Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 28


Foto: ANP

Spraakverwarring

Onlangs werd het eindrapport bekend over het onderzoek naar de oorzaak van de stranding van de Ever Given in het Suezkanaal. Even was het wereldnieuws toen in 2021 het Suezkanaal compleet werd geblokkeerd door het grote containerschip Ever Given. Dankzij een stukje Hollands Glorie werd deze kritische vaarweg snel weer vrij gemaakt, maar daarna lieten de gevolgen zich nog lang merken. Vertraging in de toelevering van producten en onderdelen uit het Verre Oosten. Stijgende tarieven voor transport. Diverse rechtszaken en schadeclaims, maar daarna werd het vrij stil.

Nu heeft de Panama Maritime Authority haar rapport uitgebracht. Inderdaad Panama. Niet omdat het zich allemaal in  het Panamakanaal afspeelde, maar omdat de Ever Given onder Panamese vlag vaart. De Panamese onderzoekers zijn duidelijk. In het rapport hebben ze geen goed woord over voor de rol die de twee Egyptische kanaalloodsen speelden in de aanloop naar de gronding van de Ever Given. Uit het onderzoek blijkt dat de loodsen de Indiase kapitein niet betrokken bij het nemen van beslissingen. Ze overlegden onderling in het Arabisch, een taal die niemand van de bemanning sprak, en gaven alleen hun opdrachten/adviezen aan de kapitein en de roerganger in het Engels. De onderzoekers kunnen dat met zekerheid zeggen, want ze hebben uniek bewijsmateriaal: opnames van de voice recorder die de gesprekken op de band heeft vastgelegd.

Donderdagmiddag (13.7.2023) om 13.40 uur werd groot alarm geslagen voor een zeiljacht in nood, dat een automatische noodmelding had uitgezonden. De positie van het jacht was onduidelijk. Daarom werden de KNRM-reddingstations van Cadzand, Breskens, Hansweert en Neeltje Jans gealarmeerd. Ook de Kustwachthelikopter en het Belgische reddingstation Blankenberge werden ingeschakeld.

Gehoord aan boord: 'Stuur richting de Pier'. 'Nee, nee naar stuurboord, niet naar bakboord'. Een Amsterdammer die voor de kust van Scheveningen aan wil geven waar de stuurman heen moet sturen. In Scheveningen is de pier de Scheveningse Pier. De Amsterdammer bedoelde de havenhoofden die als pieren of armen bij Schevingen in zee steken.

Gehoord over de VHF: 'Wij liggen met motorpech voor de pier, kan iemand ons even helpen?' Bedoeld wordt diezelfde Pier van Scheveningen. Wij varen op dat moment daar ook voor de kust. Alle hoofden aan boord kijken richting de pier, maar zien geen schip. Tot wij de andere kant naar zee kijken en ongeveer twee keer verder uit de kust dan waar wij voeren lag inderdaad een scheepje waarvan de motor was uitgevallen en stond iemand te zwaaien.

Zo maar een paar voorbeelden uit de beroeps- en pleziervaart die het belang van duidelijke communicatie aan boord en met andere schepen aantonen. En zeker als u hulp moet inroepen zorg dan dat u uw positie kent en op een eenduidige én duidelijke manier kunt beschrijven.

Bijvoorbeeld: 'Wij liggen in het verlengde van de Scheveningse Pier op ongeveer 3 zeemijl'. Of 'Wij liggen dwars van de Pier en peilen de vuurtoren op 125 graden'. Hoe sneller de hulpdiensten u vinden, hoe beter.


Oesters om zeewater te filteren

Oyster Heaven heeft als missie om oesterriffen te herstellen met geld uit het bedrijfsleven. Oprichter George Birch wil volgend jaar de eerste 5 miljoen exemplaren uitzetten op speciale kleiblokken die het bedrijf heeft ontwikkeld. Een oester kan wel 200 liter water per dag filteren en onder meer stikstof uit oceanen halen. Bovendien zijn de riffen een leefgebied voor zeedieren. Birch wil de oesterriffen terugbrengen, te beginnen in de Noordzee. Hij ontwikkelde met Oyster Heaven een biologisch afbreekbaar kleiblok waar oesters zich aan kunnen hechten. Na verloop van tijd lossen de blokken vanzelf op in het water.


Nominaties Boot van het Jaar

Tijdens de Hiswa te Water worden in het kader van de Boot van het Jaar verkiezing prijzen in 5 categorieën uitgereikt. Het gaat om de innovatieprijzen in de categorieën Motorjachten, Zeiljachten en Sloepen & Tenders. Ook kent de jury een Start-up award en de Ouevre prijs toe. Vanuit de branche heeft de jury dit keer in elke categorie veel voordrachten ontvangen. De jury is bijzonder te spreken over de hoge kwaliteit van de voorgedragen jachten. In alle categorieën zijn bijzondere innovatieve elementen verwerkt.


Hansweert dicht door personeelsgebrek

De sluizen bij Hansweert waren afgelopen dinsdag 11 juli vanaf 23.00 uur tot 6.00 uur woensdag volledig gestremd vanwege personeelsgebrek bij Rijkswaterstaat. Beroepsvaartorganisatie KBN is met stomheid geslagen. 'Het loopt nu echt de spuigaten uit bij Rijkswaterstaat', zegt Leny van Toorenburg. Individuele schippers als Adrie Kuup zijn woest. 'Dit is een hoofdvaarweg, Rijkswaterstaat gooit toch ook niet de A2 even dicht?'


Foto: (c) Jaap van Goor

Europees Kampioenschap Nacra 15

Deze zomer van 23 juli tot en met 28 juli 2023 zal er heel wat actie te zien zijn voor de kust van Knokke-Heist. De Youth Olympic catamaran, de Nacra 15 catamaran, komt naar Royal Belgian Sailing Club (RBSC) Duinbergen waar het Europeeskampioenschap zal doorgaan. Ook de Olympic class catamaran, de Nacra 17 zal in actie komen tijdens het Nacra 17 u24 Wereldkampioenschap. Dat zowel de Youth-Olympic class als de Olympic Class hun kampioenschap op hetzelfde water in dezelfde periode zullen varen is een wereldprimeur.

De Nacra 15 is een snel groeiende catamaran klasse die een grote internationale belangstelling kent bij alle jeugd zeilers vanaf ongeveer 15 jaar. Deze klasse is de instap voor heel wat Olympische zeilers op jonge leetijd. De Nacra 17 catamaran heeft een lengte van 17 voet (5.25m) en beschikt over foils (kromme zwaarden) die voor een opwaartse lift zorgen waardoor de boot gaat 'vliegen' en zeer indrukwekkende gehaald kunnen worden.

Voor dit kampioenschap hebben zich al ruim 80 boten vanuit 14 verschillende landen ingeschreven. (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië, Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Amerika, Brazilië, Australië, Tahiti en China).

De organiserende Royal Belgian Sailing Club viert dit jaar haar 160 jarig bestaan.


Olielozingen plots toegenomen

De voorbije weken heeft het toezichtvliegtuig van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) een opmerkelijk hoog aantal verontreinigingen op de Noordzee vastgesteld. Zeker wat betreft olievervuiling gaat dit tegen de trend van de voorbije jaren in.


Fleet Cleaner verdubbelt vloot robots

Alex Noordstrand en Cornelis de Vet hebben vers geld geregeld voor de schrobrobotjes van Fleet Cleaner, de startup waarmee ze scheepsrompen schoonmaken om reders een hoop brandstof te besparen. Hoeveel de Rabobank schuift, maken ze niet bekend, wel dat de nieuwe scaleup-lening voldoende is om hun vloot te verdubbelen met de aanschaf van 3 nieuwe werkschepen. Die kunnen jaarlijks 150 schepen schoonschrobben tijdens het laden en lossen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.