Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 42


Beeld: Facebook

Discussies laaien weer op

Er hoeft maar iets te gebeuren in de watersport of scheepvaart en oude en dus bekende discussies laaien meteen weer op. Zo braken er de afgelopen weken weer enkele masten en dus kolen op het vuur van de al weer enigszins weggezakte discussie die weer actueel werd na het verschijnen van het schokkende rapport over de onveiligheid op de bruine vloot. Een kleine motorboot werd overvaren en de roep om een uitbreiding van de vaarbewijsplicht neemt meer toe.


Hoog en laag water door storm

Storm Babette die vanuit het Oosten waait veroorzaakt laag water op de Noord- en Waddenzee en dus extreem laag water langs de gehele Nederlandse en in mindere mate Belgische kust. Watersporters aan de westkant van het IJsselmeer (Noord-Holland) moeten er weer rekening mee houden dat het water door de wind juist daar tegen de kust wordt opgestuwd en dus met hoog water.


Beeld: ICOMIA

Slimme jachthavens

Op de onlangs gehouden ICOMIA World Marinas Conference (WMC2023) in Portugal werd gesuggereerd dat er in de komende tien jaar meer veranderingen zullen plaatsvinden dan in de afgelopen honderd jaar. Deze opmerkelijke uitspraak benadrukt dat jachthavenbeheerders voor aanzienlijke uitdagingen staan, waaronder het "slimmer" worden van hun operaties. Moderne jachthavens zijn geëvolueerd van eenvoudige parkeerplekken voor boten naar bestemmingslocaties. Terwijl de term "smart marinas" steeds vaker opduikt in evenementen rond recreatieve jachthavens, werd tijdens de WMC2023 uitvoerig besproken dat technologie weliswaar een grote facilitator is, maar geen vervanging voor slimme mensen.


Kitepower voor schepen

De Delftse start-up Kitepower en het Franse bedrijf Beyond the Sea hebben een partnerschap aangekondigd. De bedrijven gaan samenwerken bij het ontwerpen van kites en de ontwikkeling van een geautomatiseerd kitebeheersysteem. Het systeem zal kites van 40 tot 60 vierkante meter lanceren, ophalen, opblazen, leeglopen en opslaan. De samenwerking richt zich op duurzame energie en maritieme voortstuwing. Kitepower is een toonaangevende speler in de sector van de luchtgedragen windenergie, terwijl Beyond the Sea zich richt op de ontwikkeling van duurzame maritieme voortstuwingssystemen.


Beeld: Hollandia

Koers Oostzee

Scandinavië is bij veel watersporters in trek dankzij het diverse vaargebied met nauwelijks getij en stabiel weer. De idyllische eilanden, prachtige scherenkust en mooie steden als Kopenhagen en Stockholm spreken tot ieders verbeelding.

Treedt in de 'zeilsporen' van Clemens Kok en ontdek het prachtige vaargebied rond Scandinavië met 'Koers Oostzee'. In dit mooie reisverhaal neemt Kok de lezer mee langs het Duitse Wad, de Noorse kust, door het Zweedse Götakanaal en de Deense Limfjord. Als 'erkend zeilschrijver' heeft Kok oog voor de details, de mensen en de geschiedenis. Hij wisselt zijn avonturen af met toeristische informatie. Zo ontdekt u een vaargebied dat niet alleen heel divers en vaarvriendelijk is én weinig getij heeft, maar dat ook perfect is voor de watersporter die mooie steden, idyllische eilanden en prachtige kustgebieden wil verkennen.

Door de geschiedenis van het gebied, een schets van de mensen en handige toeristische informatie te verweven met zijn avonturen, weet Kok met 'Koers Oostzee' iedereen te boeien. Dit prachtige boek is daarom ook een perfecte aanvulling op de praktische Vaarwijzer voor Scandinavië en de Oostzee.

Het nieuwe boek van Clemens Kok verschijnt op 25 oktober, maar kunt u nu alvast bestellen. Wij sturen het boek dan op zodra het leverbaar is.


Satellietboer verhuist

Eén van de grootste kwesties die supersnel 5G in Nederland onmogelijk maakte lijkt te zijn opgelost. Het satellietbedrijf Inmarsat, dat jarenlang de hiervoor gebruikte frequenties bezette, verhuist binnenkort naar Griekenland. De schotelantennes van Inmarsat staan al jaren in het Friese Burum, waar ze de 3,5GHz-frequentie gebruiken om scheepvaartcommunicatie mogelijk te maken. Daarmee wordt vooral alarmgeslagen als er aan boord iets mis is en hulpdiensten ingeschakeld dienen te worden. Hoewel we al jaren 5G-internet in Nederland hebben, is de snelheid daarvan niet veel hoger dan het oude 4G. Om de beloofde snelheden te halen was juist die door Inmarsat bezette frequentie nodig.

Onduidelijk is wat er straks gebeurt als Griekenland, het nieuwe thuisland van Inmarsat, ook 5G telefonie gaat gebruiken.


Beeld: Berge Bulk

Zeilende bulkcarrier

Bij een zeilschip denkt u niet direct aan aan bonkige bulkcarrier. Toch heeft de Singaporese rederij Berge Bulk een van haar bulk carriers, de 'Berge Olympus', laten verbouwen tot naar eigen zeggen 'het krachtigste zeilende vrachtschip ter wereld'. Vier grote rigid sails helpen de bulkcarrier van 211.000 ton vooruit. Het is de tweede en tot nu toe grootste test van het rigid sail systeem zoals bedacht door het Engelse BAR Technologies. De reder streeft er naar om in 2025 CO2 neutraal te varen met al haar 85 schepen.


Waterkaarten gaan over de grens

Wat minder bekend is dat er ook een Windows versie is van de Waterkaarten App. Deze werkt op elke pc waar ook Windows 10 of 11 op werkt. Omdat het Windows software is, wijkt de software versie op een paar punten af van de app versies op smartphone of tablet, maar ook de Windows versie maakt gebruikt van dezelfde kaarten en gegevens van havens, bruggen, ed..

Omdat een Windows pc vrijwel nooit een interne GPS heeft, kan de Windows versie gemakkelijk gekoppeld worden met een losse GPS, een losse AIS of met het complete boordnetwerk. Dat kan draadloos, maar ook bedraad. De meeste GPS en AIS ontvangers hebben de mogelijkheid om stroom te krijgen via de USB kabel. Data en voeding gaan dan over dezelfde kabel en dat maakt het aansluiten wel heel gemakkelijk. Een AIS Transponder (AIS ontvanger die ook kan uitzenden) heeft meer stroom nodig en heeft wel altijd een eigen aansluiting op 12 of 24 Volt nodig. Een AIS Transponder zendt uw positie uit en is daarvoor gekoppeld met een GPS ontvanger. Door de AIS Transponder met de pc te koppelen heeft u direct de mogelijkheid om ook het signaal van de GPS door te geven. Vrijwel elke AIS heeft tegenwoordig de mogelijkheid om via een USB kabel of draadloos via Wifi een verbinding te maken met een pc en dus met de Waterkaarten op uw pc. Een makkelijk en betaalbaar alternatief voor een kaartplotter.

Vanwege de internationale ambities van de Waterkaarten verscheen onlangs een Engelse versie van de Waterkaarten en eind dit jaar komt er ook een Duitstalige versie beschikbaar.

De Waterkaarten kunt u met uw licentie tegelijk op drie apparaten gebruiken. Bijvoorbeeld op uw smartphone, uw tablet én op uw laptop.


Back to school

Komend najaar en winter zijn de tijd om u verder te bekwamen. Vandaar dat wij de komende weken aandacht zullen besteden aan de diverse onderwerpen en opleidingen waaruit u kunt kiezen. 


Navigeren zonder apparatuur

Kunnen we dat nog wel? Zeilwereld sprak met navigator Jolbert van Dijk. "Ik kan het me goed voorstellen dat je digitaal navigeert," geeft Jolbert aan. Als nog jonge zeiler is hij opgegroeid met digitale navigatie. Toch heeft hij altijd een papieren kaart bij zich. "Je moet wel kunnen navigeren op papier, vind ik. Het is een back-up. Ik vind ook dat je de skills moet hebben om je boot altijd veilig aan de kant te krijgen."

De navigator heeft net The Ocean Race Sprint Cup achter de rug. Hier kwam hij uit voor het Austrian Ocean Racing Team, Powered by Genova. "Ik ben denk ik een van de weinige navigators die nog een gewone papieren kaart meeneemt. Er kan namelijk altijd iets gebeuren onderweg, dan wil je niet alleen aangewezen zijn op je digitale instrumenten. Naast de kaart heb ik een Portland plotter of liniaal met een touwtje mee.

De in het artikel genoemde boeken zijn uiteraard te bestellen in de Vaarwinkel.


Vaarwinkel kalenders 2024

Prijsverhoging Imray kaarten

Vandaag kregen wij bericht dat Imray met ingang van 1 november de prijzen van diverse kaarten verhoogd. Het gaat om alle kaarten in de A, B, C, D, E, G, M en Y reeks van kaarten. Heeft u dit jaar nog kaarten van Imray nodig dan doet u er verstandig aan deze voor eind oktober te bestellen. Vanaf 1 november gelden de nieuwe prijzen. Welke dat zijn ziet u op de Vaarwinkel website. 

In de winter zijn vooral de G(riekenland en M(iddellandse zee kaarten erg veel gevraagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.