Op deze dag demonstreert Vetus zijn complete assortiment van elektrisch varen producten. U kunt niet alleen zien hoe deze producten werken, maar ook zelf ervaren hoe het is om elektrisch te varen door mee te doen aan een van de proefvaarten.


Beeld: Provincie Noord Holland

QR Codes in Noord Holland

Vanaf half mei zijn de openingstijden en de contactinformatie van de bruggen en sluizen in Noord-Holland ter plekke te vinden met behulp van een QR-code. Bij alle objecten die de provincie beheert, wordt het huidige informatiebord vervangen door een bord met een QR-code. Deze code leidt direct naar de informatie over de betreffende brug of sluis op vaarweginformatie.nl.


Marine in de fout met opleidingsbudget

Bij de Koninklijke Marine zijn 83 gevallen van fraude met het persoonlijke opleidingsbudget ontdekt. De militairen gebruikten het budget voor een barbecuecursus, maar declareerden ook stiekem een barbecue, meldt het ministerie van Defensie. De medewerkers krijgen een aantekening in hun personeelsdossier en moeten het gedeclareerde bedrag terugstorten. Militairen hebben sinds 2019 een opleidingsbudget, maar dat bleek in de praktijk vaak voor hobby's te worden gebruikt. Sinds twee jaar zijn de regels aangescherpt.


Mulders 36 wint Superyacht Award

Jachtbouwer Mulder haalt met de Mulder 36 Seaflower de prestigieuze Neptune prijs binnen tijdens de 2024 World Superyacht Awards in Venetië. De jury bestaande uit een aantal eigenaren van superjachten waren enthousiast over de hoge kwaliteit van het schip en het smaakvolle interieur. Het schip biedt volgens de jury exceptioneel waarde voor de afmetingen. Jachtwerf Mulder is uiteraard erg trots op deze prestatie.


Wijziging Binnenvaartbesluit

Het Implementatiebesluit richtlijn beroepskwalificaties binnenvaart is officieel gepubliceerd. Dit besluit van 18 april 2024 wijzigt het Binnenvaartbesluit en regelt de implementatie van Richtlijn 2017/2397 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart.

Voor de volledige implementatie is ook een wijziging van de Binnenvaartwet en de Binnenvaartregeling nodig. Zo zijn in de Binnenvaartwet een aantal bepalingen aangepast in lijn met de wijziging van het systeem van de kwalificatiecertificaten die gelden als vaarbevoegdheidsbewijzen. 


Nieuwe 1811 en 1812 verschenen

De nieuwe Hydrografische kaartensets voor het Nederlandse deel van de Waddenzee zijn verschenen en inmiddels ruim op voorraad in ons magazijn. 

De kaarten zijn weer helemaal bijgewerkt en geven de actuele stand weer van de zandbanken, vaargeulen en betonning. De kaarten kunt u zelf bijwerken met behulp van de wekelijkse Berichten aan Zeevarenden (BAZ).


Dag van de Zeesleepvaart

Op zaterdag 18 mei 2024 is de Dag van de Zeesleepvaart in Maassluis. Deze wordt om 10.00 uur geopend door de burgemeester en de wethouder. De historische vloot zal tegen gereduceerd tarief tot 16.00 uur vaartochten maken, die te reserveren zijn via www.ervaarmaassluis.nl. De Maassluise buitenhaven zal bruisen van de feestelijke activiteiten, zoals radiografisch bestuurbare bootjes en auto's, bewegend piratenschip, vuurtoren om in te klimmen, oude ambachten, leuke braderie, silent disco in Loods-M, een viskraam en haringkar, de hele dag live-muziek en straat-toneel.


Beeld: Change inc.

Drijvende radar voor windparken

Een drijvende radar die voorkomt dat vogels en vleermuizen in botsing komen met de enorme turbinebladen van offshore windparken. Dat is wat het Haagse bedrijf Robin Radar windparkontwikkelaars over de hele wereld aanbiedt. Wanneer grote zwermen vogels het toekomstige windpark Ecowende – zo'n 53 kilometer voor de Nederlandse kust bij Wijk aan Zee – naderen, kunnen windturbines automatisch worden stopgezet of vertraagd. Om vogelsterfte door botsingen te voorkomen, werd Robin Radar Systems door de ontwikkelaar van het windpark gevraagd om een radarsysteem te leveren en dat te combineren met een alarmsysteem, camera en software, dat uiteindelijk op de Noordzee zal worden ingezet.


Onderzoek autonoom varen op de Rijn

Minister Harbers (IenW) heeft de Tweede Kamer het rapport 'Regelgeving voor autonome scheepvaart op de Rijn' gestuurd. Het rapport onderzoekt op welke manier de regelgeving van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) kan aansluiten bij de toekomstige ontwikkelingen met vergaand geautomatiseerd varen.

Het rapport gaat voornamelijk in op het aspect 'verantwoordelijkheid' en gaat uitgebreid in op de inhoud van de termen vaartuig, schip en schipper.


Scandinavië en de Oostzee

Onlangs verscheen de 9e geactualiseerde druk van de Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee. Het eerste deel in het boek over de vaarvoorbereiding is sterk onder handen genomen en geactualiseerd, met name op het gebied van (elektronisch) kaartenmateriaal, verkeersberichten en de beschikbaarheid van lokale pilots. Voor de inhoud van het tweede deel over de vaargebieden is uitgeverij Hollandia een samenwerking aangegaan met ZeilNoord, de Facebookgroep voor Oostzeevaarders waar de helaas overleden auteur René Vleut zo sterk mee verbonden was. Deze groep van enthousiaste Oostzee en Scandinavië vaarders fungeert voortaan als de 'ogen en oren' voor veranderingen in het vaargebied. Als een vorm van eerbetoon blijft de naam van René Vleut verbonden met deze Vaarwijzer.

Koers Oostzee

Wilt u ook naar Scandinavië en de Oostzee? Het nieuwe boek Koers Oostzee biedt veel inspiratie. Clemens Kok voer diverse seizoenen op de Oostzee en ontdekte de mooiste vaargebieden. In dit mooie reisverhaal neemt Kok de lezer mee langs het Duitse Wad, de Noorse kust, door het Zweedse Götakanaal en de Deense Limfjord. Als 'erkend zeilschrijver' heeft Kok oog voor de details, de mensen en de geschiedenis. Hij wisselt zijn avonturen af met toeristische informatie. Zo ontdekt u een vaargebied dat niet alleen heel divers en vaarvriendelijk is én weinig getij heeft, maar dat ook perfect is voor de watersporter die mooie steden, idyllische eilanden en prachtige kustgebieden wil verkennen.

Dit prachtige boek is een goede aanvulling op de praktische Vaarwijzer voor Scandinavië en de Oostzee. Bestel beide boeken en u krijgt gratis verzending binnen Nederland!

Colin Archer Memorial Race

De Colin Archer Memorial Race is een uitdagende manier om uw koers naar de Oostzee te zetten. De race is een zeilwedstrijd over 365 zeemijl van Lauwersoog naar Larvik in Noorwegen. De wedstrijd wordt om de twee jaar gehouden, voor het eerst in 1982, en is vernoemd naar de beroemde negentiende-eeuwse Noorse scheepsbouwer Colin Archer. Dit jaar wordt er weer een editie gevaren.

Op de website van Vaarwinkel staat een speciale selectie van kaarten, stroomatlassen en boeken voor de CAMR race.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.