Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 29-30


Uitbreiding Vaarbewijsplicht?

Verplicht vaarbewijs voor recreanten, registratie voor pleziervaartuigen en verdergaande scheiding van beroeps- en pleziervaart. Dit zijn drie maatregelen die Rijkswaterstaat wil onderzoeken om het aantal scheepsongevallen in de recreatievaart naar beneden te krijgen. Het aantal scheepsongevallen in de recreatievaart in Nederland is in 2022 toegenomen, blijkt uit de jaarlijkse monitor van Rijkswaterstaat. Waar er in 2021 nog 75 ongelukken werden gemeld, waren dat 80 ongelukken in 2022. Deze toename kan niet specifiek worden toegeschreven aan één oorzaak of type ongeval. Er zijn niet alleen meer ongevallen geregistreerd, maar ook het aantal ernstige incidenten en het aantal dodelijke slachtoffers zijn gestegen.

In het onderzoek zal men bekijken of drie mogelijke maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de veiligheid op het water. Eén daarvan is een verdere uitbreiding van de vaarbewijsplicht voor alle recreatievaart. Een andere is een verplichte registratie voor de pleziervaart en nog een ander is het nog verder van elkaar scheiden van recreatie- en beroepsvaart.

Ik denk dat de watersport er goed aan doet deze ontwikkelingen zeer kritisch te volgen en daarbij niet blind te vertrouwen op wat de vertegenwoordigers van het Watersportverbond en de Hiswa inbrengen. Hiswa en Watersportverbond zijn namelijk al heel lang voorstander van een verplichte registratie van alle pleziervaart. Dit zogenaamd om zwartgeld en andere misstanden te voorkomen, maar eigenlijk ook omdat zij gewoon precies willen weten hoeveel er nu eigenlijk rondvaart. Want na zo vele jaren onderzoek weet men dat kennelijk nog steeds niet. En daarbij willen vertegenwoordigers van het Watersportverbond en Hiswa het nog wel eens eens zijn met de overheid in de hoop dat ze daarmee elders andere punten kunnen binnenhalen. Dat dit echter maar matig lukt en niet altijd in het belang blijkt van de jachteigenaar blijkt wel uit de verwachte aanscherping van het lozingsverbod voor het binnenboord toilet. Naar mijn mening is het zeer kwalijk dat registratie mogelijk straks verplicht wordt als het als wisselgeld moet dienen om bijvoorbeeld een verdere vaarbewijsverplichting tegen te gaan. Juist vergroting van kennis draagt direct bij aan begrip en veiligheid op het water. En dat mag dan niet als wisselgeld dienen voor bijvoorbeeld het door het verbond en de Hiswa gewenste registratie. Registratie hoort in het rijtje van mogelijke maatregelen niet thuis. Registratie vergemakkelijkt mogelijk handhaving, maar dat werkt alleen bij voldoende handhavers op het water. Camera's (met nummer herkenning) kunnen immers nooit al het vaarwater dekken en een registratie kan dan al gauw leiden tot een vorm van verplichte tracking met bijvoorbeeld AIS voor alle vaartuigen.

Watersportorganisaties tegen

Watersportorganisaties en -ondernemers zien de invoering van een verplicht vaarbewijs niet zitten. Dat komt naar voren uit een rondgang van de NOS. Minister Harbers wil het aantal ongevallen naar beneden brengen met een aantal maatregelen: zo moeten de beroeps- en pleziervaart beter gescheiden worden en wordt dus een verplicht vaarbewijs voor de recreatievaart onderzocht. Nu is een zogeheten 'Klein Vaarbewijs' pas verplicht bij boten vanaf 15 meter (tot 25 meter) of bij vaartuigen die sneller gaan dan 20 kilometer per uur, bijvoorbeeld waterscooters of jetski's.

De politie pleit al langer voor aanscherping van de regels voor het vaarbewijs. "Nu ligt de grens op 15 meter. Dat zou langzaam, in stapjes naar beneden moeten richting bijvoorbeeld 10 meter. Veel ongevallen worden veroorzaakt door onachtzaamheid, onoplettendheid, onwetendheid en ondeskundigheid. Een verplicht vaarbewijs zorgt voor meer nautische kennis op het water", aldus een woordvoerder. De politie ziet ook veel 'bijna-ongelukken' gebeuren op het water, vooral op plekken waar de beroeps- en pleziervaart bij elkaar komen. Aangezien bijna-ongevallen niet geregistreerd worden is dit lastig te controleren.

Maar watersportorganisaties en -ondernemers zijn dus geen voorstander van strengere regels. Het Watersportverbond zou graag zien dat mensen zich "in de praktijk bekwamen", zegt een woordvoerder. "Dat werkt beter dan een papiertje in een zaaltje halen."

In de Vaarwinkel vindt u al het lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs. Verschillende cursusboeken, oefenmateriaal tot en met complete online cursussen.


Oostsluis Terneuzen gestremd

Wederom wordt er een sluits gestremd door gebrek aan personeel. De Oostsluis in Terneuzen was en is op verschillende momenten gestremd, omdat er niemand is om het kunstwerk te bedienen. Een aantal diensten kan niet worden ingevuld door ziekte, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vorige week werd de sluis in Hansweert ook gestremd door een tekort aan personeel. De Westsluis bleef wel beschikbaar voor de binnenvaart.


Motorproblemen belangrijkste reden

Motorproblemen belangrijkste reden voor uitvaren KNRM

Het watersportseizoen is in volle gang. Dat betekent ook topdrukte voor de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De belangrijkste reden waarvoor KNRM-reddingboten uitvaren betreft nog altijd motorproblemen, bij zowel motor- als zeilboten. Van de 2.500 keer dat de KNRM vorig jaar in actie kwam, was dat in 22% van de gevallen vanwege een probleem met de motor. Veel van die problemen zijn te voorkomen. Daarom start de KNRM deze week een watersportcampagne.

Een goede voorbereiding en kennis van de werking van uw motor helpt motorproblemen te voorkomen. Weet u op welke onderdelen de motorinstallatie en bediening te controleren? En doet u dat ook voor vertrek?

Het Boordboek Scheepsdiesels is een leuk en handig naslagwerkje. In zeer kort bestek krijgt u alle informatie nodig om de scheepsdiesel beter te begrijpen en te onderhouden.

En ook u steunt natuurlijk het goede werk van de KNRM en laat dit zien door de KNRM Jaarwimpel in top te hijsen.


Elektronische neus op windparken

De Belgische overheid test een elektronisch "neus" die kan ruiken of schepen wel de juiste brandstof gebruiken. In het Belgische deel van de Noordzee passeren elk jaar zowat 200.000 schepen. In de buurt van de kust moeten ze overschakelen op zwavelarme scheepsdiesel, maar sommige doen dat niet. Met de huidige patrouilles is de pakkans eerder klein. De elektronische neus moet daar verandering in brengen.


Zelfvarende pontjes bruggen overbodig

De Amsterdamse startup Roboat werkt aan schepen die autonoom kunnen varen. Vooral voor veerponten biedt dat wereldwijd enorme mogelijkheden. 'Een brug is kostbaar en tijdrovend, een veerverbinding is veel sneller en flexibeler te realiseren.'


Voordelig kamperen

Veel watersporters zijn ook kampeerders en veel kampeerders doen aan een vorm van watersport. Sloepvaarders en kanovaarders trekken vaak van camping naar kampeerplaats. Surfers zetten door heel Europa hun tenten op bij de mooiste surfsteks en veel kampeerders nemen een rubberboot of SUP mee.

Daarom dat het ook logisch is dat u in de Vaarwinkel nu de ASCI Campingcard met -gids kunt bestellen. Een handige campinggids, maar vooral een kortingskaart waarmee u in het laagseizoen korting krijgt op het tarief voor een standplaats.

Met de kortingskaart krijgt u korting bij de meer dan 3.000 aangesloten campings door heel Europa en ook in het hoogseizoen weet u dat als u op één van de deelnemende campings komt deze aan bepaalde minimum eisen voldoet. Elk jaar worden namelijk alle deelnemende campings gecontroleerd door de inspecteurs van de uitgever.


3 opmerkingen:

 1. Het artikel Vaarbewijs. Dit voorstel is weer eens gelul in de ruimte. Het heeft alleen zin als er een praktijk-

  Examen aan wordt gekoppeld. Zonder praktijk en alleen theorie heeft het geen enkele zin zoals de overheid voorstelt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het om motor problemen en storingen gaat heeft de overheid wel een dik pak boter op het hoofd. Als men maar steeds meer bio toevoegt aan de diesel brandstof kan men er 'gif' op innemen dat je motor stil gaat vallen. Die troep zorgt voor vervuiling van je tank, filters etc.
  Het tijdstip dat je stilvalt is onmogelijk te bepalen. Mij is het midden op de Waal overkomen na het uitvaren van de haven Tiel. Gelukkig kon ik met mijn kopschroef de stroom dood varen en geleidelijk te de haven weer te bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik mis is een grondige analyse van de genoemde ongelukken. Bijv. soms is er een waterscooter bij betrokken, deze zijn al vaarbewijsplichtig. Overigens zou ik voorstander zijn van geleidelijke aanscherping van de vaarbewijsplicht (tot 10 meter). Verder zou een korte praktijkopleiding van ca een halve dag zeer nuttig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.