Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 18


Goed voorbereid het water op

In de Vaarwinkel kunnen wij goed merken dat veel schippers hun vaartochten aan het voorbereiden zijn. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen als 'wat heb ik nodig voor een Rondje Moezel ?' of 'wij gaan op de Waddenzee varen welke kaarten kunt u aanraden?'. Altijd leuk om met mede-watersporters te praten over hun plannen en hen te adviseren.

Voor vaartochten op de Europese binnenwateren geven wij altijd het advies om ook de Waterkaarten App te gebruiken. Deze bevat kaarten en gegevens voor Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. En naast de kaarten toont de app ook alle scheepvaartberichten voor die landen. Rechtstreeks van de bron, zoals Rijkswaterstaat of bijvoorbeeld VNF voor Frankrijk. Het plaatje hierboven laat zien hoe relevant het is de scheepvaartberichten te raadplegen. 

Er is een Waterkaarten App voor iOS, Android en Windows. De app werkt dus op smartphone, tablets, laptops en op de computer thuis. Met één licentie kunt u de app tegelijkertijd gebruiken op 3 verschillende apparaten.

Ook heel handig is dat het aanbod van kaarten en boeken in de Waterkaarten App op Windows beschikbaar is en dat u dan direct op de kaart kunt zien op welk gebied een kaart of boek betrekking heeft. Heel handig bij het plannen van uw volgende vaartocht.


Nog geen gaswinning Schiermonnikoog

Gaswinning mag voorlopig niet plaatsvinden in de Noordzee boven Schiermonnikoog omdat de vergunning niet in orde is. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Natuurorganisaties, de gemeente Schiermonnikoog en eilanders hadden bezwaar gemaakt tegen de gaswinning: ze maken zich zorgen over de gevolgen voor de natuur.

De rechtbank zet een streep door de omgevingsvergunning voor de aanleg van het boorplatform in de Noordzee. Als de staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat het project alsnog wil laten doorgaan, zal hij eerst de gebreken in de verleende omgevingsvergunning moeten herstellen, aldus de rechtbank.


Nymphaea, klassiek motorjacht

Columnist Bert Kuipers schrijft op Nauticlink een mooi stuk over het boek 'Nymphaea, autobiografie van een jacht'. Het beschrijft de geschiedenis van een klassieke 30 meter lange bakdeksalonkruiser en zijn eigenaren. In 1917 op de Haarlemse Conrad-werf te water gelaten als 'grootste ooit in Nederland gebouwd jacht'. Ontwerper was Henri De Voogt, vader van de afgelopen december overleden eveneens jachtontwerper Frits De Voogt en in 1949 oprichter van Feadship. Selfmade havenbaron Albert Goudriaan (1871-1945) had hem ondanks De Voogt's jonge leeftijd in 1916 de opdracht toevertrouwd. Dankzij de geslaagde Nymphaea zou de Voogt later ook de Piet Hein ontwerpen.


Schottelboten komen naar Weesp

In het hemelvaart weekend, op 9, 10 en 11mei, zal een vloot van ruim 20 oude patrouilleboten "de Kom" in Weesp bezoeken. Dit zijn allemaal zo genoemde Schottelboten. Schottelboten zijn patrouille boten, aangedreven door een (Schottel) roerpropeller. Deze boten zijn voornamelijk gebruikt door de Rijksoverheid (Politie, Douane, Rijkswaterstaat, Koninklijke Marechaussee en Havendiensten). Na een aantal jaren door deze diensten te zijn gebruikt werden ze van de sterkte afgevoerd en verkocht. Meer dan 50 jaar waren deze schepen beeldbepalend op de Nederlandse wateren.


Nieuwe 1811 en 1812 verschenen

De nieuwe Hydrografische kaartensets voor het Nederlandse deel van de Waddenzee zijn verschenen en onderweg naar ons magazijn. U kunt nu al vast bestellen. Uw bestelling gaat op de post zodra de nieuwe kaarten binnen zijn. Bestel nu en dan weet u zeker dat u de nieuwe kaarten als eerste in huis heeft.

Voor de Waddenzee maakt de Nederlandse Dienst der Hydrografie twee sets van kaarten. Set 1811 Waddenzee West geeft kaarten voor het westelijke deel. Set 1812 Waddenzee Oost sluit hier op aan en bevat de kaarten voor het oostelijke deel. Elke set bestaat uit een aantal kaarten die een groter gebied tonen en een aantal kaarten die de details tonen. Ook staan er op kaarten inzetkaarten die specifieke details van bijvoorbeeld de Waddenhavens tonen.

De kaarten zijn weer helemaal bijgewerkt en geven de actuele stand weer van de zandbanken, vaargeulen en betonning. De kaarten kunt u zelf bijwerken met behulp van de wekelijkse Berichten aan Zeevarenden (BAZ).


Historische Trekvaartdag Maassluis

De trekvaarten van Zuid-Holland waren van cruciaal belang voor het openbaar vervoer in de zeventiende eeuw. Dit jaar krijgen ze alle aandacht met acht historische trekvaartdagen. Na een spectaculaire opening van de eerste Historische Trekvaartdag in Leidschendam-Voorburg is nu Maassluis aan de beurt. De Historische Trekvaartdag Maassluis biedt op 18 mei een boeiende kijk op de trekvaarten van Zuid-Holland. Dit valt samen met de Dag van de Zeesleepvaart, georganiseerd door Stichting Sleepboothaven Maassluis en Loods M.


Bubble Barrier vangt plastic

Tijdens de UNESCO Werelderfgoeddag op 18 april werd in Harlingen een innovatieve oplossing onthuld om de Waddenzee te beschermen tegen plastic. De Bubble Barrier Harlingen is de eerste Bubble Barrier die plasticvervuiling tegenhoudt in dit beschermde Werelderfgoedgebied en daarmee helpt het de Wadden- en Noordzee schoon te houden.

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een centrale rol in de bescherming van dit zeldzame UNESCO Werelderfgoed. Henk Prins, een betrokken inwoner van Harlingen, is al jaren bezig met het schoonmaken van de Harlinger oevers en vestigde daarmee de aandacht op de urgentie van het probleem. De gemeente Harlingen erkent de ernst van de situatie en startte in samenwerking met Provincie Friesland en Rijkswaterstaat, gesponsord door het Waddenfonds, het initiatief om een Bubble Barrier in Harlingen te plaatsen.

Bovenstaande afbeelding zou zo in het examen Klein Vaarbewijs gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld met de vraag en welke kant u het werkschip veilig mag passeren? Of wat deze borden betekenen? Weet u het nog?

Uw kennis van de vaarregels opfrissen; daarvoor kunt u natuurlijk de vaarregels doorspitten, maar makkelijker is een leerboek voor het Klein Vaarbewijs te pakken. Hierin worden de regels immers duidelijk uitgelegd.


Watersport tv-programma gaat niet door

Het nieuwe watersportprogramma 'Nederland Watersportland' dat vanaf half mei te zien zou zijn bij RTL4 gaat niet door. Het is Enjoy Life Media niet gelukt om binnen de watersportbranche voldoende sponsors/ animo te vinden om het programma te kunnen produceren/ bekostigen. Dat Nederland Watersportland niet doorgaat is een teleurstelling voor producent en presentator Arno Raymakers die vol enthousiasme enkele maanden geleden met de voorbereidingen begon. Helaas moest hij bakzeil halen omdat er binnen de watersportbranche geen bereidheid bleek om te betalen voor betaalde opnames.

Dit soort tv-programma's is afhankelijk van sponsors en/of partijen die bereid zijn voor een item in het programma te betalen. Dit laatste bleek lastig. Jullie kunnen toch wel langskomen om een leuke reportage te maken, kreeg ik vaak te horen. Men vergeet dat ik ook mijn cameraman en crew moet betalen, dat we productiekosten hebben die betaald moeten worden, aldus Raymakers.


Net verschenen: De mooiste vaarplekken

Het nieuwe boek "De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland" is een praktische gids boordevol nuttige vaarinformatie en persoonlijke tips. Tips van andere watersporters en onder meer de redactie van het blad Zeilen. Van de Grevelingen in het zuidwesten tot de Dollard in het noordoosten beschrijft het boek elke plek met nautische details over de locatie en mooie fotografie. Of u nu een zeiler, motorbootvaarder, kajakker of gewoon een liefhebber van waterrecreatie bent, dit inspirerende boek nodigt u uit om de Nederlandse wateren te verkennen.

Auteur en watersportfotograaf Klaas Wiersma bezocht elke plek en stelde deze verzameling van 75 mooiste vaarplekken samen, verdeeld over de regio's Noord, Midden en Zuid. Zo vindt u in dit boek iconische plekken voor watersporters zoals het Paard van Marken en de sluis bij Muiden, maar ook verborgen pareltjes in Brabant en Friesland.

Het boek met de 75 mooiste vaarplekjes van Nederland laat zich mooi combineren met de volgende boeken:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.